Last news in Fakti

3 Септември, 2021 19:21 1 630 12

Лондон предлага регионална коалиция за контрол върху талибаните в Афганистан

  • доминик рааб-
  • талибани-
  • афганистан

От Пакистан изразиха загриженост след идването на талибаните на власт от погранични инциденти по общата им граница

Лондон предлага регионална коалиция за контрол върху талибаните в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският външен министър Доминик Рааб, който е на посещение в Пакистан в рамките на усилията за изтегляне от Афганистан на останалите там британци и афганистанските им сътрудници, предложи създаване на регионална коалиция от държави, която да държи отговорни талибаните за техните действия.

Подкрепата на Пакистан за подобна коалиция е изключително важна, изтъкна Доминик Рааб. Той отново каза, че Великобритания не признава талибаните като правителство на Афганистан, но всички канали за връзка с тях трябва да останат открити.

По неговите думи диалогът е необходими, за да се помогне на хората, които искат да напуснат Афганистан. "Пакистан е жизненоважен партньор за Обединеното кралство и днес с външния министър на Пакистан Шах Махмуд Куреши обсъдихме как да осигурим безопасното напускане на хора от Афганистан и важността на един координиран международен отговор", отбеляза Рааб.

Рааб обеща Великобритания да поеме своя дял от хуманитарната отговорност на фона на загрижеността от съседите на Афганистан от пристигане на голям брой бежанци. Ще подкрепяме страните, които понасят най-тежкото бреме, каза външният министър, след като вече бе обявено, че Лондон отпуска 30 милиона паунда за целта.

От Пакистан изразиха загриженост след идването на талибани на власт от погранични инциденти по общата им граница. Източник от пакистанското правителство бе цитиран да казва, че независимо дали признаваме или не правителство на талибаните, стабилността на Афганистан е много важна и Исламабад е готов да помогне на талибаните за реорганизиране на тяхната армия, така че да могат да контролират територията си и да се справят с враждебно настроените към тях други военизирани групировки, включително „Ислямска държава“.

Междувременно в Лондон парламентарната комисия по външни дела обяви намерението си да започне разследване на Доминик Рааб за справянето му с кризата в Афганистан.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    13 2 Отговор
    Сороснята е по смешните предложени колкото да се намира на приказки и да е под светлината на прожекторите!
  • 2 3.14К

    12 1 Отговор
    Защо не го предложиха до преди да избягат? Сега лаят като кучета по каруца.
  • 3 Сандо

    14 0 Отговор
    С така въоръжената армия на талибаните Пакистан трябва много да внимава с избора си на приятели.А да имаш за приятели Англия и САЩ е все едно да играеш на руска рулетка.
  • 4 Иван

    6 0 Отговор
    По-добре регионална коалиция за контрол върху гнусната еврео-фашистка Хунта в Покрайна. (Русия, Румъния, България, Белорусия, Молдова,Армения, Абхазия, малко маджари,малко панове,малко джендъри от Словакия).
  • 5 Ха английски номера

    9 0 Отговор
    Та талибаните са по пряк контрол на Исламабад, англичаните май нещо искат да ги скарат

    Коментиран от #9

  • 6 Гошо

    4 0 Отговор
    Тия па какво се бутат ,като старец на събрание
  • 7 Watchdog

    7 0 Отговор
    Ха-ха... Това е някаква иновация в международното публично право... Гладна кокошка просо сънува... Друг път да мислят преди да трошат пари за неясни каузи...
  • 8 Гай Турий

    7 0 Отговор
    Гледайте си дъртата кралица и не се бъркайте на талибаните.
  • 9 Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ха английски номера":

    А гнусния муслемски Пакистан е създаден от варварските английски колониалистки сп.ер.ми.
  • 10 GnG

    5 0 Отговор
    КОАЛИЦИЯТА водена от САЩ и Великобритания 20 години СТРОИХА новия Афганистан !

    Сега е редно САЩ и Великобритания да си ПРИБЕРАТ НАЕМНИЦИТЕ, които ползваха в Афганистан, а не да ги напътстват към Европа !
  • 11 Механик

    2 0 Отговор
    Ма каква коалиция и какви 5 лева? Нали до вчера бяхте там бе, милички!! ДВАДЕСЕТ години бяхте там и нищо такова не направихте. Сега ще ги морите талибаните с изявления ли? Ще ги уморите от смях, честно.
    То и ние ви се смеем,колко сте импотентни и военно и политически. Гледамеви как бягате като мишоци и оставяте тамошните си другарчета за жертвени овни.
  • 12 Обява

    2 0 Отговор
    Чужди ръчики търсим, за вадене на горещи картофчета.
Новини по държави: