Отидете към основна версия

2 573 28

Русия не се притеснява от ядрения потенциал на Китай, само Западът се страхува

  • русия-
  • китай-
  • владимир путин-
  • ракети-
  • ядрено оръжие

Според Путин нарастването на военната мощ на Пекин е естествен процес, тази страна има право да изгражда политиката си по такъв начин, че да гарантира безопасността на своето население

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия не се притеснява от нарастването на военния потенциал на Китай, с който има най-високо ниво на отношения, тя сама се ангажира с увеличаването на своите сили, заяви руският президент Владимир Путин, съобщава ТАСС.

"Великобритания, Франция обявяват, че планират и изпълняват планове за модернизиране на ядрения си арсенал. Страдат ли САЩ от това, причинява ли им безпокойство? Не. Защо трябва да показваме безпокойство относно нарастването на военния потенциал на най-близките ни съсед, с който имаме безпрецедентно високо ниво на междудържавни отношения? Не, това не ни плаши, защото ние сами развиваме своя потенциал", отбеляза президентът.

Според Путин нарастването на военната мощ на Китай е естествен процес, тази страна има право да изгражда политиката си по такъв начин, че да гарантира безопасността на своето население.

Той припомни, че населението на Китай е близо 1,5 милиарда. "Има право да изгражда своята отбранителна политика по такъв начин, че да гарантира сигурността на тази огромна държава. Кой може да им откаже това? Естествено, във връзка с нарастването на икономическия потенциал нараства и военната мощ. Това е естествен процес".

Балансиран свят е възможен на базата на стабилни общи правила, договорени и приети от международната общност, допълва Путин.

"Необходимо е да се изгради такъв модел на международна комуникация, така че всички членове на международната общност да се чувстват равнопоставени, за да започнат да действат общи правила, със съгласие и приети от международната общност. Това означава по стабилни правила. "

"Ако успеем да създадем всичко това в сферата на търговските отношения, когато водещите икономики в света няма да налагат волята си на по-слабите икономики и да диктуват как да изграждат търговската си политика, няма да пречат на инвестициите, в определени валути ... ако се стремим да изградим такива отношения, тогава според мен ще можем да преминем към един по-балансиран свят, балансирани отношения, което означава по-голям ефект спрямо всички задачи, които сме си поставили".

Според него съвременният модел на международни отношения е изкривен и дава възможност на някои страни да "използват предимства в отбранителната сфера и да се опитват да диктуват условията в икономиката", да налагат санкции.

Путин смята, че това не позволява на други държави да развият своя потенциал, води до изкривявания в световната икономика, социалната сфера и политика, напрежение в различни части на планетата.

Той посочва като пример за подобни ситуации Либия, Сирия, Афганистан и някои африкански страни. Той уточни, че заради това в света има миграционни потоци. Общи правила, според президента, са необходими, за да се избегнат подобни последици.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания