Last news in Fakti

16 Декември, 2021 17:45 1 150 7

Казахстан отбелязва своя национален празник

  • казахстан-
  • нурсултан назарбаев-
  • астана

Точно преди 30 години първият държавен глава на републиката Нурсултан Назарбаев подписа парламентарен закон, който бележи националния суверенитет на Казахстан

Казахстан отбелязва своя национален празник - 1

Жителите на Казахстан през днешния ден честват основния и единствен народен празник в страната - Деня на независимостта.

Точно преди 30 години първият държавен глава на републиката Нурсултан Назарбаев подписа парламентарен закон, който бележи държавния суверенитет на Казахстан.

През последните десетилетия републиката, която се подрежда на девето място по повърхност в света, реализира интернационално самопризнание и влезе в листата на 50-те развити страни на планетата.

Страната даже съумя да промени столицата си, която беше преместена от Алмати в Акмола.

По-късно столицата на Казахстан беше преименуван на Астана, а със промяната на президента през 2019 година закупи и ново име - Нур-Султан.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борис Джонсън

    4 12 Отговор
    Това е тюрска държава, би трябвало тия китайско изглездащи хора да се върнат на Пекин а територията безвъзвратно върната на Турция

    Коментиран от #3, #6, #7

  • 2 Раша

    6 4 Отговор
    Радвам се за Казахстан.
    Доказа,че имат мъдреци,които упраляват тази страна.Украина да се засрами,-може и без дженджъри!
    Успех,Казахстан!
  • 3 Четири

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Борис Джонсън":

    милиона някъде са руснаците в Казахстан , горе - долу колкото българите в България !
  • 4 Сандо

    5 0 Отговор
    Преди 30 години казахите с изненада узнаха,че им подаряват държава,след това се чудеха за какво им е и какво ще правят с нея.В последните години се усетиха,че за правилно проявен национализъм и умерена русофобия,Западът плаща добре и тръгнаха по тоя път.Засега с плахи крачки,но знае ли човек кога ще паднат в капана на пътя?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Виталия Ж.Ражнатович

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Борис Джонсън":

    Авер, КазаХстан, да тюрки-Хуни
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.