Отидете към основна версия

3 247 28

Предупредиха Полша, че си играе с огъня

  • полша-
  • ес-
  • огън-
  • франция-
  • люксембург-
  • членство в ес

Това е атака срещу ЕС, обяви Париж

Снимка: БГНЕС/ EPA

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон заяви, че решението на Конституционния съд в Полша, че някои части от договорите на ЕС са несъвместими с полската конституция, е атака срещу блока и че икономическите санкции са вариант. По думите му това е много сериозно и фактически съществува риск от излизане от ЕС.

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн заяви, че полското правителство си играе с огъня, предаде БНР. „Първенството на европейското право е от съществено значение за интеграцията на Европа и съвместния живот в Европа. Ако този принцип е нарушен, Европа такава, каквато я познаваме, каквато е изградена с Римските договори, ще престане да съществува", каза Аселборн.

Полският Конституционен съд постанови вчера, че някои от членовете на Договора за Европейския съюз са в противоречие с Конституцията на страната. Управляващите от партия Право и справедливост водят серия от диспути с Европейския съюз в редица сфери - от съдилищата до медиите и правата на гей общността. Случаят, по който се произнесе Конституционният съд, е свързан с реформата на съдебната система.

Европейската комисия оценява задълбочено решението на Конституционния съд на Полша и ще отговори бързо. Това се посочва в изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по повод решението на полския съд, че европейското законодателство няма върховенство над полските закони. ЕС е основан на ценности и законност. Договорът за ЕС предвижда решенията на Европейския съд да бъдат задължителни за националните власти, включително за съдилищата. Всички държави от ЕС са подписали този договор, допълва Фон дер Лайен.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания