Отидете към основна версия

3 161 17

30-години независимост

  • казахстан-
  • независимост-
  • честване

Днес Казахстан чества своя национален празник

Редица мероприятия съпътстват честването на 30-тата годишнина от независимостта на Казахстан, която се чества днес. Денят започна с тържественото издигане на държавния флаг с участието на почетния караул на Службата по държавна охрана. Церемонията се състоя на територията на етномемориалния комплекс „Атаменек“ под съпровода на държавния химн. „Денят на независимостта е велик празник, който се явява венец на нашата многовековна борба за наша собствена държава, олицетворява народната устойчивост и яркото въплъщение на яркия стремеж към бъдещето“, каза по време на официалната церемония Касим-Жомарт Токаев. На церемонията присъства и първият президент на независим Казахстан – Нурсултан Назърбаев.

За периода на независимост Казахстан е успял да привлече над 370 млрд. USD чуждестранни инвестиции. „По този показател на глава от населението ние изпреварваме цялото постсъветстко пространство и редица източноевропейски страни. Международните резерви на Казахстан възлизат на над 90 млрд. USD“ припомни Токаев.

В икономическо отношение Казахстан постигна значителни успехи в развитието на регионите, транспортната инфраструктура и социалната сфера. Построени са 13 000 км автомагистрали и 2700 км жп пътища.

„В условията на новите световни и регионални предизвикателства за умножаване на достигнатото трябва да удвоим, дори да устроим усилията си. С други думи, в никакъв случай не трябва да почиваме на лаври“ е мнението на Токаев. Той заяви, че страната ще продължи последователна политическа модернизация, но няма да допусне социален антагонизъм. В страната трябва да властва закона, като стабилна основа на хармонията и правилата. „Само заедно ще може да построим ефективна държава и справедливо общество“, категоричен е президента.

По случай кръглата годишнина от националния празник на страната Националната банка на Казахстан пусна колекционерска монета - TÁÝELSIZ QAZAQSTANǴA 30 JYL. Тя е изработена от сребро и е с номинал 500 и 5000 тенге . националната валута на страната, влязла в обръщение на 15 ноември 1993 г. Дизайнът на монетата отразява символичната връзка с първата серия банкноти, на която са изобразени ликовете на исторически личности, включително и на Нурсултан Назърбаев. На лицевата страна на монетата е разположен номинала, логотипа на Националната банка на Казахстан и надпис, обозначаващ метала, пробата и тежестта на монетата. На обратната страна на монетата е изобразен националния флаг, картата на Казахстан, орнаментна лента и официален логотип по случай 30-тата годишнина от независимостта на Казахстан.

Владимир Путин и Джо Байдън бяха сред първите световни държавни лидери, които поздравиха ръководството на Казахстан по случай националния му празник. „Отношенията между Русия и Казахстан се развиват динамично в духа на стратегическото партньорство. Налице е двустранно сътрудничество в редица области, както и взаимодействие в различни направления, а също така и съвместна работа в такива структури като СНГ и ООН. Уверен съм, че и в бъдеще ще продължим да доизграждаме съвместните усилия, които да работят за благото на нашите два народа, в интерес на осигуряването на стабилност и сигурност на евразийския континент“, пише в поздравителното си писмо президента Путин.

Председателят на КНД Си Дзипин пише в поздравителното си обръщение към казахстанците, че за 30 години независимост страната е придобила напълно нов облик и уверено е в ТОП 30 на най-развитите държави в света. „Отдавам важно значение на развитието на казахстанско-китайските отношения. Готов съм съвместно с вас да положа усилия за укрепване на традиционната дружба между Китай и Казахстан.

Американският президент Джо Байдън отбелязва в своя поздравителен адрес, че „САЩ разчитат на укрепването на разширеното стратегическо партньорство с Казахстан и развитието на сътрудничеството между двете страни с цел развитие на регионалната стабилност, преодоляване на климатичната криза и зачитане правата на човека“.

Президентът на Франция Енаюел Макрон отправи сърдечни поздрави към президента на Казахстан Токаев и народа на Казахстан, изразявайки искрени пожелания за мир и процъфтяване. Той отбеляза динамичното казахстанско-френско партньорство и обърна внимание на големите възможности за укрепване на двустранните отношения в области като технологични иновации, енергетика, водене на „зелена“ потика и устойчив ръст, културно сътрудничество.

„Независимо от ограниченията, наложени от пандемията в следствие на коронавируса, нашите две страни през последната година продължиха своето неизменно и плодотворно сътрудничество. Скорошните събития в Афганистан и последствията от измененията в климата, които ние все повече усещаме, поставят пред вашия регион нови сложни задачи. Германия и за в бъдеще ще е сигурен партньор в успешното преодоляване на тези и други предизвикателства и ще ви поддържа в поетия от вас курс към реформи“, каза германският президент Франк-Валтер Шайнмайер.

Доказателство за това, че Казахстан се развива с бързи темпове е изпълнението на Стратегия 2030. Тя трябваше да приключи в края на десетилетието, но е изпълнена предсрочно. Целта ѝ беше да се достигне определен БВП на глава от населението и да се акумулират средства за развитието на страната. Сега на дневен ред е Стратегия 2050. Тя е с разчет до 2050 г. и цели повишаване благосъстоянието на всеки един казахстанец.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.

Свързани новини