Last news in Fakti

19 Май, 2021 17:36 1 305 22

ЕС нахока Лукашенко

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • светлана тихановска

Брюксел вече удари президента и 87 официални лица и бизнесмени, свързани с неговия режим, със замразяване на активи и визови забрани

ЕС нахока Лукашенко  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз осъди беларуските власти за затварянето на водещия независим новинарски сайт в страната и арестуването на персонала му в засилващи се репресии след големи протести на опозицията, съобщава "Франс прес".

"В последния акт на продължаващи репресии и сплашване от режима властите се прицелиха в понеделник в най-голямата независима медия Tut.by", се казва в изявление на говорител на Европейската комисия.

"Задържани са най-малко 15 служители на медията, домейнът ѝ е блокиран, офиси и частни апартаменти на персонала ѝ бяха претърсени и беше образувано наказателно дело срещу неговото ръководство", се допълва в изявлението.

Подчертава се, че "тормозът срещу журналисти трябва да спре и всички задържани трябва да бъдат незабавно освободени, заедно с всички политически затворници".

"Не може да има безнаказаност за извършителите на нарушения на човешките права. ЕС, заедно с международната общност, координира усилията, за да ги държи под отговорност", изтъква още говорителят на ЕК.

Миналата седмица ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел обяви, че Общността подготвя четвърти кръг от санкции срещу режима на беларуския президент Александър Лукашенко заради репресиите срещу опозицията.

ЕС вече удари Лукашенко и 87 официални лица и бизнесмени, свързани с неговия режим, със замразяване на активи и визови забрани.

Беларуският автократ претендира победа за шести мандат на изборите през август, които бяха масово критикувани в международен план и от опозицията като фалшифицирани.

Властите отговориха на масовите протести с брутални репресии, при които хиляди бяха задържани, няколко убити, а опозиционни лидери бяха хвърлени в затвора или принудени да напуснат страната.

Журналистите в бившата съветска република са все по-често под прицел от страна на режима, след като той се опитва да задуши всякаква критика.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЛШЕВИК

    48 4 Отговор
    На Лукашенко му е през лукчето, какво мисли и кой хока прогнилия ЕС!
  • 2 реалиста

    4 46 Отговор
    Бой по руската задница

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Army Ranger

    40 1 Отговор
    Всяка независима медия контролирана от чуждо финансиране е враг на държавноста и независимоста на медията
  • 5 БПФ

    43 2 Отговор
    Аха, ясно.
    В Белорусь изборите са "фалшифицирани" - нищо, че от близо 800 чуждестранни наблюдатели, нито един не съобщи за каквито и да било изборни нарушения - защото спечели Лукашенко. В САЩ обаче изборите са "честни", въпреки над 1000 страници доказателствен материал за изборни фалшификации... защото спечели "правилния кандидат"... нали еврогeйтаци?
  • 6 00000014

    27 2 Отговор
    Явно авторът иска да си вдигне закъсалия рейтинг с такива тенденциозни заглавия. Аз пък съм сигурен, че Лукашенко се е обърнал с гръб на запад, леко се е навел и се е изрязъл звучно.
  • 7 Майна

    25 6 Отговор
    Ванга е казвала само хубави неща за Русия и , че 2024-25 г. ,тя ще бъде на върха, че много държави ще я потърсят като подкрепа, заради нейната миролюбива политика
  • 8 Германец 2

    23 0 Отговор

    До коментар #2 от "реалиста":

    Як бой имаше по протестите в Европа. Казионните телевизии даже не показаха, че има протести, а лъжат, че немците се радват на вечерните часове и арестите на непокорните.

    Много е жалко как не виждаме тук как се нарушават правата и бизнеса на хората, а жалеят за "враговете на изток".
    Жалък цирк е в Западна европа... цветнокожите останаха носители на свободата.

    Коментиран от #10, #22

  • 9 въх

    13 0 Отговор
    А Бойко кога ще нахокат?
  • 10 Майна

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "Германец 2":

    ИНАКОМИСЛЕЩИТЕ ,т.е тези ,които са против тази ПЛАНДЕМИЯ , които губят бизнеса си и протестират в Германия са преследвани...ГЛОБАЛИСТИТЕ СА ПО-ЖЕСТОКИ ОТ ФАШИСТИТЕ ..В има ютуб може да гледате ГОЛОС ГЕРМАНИИ.., води го един журналист от тези, които са руснаци с немски произход..ХОРАТА СЕ ОБЕДИНЯВАТ ЗА СЪПРОТИВА СРЕЩУ ТОЗИ ЧОВЕШКИ ГЕНОЦИД
  • 11 Чичо

    21 2 Отговор
    А кога ще санкционират Израел,който избива палестинците с танкове и самолети.
  • 12 Дърт пее.. раст.

    21 1 Отговор
    Когато в, Биелорус, има протести, трябва веднага да се изпълни волята им..!!!!. И когато, има манифестация пред Капитола, завърши с, 5трупа..Пребиха ги в Холандия, Германия, Каталуня,.. ПЪК, то даже Беларус, не е в ЕС..,, Леговището на богатите търтеи,,. Много ъкъл дават нещо!!
  • 13 Усещам мирис

    13 1 Отговор
    На кюмюр и дръве...носи се откъм германско и брюкселско...
    Явно минават на твърдо гориво през 2022 година и пренастройват печки и крематориуми...хи хи хи...мани мани...
  • 14 no name no face no number

    11 1 Отговор
    Краварника и Еврогейците редовноби Безнаказано нарушават световното право. Точно заради тях ООН вече е хубаво да се разпадне като безполезна организация. А ако светът иска да създаде нова на ноеа основа и нови правила. Ако не да търпят своеволията на тези две обединения от щати и другото с някакви си държавици, докато не му писне на някой и не натисне червеното копче, ако бях аз, да съм го натиснал отдавна
  • 15 Дърт пее.. Раз.

    12 2 Отговор
    Германия, даже поощрява Израел, да продължи да изселват и избиват арабите.. Ква е тая помия??
  • 16 пешо

    12 1 Отговор
    батька си го е преместил в другия крачол по случая.
    юрозелките, какво става с асанж? за един приятел питам.
  • 17 big

    8 2 Отговор
    Е, и? Те го хокат десетилетия вече и е може би единствения президент в света с персонални санкции, а той си претърка крачолите от местене ляво/дясно!
  • 18 Гост

    11 2 Отговор
    Сега Лукашенко да обяви забрана за влизане на Европейските Терористи по-известни като Комисари, и техните слуги на територията на Беларус.
  • 19 GnG

    9 4 Отговор
    замразяване на активи
    ---------------------------

    Това е ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ !
    По подобен начин бяха, заграбени активи за милиарди, собственост на Либия, Ирак, Венецуела и други !

    Коментиран от #20

  • 20 ГРАБЕЖ

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "GnG":

    Това е ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ според болния ти мозък.
  • 21 мисля си

    2 0 Отговор
    щом е най-голямата независима медия, то и разходите и са най- големи или поне големи. Та кой независим източник я финансира? Или карат на помощи от "феновете"?
  • 22 ARGON

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Германец 2":

    Повечето медии са еврейски генератори на дезинформация и пропаганда. Независими, ама друг път.
Новини по държави: