Last news in Fakti

1 Септември, 2021 15:21 2 563 32

Източна Европа е хомофобна, а Западна толерантна? Не е точно така

  • хомосексуалност-
  • хомосексуалисти-
  • източна европа

Конфликтът Запад-Изток по тази тема неслучайно възниква именно тогава, когато континентът тръгва да се обединява

Източна Европа е хомофобна, а Западна толерантна? Не е точно така - 1
Снимка: shutterstock

"Бъди нетолерантен, бъди нормален!" или защо Изтокът отказва да приеме поривите от Запад за равни права на гейовете и лесбийките? Просто има нужда от време, отбелязват двама германски публицисти.

В германското списание "Цицеро" отличният познавач на Източна Европа и автор на "Дойче веле" Норберт Мапес-Нидик е публикувал обширна статия, посветена напреженията между Изтока и Запада в ЕС по въпроса за правата на хомосексуалните. В началото на статията си авторът припомня нещо позабравено: "По отношение на сексуалната ориентация, в Източна Европа по традиция е царяла не по-малко, а дори повече толерантност, отколкото примерно в Германия или Великобритания. Най-големите исторически скандали около "неестествени отношения между мъже" бяха инсценирани в западни държави: в Англия аферите около Оскар Уайлд и през 1950-те години около Питър Уайлдблад, в Германия по имперско време около граф Ойленбург, в епохата на националсоциализма около шефа на СА Рьом, а през 1980-те години - около генерала от Бундесвера Кислинг. А в Източна Европа на този въпрос никога не са гледали чак толкова сериозно. В Полша наказания за секс между мъже няма от независимостта на страната през 1918-а година. В Съветския съюз пък този проблем внесе разкол между сталинстите и национал-болшевиките, от една страна, и реформаторите и революционерите, от друга: Ленин отмени наказанията, Сталин отново ги възстанови. Чехословашките комунисти искаха още през 1950-те години да декриминализират хомосексуалните действия, но бяха принудени да се подчинят на ветото на Москва. А в ГДР сексът между пълнолетни мъже беше узаконен още през 1955-а, през 1961-а я последва Унгария, а година по-късно и Чехословакия. За сравнение: Великобритания стигна дотам чак през 1967-а, ФРГ през 1969-а, а Австрия - през 1971-а."

Авторът отбелязва, че през 1960-те години гей-двойки са си намирали по-лесно хотелска стая в Будапеща или Варшава, отколкото в Лион или Мюнхен. И че дори Православната църква, която на думи понякога е по-хомофобска дори от Католическата, открай време се е отнасяла прагматично към гейовете и лесбийките и на практика даже мълчаливо е приемала онова, което по-късно ще бъде наречено еднополов брак. Той обобщава, че в Европа традиционното разделение е минавало между по-толерантните Изток и Югозапад и нетолерантния Северозапад. Мапес-Нидик пише, че и след разпадането на Източния блок темата за хомосексуалността не е предизвиквала кой знае какво напрежение - превърнала се е в културна битка между Запада и Изтока едва от началото на 21 век в резултат от масовия порив за равни права на гейовете и лесбийките. Той споменава за парадите из цяла Европа и за агресията срещу тях в много държави: "В Сърбия хулигани пребиха от бой десетки участници с бойния възглас "Убий, убий, убий..!". В Сплит пък цели семейства - бащи, майки и деца - замеряха участниците с камъни, в Рига възмутени граждани хвърляха по тях торбички с екскременти."

Гейовете - мразени като символ на пасивността

Мапес-Нидик смята, че гневът и агресията срещу хомосексуалните в Източна Европа не могат да се обяснят само с класическите патриархални отношения. Той твърди, че конфликтът Запад-Изток по тази тема неслучайно възниква именно тогава, когато континентът тръгва да се обединява. Източноевропейците приели с готовност ценностите на Запада в навечерието на своето еврочленство, но същият този Запад внезапно им поставил допълнителни изисквания - тук се има предвид тъкмо възникналото по същото време много активно движение за правата на гейовете и лесбийките и еднополовите бракове.

По-нататък авторът пише, че спорът за еднополовите бракове се е превърнал в "прокси" на задълбочаващото се напрежение Изток-Запад. "Редица политици-националисти в източноевропейските страни величаят своите народи като антитеза на "развратния" и арогантен Запад и демонстрират максимална нетърпимост по отношение на хомосексуалните. "Бъди нетолерантен, бъди нормален!" призовава с плакат една крайнодясна партия в България например. В Източна Европа омразата срещу хомосексуалните се превърна в най-популярния сегмент от една политическа платформа, който обединява омразата срещу Запада, срещу Европа и срещу Германия с национализма, ксенофобията, авторитаризма и омразата срещу ромите и евреите."

Мапес-Нидик изтъква, че в Западна Европа крайнодесните и националистите невинаги са и хомофоби и дава примери с хомосексуалните Пим Фортьойн в Нидерландия и Алис Вайдел в Германия. Към края на обширната статия в списание "Цицеро" авторът цитира берлинския сексолог Мартин Данекер, според когото гневът на част от източноевропейците срещу гейовете само повърхностно се дължи на мнимата опасност за оцеляване на нацията, от деморализация в армията или от заплахата за традиционното семейство. "Данекер смята, че гейовете биват мразени, защото са символ на пасивността. Много хора в Източна Европа не само в личен план трупат горчивия опит, че са обречени на пасивност. Цялата нация, с която тези хора все пак се идентифицират, споделя тази болезнена съдба. Западът непрекъснато я поучава и назидава, представяйки се за инстанцията, която дава и дарява - и тя насила бива превръщана в пасивна получателка. Казано с една дума: в жена. (…) Освен това много хора преживяват своя социален провал като загуба на потентност", твърди още сексологът, цитиран в публикацията.

Източна Европа има нужда от време

Същата тема коментира в "Ди Велт" германският публицист Жак Шустер. В неговата статия четем: "Вече от 17 години Европа се разшири с източната половина от континента, но старите членове на ЕС и Еврокомисията в Брюксел продължават да си патят от своя "собственически рефлекс", както го нарече Жак Рупник. Те сериозно вярват, че техните представи за либерално общество и тяхното схващане за това как обществото насърчава малцинствата са единствената допустима форма на демократичен живот. В това отношение те приличат на мисионери - и също като тях непрекъснато се борят за душите на хората, на които все внушават, че само тяхната църква им гарантира живот след смъртта".

Жак Шустер също използва примера за еднополовите бракове: "Нима Германия и Франция не бяха демокрации преди да въведат равнопоставеността между двуполовите и еднополовите бракове? Бащата на отвореното общество философът Карл Попър през 1994-а година, малко преди смъртта си, припомни за различните напластявания, които формират хората в Западна и в Източна Европа. Нациите от бившия Източен блок нямали същите демократични традиции като западните, написа той. Според Попър, щели да минат поне 50 години, докато свободолюбивият дух на либерализма на западните демокрации наистина бъде възприет от широки обществени прослойки в Източна Европа. Унгария и Полша станаха демокрации през 1989-1990 година. Оттогава минаха 30 години. В Германия би трябвало да ги оценяват според това, което самата ФРГ беше трийсетина години след настъпването на демокрацията. Нима някой може да си представи, че през 1979-а година Бонската република би приравнила правата на "третия пол" с правата на мъжете и жените? Нима някой сериозно би допуснал, че тогавашният канцлер Хелмут Шмит би станал пропагандист на гей-браковете? Това обаче изобщо не означава, че Шмит е бил враг на отвореното общество. На Източна Европа трябва да ѝ се признае онова, което според Лявата партия и според Зелените се подразбира в отношенията с Третия свят: всяка страна има свои особености, всяка страна е достигнала до определена степен на развитие. А освен това всяка държава има нужда от определено време. Всеки, които пренебрегва тези правила, не само не изгражда бързо демокрацията (каквото и да означава това), но събужда призраците на разрушението и подхранва авторитарните сили. Накрая ще унищожи дори единството на Общността."


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Равнис

    43 2 Отговор
    Ако искаме да изравним високите и ниските, трябва да отрежем главите на високите. Така изравняват права на запад.
  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    41 2 Отговор
    Исках да я прочета , ама нямах желание ‼️
  • 3 честен ционист

    46 1 Отговор
    Гей браковете са задължителни само за белите, та да се множат по-малко. Никой не се е загрижил за хомофобите в Ислямския свят и на Черния континент.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ПЕНЦИОНЕР

    15 2 Отговор
    ...ТЕЗ ДВАМАТ ХВАНАТИ ПОД РЪКА СА АКТИВИСТИ НА ДА БГ И ИТН...ХИ ХИ ...ДАРАГОИ ТАВАРИЩ ЖЕНЕРАЛЛ....!!!!!!!!!!!!
  • 6 БАЙ Х@Й ‼️

    28 2 Отговор
    Е кой ви пречи ‼️ НЕ ни навирайте вашите ценности в очите ‼️
  • 7 ????

    27 1 Отговор
    То любов бе, без еднополови не е любов бе? Като гледам по принуда краварски филми, защото други по телето не предлагат що яки мъжаги полисмен ипожарникари, военни доктори и същите такива женски каква любов въртят, що ласки се раздават, започнах да гледам само научнопопулярни те канали, ама и там обърнаха резбата! Радвам се, че на мен времето ми изтича и няма да се "наслаждавам" на сближаването на толерантността със запада.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 👬 👬 👬 👬 👭 👭 👭

    3 7 Отговор
    ...ПИТАЙТЕ ФРЕДИ МЕРКЮРИ,ЕЛТЪН ДЖОН,БОЙ ДЖОРДЖ,ДЖОРДЖ МАЙКЪЛ ,КАРЛ ЛАГЕРФЕЛД ,ДЖЕРЕМИ АЙРЪНС И ДРУГИ 👬👬👬 ДА ЛИ ИМАТ ПРОБЛЕМИ С ГРАВИТАЦИЯТА🤔🤔
  • 12 Некой друг

    10 0 Отговор
    Напрежението изчезва когато сфинктера се отпусне. Станишев, нали така?
  • 13 Плюс-минус

    30 1 Отговор
    Тръгнеш ли срещу природата, оставаш без поколение. Нито две жени могат да имат свое дете, нито двама мъже.
  • 14 Кую

    23 1 Отговор
    Я стига със тази агитация и реклама на меките китки! Западните по душа са си пада раси.
  • 15 Затова

    8 4 Отговор
    Господин Норберт Мапес- Нидик със сигурност знае за десетилетието на разюздана сексуална вакханалия в Съветска Русия от 1917 до към 1927г. Първите чисто голи гей паради в Петербург през 1918г. и Москва през 1919г.,скоростно даване на всички възможни права на гейовете,основаване на комсомолските секс комуни където всяка комсомолка е длъжна да дава секс при поискване от член на комуната,основаване на детски секс комуни в каквато детска комуна е станал гей синът на Цола Драгойчева,национализация на жените по общини,узаконявяне на секссъжителството без брак,отмяна на църковния брак,шматкане на чисто голи хора не само по плажовете ,нооо...и в магазините,театрите,учрежденията,по улиците и в транспорта.............за ужасТ на средностатистическия руснак. Западяците още дишат прахта на болшевишките либерасти от времето но Ленин и Троцки. Това е също и една от причините Сталин да разгони тая либераст-болшевишка гняс. Затова днес всички леви резби ненавиждат Сталин.

    Коментиран от #25

  • 16 Demonaz

    17 1 Отговор
    Навремето при този,които не трябва се споменава в Германия са горяли точни книги с такава пропаганда. И защо цялата тази пропаганда е в белите държави? Не е ли някак расистко трябва по африка и азия също. Имаше даже и билбордове да имат белите по едно дете,че да спасят планетата. Брееех!

    Коментиран от #27

  • 17 Черна котка

    11 2 Отговор
    Проблемът е , че искат да направят всички като тях и децата да ги объркат още от детската градина. Такива познавам и те са със сериозни психически проблеми в повечето случаи от травми в детството, едипови комплекси , комплекс "липса на внимание" и куп други. Такива да се лекуват, а не да се гъ.зовъртят по улиците с пера и прашки.
  • 18 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    19 1 Отговор
    - Каква е тази врява под прозорците Джон?
    - Гейове и лесбийки сър, протестират!
    - И защо протестират, Джон?
    - Искат еднополова любов, сър!
    - А някой забранява ли им еднополова любов, Джон?
    - Не, сър, никой не им забранява!
    -.Тогава защо протестират, Джон?
    - Пераси сър!
  • 19 шопендар

    6 1 Отговор
    пак се говори за това че източните народи трябва да приемат ТОВА КОЕТО ЗАПАДНИТЕ СМЯТАТ ЗА ПРАВИЛНО,НО ИЗТОЧНИТЕ НАРОДИ /СА 90 % СЛАВЯНСКИ/С ПО КОНСЕРВАТИВЕН МОРАЛ И ако извратеният западняк иска да ни покори,първо ще удари по морала ни и по манталитета ни,по обичаите ни,и ще ни гледа сеира.
  • 20 Тринидатска Моруга

    10 0 Отговор
    Източната вие я направихте с комитетите си,парадите си и соросните си и подкупите и наглоста си,а западната е лицемерна до безкрай и зомбирана загубила изобщо способноста си да мисли за квото и да било,освен за шопинг и пиене.Източните винаги сме били добронамерени,може много да лаем понякога,но всъщност никой не е посягал на някви гейзери.И по бай тошово беше така.Ако краварите не искаха да и а раздори на Балканите,досега щяхме да си живеем спокойно и без претенции един към друг.
  • 21 лют пипер

    9 1 Отговор
    Какви книги са горели привърженниците на Адолф,все още не казват точно германците. Общо разпространеното мнение е,че са изгорени книгите на европейските писатели-класици,което май не е така,защото днес германските библиотеки и музеи разполагат с тях. Знам ли?
  • 22 Кире

    12 2 Отговор
    САЩ под предлога, че са най-големите демократи и ЕС под предлога на Европейските ценности се опитват да колонизират други народи. Също, като кръстоносците едно време.
  • 23 в кратце

    14 0 Отговор
    Не разбирам, как днес може да наричаш и момче,и момиче Алекс или Хриси?! И защо момичетата си говорят на "Брат!",а момчетата ходят с кукуригу?

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ежко Бежко

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Затова":

    Ти си идиоД. Даже да се спори с теб е безсмислено.
  • 26 Display

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "в кратце":

    На Алекс му викахме Сашо или Сандьо, а на Хриси, Ицо.........
  • 27 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Demonaz":

    При китайците не бяха само билбордове. Между другото.
  • 28 Тръмп

    6 2 Отговор
    Евреите Попър и Сорос опитват да убият християнското семейство,но няма да успеят!:)Демокрацията е измислена в Източна Европа,а не в Западна!;)

    Коментиран от #32

  • 29 Иванов

    2 7 Отговор
    Гейове винаги е имало и ще има. Това е част от човешката природа. И у нас преди 89-та имаше много- просто комунистите го отричаха и криеха, защото им се щеше , комунизма да е едно перфектно общество. За тяхно най-голямо съжаление(на комунистите), обществата в комунистическите държави бяха далече от перфектни. А да не говорим , че комунистите избиха повече хора от фашистите (ако въобще правим разлика между комунизъм и фашизъм), да не говорим за лагерите (Белене, Ловеч) , да не говорим, че мълчаха за Чернобил и по този начин обрекоха на смърт хиляди хора.Даже и Хитлер нямаше да мълчи и щеше да каже на народа си, но не и комунистите. Господа, истиският проблем и истинското зло са комунизма и комунистите, а не гейовете.
  • 30 Руснак

    5 0 Отговор
    Като имаме предвид, че България е член на ЕС, скоро и тук гейовете и лесбийките ще вземат властта в ръцете си. И не само ръце...
  • 31 Готин Джендър

    3 4 Отговор
    Най изостаналите държави като България, Македония и др. имат демонстрационна хомофобия, но под тезгяха хомосексуализмът процъфтява. През времето на соца партийните другари се награбваха на другарските запои и образуваха влакче. Помните ли целувките уста в уста на партийните лидери?
  • 32 Ах ценностите

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Тръмп":

    Какво християнска семейство ти се привижда в България? Всичко е чалга, турски сериали, фейсбук проституция, и мъжете искат да ги приемат мутрите, иначе не могат да направят пари и да си вземат силиконова проститутка.