Last news in Fakti

9 Октомври, 2021 10:00 11 660 97

Шок от Полша: Първа стъпка към напускане на ЕС?

  • полша-
  • шок-
  • ес-
  • европа-
  • членство в ес-
  • конституционен съд

Конституционният съд във Варшава обяви части от европейското право за несъвместими с основния закон на суверенната държава Полша. Някои виждат в това решение първа стъпка към излизането на страната от ЕС.

Шок от Полша: Първа стъпка към напускане на ЕС? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европейските институции „надхвърлят своите правомощия, а редица европейски договори не отговарят на основния полски закон“ - обяви полският Конституционен съд и хвърли страната в истинска криза. „Опитът на Европейския съд да се меси в полското правосъдие нарушава (…) правилото за предимство на Конституцията и правилото за суверенитета на една държава в процеса на европейската интеграция“, се казва още в решението на полските конституционни съдии. Двама от тях са били на противното мнение, но мнозинството обяви части от европейските договори за противоконституционни.

Кризата между Варшава и Брюксел

Огласяването на решението беше отлагано на няколко пъти. А сега то ще влоши още повече климата между Варшава и Брюксел. „Вече не говорим за пропаст между двете страни в този конфликт, а за черна дупка, в която Полша се хвърля“, заяви професорът по европейско право в Университета във Варшава Роберт Гжешчак. Демонстранти скандираха под прозорците на Конституционния съд във Варшава „Позор!“. Не е тайна, че председателстващата заседанието на съда Юлия Пшилебска е доверено лице на лидера на управляващата партия „Право и справедливост“ (ПиС) Ярослав Качински.

В центъра на правния спор между Варшава и Брюксел е един фундаментален въпрос: как си кореспондират националното и европейското право и кое от тях в крайна сметка стои по-високо? Всичко тръгна от една реформа на механизма за назначаването на съдии. Неуспешните кандидати за Върховния съд безуспешно се опитваха да атакуват процедурата пред Върховния административен съд на страната. Управляващата от 2015 година партия „ПиС“ предварително се беше погрижила със закон да направи практически невъзможно подобно разглеждане. Така казусът стигна до Европейския съд, който постанови, че дори и по конституционни въпроси европейското право е над националното. На този фон полският премиер Матеуш Моравиецки поиска тълкувание от Конституционния съд на страната кое право има приоритет – националното или европейското?

"Този спор не е правен"

„Този спор няма нищо общо с правото, това си е чиста политика“, твърди още професор Гжешчак. „Виждаме ефекта от политическия натиск, оказван от правителството върху много послушния Конституционен съд“. Той очаква остра реакция от ЕК, която може да заведе нови жалби срещу Полша, както и да замрази още пари от европейските фондове. „Въпросът е дали ние сами ще излезем от ЕС или ще бъдем изхвърлени“, казва професорът. Във всеки случай топката сега е в полето на ЕС, уверен е той. Но в случая с Полша нещата са особено парливи: има основание за съмнение в независимостта на полския Конституционен съд, особено след неговото неправомерно реформиране. Неотдавна Съдът по правата на човека в Страсбург изрази съмнение дали съдът във Варшава може да взима свободни и честни решения и дори изказа мнение, че съставът му е бил попълнен отчасти незаконно.

Автор: Магдалена Гводж-Палокат


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скоро и БГ

    171 16 Отговор
    Скоро ще спрат парите от ЕС, а ще ни замерят само с изисквания и ограничения! За какво ми е това! България влезе в ЕС за да може хората да пътуват свободно! Е това може да стане и без ЕС, а и повечето хора вече няма да могат да пътуват по всякакви други причини! ЕС ще бъде закрит 2022!

    Коментиран от #3, #34, #81

  • 2 Путин

    87 18 Отговор
    Споко!Ще ви взема в Съветския съюз!

    Коментиран от #55, #95

  • 3 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    14 139 Отговор

    До коментар #1 от "Скоро и БГ":

    А КОЙ ЩЕ ХРАНИ БГ АКО НЕ СМЕ В....ЕС

    Коментиран от #6, #7, #14, #27, #42, #69, #75

  • 4 Онзи

    96 5 Отговор
    ЕС трябва да е само икономически съюз.
  • 5 ИВАН

    174 10 Отговор
    Ами браво на поляците, браво на чехите, браво на унгарците и сърбите ... само Ганьо ли е най тариката - да търпи един престъпник толкова години, няма ли мъжкари в тая територия, че кубинците на цяла Америка се опълчиха, а ние се потурчихме и поамериканчихме без бой дори

    Коментиран от #24

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Скоро и БГ

    163 11 Отговор

    До коментар #3 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    В ЕС си от 2007. България е над 1300 години държава! Все някак си се е изхранвала! Нали?! Нали бе герберски тулуп 40килограмов и озъбен! Прибирай се в канала и изтичай!
  • 8 Шат на

    43 1 Отговор
    патката главата
  • 9 Ева

    125 6 Отговор
    Браво, а ние кога ще излезем. Парите топлиха само някои крадящи политици. Заради некачествени ненужни ремонти няма нужда да издевателстват нат нас финансово и здравно
  • 10 ⚜️Просветен⚜️

    152 4 Отговор
    Много ясно , че щом хората защитават суверенитета си и законите си , веднага евро мазниците ще ги обявяват за неудобни !!! Що за наглост е банда безродни чиновници да се месят в законите на суверена държава? Уважение за Полша!!!
  • 11 Да се разпада

    133 4 Отговор
    дреме ми за скапания саюз от него имат облаги само тия дето крадът а за народа само от трите средния.
  • 12 Лицемерие

    88 5 Отговор
    Независимите държави като Полша, Унгария и Австрия се наказват по един или друг начин, дори с компромати.
  • 13 Ванга

    93 17 Отговор
    Да напомниме само, че Русия ке спаси България!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Уникална

    75 6 Отговор
    амриканска политика.Където са били след тях потоп.Навсякъде свършва с война. А идеята е само Русия.

    Коментиран от #25

  • 16 Даааа...

    87 5 Отговор
    Полша е ДЪРЖАВА с население (нация а не сбирщина), с държавници (не политици), с доста силна армия и традиции във воюването. Тъй че Белгийски или Нидерландски и т. н. меки китки....да водят усилен духовен живот.

    Коментиран от #40

  • 17 Мислещ

    55 8 Отговор
    70 Години стигат! На нормалните нации им дойде до гуша от комунизъм. А западняците, понеже не са имали или е бил за много по-кратко, им писна да са свободни и са решили малко да видят как ще е да не си напрягаш мозъка и държавата да мисли за всичко вместо теб.
  • 18 Две държави Германия и Франция, чрез

    82 5 Отговор
    Чиновниците от Брюксел управляват, всичките останали държави в ЕС!! Някой не са съгласни, други като Българиа Покорно мълчат, навели глави!! От 1300год Държава повече от половината време сме били под Робство!!

    Коментиран от #22

  • 19 Де толко "акъл"

    11 2 Отговор
    И в Полша, а представете си и в България.
  • 20 Замислете се

    112 1 Отговор
    Когато ни приеха в ЕС се радвах, защото си въобразявах, че Европа ще ни сложи юзди на безобразията извършвани от управляващите от която и партия да са те. Не минаха и няколко години обачи и родните ни политици го подкараха по стария си начин на кражби и тотално полуприкрито беззаконие. Много бързо разбраха, че Европа ще помрънка и нищо повече. Парадоксално е, но голямата беда според мен е развращаването от страна на Европа на частнотто предприемачество и инициативността на хората. Всички ние плащаме вноската си към ЕС чрез личните си данъци, а парите които получаваме от там се крадат от шепа хора на правителството което е на власт. Стигнахме до трагичното положение да купуваме стоки, храни и горива на европейски цени а доходите ни да са мизерни български. Това се задълбочи до такива трагични мащаби, че вече застрашава не само нормалното но и минималното съществуване на обикновените хора. Знам, че няма да стане, но управляващите трябва да се замислят за предстоящите гладни бунтове през зимата които намя да има аналог в новата ни история.

    Коментиран от #31

  • 21 Немците

    60 4 Отговор
    Им е кофти,че полека губят доминация.А те искат да лежат на социални,а робите да им бачкат.Отмина това време.
  • 22 Абе умен

    35 4 Отговор

    До коментар #18 от "Две държави Германия и Франция, чрез":

    България е на много повече от 1300г.

    Коментиран от #23

  • 23 ⚜️Илюминат⚜️

    72 4 Отговор

    До коментар #22 от "Абе умен":

    Не се хващай за думата бе! Човека иска да каже , че 1300 години има България без ЕС , не ни е толкова важен този временен съюз ! Съюзите идват и си отиват! Дали ще е Съветски или Европейски , все тая!

    Коментиран от #28, #39

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 това е

    38 2 Отговор

    До коментар #15 от "Уникална":

    мечтата на еврейските йезуити,да унищожат Русия
  • 26 Дреме им

    59 3 Отговор
    на поляците ако ги изкарат от ЕС или сами излезнат.Намериха влака на Хитлер скрит в тунел със тонове злато.Ще се оправят и без европейските издръжки.ЕС прекалено много взе да налага техните робски закони,които бяха представени като Ковид мерки.
  • 27 САЩ

    81 5 Отговор

    До коментар #3 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    През социализма като не бяхме в ЕС, кой ни хранеше бе празноглавецо? Социалната политика на тогавашната държава беше превъзходна и несравнима с днешната т.е. 32 годишната.
    Имаше икономика!!! Сега има банани!!!
  • 28 Бе то

    12 39 Отговор

    До коментар #23 от "⚜️Илюминат⚜️":

    И Монголия съществува от стотици или повече години и ще продължи да я има без да е в каквито и да е съюзи но ти би ли живял там?

    Коментиран от #35, #65, #76

  • 29 Мурзилите се въртят като пумпали

    10 25 Отговор
    До вчера плюха поляците когато са срещу Русия, сега ближат където са плюли....
  • 30 Да определено

    42 6 Отговор

    До коментар #24 от "Така като те гледам":

    Слава на Русия!
    Да живее България!
  • 31 Hahahah

    5 14 Отговор

    До коментар #20 от "Замислете се":

    Наяваи се. по скоро умиращите от глад ще се чувстват тарикати, че преди тях са умрели други нетарикати. Овце и мързеливци няма как да протестират.
  • 32 Човека Коза

    33 8 Отговор

    До коментар #24 от "Така като те гледам":

    🇧🇬 ВЕЧНА ДРУЖБА 🇷🇺
    Не ни трябват еврогейски и натовски съюзи
  • 33 БОЛШЕВИК 🌟

    66 4 Отговор
    Полша ако излезе от ЕС ще е първата държава от бившия соц. блок която е разбрала, че тоя съюз е един голям провал на неолибералния капитализъм! Останалите ако продължават да стоят в тоя ЕС ще затъват и обедняват все повече.
  • 34 Никитa

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Скоро и БГ":

    Нaли знaеш кaкво е кaзaл Хрушчов - може дa вземете cвободaтa, проcто първо дaйте колбacи нa хорaтa.
  • 35 Мислещ

    51 3 Отговор

    До коментар #28 от "Бе то":

    Може и да ни се наложи натам да емигрираме, както е тръгнало. Иначе за теб, а и въобще за страната какво точно е подобри от влизането ни? Все така сме бедни и корумпирани, само дето като "бонус" си затворихме енергоблокове и тецове, изклахме животни, убихме дребния и роден бизнес и чрез еврофондовете си отгледахме мутро-комунягите, които се вкопаха на всички нива и което нямаше да е възможно (Никога преди това не се е случвало и всеки, който се е олял, бързо е изхвърчал от управлението) без лябезната подкрепа на еврокомунягите и фондовете.

    Коментиран от #36

  • 36 Мислещ

    43 4 Отговор

    До коментар #35 от "Мислещ":

    Аа, и да не забравим, разбира се, че сега ще опитат да ни наложат и коди-фашистки сертификати и други гадости. Заради всичко това, на изборите задължително глас срещу всеки политик или партия, подкрепящи тези зависимости.
  • 37 Не виждам

    57 5 Отговор
    Никакъв смисъл от този ЕС.Превърнаха европейските държави във колонии, които да бъдат изцяло зависими от подаянията им.Едно време имахме заводи.работа за всички.евтин ток и вода.а сега сме модернизирани и дигитализирани и се чудим как да свържем двата края.Тая зима ще има глад.Когато гладът надделее хората ще се вдигнат на бунт.едвс ли ЕС ще обърне внимание на гладните по скоро ще са загрижени за бежанците и гейовете и за тъпите им зелени проекти

    Коментиран от #38

  • 38 Евтин ток и вода

    13 22 Отговор

    До коментар #37 от "Не виждам":

    ....и заплати по 30 долара...и който успееше да отиде в гнилия запад очите му ставаха на палачинки 🤣🤣🤣

    Коментиран от #52

  • 39 А ти да не си му

    1 4 Отговор

    До коментар #23 от "⚜️Илюминат⚜️":

    Адвокат или лична секлецарка,бе!?
  • 40 Оня

    6 15 Отговор

    До коментар #16 от "Даааа...":

    Май не си виждал поляк на живо :) . Всички знаем каква държава е това . Само гледай как ще се застанат като наакани , и ще се правят , че не знаят за какво става дума .

    Коментиран от #44

  • 41 Гост

    8 22 Отговор
    Всички които сте за напускане на съюза как си представяте да се справяме тогава? Щот сега сме зле няма ли го съюза ….. не знам

    Коментиран от #47, #64

  • 42 Карло

    25 3 Отговор

    До коментар #3 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    Ти пикамм на ес-то
  • 43 Не са толкова глупави поляците

    6 30 Отговор
    Ако излезнат от ЕС ги чакат глад и мизерия като в източните им съседи.
  • 44 Ти като си виждал

    23 4 Отговор

    До коментар #40 от "Оня":

    Нещо имаш да кажеш ли?Ганьо Балкански.Ти гледай себе си,че ако се появиш в Полша ще си на равно с тия от Факултета и Столипиново.
  • 45 Тома

    17 1 Отговор
    Поляците са хитър народ.
  • 46 Анонимен

    31 2 Отговор
    Никой никога няма да бъде изхвърлен от Европейския Съюз . Това е глобалистки проект целящ да наложи тяхната власт над държавите и народите . За нищо на света няма да изпуснат никой от него . Махането от там ще става въпреки тяхната съпротива
  • 47 БОЛШЕВИК 🌟

    26 6 Отговор

    До коментар #41 от "Гост":

    Ние се справяхме много добре когато не бяхме в ЕС. Преди 31години всеки имаше работа тук в България, някои които искаха особено повече пари ходеха за по 2-3-5 или 7 години да работят по СССР, Либия,Ирак и др. Тия къде роботеха тука не им се налагаше да търсят работа далеч от домовете си, имаше квартири цели апартаменти на символичен наем, не като сега ако работиш в друг град да наемаш една стая за половин от заплата - та така се справяхме преди ЕС.

    Коментиран от #53, #90

  • 48 Факт

    35 5 Отговор
    Вчера гледах клипчета от Владивосток. Изключитвлна красота! След това погледнах в техни сайтове за работа. Стартова заплата за млад офисен работник е равна на 2000 евро. Да, разбрах защо всички тези хора са най-ценните туристи и клиенти. Понеже са платежоспособни! Кой европеец може да си позволи поне на пет години да си купи палто от норки?! Съжалявам, но мисля да поработя в РФ, а не в миризливата от арабески Европа. Даже юкейците се разкараха от ЕС. Кой си мисли въобще, че нещо хубаво може да излезе от тази простотия ЕС - реално клоаката на САщ. Това са роби на американците. Аз не се чувствам роб и няма да бъда. И винаги ще казвам на бялото бяло и на черното черно. От 40 години Америка се провали във всички международни провкти и тнар насилствено налагане на демокраси. А след тези провали плащаме всички ние! Точка! Това е! Свърши ми търпението! Няма повече да давам право на корумпета да ми управляват живота! Защо не посмя никой да направи референдум за ЕС или НаТо?! Защото отговорът е 80% НЕ!

    Коментиран от #51, #56

  • 49 Развитите страни напускат!

    23 3 Отговор
    Англия...сега и Полша...!А слаборазвитите,които се надяват да не работят и да ги дъндуркат и хрантутят с евросредства като Македония и Акбания-се натискат...!Това ми напомня за социалистическият-Съвет за Икономическа Взаимопомощ,който доказа своята неработоспособност...!Натам върви и ЕС...!Българите са го казали...-,,Орташката работа и кучетата не я лаят"...!
  • 50 един от многото

    31 1 Отговор
    Адмирации за Полша , по принцип не ги харесвам холерите , но отстоявайки конституционните си права се издигат в очите ми. Харесва ми това , че не цепят басма на слугите на САЩ , които се опитват да сложат всички народности под общ знаменател без да се съобразяват със законите , историята и конституцията им! Наболял и пресен пример отношенията между България и СМ. Не знам кой и защо им е казал , че демокрацията проповядвана от държава нямаща 300 години трябва да бъде налагане на държави с вековни традиции и защо Европа изобщо трябва да се съобразява с мнението и прищевките на "демократите" отвъд океана!
  • 51 Хаха

    3 11 Отговор

    До коментар #48 от "Факт":

    А аз имам познат в Москва,който работи в застрахователна фирма и си получава заплатата с по 6 месеца закъснение,и има опция през това време за нисколихвен кредит,кийто после ,когато му платят връща.Стига приказки от 1001 нощ!
  • 52 стария моряк

    13 1 Отговор

    До коментар #38 от "Евтин ток и вода":

    И безплатна медицина. За 45 години на море , крачето ми не е стъпвало само в Сомалия и Камбоджа. Трябва да ти кажа , че очите ми никога не са ставали на палачинки. Почти всеки рейс имаше по едно две селянчета на които баща им бе продал телето за да го качи на кораб , че те се дивяха и очите им ставаха на балтонски копчета , но те така се дивяха и когато отидеха от село в града! И почти никога не се качваха повече на кораб!

    Коментиран от #54, #57, #62

  • 53 Ако нямаш работа

    4 10 Отговор

    До коментар #47 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Ела, ще те наема....но на онези заплати от времето за което плачеш🤣🤣🤣

    Коментиран от #78

  • 54 Разбирам те

    2 10 Отговор

    До коментар #52 от "стария моряк":

    Твоите очи са ставали на палачинки като се прибереш тук. А замислял ли си се защо някои са продавали телето за да може синчето им да види бял свят?
  • 55 Ххх

    0 8 Отговор

    До коментар #2 от "Путин":

    Сесесерето се пукна на парчета.Провалена история ! Ще взимаш някой в миналото ти !
  • 56 Ами някой моли ли те да стоиш тук

    4 7 Отговор

    До коментар #48 от "Факт":

    Чемодан, вокзал и Магадан, лек ти път
  • 57 Безплатна медицина ли?

    3 9 Отговор

    До коментар #52 от "стария моряк":

    Безплатна може да е била за тебе ако и тогава както и сега не си си плащал данъци и осигуровки.
  • 58 Ганди

    18 1 Отговор
    Ес и нато ще се разпадат така или иначе неизбежно. Няма как някакви си Брюкселски велможи да се разпореждат на половин европа
  • 59 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 13 Отговор
    Полша ще загуби над 50милиарда евро.За какво напускане говорите!
  • 60 Ганс

    14 1 Отговор
    Ой, Мъжаги!
    Хайде излизайте бе, сега е момента за референдум. Бийти им шута на ЕУ гадовите.
    Да покажем че и ние можем, 600 години яростно се борихме с Оснанската империя и се освободихме(сами) Гледаш и тук ще успеем
  • 61 Павел Пенев

    24 1 Отговор
    ЕС това знае,да заплашва суверенни държави че ще им спре парите,но тогава и Полша ще спре да внася дължимите вноски. Ясно е че в ЕС работят полуидиоти,които са монополизирали финансите и външната политика и така оказват политически и финансов натиск върху националните държави с общи приказки за "върховенство на правото"и правата на човека. ЕС или да оправи основния Договор за функциониране на съюза,като даде приоритет на националните конституции или да прекратява своето съществуване. Аз също не искам да бъда управляван от гейове, лезбийки, травестити и джендъри с еднополови бракове. Браво на поляците.
  • 62 И затова като падна желязната завеса

    7 9 Отговор

    До коментар #52 от "стария моряк":

    Половин България се изнесе....ама не в Русия 🤣🤣🤣🤣
  • 63 пешо

    12 1 Отговор
    "Неуспешните кандидати за Върховния съд безуспешно се опитваха да атакуват процедурата пред Върховния административен съд на страната."
    изпуснали са се от з.елето...
    това изречение показва как на практика малките и бедни държавици в т.н. съюз са загубили независимостта си. защото накрая всеки тежък спорен въпрос опира до върховните съдилища. когато "правилните" кандидати са "успешни", тогава ще имаш и стамбулска конвенция, и общи въоръжени сили (разбирай, младите хора на нацията отиват да гинат, не където ги зове родината, а брасълс) и какво ли не.
    очевидно при пшеките номерът не е минал, засега.

    Коментиран от #66

  • 64 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 7 Отговор

    До коментар #41 от "Гост":

    В момента без съюза ще станеме турска провинция.може би за хората хранещи търтовъчния кошер бг ще е по добре!За бюроклатите и другите държавни слуги ще трябва бързо да сменят меката шапка с фес!В момента на бг и трябва военен....да стъпи един като........и за няколко години ще станете по мощни от всички наоколо!Е,вярно 2-3стадиона пълни.....но друго решение не виждам!Май по добре в ЕС.

    Коментиран от #67

  • 65 А ти кога

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Бе то":

    да последев път беше там? Или може би монголците са второ качество хора? Така искат - така живеят. Подобни на теб хем не знаят какво искат, хем твърдят, че живеят добре...
  • 66 А по-добре ли е

    5 6 Отговор

    До коментар #63 от "пешо":

    Младите хора да отиват да гинат не за родината си, а за масква?
  • 67 И като станем по-мощни какво?

    8 2 Отговор

    До коментар #64 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Кого ще нападаме?
  • 68 а ние

    6 2 Отговор
    кога?
  • 69 Иво

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    От ЕС Ппарите са за шепа хора в България, нищо не остава за нормалния българин, а ако остане толуп герберски, пак се краде яко. Само изисквания от тях, не може краставиците да са криви, не може да имаш земеделие защото трябва да си продават боклуците тяхни. Веригите като метро, кауфланд, лидъл изнасят парите си какво остава в бг. Роби който им бачкат за стотинки. Умен герберски трол
  • 70 Грульо

    23 3 Отговор
    ЕС е ялов съюз. Само за пример елементарния въпрос за смяната на часовото време, дето за 5 години не могат да го решат! :D А предимстовото за свободно пътиване, заради което народа се съгласи да влезе в ЕС, го премахват с ковит простотиите.
  • 71 Гост

    1 8 Отговор
    Тия са гозилизците на Англия ...барабар Петко с мъжете ама нема страшно Путин ще ги вземе под своя опека хаххаха
  • 72 Абе

    4 15 Отговор
    Не ми говори за социализма.Да не предлагаш да се върнем да си копаем нивите с мотика?! Не ни пускаха да излизаме никъде извън България, за да не видим,че има и друг свят,в който хората не живеят зле.Не ми излизай с приказки за "гнилия капитализъм". Или ти харесва всички да сме еднакво бедни--кадърни,некадърни, няма значение.Да станем по-добре е процес,път..Не става аламинут.Просто знам,че с противопоставяне и на инат не става.
  • 73 Хитри са поляците

    8 5 Отговор
    Това ако беше станало по времето на варшавският договор сега руските танкове щяха да са на площада във Варшава.
  • 74 ВЕДНАГА

    8 6 Отговор
    ВЪН БЪЛГАРИЯ ОТ ЕС , ПО ДОБРЕ Е ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИМ КЪМ ТУРЦИЯ
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Само питам

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Бе то":

    Как е Монголия с ваксинациите?Доживяха ли монголците до петата вълна?
  • 77 СЛОНА

    9 0 Отговор
    КОЙ НИ ПИТА ИСКАМЕ ЛИ ЕС?
    ЗАЩО СЕГА СЪДА СПИ И НЕ ИСКА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС...
  • 78 ХХХ

    11 0 Отговор

    До коментар #53 от "Ако нямаш работа":

    Ще го наемеш на заплата от онова време ама и да
    му осигуриш и стоки и услуги от онова време
    например парно 5лв. на месец ток и той 5лв. на
    месец луканка 9лв.кило овче сирене 3.6 кило краве
    сирене 1.8лв., хляб 26 стотинки и т.н.т. .

    Коментиран от #83

  • 79 СЛОНА

    10 0 Отговор
    ТЪПЧАМ И ОСКВЕРНЯВАМ С ВСИЧКИ СИЛИ И СРЕДСТВА ВСИЧКО ЕВРОПЕЙСКО И УВАЖАМ ВСИЧКИ ЖИВЕЕЩИ В БГ ,СЕГА Е МОМЕМЕНТА И МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО ЗА РЕФРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС!!!
  • 80 МИХАЙЛОВ

    14 0 Отговор
    ...ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ
    СЕГА Е ТОЧНО КАТО
    ПО ВРЕМЕТО НА ТУРСКОТО РОБСТВО.
    ...ТУРСКИЯ СУЛТАН
    / ШЕФА НА ЕВРОКОМИСИЯТА /
    И ВЕЛИКИЯ ВЕЗИР
    / ШЕФА НА ЕВРОПАРЛАМЕНТА/
    ПРАЩАТ ФЕРМАНИ / ДЕКРЕТИ,
    ДИРЕКТИВИ, УЛТИМАТУМИ /...
    ...КОИТО БЪЛГАРИТЕ
    ТРЯБВА ДА СПАЗВАТ
    И ДА ИЗПЪЛНЯВАТ
    БЕЗУСЛОВНО...
    ...ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ФЕРМАНИТЕ
    И ОГРАБВАНЕТО
    НА БЪЛГАРИЯ И НА БЪЛГАРИТЕ
    Е ПОВЕРЕНО НА ПАШИ, БЕЙОВЕ,
    ЕНИЧАРИ, ДЬОНМЕТА
    И БЪЛГАРСКИ ЧОРБАДЖИИ...
    ...ДЕЦАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ
    ЧОРБАДЖИИ УЧАТ В ТУРЦИЯ
    В ИСТАМБУЛ...
    ...ПОСЛЕ И ТЕ СТАВАТ ЧОРБАДЖИИ
    И СЛУЖАТ НА ТУРСКИЯ СУЛТАН...
    ...НАРОДА БЪЛГАРСКИ
    НЯМА НИКАКВИ ПРАВА
    И Е ОГРАБВАН И ЖИВЕЕ В МИЗЕРИЯ..
    ....СУЛТАНА ПИШЕ ЗАКОНИТЕ
    И ЗАПОВЕДИТЕ И НАРЕЖДАНИЯТА
    И ПРАВИЛАТА И ЗАБРАНИТЕ
    И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА...
    ...СУЛТАНА РЕШАВА, КОНТРОЛИРА,
    РАЗСЛЕДВА, ОБВИНЯВА,
    СЪДИ И ОСЪЖДА,
    А БЪЛГАРИТЕ СА ДЛЪЖНИ
    ДА ГИ ИЗПЪЛНЯВАТ...
    ...И ДА МУ СЕ ПОДЧИНЯВАТ...
    ...БЪЛГАРИЯ НЕ Е ДЪРЖАВА
    А Е ПОРОБЕНА ТЕРИТОРИЯ
    ПОД ИГОТО
    НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ
    И БЪЛГАРИТЕ СА РОБИ НА СУЛТАНА.
    ...ЕДИНСТВЕНАТА РАЗЛИКА
    Е ЧЕ СЕГА БЪЛГАРИЯ
    Е ПОД МНОГО ПО - ЖЕСТОКО ЧЕТВОРНО РОБСТВО...
    ...ПОД ИГОТО НА САЩ И НАТО...
    ...ПОД ИГОТО
    НА ЕНИЧАРИТЕ И ПРИСЛУЖНИЦИТЕ НА САЩ И НАТО...
    ...ПОД ИГОТО НА ЕВРОИМПЕРИЯТА
    ...ПОД ИГОТО НА ЕНИЧАРИТЕ
    И ПРИСЛУЖНИЦИТЕ
    НА ЕВРОИМПЕРИЯТА...
  • 81 Жгмъц

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Скоро и БГ":

    Пшеките се ежат щот оня бухал зад локвата ги подкокоросва, ама накрая може и да се оформи руско-германска граница по стара традиция ха ха
  • 82 Бончо

    2 3 Отговор
    И кога ще излезе Полша от ЕС.И къде ще иде.Нали са на една граница с Германия и работят за тях.Държавата им свети и настигнаха запада отдавна.И нали се вижда какво става с Англия,които ще се оправят за разлика от тях.Излишно се радват руснаците и лупаците тука.

    Коментиран от #86

  • 83 Нямаш грижи

    1 3 Отговор

    До коментар #78 от "ХХХ":

    Ще му ги осигуря и тях. Но ще си купува само толкова за колкото му стигне заплатата.
  • 84 Румен

    5 0 Отговор
    Браво на Полша. Видяхме че тия в ЕС са по корумпирани от наще. То само да ги видиш: Едната Меркел мрази да е под венчило . Макрон се оженил за баба си, а другите джендари. Чудо.
  • 85 ПЕНКО

    2 2 Отговор
    АЗ СЪМ -КРАЕН РУСОФИЛ , НО И ЗА МЕН ПОЛША Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА -С ВЕЛИК НАРОД / СПАСИЛ ВИЕНА ОТ ТУРЦИТЕ / !!!!! АЗ СЪМ АТЕИСТ -МАТЕРИАЛИСТ И НЕНАВИЖДАМ ВСИЧКИ РЕЛИГИИ , НО ПРИЕМАМ МАЛОУМИЕТО НА ПОЛСКИЯ НАРОД / КАТОЛИЧЕСКО / ---КАТО НЕИЗБЕЖНО --- И ПАК ГИ ОБИЧАМ КАТО ШЛЯХТА -" КУ О ВАДИС ДОМИНЕ " СЕНКЕВИЧУС !!!!!!!!!!!!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Зайко Байко многознайко

    8 0 Отговор
    Няма да се очудя ако раэвалят ЕС, те имат опит едно време бутнаха и СИВ и Варшавския договор, демек специялисти са!?!🙊🙉🙈😂😂😂😂😂
  • 88 Добре че

    12 0 Отговор
    са Полша и Унгария в тоя еврогейклуб, че да плющят по някой шамар на паразитите от брюкселското политбюро.
  • 89 Тодор живков

    1 2 Отговор
    Слава на турция ердоган саш и нато
  • 90 Някой

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Така беше защото я имаше Русия(СССР), безкраен и огромен пазар, за който ние произвеждаме и изнася е. Сега няма го Съветския съюз, нямаме икономика, няма хора(избягаха на запад) Държава без силна икономика, какво е? Голяма глупост беше това с тоя Европейски съюз, но ние нямахме вариант след Горбачов с неговата ПЕРЕСТРОЙКА. Та така! За да бъде България силна отново, ни трябва Русия.
  • 91 НеЕС

    7 0 Отговор
    Реално, ЕС се превърна в последните 10-12 години в истински СССР. Все ни обещават светлото бъдеще,все излизат статистики колко добре живеем,все икономически ръст и забогатяване на населението ни---а България се превръща в пустиня,където вилнеят "интегрираните" ни братчеди...--Това, че народът става все по-беден и унижен,се вижда вече и от самолет.Плюс тези безумни евро-атлантически ценности-които превръщат хората в дебили...---резултатът е същият като при соца--ВСЕ СИ ЧАКАМЕ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ......
  • 92 Watchdog

    3 0 Отговор
    Много малко се знае за ЕС. За да се пробудят хората трябва първо да се просветят.
  • 93 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    ........Ха,така !! ".....Европейският съд постанови, че дори и по конституционни въпроси ЕВРОПЕЙСКОТО ПРАВО Е НАД НАЦИОНАЛНОТО !!!!!"
    Разбрахте ли ве, тулупи ниедни !!!
    Хвърляйте РъБестата Конституция в печката ! Отоплителен сезон е вече- поне ще има някаква файда от книжлето. Така или иначе нашите политици не Я спазват по много членове и алинеи и си правят закони както им е кеф !!
  • 94 Истината

    4 0 Отговор
    Трябват убийства на политици за назидание.
  • 95 сър Доган

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Путин":

    Заблуждаваш се. Аз съм с предимство.
  • 96 JVS

    3 0 Отговор
    Можем само да поздравим Полша и управляващите тази страна които твърдо отказват да играят по тая омразна свирка на либерално-хомосексуална Европа!Поздрави и за Орбан и Унгария!Имам чувството че рано или късно ще сътворят нещо ведно сРусия на Путин и ще погребат масонската измишльотина зоващасе Европвейски ден,дрън…..!
  • 97 мамун

    0 0 Отговор
    ЕС Всичко е далавера шмекерия кражба

    това си е една мръсна уйдурма
    и ваксинки за донорчета и т.н