Отидете към основна версия

2 255 9

Гърция превръща острови в напълно зелени дестинации

  • гърция-
  • климат-
  • острови

Премиерът Мицотакис подчерта, че въглеродният отпечатък на Гърция е нисък, както и че страната може да значително да допринесе за зеления преход

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Времето за справяне с климатичните промени свършва, трябва да предприемем координирани действия възможно най-скоро, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в речта си на конференцията за климата в Глазгоу, предаде АНА-МПА.

На конференцията, в която участват 130 световни лидери, Мицотакис подчерта, че въглеродният отпечатък на Гърция е нисък, както и че страната може да значително да допринесе за зеления преход, пише БТА.

Гръцкият премиер отбеляза, че Атина е предприела няколко инициативи, включително насърчаването на замяната на корабното гориво, превръщането на гръцки острови в напълно зелени дестинации, създаването на вятърни паркове и спирането на електрическите централи, работещи с лигнитни въглища до 2028 г.

По думите на Мицотакис климатичните промени са "голяма заплаха" за туризма. Гърция е предприела мерки за защита на планинските еко системи и разработва план за обявяване на 10 на сто от морските води за райони, забранени за риболов.

В интервю за телевизия Скай нюз Мицотакис заявява, че Средиземноморският регион вече е засегнат от климатичните промени. По думите му Гърция може да стане енергийният център на региона.

На конференцията в Глазгоу трябва да се определят нови мерки за ограничаването на глобалното затопляне.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: