Отидете към основна версия

1 664 18

Новина от Брюксел! ЕС ще си говори с талибаните

  • талибани-
  • афганистан-
  • жосеп борел

Решението обяви върховният представител на Евросъюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз ще се ангажира с талибаните при строги условия, но това не означава, че Общността признава новото афганистанско правителство. Това обяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

"За да подкрепим афганистанското население, ще трябва да се ангажираме с новото правителство в Афганистан, което не означава признание. Това е оперативен ангажимент", подчерта той на пресконференция.

Борел уточни, че този ангажимент щял да се увеличи в зависимост от поведението на правителството, като например Афганистан да не служи като "база за износ на тероризъм в други страни" и да зачита правата на човека, върховенството на правото и медиите.

Афганистан също така ще трябва да формира приобщаващо, представително преходно правителство, да позволи свободен достъп до хуманитарна помощ и да разреши на чуждестранни граждани и афганистанци в риск да напуснат страната.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: