Last news in Fakti

30 Ноември, 2021 20:58 2 731 28

В Китай няма паника: "перфектна система" срещу COVID

  • китай-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • омикрон

Където и да се появят нови случаи, неизменно се обявява стриктен локдаун, въвеждат се забрани за излизане от домовете, ограничения за пътуване, проследяват се всички контактни лица, правят се масови тестове

В Китай няма паника: "перфектна система" срещу COVID - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Появата на новия вирусен вариант Омикрон засега не предизвиква паника в Китай. Страната ваксинира бързо и масово. Властите се хвалят, че населението подпомага кампанията активно. В действителност хората нямат друг избор.

Появата на новия вирусен вариант Омикрон засега не тревожи китайските власти. Напротив, правителството гордо обяви, че строгият му досегашен курс за „нула инфекции“ се е увенчал с успех. Пропагандното издание "Global Times" писа, че Народната република е „непобедима преграда срещу вируса“. Според изданието, динамичната стратегия на управляващите за „нула Ковид“ била перфектна система, доброволно подкрепяна и от населението.

Сурови ограничения

В действителност хората в авторитарно управляваната страна нямат никакъв друг избор. Още с първия взрив на пандемията в края на 2019 и началото на 2020 година в Ухан партийните и държавни ръководители на Китай предприеха крайно сурови ограничителни мерки срещу пандемията, за да овладеят различните локални огнища на зараза. Същото важи и до днес, макар че броят на новите инфекции спадна значително.

Където и да се появят нови случаи, неизменно се обявява стриктен локдаун, въвеждат се забрани за излизане от домовете, ограничения за пътуване, проследяват се всички контактни лица, правят се масови тестове. Разрешителните за влизане в Китай от година и половина са сведени до минимум, а пристигащите отвън се изпращат в няколкоседмична задължителна карантина в хотел.

„Новият вариант Омикрон беше тъкмо открит и се разпространява относително бързо, но засега е твърде рано да се каже колко опасен и заразителен е той, дали води до сериозни симптоми и дали трябва ваксините да се напасват. Това ще трябва тепърва да се изясни“, каза главният китайски епидемиолог Жонг Наншан.

Само китайска ваксина

Китай ваксинира бързо и масово. Всички деца над тригодишна възраст имат право да бъдат имунизирани с по една доза от китайската ваксина. По официални данни досега в Китай са поставени общо около 2,5 милиарда дози от нея, при население от 1,4 милиарда души.

Засега не е ясно дали и в каква степен китайските ваксини действат на вируса, и по-специално на вариантите Делта и Омикрон. Чуждестранни ваксини досега не са били одобрявани за употреба в Китай. В континенталната част на страната досега не е установена зараза с Омикрон, но от Хонконг бе съобщено за два случая. Единият от тях е на човек, завърнал се от Южна Африка, а другият е пребивавал в Нигерия.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    30 8 Отговор
    В Китай играе социалният кредитен рейтинг. Ако на партията им скимне, може да деквалифицират целия ви род. И Европа ще дресираме, с въглеродния кредитен рейтинг ще износвате старите си дрешки и ще се радвате на чифт чорапки за Нова година като през Социализма.

    Коментиран от #10

  • 2 Майна

    30 8 Отговор
    Ванга каза, че от ЖЪЛТИТЕ ще тръгни...Мръсно играха, сега с линейки екстрадират набедени за ,,вирусоносители,, ,качват ги на бронирани влакове с облечени като санитари спец части и ги карат в лагери, в кутийки с решетки...,има видео. МРЪСНА СГАН...КОЙТО НЕ ГИ ПОЗНАВА, МОЖЕ ДА ГИ ХАРЕСВА

    Коментиран от #3

  • 3 честен ционист

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    На вписвачите такива наказания налагат.

  • 4 нашия

    23 4 Отговор
    е там няма празно -не ядеш "ваксината" ок -почваш да ядеш корени....това ли искаме от този пример ли ще се водим...????!!!!
  • 5 Китайдка нападт

    11 3 Отговор
    Мрете изрофи!
  • 6 Hoho Boho

    16 7 Отговор
    "Където и да се появят нови случаи, неизменно се обявява стриктен локдаун, въвеждат се забрани за излизане от домовете"

    Методът е интересен...

    Все ще намерят някой заразен
    и
    доживот под домашен арест

    "перфектна система"
  • 7 Vaccine

    11 12 Отговор
    САЩ пуснаха в Китай каквото са си мислили, но не им върза и загубиха играта. Другите да му мислят с американските суспензии. Тотален крах, Омикрони и намсикво, само за да печелят здраво на гърба на целия свят...

    Коментиран от #9, #28

  • 8 Госあ

    21 7 Отговор
    Каква жестокост само, да спрат туристите да влизат в Китай, за да не умират хора. Иначе, снимката на китайската стена е показателна за нечовешкия локдаун 😂 Театрите и ресторантите са отворени от година, а хората ходят на работа. Прилагат се мерки за огнища и клъстери. Примерно, аз съм заразен и живея в голям блок, затварят блока, тестват заедно с познатите ми и ако има заразени ги карантинират или лекуват и отварят. Четири милиона се тестват за два дни. Върха на лошотията им е, че лекуват. А пък най голямото варварство е че заразените се карантинират, а не се разхождат свободно да пръскат вируса. Толкова са зли китайците, че вместо да експериментират с населението си за по големи печалби, използваха добре известните пък макар и по скъпи конвенционални ваксини. Думи нямам просто !
  • 9 нашия

    16 8 Отговор

    До коментар #7 от "Vaccine":

    объркал си се малко ....и едните и другите използват ПЛАНДЕМИЯТА за да стегнат контрола на популацията/за тях народ не заначи нищо/ искаш или не ние за тях сме популация...те така те разглеждат и си играят на богове.........

    Коментиран от #12

  • 10 Копипасте

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Дали можеш да си представиш колко си уцелил в десятката!?

    Коментиран от #11

  • 11 нашия

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Копипасте":

    не е уцелил никаква "десятка"....това го знае всяко дете....
  • 12 Vaccine

    4 9 Отговор

    До коментар #9 от "нашия":

    Малко си се объркал. Конспиративнте теории са малко в повече за възприятието ти. От личен опит ли споделяш какво е било или какво става в Китай? Това няма никакво значение. Важното е, че американските вакс компании се провалиха. Сега печелят време за нова партида на гърба на света. Може да гледаш "Хлапето", ако въобще разбереш за какво става дума...

    Коментиран от #16

  • 13 Госあ

    5 6 Отговор
    Иначе, аз знам болката на дойче зеле, бедните китайци на купичка ориз вече не ходят в Европа да оставят юанчета. А ? Едни колосални количества юанчета, защото китайците на туризъм ходят в Европа, а не у саш. Между другото, от тези чисти желания и съчувствие на зелетата прозира и нещо друго, дали пък тайничко не си мечтаят да им пратят заразата пак ? Но както пише зеле, системата е перфектна, така че пак ще се оправят. Но защо са им излишни гимнастики ? Зеле, великият Си ви каза кога ще потекат юанчета от туристите, когато се оправи Европа. Каза ви го в прав текст, от вас зависи. Относно Глобал Таймс, ще бъда впечатлен ако някой намери и една подобна на западните статии заливащи с помия Китай.
  • 14 Surko

    2 3 Отговор
    АМИ НАЛИ ТИЯ ТУПАНИ И АЛЧНИЦИ СЛУГУВАТ НА ГЕЙТС ЗА ПАРИ ОТ 2 ГОДИНИ КОИТО ТОЙ ВЕЧЕ ЖИВЕЕ В КИТАЙ. СЛУЧАЙНО.
  • 15 ДОНЧО

    8 2 Отговор
    Лакомията за власт и пари ни погубва,а китайците са доказани лакомници за пари.

    Коментиран от #19

  • 16 нашия

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Vaccine":

    ако предендираш за здрв разум и компетентност включването на "конспиративни" теории като довод трябва да ти е ясно,че е тотално компрометиран довод/не е довод а твърдение подлежащо на доказване/ естествено и ти говориш от "личен" опит нали....?????
  • 17 Тошо

    8 0 Отговор
    АААА DW, ЯСНОО !
  • 18 Реалист

    2 6 Отговор
    Ako беше жив бай Тошо и ние щяхме да видим как е в Китай .
  • 19 Vaccine

    4 9 Отговор

    До коментар #15 от "ДОНЧО":

    Това означава ли, че Китай е пуснал ковид? Означава ли, че Китай е пуснал новият серотип на ковид 19 - Омикрон и то в Южна Африка, където имаше минимум ваксинирани и почти никакви заразени, за разлика от Западна Европа с локдауни в момента? Китай ли произвежда ковид ваксини за ЕС и САЩ? Е?

    Коментиран от #21

  • 20 Благо

    10 2 Отговор
    АБЕ ДА НЕ ДАВА ГОСПОД КИТАЕЦ ДА УПРАВЛЯВА СВЕТА,ТОГАВА АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ НИ ИЗГЛЕЖДАТ КАТО МАЙКА ТЕРЕЗА. ДРЕБНИЯ И ЖЪЛТ ЧОВЕК Е ТУРБО КОМПЛЕКСИРАН И КОГАТО ИМА БЕЗГРАНИЧНА ВЛАСТ СТАВАТ АРОГАНТНИ И МНОГО ЗЛИ.

    Коментиран от #22

  • 21 нашия

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Vaccine":

    позването на различни по призход източници за информация и по-задълбочен интерес кум проблема ще са ти от полза....опитай ако имаш желание ...помага....

    Коментиран от #23

  • 22 Госあ

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "Благо":

    Виж са блажко, китаеца може да е дребен, но е древен и гледа в себе си. Знам, че общата ти култура е на ниво кравар, но все пак виждам че можеш да четеш и пишеш. Та вземи провери за китайския флот по време на завоевателните набези и геноцид над цели раси и народи и защо Китай не участват в тях. Флота им просто е разчиствал пиратите. Както отново могат да направят, ако пак много изнаглеят пиратите.
  • 23 Vaccine

    1 6 Отговор

    До коментар #21 от "нашия":

    О.К. вЕрвай на САЩ, жив и здрав. Но не забравяй американските пенкелери и безсмъртието със зеленото.

    Коментиран от #24

  • 24 нашия

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Vaccine":

    пак не внимаваш в час....казах ти ако наистина те интересува какво става да използваш РАЗЛИЧНИ източници на информация....за лалви САЩ за какви 5 лева говориш....повтарям РАЗЛИЧНИ т.е. с разлина гледна точка едни от други и след това е 2Х2....

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "нашия":

    Аве наш, вземи моля те и намери една статия в Глобал Таймс подобна на тези, които непропагандните зелета бълват постоянно срещу тях. Ето ти две гледни точки. Стига с тия лафчета.
  • 26 Vaccine

    1 4 Отговор

    До коментар #24 от "нашия":

    Сипи си една ракийка, и вервай на зеленото. Нещо не ти връзва с изказа. Жив и здрав...
  • 27 У Б И Й Ц И

    3 3 Отговор
    За една "неособено опасна инфекция" ПОРОБИХА света. Да не споменавам колко народ избиха с "протоколите" си за лечение и колко деца и младежи инвалидизираха и кастрираха с "ваксините" си. Но няма как - климатът се прецака, ресурсите се поизчерпаха. Няма да има за децата на милиардерите по 3000-4000m2 къщи, по 5 автомобила, по 1 частен самолет, по 1 остров и др..
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.