Last news in Fakti

8 Октомври, 2021 13:11 2 506 44

ЕС заплаши Полша

  • полша-
  • ес-
  • заплаха-
  • ек-
  • закони-
  • варшава-
  • давид сасоли

Председателят на Европейския парламент заплаши, че ще има последици след решението на полския съд

ЕС заплаши Полша - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия даде да се разбере, че основните принципи на европейския правов ред ще бъдат защитавани, след като полският Конституционен съд постанови, че някои части от общностното право са несъвместими с конституцията на Полша, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Правото на ЕС има предимство над националното законодателство, заяви ЕК. Всички решения на Съда на ЕС имат задължителен характер за властите и съдилищата в държавите членки. Постановлението на Конституционния съд ще бъде подробно анализирано, след което ще бъде преценено какви да бъдат по-нататъшните стъпки. Комисията каза, че "няма да се поколебае да използва своите правомощия съгласно договорите, за да гарантира еднакво прилагане и непокътнатост на правото на Съюза".

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заплаши, че ще има последици след решението на полския съд. "Решението в Полша не може да остане без последици. Предимството на правото на ЕС трябва да бъде неоспоримо. Нарушаването му означава оспорване на един от основополагащите принципи на нашия съюз", заяви той, като призова ЕК да "предприеме необходимите действия". Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс не каза какви конкретни мерки може да бъдат предприети, но даде да се разбере, че сигурно ще има скорошна реакция - до дни или седмици.

Вчерашното решение на полския конституционен съд, което поставя под въпрос предимството на европейското право по отношение на националното, е атака срещу Европейския съюз, заяви днес френският държавен секретар за европейските въпроси Клеман Бон, предаде Фрас прес. "Това е нещо много сериозно. Това не е технически или юридически въпрос. Това е един отявлено политически въпрос, който се вписва в дълъг списък с провокации по отношение на ЕС", заяви Бон пред Ер Ем Се/Бе Ем Еф. Полският конституционен съд отсъди вчера, че някои членове от договорите на Европейския съюз са несъвместими с полската конституция и призова европейските институции да не действат извън рамките на правомощията си, като се месят в полската съдебна система.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво

    71 6 Отговор
    Панетата са достоен народ ,и не търпят идиотщини от джендъри !

    Коментиран от #13

  • 2 Независим съд

    64 3 Отговор
    Колко скандално-националните закони трябва да са преди еуропските! Как не ги е срам поляците! Веднага да свалят гащите по европейски и да се надупват на Брюксел свободно!

    Коментиран от #6, #17

  • 3 МалкоИстория

    54 3 Отговор
    Виена май забрави как се молеше на полските хусари...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ядоха, пиха, крадяха еврофондове

    11 26 Отговор
    и сега викат, няма да даваме отчети. Няма да плащаме глоби. Няма да търсим крадците. Няма да връщаме пари. Въобще-длъжни сте да давате, пък ние не сме длъжни да се отчитаме. Даже ви се сърдим, че ни питате как са изхарчени парите. Но вие продължавайте да давате. Задължени сте. Абе цигански маманталитет.
  • 6 ежко

    28 8 Отговор

    До коментар #2 от "Независим съд":

    Това,че правото на ЕС е с приоритет пред националното си беше ясно още преди приемането на новите страни членки и те го знаеха много добре, ама се полакомиха за едни пари срещу суверинитет и сега в последствие им опря яйцето до дупето.

    Коментиран от #11

  • 7 ПКП Я

    32 13 Отговор
    Поляците искат Русия и рано или късно ще са там!

    Коментиран от #30

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Размисли

    49 2 Отговор
    "Правото на ЕС има предимство над националното законодателство, заяви ЕК."

    Хайде бе ЕС не е ли съюз на независими държави - кога станахме щати на ЕС че нещо съм пропуснал.

    Защо ли пък тогава няма обща минимална заплата.
  • 10 Ханибал

    42 6 Отговор
    Смърт на ЕС и управленските му джендъри без никаква милост.
  • 11 Европеец

    35 6 Отговор

    До коментар #6 от "ежко":

    Само се уточни че не страните, а едни продажни политици в тези страни се полакомиха за власт и пари и предадоха националния суверенитет. Никой не е питал народа в тези страни - нито за НАТО нито за ЕС.
  • 12 Гост

    28 7 Отговор
    Не-уважаеми чиновници от ЕС, дали знаете какво означава думата суверенитет?! А дали знаете, че суверенитет се отстоява със зъби и нокти, а ако трябва и с оръжие?! А дали знаете, че това е дълг на всеки един поданик на съответната държава?! Какво означава европейското право над основен закон/конституция на държавата?! Няма такова нещо и не следва да има! И който управляващ лежи на тази кълка е предател към собственият си народ, освен ако народът с референдум не реши друго!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Трансформер

    11 11 Отговор
    Пoлшa нямa дa бързa c излизaнeтo зaщoтo e прoвoдник нa бритaнcкитe интeрecи в EC. Чaк кoгaтo ce oбocoби нoвa гoлямa държaвa или групa oт мaлки държaви трoянcки кoнe, тя щe излeзe зa дa ce приcъeдини към нoвaтa cвeтoвнa групa – Вeликoбритaния, Кaнaдa, Aвcтрaлия, Нoвa Зeлaндия и купчинa ocтрoви пръcнaти пo цeлия cвят. Интeрeceн флирт имa c Брaзилия, нeзнaeщa зaщo e в БРИКC и мoжeщa дa придърпa Пoртугaлия в тaя нoвa групa. Cкaндинaвцитe ca в трecкaв рaзмиcъл и caмo нaблюдaвaт в мoмeнтa. Фрaнция ce тлacкa в ъгълa, Трибaлтийcкитe държaви ca трoянcки пoнитa c мaлкo влияниe нo e въпрoc нa врeмe дa ce oфoрми oщe eднa Пoлшa. Нe рaзпaдaнe a вeрoятнo трaнcфoрмaция нa EC нa някoлкo зoни щe имa cкoрo.
  • 15 Всичко е ясно

    19 8 Отговор
    Европейския парламент трябва да се премести в Москва.
  • 16 Или обръщате резбата?

    25 6 Отговор
    Или спираме парите...

    Не всичко на този Свят е пари.
  • 17 ивелин

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "Независим съд":

    Те са гейове !
  • 18 Blackthorn

    9 6 Отговор
    ФУЦК ЕУ!
  • 19 Тото

    32 2 Отговор
    САЩ са федерация но в отделните щати има различни закони. Германия е федерация и в отделните провинции също има различни закони. ЕС е съюз и няма конституция а договор за членство. Как договора може да има предимство пред конституцията. Браво на поляците. Имат топки и защитават националния си интерес.

    Коментиран от #25, #32

  • 20 647373

    19 5 Отговор
    Правото на ЕС има предимство над националното законодателство, заяви ЕК.

    Много сме се навряли пак където не трябва
  • 21 Избирател

    25 6 Отговор
    Не може някакви чиновници в Брюксел които са назначени от някой а не са избрани от народите в ЕС да казват какво да правят същите тези народи.

    Коментиран от #34

  • 22 Псевдоним

    19 6 Отговор
    ЕС са мутри в костюми.
  • 23 долу ЕС

    20 2 Отговор
    само да кажа че в много държави не е имало референдуми за ЕС, и дефакто никой не си е давал съгласието кое законодателство е върховното! да не забравяме че ЕС е доброволен съюз от независими държави. ако ЕК СМЯТА ДА ПРОМЕНЯ ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА В ДВИЖЕНИЕ трябва да се преориентираме веднага. една от глупостите на ЕС е забраната на смъртното наказание, което доведе само до брутални атентати убийства и престъпни гета и но гоу ериа! в сащ китай Русия и Япония има!
  • 24 долу ЕС

    25 1 Отговор
    да припомня на поколението след 1990, че право на ссср нямаше, нямаше политическо обединение, а по скоро идеологическо подкрепено от СИВ! нямаше общ парламе и закони и не беше нужно. Сега дори пенсиите тротоарните плочки прес блока зависят от неизбран брюкселски чиновник! ПЪЛЕН АБСУРД!
  • 25 Европеец

    17 1 Отговор

    До коментар #19 от "Тото":

    "Как договора може да има предимство пред конституцията."

    Е те от кога се мъчат да ни пробутват това - СЕТА нали беше точно това - договор с който частни компании да могат да съдят държави. Сега договора за ЕС обаче не знаят че договор може да разтрогнеш много лесно.

    Та брюкселските чиновници активно действат за разпада на ЕС - първоначалният ЕС е бил само икономически съюз но някои искат да командват цяла Европа.
  • 26 Павел пенев

    15 3 Отговор
    ЕС ще се разпадне точно заради налагане на правни принципи които са отречени от много правни системи в различните европейски държави,включително и у нас. ЕС не признава принципите на старото Римско право много от които са рецепирани и от нас и брутално задължава някои страни членки да приемат новото джендърско право,което е против същността и християнските ценности. Всичко това е придружено със заплахи за спиране на финансирането,което е отвратително тъй като парите идват именно от тези държави. Нещо повече. ЕС си позволява да извършва демократични преврати чрез изборни измами за да се освободи от неудобни партии и техните лидери.Такива са примерите в Австрия,Италия а сега в Полша и Унгария. Това са еднополовите джендъри прикрити зад върховенството на закона,правата и свободите на хората и дигиталните ценности.
  • 27 Полша

    10 0 Отговор
    Полша ще следващата след Англия. Ние ще сме последните, защото Македония няма да влезе.
  • 28 Радче пиратче

    9 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Предимството на правото на ЕС трябва да бъде неоспоримо" - пише го в тази статия.
    Точно това не знаят мнозина у нас. Европейските закони са над националните, над полските, над българските. Но поляците се съпротивляват, въпреки това. Браво, поляци!
    Само Русия има закон, според който нейните закони са над законите на международните организации. Тоест руснаците не бръснат никого.

    Коментиран от #43

  • 29 Ще има и още

    7 2 Отговор
    Дедо Борел призова България да е "по-гъвкава по отношение на разширяването на Западните Балкани ". Дали в някоя сенилна червясала от тлъсти заплати и бонуси брюкселска кратуна е светнала червена лампичка, че започват да зачестяват "случките " Полша Унгария България, скодоумна зелена сделка ? И дали пък "гъвкавият " не следва да е ЕС ? Не за друго но се сещам за един друг съюз с четири букви, на кого му липсваше "гъвкавост" и днес го няма вече....

    Коментиран от #37

  • 30 Вижда се ясно

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "ПКП Я":

    Че не си ходил никога в полша. Че не си разговарял дори с един поляк също. Ако беше, щеше да знаеш каква е реакцията дори на малките деца там при споменаването на Русия
  • 31 Хонорик

    6 0 Отговор
    Колкото по-скоро този нечестив съюз се разпадне,толкова по-добре.
  • 32 Да, но не може

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "Тото":

    Закон на който и да е щат, провинция или федерация, да бъде над общият за всички в съюза! Анадънму. Тогава не е съюз. Все едно да имаш фирма. Даваш франчайз на други фирми за дейността ти. Ползват всички облаги и печелят. Не може в макдоналдс в центъра, да продават дърва за огрев, щото в българия било нормално и конституционно. Тогава ти вземаме франчайза обратно, а ти си продавай дърва на празната площадка. Никой не те задължава насила да участваш. Но си има правила. Не си съгласен-не участвай. Никой няма да седне да реве. Ама хем yя в шyндata, хем душата в рая, не може.

    Коментиран от #44

  • 33 55555555

    9 2 Отговор
    ПОЛША МОЖЕ БЕЗ ЕС, ЕС НЕ МОЖЕ БЕЗ ПОЛША И ДРУГИ КАТО НЕЯ! НЯМА КОЙ ДА ПЛАЩА ТЛЪСТИТЕ ЗАПЛАТИ НА ЕВРОГЕЙЧЕТАТА, НЯМА КОЙ ДА ПРОКАРВА НОВИЯ ИМ СВЕТОВЕН РЕД, ГОЛЯМОТО ИМ ЗАНУЛЯВАНЕ! ТОВА Е ИЗХОДЪТ ЗА ВСИЧКИ НАС ОТ ТАЗИ КРИЗА, ЗАБЪРКАНА ОТ СВЕТОВНИЯ ХАЗАРСКИ ЕЛИТ!

    Коментиран от #35

  • 34 Ма никой не те кара да участваш бе.

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "Избирател":

    Не щеш да се съобразяваш с общите правила-недей. Вдигаме ти границите, пак визи, пак вносни мита, ддс. Спират се субсидиите и т.н. Къв е проблема. В РФ(руската федерация), има много републики. Всякакви републики от всякакъв етнос и култура. С всякакви закони. Дори и Русия е отделна република. Една от останалите Но! Закон на нито една от тях не може да бъде над общият закон. Така е и в САЩ. Така е и в ЕС. Така е и в Обединеното Кралство. Който не ще-вън и да се оправя сам. Както излязоха Британците Овапцаха я.В ЕС поне ти дават да се отделиш ако пожелаеш. В РФ, САЩ и ОК-не.
  • 35 Ма глупостиииии

    5 4 Отговор

    До коментар #33 от "55555555":

    Твоята заплата я плащат с данъците взети от Германците, Французите и другите балъци. В германия отдръжките достигат при богатите до 51 процента от инкома. Точно те и данъците платени от големите европейски компании, плащат твойта, на поляците, и на другите скъсаняци заплати. Как не са ни изритали досега. Ти какво си мислиш, че ти плаща развитата българска икономика ли? Наивник. Ако не са европрограмите, от които сучи бюджета, и повечето фирми, ще фалираме за няма година. Така, че си стойте на задните части и не хапете ръката дето ви храни. Че доколкото се сещам, лукойл не са платили за толкова години дори стотинка данък. С ваще пари Путин плаща на руските пенсионери. Кой добър, кой лош сега, а?
  • 36 Gen Gurko

    2 5 Отговор
    Заплахи се сипят от устите на големите евродИмУкрати. Машалла и аферим фашисти! Но имайте предвид с кого и с колко членове веч се захващате, защото "Еще полска не сгинела!"
  • 37 Да уточним

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "Ще има и още":

    В Брюксел, това е прецедент. За да се спъва държава заради подобни претенции на страна членка. Аз съм абсолютно за претенциите ни-да уточним, но..... Те гледат общата картинка. Не ни задължават, а ни молят, понеже..... Ако им писне да чакат, ще се обърнат за съюзяване с РФ както Сърбия, което е неприемливо и нежелано(дори и от нас) в геополитически план. Та затова ни молят. Няма закон с който да ни задължат да отстъпим. А нека не забравяме, пе законите на ЕС се коват в ЕП където всички имаме представители и гласуваме. Дори гласуваме за европарламент.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Русията ти не е Русия

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Радче пиратче":

    А Руска Федерация. В нея са републики. Отделни републики. И това е съюз. Общност. Точно както в ЕС не може законите в Чечня, Някой от "-стан"-овете или други да са над общият закон. Ко си са разревал, като примерът ти е абсурден. Точно там със закон нито можеш да напуснеш, нито да приемаш на месна почва закони противоречащи на конституцията на федерацията. Там даже право на избор нямаш.
  • 44 Тото

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Да, но не може":

    САЩ имат конституция.Бихте ли обяснили защо в едни щати съществува смъртно наказание а в други не. Колкото до франчайза- договори и търговско право - много далеч от национален суверенитет и конституция т.е. неудачен пример
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания