Last news in Fakti

22 Юни, 2021 20:57 3 221 18

Ватикана е против италиански закон за борба с хомофобията

  • хомофобия-
  • законопроект-
  • ватикана-
  • криминализиране-
  • протест

Ватикана се опасява, че законопроектът може да доведе до криминализирането на Римокатолическата църква в Италия

Ватикана е против италиански закон за борба с хомофобията - 1
Снимка: Shutterstock

Ватикана изрази протеста си пред италианските власти по отношение на законопроект за борба с хомофобията, предаде Ройтерс.
Според Ватикана законопроектът в сегашната си форма може да ограничи религиозната свобода на Римокатолическата църква в Италия.
Протестът, за който съобщи днес в."Кориере дела сера", е бил връчен на италианското посолство към Светия престол от ватиканския външен министър на 17 юни.
Протестът се отнася за така наречения "Закон Дзан", наименуван така в чест на Алесандро Дзан, депутат хомосексуалист от левоцентристката Демократическа партия. Законопроектът бе одобрен от долната камара на италианския парламент и в момента се дебатира в комисия на Сената.
Ватикана смята, че в сегашната си редакция законопроектът нарушава Латеранските договори от 1929 г., които установяват Ватикана като суверенна държава и регулират отношенията между Светия престол и Италия.
Ватикана се опасява, че законопроектът може да доведе до криминализирането на Римокатолическата църква в Италия заради отказа ѝ да благославя еднополови бракове и заради противопоставянето ѝ на осиновяването на деца от хомосексуални двойки и заради отказа ѝ да преподава теории, свързани със сексуалната принадлежност, в католическите училища, заяви източник от Ватикана.
Макар Римокатолическата църква редовно да порицава дискриминацията и насилието срещу хомосексуални, тя се обявява против всякакви теории за половете, които са в състояние да размият или премахнат различията между мъжете и жените, отбелязва Ройтерс.
От законопроекта в сегашната му редакция не са доволни и някои членове на партиите "Напред Италия" и "Лига", отбелязва ТАСС. Те настояват също за изменение на редица формулировки на този текст.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И МАЙH ДЖИЗЪС

    12 6 Отговор
    АМА ТО В ЧЪРЧ СА НАЙ_ШАРЕНИ ДЪГИТЕ😇
  • 2 Анонимен

    7 5 Отговор
    Струва ми се, че ще се повтори всичко отново, расизъм хомофобия после и хора в неравностойно положение, явно човечеството цикли винаги когато стигне до края на околията си, никога не може да се почувства сигурно в другото село каамо ли град, жалко не сме много различни всички сме страхливи, а от какво!?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТаУмВзе

    22 3 Отговор
    Нормално е. Ватикан има хилядолетие опит в Изтъпления т всякакъв вид. Не са само междукрачни.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 АДА НА СЛАВИ

    13 4 Отговор
    ИЗНАСИЛВАЧИТЕ НА МОМЧЕНЦА В ЦЪРКВАТА НА КАТОЛИЦИТЕ ВЗЕХА ВРЪХ И МАЧКАТ НОРМАЛНИТЕ!!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 DARK RED AMERICAN ❌

    4 14 Отговор
    Другаря Путя е прикрит джендър с синя вратовръзка и костюм.😁😁😉
  • 11 Лецки

    14 8 Отговор
    Сектите реват срещу всичко. Папството са най-голямата секта, които са сложили човек, избран от тях за "посредник" между миряните и Бог. Вярата е вътре в нас, а не при тях да ни насочват като стадо.
    На времето Хенри 8-ми добре им е видял сметката. Сега очаквам минуси от българи, станали по-католици и от папата, само защото темата е популистка...

    Коментиран от #12

  • 12 Анонимен

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Лецки":

    Да, прав си, един човек беше казал"религията е опиум за народа", съвестта на човека е важна, но от както свят светува, никой няма изгода човека дае свободен, защото свободата всеки я разбира от своята си гледна точка и пак опира ме до колектива..
  • 13 путя авраамов

    2 6 Отговор
    нашто лево църкве никога няма да бъде забранено защото ние много обичаме мъжката любов
  • 14 съдъсъ откри вратите на злото

    6 1 Отговор
    Нека не намерят покой и в "по-добрия" свят!
  • 15 Hess

    2 1 Отговор
    Не знам ,но..."операция камбана"предстои,ние идяаме за да потърсим отговорност..
  • 16 Made in Bg

    5 1 Отговор
    Нормалното е сексуалното привличане м/у мъж и жена! Нормалното е любов да се прави от разноположни полове ,като минималната граница да не е под 15г.за жената/момичето/ и 14г. за мъжа /момчето/ ,въпреки ,че пълнолетието е доста по напред! Желание за любов с по малки или еднополови плътски удоволствия си е генетично заболяване ,подчертавам генетично ,а не психично ! В самият човек е вродено по природа да чувства с кой и кога да прави любов и еднополовите връзки,както и с малки невръстни дечица не е заложено в чивешкият стереотип,освен при значително по малко хора при които гените се объркват като пропорция,един вид болест или мутация- Лично мое неангажиращо мнение🤔
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 сороснерес

    0 0 Отговор
    Какво не ви ясно..Ватикана отказва дa блaгocлaвя eднoпoлoви брaкoвe и зaрaди прoтивoпocтaвянeтo ѝ нa ocинoвявaнeтo нa дeцa oт хoмoceкcуaлни двoйки и зaрaди oткaзa ѝ дa прeпoдaвa тeoрии, cвързaни cъc ceкcуaлнaтa принaдлeжнocт, в кaтoличecкитe училищa...А в българските училища искат да наложат такова образование още от 1клас...