Отидете към основна версия

7 267 83

Руската армия иска да сплаши Европа

  • военни учения-
  • русия-
  • армия-
  • учения-
  • нато-
  • полша-
  • европа-
  • запад-2021

Тези учения изобщо нямат отбранителен характер

Снимка: БГНЕС/ EPA

След няколко дни, или по-точно на 10 септември, в западната част на Русия, включително на границата с Полша в Калининградска област и в Беларус, ще се проведат военните учения „Запад-2021“, които тази година ще станат най-амбициозните от основаването им през 2009 г., пише журналистът Петър Петрович в портала TVP1, предаде агенция "Фокус".

Той обръща внимание на факта, че противно на всички твърдения от руската и беларуската страна, тези учения изобщо нямат отбранителен характер. Етикетът на агресора отново е окачен, наред с други, на Полша. Нещо повече, напрегнатата ситуация с мигрантите на полско-беларуската граница само налива масло в огъня и полското правителство добре осъзнава опасността и сериозността на ситуацията.

Въпреки факта, че Полша директно граничи с Калининградския регион, който Русия активно укрепва през последните години, като по този начин увеличава потенциала си в Балтийско море, тя е по-загрижена за ученията, които ще се проведат на територията на Беларус. Заместник-ръководителят на полското министерство на отбраната Марчин Очепа е уверен, че тези военни учения са с безпрецедентен мащаб, който е много по -голям, отколкото Русия твърди. „В същото време виждаме, че тези режими са решили да прибегнат до друго оръжие - този път човешко, живо“, каза той в ефира на радио Zet.

Той вярва, че Москва и Минск са настроили мигрантите - и няма значение дали са бежанци или просто икономически мигранти - срещу страните от Запада. За първи път поляците ще се изправят срещу ситуация, когато тези два фактора ще се припокрият, каза той. Като се има предвид този факт, властите не изключват провокации по източната граница на Полша, която в същото време е външната граница на ЕС и НАТО. От своя страна самият Северноатлантически алианс следи отблизо развитието на ситуацията, която може да стигне до „случайно“ преминаване на границите на страните от НАТО. Генералният секретар Йенс Столтенберг подчерта, че в съответствие със задълженията си Русия трябва да предостави фактически данни за броя на военнослужещите, участващи в руско-беларуските учения, както и в съответствие с разпоредбите на Виенската конвенция да даде съгласието си за присъствието на мисия на ОССЕ.

В доклад за Центъра за Източни изследвания експертите Анджей Волк и Пьотр Лоховски обръщат внимание на факта, че в края на миналата година Русия започна да провежда дезинформационни кампании, в които се твърди, че е принудена да защитава себе си и Беларус от нарастващата агресия от НАТО. В същото време Русия се стреми ясно да покаже, че във военно отношение именно тя има превъзходство и няма да се поколебае да използва силата си за политически цели. Експертът Ярослав Числак смята, че от военна гледна точка независимите въоръжени сили на Беларус не представляват потенциална заплаха за полската армия и Полша, като цяло. По-скоро той възприема Беларус като транзитна държава за руската армия.

„Броят на подразделенията и войниците - мащабът на ученията - няма значение, разглежда се само ефективността на тяхното движение и тиловото обезпечение. В Беларус има много постсъветски логистични бази, които все още се използват от беларусите“, каза той. Анализаторът обръща внимание на факта, че една и съща ширина на железопътните релси и в двете страни улеснява движението на военните влакове. Според него е необходимо също така активно да се следи ситуацията в Калининградска област, на територията на която има ракети „Искандер“, способни да нанесат удари по всеки обект на територията на Полша. Авторът на статията Петър Петрович е съгласен с експертите, че целта, която Русия преследва с тези учения, не е само да подобри придвижването и логистиката. Тя се стреми да създаде усещане за заплаха в страните от Централна Европа и да обезкуражи НАТО да участва активно в източния фланг. В тази ситуация обаче Северноатлантическият алианс трябва да противодейства и да укрепи допълнително позициите си на източните граници, защото Москва разбира само езика на силата, на който общува от много години, обобщава той.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания