Отидете към основна версия

2 960 42

Хомофобско: депутат от "Алтернатива за Германия“ събира съмишленици християни

  • хомофобия-
  • хомосексуалисти-
  • германия-
  • алтернатива за германия-
  • депутат-
  • християнство-
  • валдемар херт

Те вярват, че хомосексуалните са обладани от демони, и пледират за драконовски закони

Снимка: БГНЕС/ EPA

Депутатът от дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“ (АзГ) Валдемар Херт поддържа контакти с десни евангелисти и хомофобски активисти по цял свят. Под прикритието на уж християнските ценностни представи той се бори срещу ЛГБТИ общността. Под натиска на невярващите законите в Германия вече били толкова променени, че имало опасност страната скоро да се превърне в „Содом и Гомора“, твърди Херт в едно интервю за АРД.

Херт, който е германски изселник от бившия Съветски съюз, представи за първи път плановете си за противодействие през 2019 година пред руския телевизионен парламентарен канал, а няколко месеца по-късно фракцията на АзГ в Бундестага създаде т.нар. „Интерпарламентарна комисия по човешките права“ (ИКЧП). Според фракцията, въпросната комисия трябвало да се ангажира в защита на „християнско-консервативните ценности“. За неин говорител бе избран Херт.

Неприкрити противници на ЛГБТИ

Проучванията на германски медии показват, че с помощта на ИКЧП Херт създава мрежа, замислена от него още преди години. Много от хората, с които той поддържа контакти, са духовници – самият Херт навремето също се е проявявал като такъв. Той членува в организацията „Извор на живот“ - една евангелска петдесятна общност на германски изселници от бившия СССР в Оснабрюк. Характерно за петдесятната евангелска църква е, че тълкува Библията съвсем буквално. Привържениците на „Извор на живот“ изглежда вярват, че съществуват демони и че хомосексуалните са обладани от тях. Един пастор дори проповядваше подобни демони „да бъдат стъпквани“.

На онлайн-конференция на тема екстремизъм, организирана от ИКЧП, участваха дори депутати от руската Дума, както и Сам Браунбек, бивш специален пратеник по въпросите на религиозната свобода при управлението на Доналд Тръмп и отявлен противник на ЛГБТИ. Тесни контакти Херт поддържа и с Алексей Ледяев, проповедник от Латвия и шеф на евангелистката групировка „Стражи на стената“ /Watchmen on the Wall"/, чиято основна цел е да се бори срещу хомосексуалността. Ледяев създаде въпросната евангелистка група заедно с американския пастор Скот Лайвли, който още през 1990-те години написа книга, в която видя някаква измислена връзка между хомосексуалността и престъпленията на националсоциалистите.

В Уганда, където има политици, които искат смъртно наказание за хомосексуалните, Лайвли нееднократно е пледирал за драконовски закони срещу ЛГБТИ. Един американски съд впоследствие обяви, че със своята дейност „Лайвли е помогнал за демонизирането и сплашването на ЛГБТИ общността“, с което е нарушил международното право.

Награда за отявлени хомофоби

Германският депутат Херт обаче явно не се притеснява от близостта си с Лайвли. А наскоро научихме, че политикът от „Алтернатива за Германия“ се готви да връчи на унгарския премиер Орбан награда за спазване на човешките права – заради заслугите му за приемане на закон срещу ЛГБТИ.

Наградата щяла да е от името на „Световната лига на гражданите и гражданските обединения“ - организация от Киргизстан, която през март се присъедини към ИКЧП – по покана на Херт. Въпросната награда за човешки права преди това е била връчвана на Лайвли, както и на авторитарния чеченски ръководител Рамзан Кадиров, който, според съобщения в медиите, задържа и изтезава хомосексуални. Херт казва, че човешките права за него означавали преди всичко три неща: право на живот, право на работа и право на вяра. Германският институт за човешките права през юни обаче яви, че АзГ защитава позиции, които „не почиват на основата на Конституцията“.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: