Last news in Fakti

4 Ноември, 2021 20:25 2 234 9

Надежда! Големият бариерен риф ще оцелее, ако ръстът на температурите се запази до 1,5 градуса

  • австралия-
  • корали-
  • голям бариерен риф-
  • климат

Почти 80 на сто от коралите, които са част от световното наследство, са избелявали и губили цветовете си поне по веднъж в периода от 2016 г. досега

Надежда! Големият бариерен риф ще оцелее, ако ръстът на температурите се запази до 1,5 градуса - 1
Снимка: shutterstock

Проучване на специалисти от австралийски университет, изследващо пораженията върху Големия бариерен риф, установи за първи път, че едва 2 на сто от зоната се е спасила от избелване след 1998 г., съобщи Ройтерс.

Ако глобалното затопляне се удържи в границите на 1,5 градуса по Целзий, коралите от рифа ще се променят, но ще могат да оцелеят, каза ръководителят на изследването проф.Тери Хюз от Центъра за върхови постижения в изследванията на кораловия риф към Австралийския изследователски съвет.

"Ако можем да удържим глобалното затопляне средно глобално до 1,5 градуса, то смятам, че ще продължим да се радваме на жизнен Голям бариерен риф", каза той.

Избелването е отговор на стреса, преживяван от коралите по време на горещите вълни. Тогава те губят цветовете си и се борят за оцеляване.

Почти 80 на сто от коралите, които са част от световното наследство, са избелявали и губили цветовете си поне по веднъж в периода от 2016 г. досега, сочат резултатите от изследването на университета "Джеймс Кук" в Куинсланд, цитиран от БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcanba

    6 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Надежда! Големият бариерен риф ще оцелее, ако ръстът на температурите се запази до 1,5 градуса
    .....................................................................................................
    Но, има голямо АКО! Голямо , човешко, ако

    Коментиран от #8

  • 2 Сатана

    9 2 Отговор
    Така са мислили и жителите на Хирошима и Нагазаки преди да се повиши температурата с над 1500 градуса по С.

    Коментиран от #7

  • 3 Ужасонн

    7 2 Отговор
    Започнаха да излизат схемите им със зелената енергия и цената на тока и взехя да лаят, че свена умира и трябвя да спрат всички тецове аеци и т.н.

    Коментиран от #6

  • 4 БПФ

    12 2 Отговор
    Големият бариерен риф съществува от МИЛИОНИ ГОДИНИ !!! Ако някой твърди, че климатът не се е променял през това време, при това многократно и в двете посоки и с много по-големи амплитуди от сегашните, значи е пълен иди-0т, който е по-добре да се нагълта със сънотворни... просто за да не се мъчи !!!
  • 5 mi6osp

    7 1 Отговор
    Всъщност по-висока е вероятността за поредния малък ледников период. За рифовете не знам, но дали ще оцелеем ние при намаляване средногодишните температури с 15-20 градуса е далеч по-важно.
  • 6 Пръц

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ужасонн":

    За да се рестартира капитализма трябва да се унищожи всичко без да има нужда от война,защото вече никой не може да предвиди последиците от нея.Сиреч,връщаме се в средновековието с новите технологии.В Давос говориха за 4та индустриална революция и началото е дадено.
  • 7 ГЕРПАЖИЯТА ПИМПИР

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана":

    .... РЕДАКТОРИ...КОЛЕГИ... ЧЕТЕТЕ ЛИ ТОВА КОЕТО ПИШЕТЕ...!.... ГОЛЯМИЯ У....И.. БАРИЕРЕН.. У... И..... Е СЪЩЕСТВУВАЛ ПРЕДИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ... ШТЕ ПРОСЪШТЕСТВУВА И ПРИ 10оС...!!!
    .
  • 8 грета тумберг

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Kcanba":

    Фърляйте лед у водата, гледайте да не простудите скумрията!
  • 9 Българин

    1 1 Отговор
    Големия бариерен кой тва ? Местя веднага!
Новини по държави: