Last news in Fakti

23 Декември, 2021 11:11 1 556 5

Държава отмени смъртното наказание

  • казахстан-
  • промяна-
  • закон-
  • смъртно наказание-
  • отмяна

Най-тежкото наказание в Казахстан става доживотният затвор

Държава отмени смъртното наказание - 1

Сенатът (горната камара на парламента) на Казахстан прие закон за изменение и допълнение в закона за премахване на смъртното наказание. С измененията се предлага смъртното наказание да бъде изключено от всички членове на Наказателния кодекс на републиката.

Промените в законодателството са разработени в съответствие с Втория факултативен протокол към Международния пакт на ООН за граждански и политически права, насочени към премахване на смъртното наказание. Казахстан ратифицира този протокол през януари 2021 г.

"От Наказателния кодекс, чл.47" смъртното наказание "е напълно премахнато като изключителна мярка за наказание. Измененията изключват санкциите, които в сегашната редакция на Наказателния кодекс съдържат смъртно наказание“, гласи заключението на сенатската комисия по конституционно законодателство, съдебна система и правоприлагащи органи.

Така най-тежкото наказание в Наказателния кодекс ще бъде доживотен затвор. „Пълното премахване на смъртното наказание в Република Казахстан ще спомогне за хармонизирането на националното законодателство с международните правни задължения и ще гарантира правата на човека и ще даде гаранции на най-високата конституционна стойност – правото на живот“, поясняват от сенатската комисия.

След приемането от Сената, законът за премахване на смъртното наказание ще бъде подписано от президента на Казахстан.

Действащият Наказателен кодекс на Казахстан предвиждаше смъртно наказание по 17 члена, като във всички случаи съдът имаше алтернатива под формата на доживотен затвор.

В момента републиката има мораториум върху смъртното наказание. На 17 декември 2003 г. първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев обяви въвеждането на безсрочен мораториум върху изпълнението на присъдите на смъртно наказание в очакване на решението за неговото премахване. Постановлението влезе в сила на 1 януари 2004 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роки

    13 1 Отговор
    При нас официално няма смъртно наказание, понеже ниските заплати и пенсии вършат същата работа....
  • 2 Тея па

    2 1 Отговор
    Тея гласуват 3:2 гласа по делото Матев та други наказания .
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    Готвят се, за присъединяване към ЕС ))
  • 4 Дебил

    8 0 Отговор
    Значи на убийците им се дава право на живот !? Тия да дойдат да видят ние докъде стигнахме с тая глупост ? От затвор се излиза,от гроб не !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.