Last news in Fakti

29 Март, 2022 14:21 1 966 3

Държава разработи план за политически и икономически реформи

  • казахстан-
  • реформи-
  • политика-
  • икономика

Той засяга 10 ключови сектора

Държава разработи план за политически и икономически реформи - 1

Правителството на Казахстан представи план за провеждане на политически и социално-икономически реформи, обявен от президента Касим-Жомарт Токаев на 16 март по време на послание към народа на страната. Той засяга 10 ключови сектора.

„На първо място се предвижда провеждането на значителни политически реформи, които изискват промени в конституционните закони и законите за правомощията на президента, реда за формиране и функциите на двете камари на парламента, местните представителни органи, местните лидери, партийна структура. Освен това се променя административно-териториалното устройство на страната, което включва създаването на три нови региона“, каза премиерът Алихан Смаилов.

„Представеният национален план за действие за изпълнение на посланието на държавния глава отговаря напълно на поставените задачи. Преминал е всички необходими процедури за одобрение", каза Смаилов.

На фона на санкциите срещу Русия властите на Казахстан разработиха алтернативни маршрути за транспортиране на експортни и транзитни товари. „Разработихме алтернативни маршрути и коридори за транспортиране на експортни и транзитни стоки. Министерството е предприело бързи мерки за предотвратяване на прекъсване на логистичните вериги за доставка на стоки", каза министърът на индустрията и инфраструктурното развитие на републиката Каирбек Ускенбаев.

Експортните товари ще бъдат пренасочени към латвийските пристанища и към Транскаспийския международен транспортен маршрут (TITR). „В рамките на TITR беше постигнато споразумение с Азербайджан, Грузия и Турция за създаване на съвместно предприятие по маршрута, по аналогия със съвместна транспортна и логистична компания. За да се развие превозът на товари по TITR, също планираме да създадем контейнерен хъб на базата на свободната икономическа зона на морското пристанище Актау“, каза Ускенбаев.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    БРЯ!
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    "Дис ис май систър. Ши ис намбър фор проститют ин хол Казахстан."
  • 3 vip

    0 0 Отговор
    Народа пак ще бъде беден като цървул със 180долара заплата.