Last news in Fakti

2 Ноември, 2021 14:51 2 241 9

Гърция превръща острови в напълно зелени дестинации

  • гърция-
  • климат-
  • острови

Премиерът Мицотакис подчерта, че въглеродният отпечатък на Гърция е нисък, както и че страната може да значително да допринесе за зеления преход

Гърция превръща острови в напълно зелени дестинации - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Времето за справяне с климатичните промени свършва, трябва да предприемем координирани действия възможно най-скоро, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в речта си на конференцията за климата в Глазгоу, предаде АНА-МПА.

На конференцията, в която участват 130 световни лидери, Мицотакис подчерта, че въглеродният отпечатък на Гърция е нисък, както и че страната може да значително да допринесе за зеления преход, пише БТА.

Гръцкият премиер отбеляза, че Атина е предприела няколко инициативи, включително насърчаването на замяната на корабното гориво, превръщането на гръцки острови в напълно зелени дестинации, създаването на вятърни паркове и спирането на електрическите централи, работещи с лигнитни въглища до 2028 г.

По думите на Мицотакис климатичните промени са "голяма заплаха" за туризма. Гърция е предприела мерки за защита на планинските еко системи и разработва план за обявяване на 10 на сто от морските води за райони, забранени за риболов.

В интервю за телевизия Скай нюз Мицотакис заявява, че Средиземноморският регион вече е засегнат от климатичните промени. По думите му Гърция може да стане енергийният център на региона.

На конференцията в Глазгоу трябва да се определят нови мерки за ограничаването на глобалното затопляне.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    8 3 Отговор
    Ще засея магнолийки на моя змийския остров и ще нахраня Ганьовците с люцерна, само да се докопам пак до Еврофондовете.

    Коментиран от #3

  • 2 Запознат

    14 5 Отговор
    Нито един остров не е гръцки! Продадоха ги, просто гърците не го знаят!

    Коментиран от #4

  • 3 Бойко

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Баце":

    Полека да не си скъсаш чорапогащника!
  • 4 По-запознат

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Запознат":

    Не е вярно
  • 5 QR Виза

    10 2 Отговор
    Вече, като чуя от някой държавен феодал прасино (зелено) и ми се повдига! Мицотака разката Гърция и е цинично точно него да цитират!
  • 6 Гърците отдавна са на червено

    3 6 Отговор
    Па щели да правят островите зелени. На какво очакваш от хора дето войниците им ходят с полички 🤭🤭🤭
  • 7 Хахаха...

    8 2 Отговор
    Ето този се продаде на глобалистите и обърна цяла Гърция с главата надолу.

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    2 7 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха...":

    Интересно непродалия се на глобалистите любим твой Вова до какво докара Раша за вече 20 и кусур години , да не кажеш , че е нямал време !! От икономика за 2,3 трилиона до такава за 1,5 трилиона и жалките 2 % от световната !! Със тенденция и тях да загуби точно заради "зеления преход ! А Гърция не я мисли , освен всичко останало тя има слънце и вятър и то морски точно от островите за 5 Гърции и е обявила още 2025 година за край на въглищата , а ВЕИ нарастват всяка година със колкото 2 (два) АЕЦа !! Та "неглобалиста" Вова само може да им завижда на гърците !!

    Коментиран от #9

  • 9 Вятърко

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Тва за вятърните турбини е вярно, само дето мощноста не е такава, но наистина. Всяка година ходя с лодката по няколко пъти в Гърция и на много места изникват ветропаркове. Затова и запалиха горите на Евия. Местните се съпротивляваха на инвеститора и горите им вместо да ги изсекат ги запалиха. Очаквайте нови ветропаркове там.
Новини по държави: