Last news in Fakti

2 Ноември, 2021 11:23 1 118 19

Байдън: С всеки ден расте цената на бездействието ни по отношение на климата

  • климат-
  • глобално затопляне-
  • джо байдън

Американският президент подчерта, че промените в климата опустошават света, застрашават животи и нанасят на световната икономика щети за трилиони долари

Байдън: С всеки ден расте цената на бездействието ни по отношение на климата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Живеем в преломен момент от историята на света и с всеки ден цената на бездействието ни по отношение на климата расте. Такова послание отправи президентът на САЩ Джо Байдън на конференцията на ООН по климатичните промени (COP26) в Глазгоу.

"В условията на нарастваща катастрофа вярвам, че има невероятна възможност - не само за Съединените щати, но и за всички нас", заяви американският президент, цитиран от AFP.

По думите му, постигането на целта да се задържи глобалното затопляне в рамките на 1.5 градуса по Целзий може да бъде постигната само с общи усилия, но засега човечеството не се справя с тази задача. Той подчерта, че промените в климата опустошават света, застрашават животи, нанасят на световната икономика щети за трилиони долари.

Байдън се ангажира, че страната му ще предприеме "действия, а не думи" за ограничаване на климатичните промени. Стремежът е до 2030 г. САЩ да намалят парниковите си емисии с 50-52% в сравнение с нивото от 2005 г.

По думите му, електрифицирането на транспорта, изграждането на слънчеви батерии и ветрогенератори създава добри и високо платени работни места в Съединените щати.

Американският президент се извини пред света за това, че по времето на предшественика му Доналд Тръмп САЩ напуснаха Парижкото споразумение за климата. Същевременно той отбеляза и причината за напускането -- това споразумение налага несправедливи икономически ограничения на американските работници, бизнесмени и данъкоплатци. Въпреки това Байдън смята, че борбата с промените в климата ще подпомогне развитието на икономиката, а няма бъде пречка за него.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    16 0 Отговор
    Байдън да слага бустера и зобника и да пази климата от въглеродите си. Да ходи пеша до Европа на срещи за климата. :D
  • 2 Природата

    15 0 Отговор
    Тя си знае работата. Вече започна да се самопочиства от единствената си грешка - човекът.
  • 3 Поразяваща уста

    6 0 Отговор
    Ами щото спиш като спирач вакарелски!
  • 4 килипир

    11 0 Отговор
    Расте цената, да се разбира расте далаверата...
  • 5 БАЙ Х@Й ‼️

    23 1 Отговор
    Колко ли бомби са хвърлили САЩ за последните десет години‼️ Колко ли гориво са изгорили военните им машини ‼️ Това с колко ли градуса е повишило температурата в околната среда ‼️

    Коментиран от #6

  • 6 Иван

    0 10 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Поне са по-ефективни от Русия ...

    Коментиран от #7, #16

  • 7 Серьожа

    0 11 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Слабите американци горят колкото гори Русия само на ВОЕННИЯ ПАРАД !!!
  • 8 То е ясно

    18 0 Отговор
    Хората са паразити .Не се вписват с останалия живот на Земята.В генома на човека е заложено унищожението.Сигурно преди хил.години извънземните са си изхвърлили боклука тук !

    Коментиран от #10

  • 9 Да да

    4 0 Отговор
    Купувайте яко: PLTR, NKLA, FCEL,STEM,PLUG. АМА МН. ЯКО КУПУВАЙТЕ.
  • 10 Хак да ни е

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "То е ясно":

    Да, ти си типичен пример.
  • 11 В.В.П.

    13 0 Отговор
    ,Ще вдигнем екотаксите,!!.И данъците..Ще си правим , еко събрания на месец..Така ,с кинти в джоба,,богати като нас ,янките,и с ,,празни приказки ,ще победим Еко Системата..!!.Байдън.гоо слиип.!...П.п.И си махнете базите ,от Ново село,,щото ми загравят и ,замърсяват въздуха!!!.Вземете ги в София,поне!
  • 12 Между прозевките

    12 0 Отговор
    Байдън е символът на Щатите - някога свръхмощни,като Майк Тайсън,а сега просто една бледолика деменция на 200 и кусур години,на която и събарят "историческите" паметници.То па една история.Както и да е,Вовата да се оправя с тях - ние сме лесни,безинтересни и вечно на вълна "да,товарищ" и "йес,сър"...
  • 13 Анонимен

    13 0 Отговор
    Този става досаден. Може би ако нареди да премахнат Хаарп и да спрат самолетите, пръскащи отрови върху главите ни, климатът ще се оправи.
  • 14 хе хе

    8 0 Отговор
    Прекалено късно е глу па ците победиха
  • 15 Watchdog

    7 0 Отговор
    Поголовните ваксинации няма да свършат работа... Нужна е масова оперативна интервенция по премахване на половината от мозъчните клетки на човечеството...за да е възможно подобни глупости да станат обект на човешкото внимание.
  • 16 БАЙ Х@Й‼

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    В смисъл повече повишават температурата ли ❓
  • 17 Буш

    1 4 Отговор
    Най великият президент в многовековната американска история.БРАВО
  • 18 Интересно

    3 0 Отговор
    САЩ си правят каквото си искат - Тръмп напуска, Байдън влиза в Парижкото споразумение зоа климата. Коя политна тазиика е истинската? Явно на следващия президент. А света седи, гледа, слуша и по-голямата зависима част се съгласяват на тази игра без правила.
  • 19 Рошко

    6 0 Отговор
    Колко бомби изсипахте в Ирак Сирия Либия Афганистан, и колко ядрени опита направихте, и 739вместо да си ги мерите с путин що не си спретнете един дуел на диометите на беринговия проток и въпроса да се реши
Новини по държави: