19 Октомври, 2021 15:37 2 146 38

Урсула фон дер Лайен: Полша, ти си и винаги ще бъдеш в сърцето на Европа

  • полша-
  • урсула фон дер лайен-
  • ес-
  • ек-
  • върховенство на закона-
  • европа-
  • варшава-
  • реч

Без независими съдилища хората се ползват с по-малка защита и следователно техните права са изложени на риск

Полският народ изигра основна роля за превръщането на нашия Съюз в едно цяло, като даде възможност на родината си да бъде процъфтяваща, жизненоважна част от нашия Съюз. И поляците винаги ще имат тази роля. Полша, ти си и винаги ще бъдеш в сърцето на Европа. Това заяви в речта си председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент относно кризата с върховенството на закона в Полша и съблюдаването на правото на ЕС. Ето пълният текст на речта без редакторска намеса:

„Уважаеми г-н заместник-председател Силва Перейра,

уважаеми г-н министър-председател Моравецки,

уважаеми г-н министър Логар,

уважаеми членове на Парламента,

преди почти 40 години, през декември 1981 г. комунистическият режим в Полша наложи военно положение. Много членове на независимия профсъюз „Солидарност“ , както и на други организации, бяха пратени в затвора. Просто защото отстояваха правата си. Полският народ искаше демокрация като милиони други европейци от Будапеща до Талин и до Източен Берлин. Те искаха свободата да избират своето правителство. Те искаха свобода на словото и свобода на медиите. Те искаха да се сложи край на корупцията. Те искаха независими съдилища да защитават правата им. Хората от Централна и Източна Европа искаха да се присъединят към европейското семейство на свободни народи – силна общност на ценности и демокрация. Защото Европа означава именно това и точно тези ценности тя отстоява.

Уважаеми членове на Парламента,

неотдавнашното решение на полския Конституционен съд поставя под въпрос голяма част от това. От доста време сме загрижени за независимостта на съдебната власт. Имунитетът на съдиите беше снет и те бяха освобождавани от длъжност без основание. Това застрашава независимостта на съдебната власт, която е основен стълб на върховенството на закона. Предприехме редица мерки. Продължаваме да водим редовен диалог. За съжаление обаче положението се влоши. И това не е само заключението на Комисията – същото беше потвърдено и от Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека. Кулминацията дойде с последното решение на полския Конституционен съд.

Уважаеми членове на Парламента,

в момента Европейската комисия прави внимателна оценка на това решение. Но вече мога да Ви кажа, че съм дълбоко загрижена. Това решение поставя под въпрос основите на Европейския съюз. Това е пряко предизвикателство за единството на европейския правен ред. Само един общ правен ред може да гарантира равни права, правна сигурност, взаимно доверие между държавите членки и следователно – общи политики. За първи път съд на отделна държава членка постановява, че Договорите за ЕС са несъвместими с националната конституция. Това има сериозни последици за полския народ, тъй като решението има пряко въздействие върху защитата на съдебната власт. Решението подкопава защитата на независимостта на съдебната власт, както е гарантирана от член 19 от Договора и се тълкува от Съда на Европейския съюз. Без независими съдилища хората се ползват с по-малка защита и следователно техните права са изложени на риск.

Уважаеми членове на Парламента,

полските граждани трябва да могат да разчитат на справедливо и равно третиране в съдебната система както всеки друг европейски гражданин. В нашия Съюз всички ние се ползваме с едни и същи права. Този основен принцип оказва съществено въздействие върху живота на хората. Защото ако европейското право се прилага по различен начин в Гренобъл например, гражданите на ЕС от Гьотинген или Гданск няма да могат да се ползват с едни и същи права навсякъде.

Уважаеми членове на Парламента,

при присъединяването си към ЕС полският народ се довери на Съюза. Гражданите очакваха той да защитава правата им. И с право. Европейската комисия е пазител на Договора. Моята Комисия е задължена да защитава правата на гражданите на ЕС, независимо къде живеят в нашия Съюз. Върховенството на закона е спойката, която свързва нашия Съюз. То е основата за нашето единство. То е от съществено значение за защитата на ценностите, на които се основава нашият Съюз: свобода, демокрация, равенство и спазване на човешките права. С това се ангажираха всички 27 държави членки като част от този Съюз на суверенни държави и свободни народи.

Уважаеми членове на Парламента,

не можем и няма да допуснем общите ни ценности да бъдат изложени на риск. Комисията ще предприеме действия. Всички варианти са известни. Първият вариант са процедури за установяване на нарушение, при които юридически оспорваме съдебното решение на полския Конституционен съд.

Друг вариант са механизмът за обвързване с условие за спазване на принципите на правовата държава и други финансови инструменти. Полското правителство трябва да ни обясни как възнамерява да защити европейските пари в контекста на това решение на Конституционния съд. Защото през следващите години ще инвестираме 2,1 милиарда евро с многогодишния бюджет и програмата NextGenerationEU за възстановяване. Това са парите на европейските данъкоплатци. И ако нашият Съюз инвестира повече от всякога, за да постигнем напредък по отношение на колективното възстановяване, трябва да защитим бюджета на Съюза от нарушения на върховенството на закона.

Третият вариант е процедурата по член 7. Това е мощният инструмент в Договора. И трябва да се върнем към него. Защото, позволете ми да Ви напомня, полският Конституционен съд, който днес поставя под съмнение валидността на Договора за ЕС, е същият този съд, който съгласно член 7 ние считаме за зависим и нелегитимен. Така, по много начини, кръгът се затваря.

Уважаеми членове на Парламента,

дълбоко съжалявам, че се намираме в тази ситуация. Винаги съм подкрепяла диалога и винаги ще го правя. Тази ситуация може и трябва да бъде разрешена. Искаме силна Полша в обединена Европа. Искаме Полша да бъде в центъра на нашите дебати при изграждането на общо бъдеще. Европа има значение за Полша. Заедно можем да изградим Европа, която е силна и уверена в един свят, в който други големи сили стават все по-уверени. Европа се обогати от уникалния опит на Полша. Без народа на Полша нашето европейско пътуване би било много по-различно.

Когато Карол Войтила, в качеството си на папа Йоан Павел II отиде в родината си, той промени европейската история завинаги. Когато Лех Валенса с малобройна група профсъюзни дейци се изправи срещу една мощна армия, видяхме началото на падането на Желязната завеса. А когато президентът Лех Качински ратифицира Договора от Лисабон заедно с Хартата на основните права, той потвърди ангажимента на Полша към нашите ценности. Полският народ изигра основна роля за превръщането на нашия Съюз в едно цяло, като даде възможност на родината си да бъде процъфтяваща, жизненоважна част от нашия Съюз. И поляците винаги ще имат тази роля. Полша, ти си и винаги бъдеш в сърцето на Европа.

Polsko, jesteś i zawsze będziesz w sercu Europy!

Niech żyje Polska!

Niech żyje Europa!"


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    59 2 Отговор
    ЕС са много силни на празните приказки, признавам им го :)
  • 2 хдфх

    39 2 Отговор
    не няма да бъде,....ес отива на кино
  • 3 Майна

    48 2 Отговор
    ТЕЗИ ПАРАЗИТИ КАТО ТАЗИ СЕ САМООПРЕДИЛИХА КАТО ЕЛИТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО И РЕШИХА, ЧЕ ТЕ ЩЕ НАЛАГАТ ПРАВИЛА...ДА ВИДИМ ДОКОГА,ОБАЧЕ!!!!
  • 4 OMEGA

    34 4 Отговор
    Германия, ти си и винаги ще бъдеш тумор в сърцето на Европа!
  • 5 Европа

    36 1 Отговор
    Е цивилизовала целия свят , а сега най големите тъпаци живеят е нея... Ти да видиш...!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Майна

    30 1 Отговор
    Това мекотело всъщност не е виновно,то е поставено на тази служба точно заради липсата на каквито и да било ЧОВЕШКИ ДОБРОДЕТЕЛИ...Това ще дава мнения...!
  • 8 Редник Атанасова

    37 1 Отговор
    Полша много дръпна напред и заедно с Унгария позволяват на своите политици да правят това което е изгодно за своите страни и народи. А нашите все слушат каквото кажат атлантиците.....
  • 9 Мухахаха

    29 2 Отговор
    Много бързо сменихте първото заглавие - "Полша скочи на ЕС". Някой ви дръпна ушите, че много бунтарски звучи, нали?
  • 10 честен ционист

    26 3 Отговор
    Урсула, нема нужда да сричаш на полски, както оня Туск се излагаше на бълхарски. Ако тия оинизи вървят пред туземците от Балканите, то с поляците не става.
  • 11 Иван

    26 3 Отговор
    Хайде стига се крихте зад красиви фрази и клишета!!!!
    POLEXIT !!!!!
  • 12 Швейк

    15 2 Отговор
    А така, 1-во моркова а после и тоягата.
    Няма не искам, няма недей!
  • 13 Ами

    4 2 Отговор
    В такъв случай, да се пазят от сърдечни проблеми !
  • 14 5ко

    23 1 Отговор
    Ако извратенящините и зелените енергии, и сертификати са ценности, то по - добре да си ги ценят без нас.
  • 15 The Beyonder PR

    20 1 Отговор
    Днес жителите гледат цирк на живо, това е като да гледаш с телескоп как черна дупка унищожава звезда или галактика, системните либерали в Брюксел не прощават че едно парче месо се откъсва от лапите на господаря си , системните либерали от Брюксел те са като малка черна дупка погълната от свръх дупка като Вашингтон
  • 16 мародер

    19 2 Отговор
    Боже каква тъпотия! И това е казано от шефа на ЕК!? Тази е мноого зле! Мислех си че Юнкер е тотално куку но тази го надмина.

    Коментиран от #20

  • 17 Костова

    18 1 Отговор
    Ужасно скучна, пропагандаторска и направо дебилна реч. Поляците искат да защитят зоните си свободни от ЛГБТИ пропаганда. С това и започна спорът с ЕС. А тя им обяснява колко несвободни са били по време на социализма и че най важното в ЕС са правата на сексуалните и всякакви малцинства. Какво мисли цял един народ не занимава немската гинеколожка.
  • 18 човек от народа

    22 2 Отговор
    тая кучка беше недоразумение като министър в германия....а сега и в европейския съюз
  • 19 rusalka

    17 2 Отговор
    Псевдогениколжката звучи вяло и не реалистично в социалистически стил и интернационализъм.
    Подобно отношение поставя под съмнение смисъла на ЕС. Дори намирам, че ЕС е в най-ниската си точка като управление в цялата си история.
  • 20 The Beyonder PR

    18 2 Отговор

    До коментар #16 от "мародер":

    Не случайно не получи стол в Турция а само смеха на Ердоган
  • 21 И каква

    15 2 Отговор
    стана тя?!Аман от вас,аман за вас! Палаците си тръгват Урсулке,край с ЕС!
  • 22 фрау

    16 2 Отговор
    Няма да й мине номера на крадливата крава
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Професор

    16 3 Отговор
    Како Фон Ден Лай-ен, не Полша, а ЛИЧНО ТИ и кохортата сервилни глобал-социалисти около тебе застрашават не само Европа, а и света! Вие, фон ден лай-ен, РАЗЕДИНЯВАТЕ Европа с идиотската си глобал-социалистическа идеология, с умишленото ликвидиране на националния капитализъм в Европа, с лилвидирането на нашоте християнски цивилизационни устои и с промотирането и узаконяването на перверзиите и пороците, представяйки ги за "европейски ценности", "нов морал" и "човешки права". Перверзиите и пороците НЕ СА и НИКОГА НЯМА ДА БЪДАТ човешки права, фон ден лай-ен! Те са ЧОВЕШКИ СРАМ и винаги ще бъдат именно СРАМ!

    Коментиран от #29, #33, #37

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Боже,защо такива си създал

    1 7 Отговор
    Настръхвам като чета тук коментарите на хора,които милеят за тоталитаризма! Нима са с толкова къса памет,или пък са с чугунени глави?! Явно и едното и другото!

    Коментиран от #30

  • 29 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Професор":

    Къв социализъм виждаш в тоя бесен капитализъм бе омбре ?

    Коментиран от #38

  • 30 Гошо

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Боже,защо такива си създал":

    Между другото ,ако 81 не бяха въвели военното положение полските "комунисти" щяха да го въведат други За това поляците на ген Ярузелски трябва да му мият краката и да му пият водата Той реално опази съвременна Полша
  • 31 Начо Крика

    7 0 Отговор
    Такава простотия от времето на Работническо дело не бях чел.
  • 32 1122

    4 0 Отговор
    Боже,колко тъпа жена!И това нещо е Председател на ЕК?От такива недоразумения сме на това положение.
  • 33 Въпрос

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Професор":

    Ако ми кажеш какво означава думата кака на немски си истински професор.Но определението ти е точно.Р.С."Л@ино".
  • 34 1122

    4 0 Отговор
    Урсула не е гинеколожка.Гинекология ,като специалност имат само лекари.Урсула /диванчето/е акушерка-средно специално медицинско образование-нужни са две години ,за тази професия,която е и много трудна.Лекарят гинеколог и акушерката израждат бебетата.Урсула е много глупава,но такава е нужна на глоболистите, ЛГБТ, джендърите, гейовете лесбийките.Полша и Унгария ,а и Чехия много скоро няма да са в ЕС.Този гейски съюз трябва да се закрие.Дано България ,да се присъедини към Унгария, Полша, Чехия.
  • 35 5090

    5 0 Отговор
    Ако европейското законодателство стои над националното, то тогава защо ни е национално законодателство? Това обезсмисля националните парламенти.
  • 36 Николай Георгиев

    2 0 Отговор
    Бутайте,бутайте тя Русия чака да се осерете.
  • 37 Браво!

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Професор":

    Право в десятката, професоре👏
  • 38 Професор

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Отново си дезориентиран, както с китайския вирус. Помниш ли си излиянията оттогава за Поднебесната империя? Защо това е глобал-социализъм? Ами защо нацизмът, тоест, национал-социализмът, е социализъм? Причината е много проста -- и двете доктрини са поддържани от тлъсти корпоративни спонсори, които получават привилегии от режима, за да ликвидират гръбнака на националния капитализъм -- малкия и среден бизнес. Разликата между нацизма и глобал-социализма е само една -- при първия спонсорите са няколко национални корпорации, при втория те са глобалистки, транснационални корпорации. НО -- и двата режима са СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ. Социализмът се измерва по много прост начин. Държавна система, която ЛИКВИДИРА малкия и среден бизнес. Точка. При държавния социализъм, където държавата е единствената корпорация, това го прави самата тя. Справка -- "реалният социализъм" у нас и в СССР. При нацизма и глобал социализма, това се прави от няколко корпорации, с обилната подкрепа на държавата. Резултатът е важен, и той е СЪЩИЯТ. Сега разбра ли?