Last news in Fakti

4 Ноември, 2021 22:20 3 370 28

Гърция: Има сили, които отдалечават Западните Балкани от Европа

  • гърция-
  • европейски съюз-
  • никос дендиас-
  • западни балкани

Брюксел трябва да даде ясни знаци, че страните от региона и особено тези, които се надяват да влязат в Европейския съюз или искат да имат добри отношения с ЕС, трябва да зачитат основните принципи на международното право

Гърция: Има сили, които отдалечават Западните Балкани от Европа - 1
Снимка: shutterstock

Безпокойство по отношение на европейския път на Западните Балкани е изразил министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас след срещата със словенския си колега Анже Логар, съобщава електронното издание на гръцкия в. "Катимерини", предава БТА. Двамата разговаряха вчера в Атина.

След срещата Дендиас е отбелязал, че европейският път на региона може да претърпи обратна посока на развитие. По думите му има опасност Западните Балкани "да се подхлъзнат назад - в балканското си минало".

"На Балканите действат сили, различни от европейските, които полагат всички възможни усилия да отдалечат Западните Балкани от Европа, предоставайки развойна помощ, размяна, военно сътрудничество, дори и сътрудничество в образователната сфера чрез институции, които имат съответствия много повече с Мюсюлмански братя, отколкото със съвременната европейска образователна рамка", е подчертал външният министър на Гърция, чието изявление е публикувано в сайта на министерството.

Двамата министри са обсъдили ситуацията в Източното Средиземноморие, както и отношенията между Гърция и Турция.

Гърция цели конструктивен диалог с Турция, конструктивен диалог с турското общество, защото вярва, че голяма част от турското общество още се надява на европейска интеграция, е посочил Дендиас.

Според него Европейският съюз трябва да даде ясни знаци, че страните от региона и особено тези, които се надяват да влязат в Европейския съюз или искат да имат добри отношения с ЕС, трябва да зачитат основните принципи на международното право.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оли гьо Френ

    37 11 Отговор
    Тия сили, ако спрат да ви купуват лимоните, животът ви ще стане кисел !
  • 2 Гадове византийци

    46 9 Отговор
    27 години спирахте смакетата, а сега прехвърляте вината в нас! Нито мелетата нито сърнетата ще пуснем лесно в Европа!

    Коментиран от #15, #27

  • 3 Грульо

    23 2 Отговор
    Меркела е една от тия сили, прикътка милиони мюсулмани в ЕС. :D
  • 4 Aбе Никоc ли cи Микоc ли cи

    33 7 Отговор
    28 години cе лъзгaш по тaя пързaлкa, мa cегa кaто cи опрaвихте нaционaлния интереc, тръгнa дa опеcъчaвaш cъщaтa тaя лъзгaвицa.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Венсеремос

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Aбе Никоc ли cи Микоc ли cи":

    Но е завършен фашист!

    Коментиран от #12

  • 8 КОЙ

    13 1 Отговор
    Човек пише ли нещо срещу тъмнозелените веднага го банват.
  • 9 Ми много

    7 1 Отговор
    Просто……..интереса клати феса
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Русенец

    16 2 Отговор
    Има и едни други сили, които разединиха славяните и скараха брат с брата.
  • 12 Реaлно погледнaто

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Венсеремос":

    е чиcт опортюниcт, но фaкт е, че и Хитлер е бил точно тaкъв.
  • 13 ПараШут

    19 5 Отговор
    Търсете корените на злото в задокеанския обор ! Всички процеси, които текат в момента в този край на Балканите се диктуват от краварите, но съвсем скоро това ще се промени ! Ние в момента се явяваме най-възловата територия!
  • 14 Представям си как дендиас

    5 3 Отговор
    Пак е плакал като малко разглезено момченце 😂😂😂

    Коментиран от #20, #24

  • 15 Подсещане

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гадове византийци":

    Не си разбрал правилно. Не се изказва против нас, а за влиянието на Русия, Китай, Турция и ислямските страни на Балканите. А това, че страните кандидатки трябва да спазват международното право важи за Турция, РСМ и останалите кандидатки от Западните Балкани.

    Коментиран от #19, #21

  • 16 Ами Балканите

    3 1 Отговор
    Порано не се ли казваше Източна Европа. Значи сме се отдалечили с една ДУМА Балкани.
  • 17 Аутопсия

    5 4 Отговор
    Гъркът преувеличава, ако Ердоган беше толкова всемогъщ, колкото твърди, защо не може да се излекува сам, че вече е с единия крак в гроба?
  • 18 СЛОНА

    7 5 Отговор
    НЕЗАБАВНО ДА ЗАПОЧНЕ ПОДПИСКА ЗА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС И НАТО ...
    КОГАТО НИ ВКАРАХА ПОЛИТИЦИТЕ НЕ ПИТАХА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СЪГЛАСЕН ЛИ Е С ТЕХНОТО РЕШЕНИЕ...?
  • 19 А за Гърция

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Подсещане":

    Не важи това за международното право?

    Коментиран от #22

  • 20 Само че

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Представям си как дендиас":

    Ти обърка величествения Дендиас с твоя барба Ердо, който облегна глава на рамото на Макрон и изрева, че гърците му причиняват голяма болка.
  • 21 Само че

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Подсещане":

    Правилно е разбрал, просто е турчин, който се прави на българин и подклажда спорове там, където ги няма.
  • 22 Ей турке

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "А за Гърция":

    Относно международното право...Република Кипър обяви, че ще бъдат извършени потвърдителни сондажи от Exxon Mobil и Qatar Petroleum. Сондажите ще започнат този месец на парцел 10 от ИИЗ на Кипър. Вашингтон напълно подкрепя тази дейност на американския енергиен гигант. Следователно, въз основа на предишния опит, с първоначалното сондаж на консорциума Exxon Mobil-Qatar Petroleum, не се очакват предизвикателства от турска страна към двете компании. В същото време съветникът по националната сигурност на САЩ заяви, че САЩ ще продължат да оказват натиск върху Турция да прилага правата на човека и да стане правова държава. Докато американският Пентагон буквално изпразни турците по въпроса за кюрдите в Сирия. Те са наши партньори, каза представителят, те ни помагат в борбата срещу терористите на Ислямска държава и ние ще продължим това сътрудничество.
  • 23 Ами ...

    1 0 Отговор
    "Според него Европейският съюз трябва да даде ясни знаци, че страните от региона и особено тези, които се надяват да влязат в Европейския съюз или искат да имат добри отношения с ЕС, трябва да зачитат основните принципи на международното право." Северна Македония?
  • 24 Не си прав

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Представям си как дендиас":

    В Гърция няма всеки ден първите страници във вестниците за това какво прави Турция. В Турция има ежедневни първите страници във вестниците за Гърция. В Гърция няма дълги часове телевизионни предавания всеки ден с анализи какво е направила Турция. В Турция всеки ден има много часове телевизионни предавания с анализи какво е направила Гърция. В Гърция политици, съветници и партийни журналисти не правят изявления за Турция всеки ден. В Турция политици и партийни съветници и журналисти излизат всеки ден, за да правят изявления за Гърция. Всеки ден целият турски народ е в параноя. Гърция направи това, Гърция направи другото, може би Гърция ще направи третото. Всеки ден плач и скърби. Трябва да спрете да гледате какво правят другите. Нито албанците реват и се тревожат толкова за Гърция, само вие. Спрете да се оплаквате от всичко, не се тровете с безпокойство и омраза. Спрете и се насладете на живота. Коригирайте курса си.
  • 25 ПиПи

    0 0 Отговор
    Не е ли обструктивен тоя диалог?
  • 26 Сони

    0 0 Отговор
    Г-н Дендиас.Ако преговаряше Турция нямаше да ги ръсите тези приказки.
    Кажи сега какво ви обещаха Макетата.Не говорете на посоки.
  • 27 чети бе

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гадове византийци":

    Гърците говорят за "сили извън Европа".
    Ама чукча писатель не читатель.
  • 28 ...

    0 0 Отговор
    Да разбираме ли, че с призива да се спазва международното право Гърция има предвид и това Македония да спазва договора с България? И ако е така, това означава ли, че Гърция взема страната на България?...
Новини по държави: