Last news in Fakti

14 Ноември, 2021 19:33 3 143 42

Русия започва да доставя ракети на Индия, идва риск от американски санкции

  • русия-
  • ракети-
  • индия-
  • с-400

Миналата година Съединените щати наложиха санкции, позовавайки се на същия закон, на съюзника си в НАТО Турция заради закупуването на зенитно-ракетни комплекси С-400 от Москва

Русия започва да доставя ракети на Индия, идва риск от американски санкции - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия е започнала да доставя на Индия системи за противовъздушна отбрана С-400, съобщи Ройтерс, като се позова на Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество (ФСВТС), цитиран днес от руски агенции.

Доставките поставят Индия в риск от санкции от страна на САЩ, съгласно американски закон от 2017 г., който цели възпиране на държави да купуват руска военна техника, пише БТА.

"Първите доставки вече започнаха", каза Шугаев днес пред агенция Интерфакс по време на аерокосмическо търговско изложение в Дубай.

Той каза, че до края на годината в Индия ще пристигне първият модул от зенитно-ракетните комплекси С-400.

Подписаната през 2018 г. сделка на стойност 5,5 милиарда долара е 5 ракетни системи земя-въздух с далечен обсег. Индия твърди, че се нуждае от тях, за да се противопостави на заплаха от Китай.

Индия се изправя пред опасност от редица финансови санкции от САЩ съгласно Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции. Този закон определя Русия като противник, наред със Северна Корея и Иран, заради действията ѝ срещу Украйна, намесата в изборите в САЩ през 2016 г. и помощта ѝ за Сирия.

Делхи каза, че е в стратегическо партньорство както със САЩ, така и с Русия, но Вашингтон заяви на Индия, че е малко вероятно тя да бъде освободена от отговорност по американския закон.

Миналата година Съединените щати наложиха санкции, позовавайки се на същия закон, на съюзника си в НАТО Турция заради закупуването на зенитно-ракетни комплекси С-400 от Русия.

Санкциите бяха насочени срещу основни поръчки в областта турската отбрана и срещу държавен орган в отбранителната индустрия.

Вашингтон също така изключи Турция от програмата си за изтребители стелт Ф-35, които са най-модерните самолети в арсенала на САЩ, използвани от членове на НАТО и други американски съюзници.

Русия каза, че е предложила на Турция помощта си за разработване на модерен изтребител, но досега няма сключено споразумение.

"Все още сме в етап на преговори", каза днес Шугаев, цитиран от агенция РИА.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бесен Язовец

    86 1 Отговор
    Що говедарите ще ограничат вноса на черен пипер ли?
  • 3 Лети ли рапторчето?

    62 1 Отговор
    Пакистанските еФки го закъсаха!
  • 4 Гост 2

    68 3 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Що не питаш Боко що подари 3 000 000 000 лв за фърчила на картинка за благословия от Козяк?
  • 5 БОРУНА ЛОМ

    51 1 Отговор
    КРАВИТЕ ДА СИ ПРАВЯТ ВЯТЪР С ОПАШКИТЕ!
  • 6 БАЙ КУРТИ

    65 1 Отговор
    МИРИЗЛИВИЯ ОТБОР се дърви но накрая ще омекне.Искакаш да налагаш санкции но не предлагаш нищо което няма в момента аналог в света . Е и като наложиха санкции на ТУРЦИЯ какво стана , почесаха кайс..ите и .....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 В.В.П.

    57 1 Отговор
    Има,съюз,НАТО,,има Брикс,ШОС,,Всеки ,ще си купи каквото си поиска..АК 47,спечели всички войни ,от 50 та г.насам..
  • 9 брилянтно

    58 2 Отговор
    От страна на Путин това е отличен ход.
    Сигурен съм че би продал ракетите на Индия евтинко, ако трябва и за 1рубла.
    Щото караница между Индия и САЩ е добро и за Русия и за Китай.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 оня с коня

    8 38 Отговор
    Нормално е Щатите да наложат ПО ПРИНЦИП Санкции на Индия,но Нещата имат и ПО-ДЪЛБОК Смисъл е Ефакт,който на пръв поглед е "Страничен",но СЪС НЕМИНУЕМИ ПОСЛЕДСТВИЯ.Става дума за "Прекрасните и непрекъснато подобряващи се" Политико-икономически Отношения Китай-Русия,които ще бъдат Сериозно ОКЪЛВАНИ от Факта че Русия въоръжава с Модерна технология НЕПОСРЕДСТВЕН Китайски враг!
  • 12 Милко

    65 3 Отговор
    Американските закони могат да действат само на територията на говедарника САЩ и немогат да ги натрапват на никоя свободна държава. изключвам България от числото на свободните народи и страни защото е колониално територия и база на говедарника САЩ и е окупирано както и Германистан
  • 13 Сандо

    44 1 Отговор
    Не е лесен живота на краварските водачи - накъдето погледнат,все някой е за санкции.
  • 14 деко

    64 2 Отговор
    С А Щ наистина се оливат вече . Забрана да се съдят американски военни когато са дерибействали в други държави . да се купува само от тях оръжия , утре ще извадят закон само те да правят децата по света . Разбуниха арабския свят и се прибраха гузни да гледат сеир , как се гърчи Европа . Стига .
  • 15 Стойчо Караилиев

    49 2 Отговор
    А защо всички засегнати страни в цял свят от американците не въведат ембарго на САЩ, та да видят те какво е?! Една година им стига да са под ембарго и са направили втората гражданска война, която ще доведе до разпада им! 9735

    Коментиран от #17

  • 16 В.В.П.

    56 2 Отговор
    Съвсем скоро ,и България,ще закупи две батареи с400 ..И една ескадрила су 30..За 2 млд ,лева..Ще спре Фейса ли САЩ??.Да се махат от Ново село,!!.

    Коментиран от #19

  • 17 koko

    32 2 Отговор

    До коментар #15 от "Стойчо Караилиев":

    те и така си отиват още малко им остава ядът се отвътре всеки ден се мислят все по безумни закони пътници са

    Коментиран от #29

  • 18 Дядо Петко

    46 1 Отговор
    "Дocтaвкитe пocтaвят Индия в риcк oт caнкции oт cтрaнa нa CAЩ, cъглacнo aмeрикaнcки зaкoн oт 2017 г., кoйтo цeли възпирaнe нa държaви дa купувaт руcкa вoeннa тeхникa" - Мъ требува да купуват само краварска техника, оти она е по- демократична.
  • 19 Хахаха

    39 4 Отговор

    До коментар #16 от "В.В.П.":

    На България Русия няма да продава и снимки на С400. Тя Русия помни как бързо я предсдохме и влязохме в обятията на вечния й враг, това рано или късно ще ни го върнат тъпкано

    Коментиран от #20, #22, #24

  • 20 В.В.П.

    20 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хахаха":

    Като се размисли,човек ,Е Възможно.Твърде вероятно е!.На предателите,бутафорни пушки.!
  • 21 От страни

    22 0 Отговор
    Няма да има санкции срещу Индия - ще я тласнат окончателно в прегръдките а Путин а там са стотици милиарди печалба от продажба на оръжия -ще се надяват да останат търговски партньори до последно.
  • 22 Поп Андрей

    21 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хахаха":

    Никой не обича предателите, дори враговете на предадените.
  • 23 смех

    34 1 Отговор
    Е кво ше направат сащ ще санкционират всички купуващи руско оръжие ли да си е б ат май ката
  • 24 Бачи

    23 4 Отговор

    До коментар #19 от "Хахаха":

    Само да не и забравяме, че и Русия забрави и изостави България олисана в нейните си проблеми през 90те. Разпад, две войни, беднотия и абсолютна престъпност. Хи не й беше до БГ и БГто скочи като шаран към Запада. За съжаление беше единствения й ход. Днес обаче може отново да се преориентира, но ?са е дали Русия ни иска и какво ни предлага.

    Коментиран от #26, #28, #35

  • 25 Random

    29 1 Отговор
    Сенатът на САЩ подготвя законопроект проявяващ двоен стандарт. В Сената беше внесен законопроект за предотвратяване на санкции срещу Австралия, Япония и Индия, които са сключили споразумения за отбрана с Китай и Русия.
    Страните членки на четиристранния диалог за сигурност са Австралия, Япония и Индия. Тези три страни сключиха споразумения за отбрана с Русия и Китай. Индия закупи от Русия системата за противовъздушна и противоракетна отбрана С-400 със среден обсег
    Това постави Австралия, Япония и Индия лице в лице с възможни санкции от Вашингтон. Трима сенатори внесоха законопроект за предотвратяване на санкции срещу въпросните държави.
    В съвместното си изявление сенаторите са на мнение, че санкциите срещу тези три държави, биха навредили на единството, установено срещу Китай.
    Ако законопроектът стане закон, Австралия, Япония и Индия ще бъдат освободени от санкции за 10 години, въпреки че си сътрудничат с Русия и Китай.
    Законът за противодействие на противниците на Америка чрез санкции предвижда налагане на санкции на държави, които участват в отбранителни сделки с Русия, Северна Корея и Иран.
    В този контекст Конгресът на САЩ оказва натиск върху Белия дом да наложи санкции на Турция, използвайки покупката на С-400 като довод.
    Очаква се скоро администрацията на Байдън да вземе решение за санкциите.
    Леле тези ли са справедливи и спазват закона?Крадци ,лицемери!

    Коментиран от #31

  • 26 От страни

    19 2 Отговор

    До коментар #24 от "Бачи":

    Промениха се нещата - Русия сега не предлага на никой нищо. Нищо отгоре на това което е справедливо. Той батката от Белорус затова се дръпа, щото очакваше аванта от Путин (равни с Русия условия 8 милиона Белорусия и 140 милиона Русия ама равна емисия на рублата!!! и други подобни) имаше възможност да я получи от пияндето Елцин а дойде Путин и му каза - нема аванта повече. Батката расчиташе да стане президент на новия съюз и на фона на Елцин можеше да стане като нищо ама дойде Путин и край.
    Как е било при съюза, има таблица в мрежата колко хиляди долара на човек са произвеждали републиките и колко са потребявали. Некви грузинци са произвеждали 14 000 а са потребявали 40 000. И така всичките освен 3 републики които са били донори.
    На България ще и бъде предложено честно да работи и да си искарва пари. Да произвежда кво може и да налива в бездъния руски пазар. Обаче нема вече заводи и тецове-аецове на аванта. Искаш аец - плати си.
    Той ни предложи Южен поток - доход 800 милиона евраци на годината, строителство АЕЦ Белене - по достъпна цена (Белене 8,5 милиарда - Акую в Турция 25 милиарда - не знам доколко са различни) и кво?
    Какво още да ни предложи? То май го каза на украинците че нема смисъл да се договаря с тях ми по добре директно с американците да си бъбре по украинските въпроси.
    Ще има СССР 2.0, ма ще е вече по принцип "щрак парат - шур бозата".
    Ама нали па искаме тоя дето ще ни танцува той и да ни храни. Ще стане ли?

    Коментиран от #27

  • 27 Хахаха

    13 2 Отговор

    До коментар #26 от "От страни":

    Ти пък, недей с лошо. Никой не е вечен. Ще дойде пак един като Живков, един като Брежнев и като се разцелуват страстно уста в уста и ще се за обичаме пак
  • 28 От страни

    11 2 Отговор

    До коментар #24 от "Бачи":

    Искахме го. И още го искаме. Начина на живот. Ама ония не ни го дават. Щото за тях не сме хора.
  • 29 Землянин

    4 18 Отговор

    До коментар #17 от "koko":

    Да не се разпадне рашка само за втори път, докато чакаме американците 🤣
  • 30 всяко зрк е безполезно

    1 9 Отговор
    защото срещу него могат да се изстрелят много ракети така че да не може да ги неутрализира...което прави отбранителните системи напълно безполезни срещу сериозен натиск
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 лудия

    5 2 Отговор
    Тези говедари нещо бъркат Индия с Турция.
  • 34 Хамсал

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "Рико":

    Питай господарите ти! "Индия подписа със САЩ договор за купуване на осем самолета за далечно радиолокационно разузнаване Boeing P-8I." Или за тях може?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Бачи

    10 2 Отговор

    До коментар #35 от "Русская":

    Никой никому не е с нищо длъжен. В световната човешка и политическа история всеки е предавал всеки. Вечна дружба съществува само в мечтите на пролетариата. Или живееш с миналото или за бъдещето. България е бедна драги, но мястото на което се намира в Европа е повече от важно и стратегическо, така че България има какво да предложи, но като партньор на Русия. Близо 45 г бяхме васали на СССР. Сега сме васали на ЕУ и САЩ. Русия ако иска да спечели България, то трябва да я третира с уважение. За мачкане, всекини е мачкал. 1300 г писане история= 230 г византийци, 500 г османци, 45 год комунисти, 30 г демократи ни мачкат. А стига толкова.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 От страни

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Русская":

    И друго - как па разбра че населението на България е "испорчено"? Цялото? Или го имаш в проценти? А вашето население са 100% хубавци и хубавици? Мале-мале, що идвате тука та сами си разваляте реномето.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Kcaniba

    10 1 Отговор
    съгласно американски закон от 2017 г., който цели възпиране на държави да купуват руска военна техника, пише БТА.
    Т.Е. фащ официално лобират монопола си! А свободните пазари, а демократия!?? Алоууу

    Коментиран от #41

  • 41 От страни

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "Kcaniba":

    То нормите на Световна Търговска Организация са за такива като нас. Те могат да лобират, да налагат санкции и накрая ако се пречкаш да те размажат по някъв предлог - немаш демокрация, да речем.
  • 42 Бай Шиле

    6 0 Отговор
    Американците могат да продават оръжие /дори и на картинка/ където си решат.Руснаците не може.Отличен пример за пазарна икономика и демокрация.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания