Last news in Fakti

18 Май, 2021 21:40 5 194 33

Агенти нахълтаха в най-големия независим новинарски сайт

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • светлана тихановска

Порталът Tut.by се превърна в последната медия, ударена от властите в Беларус, като агенти от службите за сигурност претърсват офисите и домовете на журналисти

Агенти нахълтаха в най-големия независим новинарски сайт - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Властите в Беларус нахълтаха в офисите на най-голямата независима медия в страната и свалиха сайта ѝ, съобщиха от ръководството, което е сигнал за засилване на репресиите след историческите протести на опозицията през миналата година, информира "Франс прес".

Журналистите в бившата съветска република са подложени на нарастващ натиск след протестите срещу спорните избори, спечелени от президента Александър Лукашенко.

Дългогодишният авторитарен държавен глава предизвика презрение от Запада, а САЩ и ЕС наложиха санкции срещу него и негови приближени.

Новинарският портал Tut.by днес се превърна в последната медия, ударена от властите в Беларус, като агенти от службите за сигурност претърсват офисите и домовете на журналисти, работещи за сайта, уточни главният му редактор.

След това сайтът е бил свален от интернет.

"Съоснователят на TUT.by Кирил Волошин съобщава, че домейнът на сайта е блокиран", съобщи медията в своя канал в "Телеграм".

Журналисти на "Франс прес" уточниха, че сайтът е недостъпен в Беларус, Русия и Франция.

Главният редактор Марина Золотова по-рано е заявила пред "Франс прес", че служители на държавно ведомство за финансови разследвания са претърсили дома ѝ и домовете на няколко от служителите ѝ.

"Представители на служби за сигурност също дойдоха в редакцията", уточни тя и добави, че не е успяла да се свърже с няколко служители на Tut.by.

Звеното за финансови разследвания на държавния контролен комитет, който потвърди обиските, е влиятелен правоприлагащ орган, който по-рано е удрял опозицията.

Службата потвърди, че разследвала Tut.by за укриване на данъци.

Въпросният орган също така разследва противника на Лукашенко Виктор Бабарико, който беше арестуван два месеца преди президентските избори през август миналата година. Оттогава Бабарико остава в ареста и е съден за корупция и пране на пари.

Лукашенко, който управлява Беларус от 1994 г., претендира, че е спечелил шести президентски мандат в изборите миналия август, които според опозицията и западни дипломати са били фалшифицирани.

Оттогава всички негови опоненти са в затвора или са избягали от бившата съветска република.

Опозиционният лидер в изгнание Светлана Тихановска призова международната общност "незабавно" да предложи подкрепа след днешните обиски.

"Това е планирана атака срещу нашите журналисти и медии и те се нуждаят от правна защита и спешно преместване", написа тя в "Туитър".

66-годишният Лукашенко се сблъска с масови протести срещу своето управление след изборите, като беларуските правоохранителни органи отприщиха репресии, при които хиляди демонстранти бяха задържани, а над 400 души получиха дълги срокове затвор.

Според Беларуската асоциация на журналистите (БАЖ) към момента 16 журналисти в Беларус са зад решетките.

По-рано тази седмица БАЖ съобщи, че журналистката от Tut.by Любов Касперович е осъдена на 15 дни полицейски арест за присъствие на неразрешено масово събитие.

През март 36-годишната журналистка от Tut.by Катерина Борисевич беше осъдена на 6 месеца затвор в закрит процес за публикуване на изтекли медицински досиета на протестиращ, който почина по време на демонстрация през миналата година.

Това решение последва хвърлянето в затвора на двама репортери за две години - Катерина Бахвалова и Дария Чулцова, и двете в 20-те си години - за заснемане на демонстрация през ноември в подкрепа на протестиращия, който според опозицията е загинал от ръцете на службите за сигурност на Лукашенко.

Съвсем наскоро двама беларуски журналисти, включително репортер на свободна практика за германската телевизия "Дойче веле", бяха хвърлени в затвора миналата седмица за 20 дни. Съобщава се, че и двамата журналисти са започнали гладна стачка в знак на протест.

Беларус е класирана на 158 място в тазгодишния индекс за свобода на медиите, според който журналисти са били подложени на "безпрецедентни репресии" след миналогодишните президентски избори.

Нарастващият натиск върху гражданското общество, медиите и опозицията беше масово осъден от западните страни.

Европейският съюз и САЩ санкционираха Лукашенко и десетки официални лица и бизнесмени, обвързани с неговия режим, със замразяване на активи и визови забрани.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел заяви по-рано този месец, че Общността подготвя четвърти кръг от санкции срещу беларуските власти заради репресиите.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалистъ

    62 6 Отговор
    И тук трябва да се нахлуе в офисите на фабриките за фалшиви новини на шайката - БЛИЗ и ПИГ.

    Коментиран от #3, #9

  • 2 ЕС мръсна мръс

    41 4 Отговор
    А у нас ще проверят ли Гавазова?
  • 3 Ааа

    6 18 Отговор

    До коментар #1 от "реалистъ":

    Ами за факти нищо нне казваш

    Коментиран от #12

  • 4 Последния бастион

    51 8 Отговор
    Лукашенко е достоен човек.

    Коментиран от #11

  • 5 dfu

    43 3 Отговор
    Ако е като нашите "независими" соросоидни медии, нищо лошо не се е случило.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 GnG

    43 3 Отговор
    Властите в Беларус нахълтаха в офисите на най-голямата независима медия
    -------------------------------------------------

    Като прочета за НЕЗАВИСИМА медия, ме напушва на смях ! :)
  • 8 Ланс Линк

    30 4 Отговор
    Общността защо не реагира на репресиите в Бг,а се занимава със страна която не е член на ЕС.
  • 9 Светослав

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "реалистъ":

    Искаш само да плюете, дааая. Лошо, много лошо. Кой казваше, че сме на 112 място.....
  • 10 КОНТРАТА

    13 1 Отговор
    Спирнинизбори спиред сороснята и независими- зависими медии обаче от шекели!
  • 11 Туриста

    2 10 Отговор

    До коментар #4 от "Последния бастион":

    Балон като тебе чичка... Все се надуват и накрая гърмят

    Коментиран от #30

  • 12 Факти са

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ааа":

    Подлоги на DW,сиреч—кокошкари.
  • 13 Вввврътко

    13 0 Отговор
    Давай им по една мотика и да хващат по два реда царевица едновременно.Бач,бач як бач та ръцете им да станат груби като свински цървули и вечерта като си легнете и като те хване за колчето та да видиш какво е яка женска ръка.....
  • 14 пешо

    18 0 Отговор
    Просто са наминали да проверят спонсорите им.Не зависим -така вече се пише -от тях нищо не зависи.Каквото им поръчат-това пеят/пишат.
  • 15 Монгола

    27 0 Отговор
    Чичо Сорос няма да се чува вече в Беларус. Беларус е суверена държава не е някоя от балканските колонии на сороснята където да чува гласа на чичо Сорос
  • 16 Чичо Гошо

    19 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Агенти нахълтаха в най-големия независим новинарски сайт, а кой каза и най вече доказа , че е независим, трябва да се докаже как се издържа , честно аргументирано без наглост , прозрачно и надлежно документирано.
  • 17 МИНСК СТОЛИЦА НА БЕЛАРУС

    21 0 Отговор
    Сороснята в Беларус онемя!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бесен Язовец

    15 0 Отговор
    По Българска Националната Канализация - 1 предават джендарската визия!
  • 20 аууу

    15 1 Отговор
    целият "цивилизован" свят е възмутен.
  • 21 1234

    17 1 Отговор
    Този сайт се е подиграл с 9 май. Оскърбил е празнуващите, обидил ветераните. Това е причината за нахлуването. Защо това се премълчава. Най вероятно собственика на сайта ще лежи на топло няколко години. Наскоро един полицейски служител отнесе 18 г със строг режим. Причината е, че по време на протестите е публикувал една заповед на министъра. Според Лукашенко това е издаване на държавна тайна. Един друг отнесе 3 години защото с едно барабанче призоваваше да се излиза на протести.
  • 22 Аз Негодника

    12 0 Отговор
    Каква е разликата между диктатурата и демокрацията...При диктатурата няма нужда от лъжи...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ЛукаШеску

    1 4 Отговор
    ГазПром му тури капа та
  • 25 Бесен Язовец

    13 1 Отговор
    Сороснята е цивилизована дето организира преврати и майдани. Соросите имат лошия навик да се определят като свят и цивилизация, а само до преди 300 години не са се къпали на запад!

    Коментиран от #27

  • 26 1520

    8 1 Отговор
    ь за евреите защо няма санкции
  • 27 Смърдел скункс

    1 12 Отговор

    До коментар #25 от "Бесен Язовец":

    Русоснята не са мръднали от крепостничеството ...
  • 28 Бесен Язовец

    5 0 Отговор
    А тук сте под турско робство знаеш ли седерастите ви върнаха преди 1977г плащате от данъци на турците!

    Коментиран от #29

  • 29 да питам

    0 2 Отговор

    До коментар #28 от "Бесен Язовец":

    А ти къде се вместваш ?
  • 30 Лао дзь

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Туриста":

    Балоните като мен докато гръмнат,такива като теб отдавна са изпопукали.
  • 31 Притеснен съм

    3 1 Отговор
    за рейтинга на Беларус за свободата на словото. И пак се налага, за кой път вече, външните министри от ЕС да обсъдят и решително да осъдят положението в тази държава. Докога г-н Лукашенко ще издевателства с (нашите) независими медии? Явно ще трябва да отделим още средства, за подкрепа на независимите медии.

    Коментиран от #32

  • 32 Абе

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Притеснен съм":

    аз като съм писал тия глупости, къде ми е бил акъла, сам си се чудя.
  • 33 big

    7 0 Отговор
    В журналистиката няма нищо независимо, особено ако плащат САЩ и разни западни фондации и НПО-та. Спомнете си президентските избори в САЩ, най-голямата "демокрация" в света, всички медии бяха разделени по политически причини и бълваха "помия" срещу политическия опонент, като истината беше най-незначителната част в това!
Новини по държави: