Отидете към основна версия

5 122 69

Руски бомбардировач пак разтревожи кралските ВВС

  • великобритания-
  • русия-
  • бомбардировач-
  • нато

По-рано в петък Министерството на отбраната на Нидерландия обяви за ескортирането на руски Ту-160 от изтребители F-16 на белгийските военновъздушни сили

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британските изтребители бяха вдигнати в петък, за да ескортират руски стратегически бомбардировач Ту-160. Това съобщиха от британските военновъздушни сили.

"Изтребителите бяха поставени във висока бойна готовност. Те излетяха от Лосимут (Шотландия) и Конингсби (Линкълншир). Тези действия бяха в отговор на приближаването на руския Ту-160 до границите на въздушното пространство на Обединеното кралство и се координира с няколко съюзници от НАТО", съобщиха британските военновъздушни сили в "Туитър".

Министерството на отбраната на кралството заяви в изявление, че става дума за два руски самолета, които не са навлезли във въздушното пространство на Великобритания. По-рано в петък Министерството на отбраната на Нидерландия обяви за ескортирането на руски Ту-160 от изтребители F-16 на белгийските военновъздушни сили.

Руското посолство в Обединеното кралство многократно привлича вниманието към факта, че през последните години британските политици и военни често се позовават на предполагаемата руска заплаха, за да оправдаят увеличаването на бюджета за отбрана и разширяването на британското военно присъствие в други региони.

Руските дипломати също така посочиха, че многобройните полета на изтребители на британските ВВС срещу руски самолети са неоправдано разхищение на материални и човешки ресурси, създаващи допълнителни рискове за гражданската авиация.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: