Last news in Fakti

16 Март, 2022 21:37 3 994 2

Науръз – празникът на празниците (СНИМКИ)

  • казахстан

Поставя началото на пролетта и е символ на новото начало

Науръз – празникът на празниците (СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова ©

Науръз е един от най-важните и светли празници в културата на Казахстан. Той се отбелязва под различни имена в редица държави по света. За Казахстан, обаче има огромно историческо значение.

Голямото значение и особеностите на празника бяха представени от посланика на Казахстан в България Темиртай Избастин на среща с управата на Техническия университет в София. ВУЗ-ът е единственият на Балканите, в който има Център на казахстанския език и трансфер на технологиите. Той е открит преди няколко години със съдействието на посолството. От всички висши учебни заведения у нас Техническият университет има най-силна връзка с казахстанските университети. Много младежи идват да учат в България, а също така се реализира и обмен на преподаватели между двете държави.

„Може да се похвалим, че по отношение на икономическото сътрудничество, дори по време на пандемията, стокообменът между Казахстан и България беше положителен – 390 млн. USD. Досега не сме наблюдавали такъв подем между двете държави. Надяваме се, че това ще продължи. Сега се създават благоприятни възможности за сътрудничество, както в икономически, така и в културно и образователно направление. С Техническия университет в София ни свързва силна дружба и искам да благодаря на ръководството на университета за сътрудничеството ни“, каза по време на официалната среща между ръководството на ТУ и посолството на Казахстан посланик Избастин. Това не е политически, а народен празник, където може да се разкаже за бита и начина на живот на казахстанския народ. „Предостави се отличната възможност да популяризираме празника Науръз на територията на университета“, допълни посланикът.

Науръз означава „нов ден”. Празникът е включен в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е първият ден от пролетта, но носи и значението на нова година в Казахстан. Навремето в степите на централноазиатската държава номадите са делели годината на две – лято и зима. Зимните шест месеца са били мрачни, студени, сурови. Топлите месеци обаче поставят началото на новия свят, новата надежда. Поради това този празник е толкова важен за казахстанците и те го почитат и до днес.

Тази година Науръз празникът започва на 21 март и ще продължи до 25 март. В България е известен като денят на пролетното равноденствие. В Казахстан това е празникът на единството на всички хора, на хармонията, на богатството. На този ден казахстанците се събират, мислят за отминалата година и искат прошка от тези, които са наранили. Мислят и как да направят света едно по-добро място за живеене. Това е времето на пробуждането, на разцъфването на природата, на сливането с нея.

Науръз е синоним на плодородието, на светлината и доброто, на неразривната връзка на човека с природата. Децата, родени в този светъл период от годината, получават имена, които са производни на празника. На този ден в миналото са се прекъсвали войни, а казахстанските старейшини са опитвали да въдворят мир.

Интересно е да се отбележи, че на този ден в Казахстан приготвят специални блюда. Сред тях е супата коже – символът на просперитета и изобилието. Супата трябва да включва седем задължителни елемента, олицетворяващи седем основи на живота – вода, месо, сол, масло, брашно, ориз и мляко. Те символизират щастие, късмет, мъдрост, здраве, богатство, израстване и закрила. Седем е символично число, защото толкова гости трябва да поканиш, както и при толкова свои познати да отидеш на гости.

Любопитно е, че не само денят, но и целият месец в Казахстан е известен като науръз. По време на този толкова важен за казахстанците празник се пеят песни, организират се и спортни прояви. Цялото население забравя за тревогите, защото започва нов живот, ново начало с нови възможности. Хората гледат с оптимизъм към бъдещето.

Науръз се е празнувал преди хиляди години по земите на Централна Азия и по други места. Празникът символизира идеята за прераждане и шанс за ново начало. Важно е къщата да се почисти, да се поиска прошка, за да може човешката душа в този красив ден да започне на чисто. Науръз бива забранен от СССР, но след разпадането му отново придобива централно място в живота на славния казахстански народ. Празникът показва културното наследство и богатите обичаи на този народ. Науръз символизира щастието, любовта, радостта, приятелството и почитта към възрастните хора. По време на празника в днешни дни много звезди изнасят концерти в градовете и празникът завършва с фойерверки.

За номадските казахи настъпването на пролетта е било от изключително значение, защото в месеците преди това те са били изправени пред суровите препятствия на майката-природа. В чест на празника казахстанците обличат най-хубавите си дрехи, танцуват и пеят. Науръз се празнува навсякъде в Казахстан – от най-големите градове, до най-малките села. Няма къща, която да не иска да отпразнува този важен момент за историята и културата на Казахстан.

През тази година Казахстан чества и 100 години от рождението на един от най-известните и обичани певци на страната – Роза Баглановаа Тя е оперна и естрадна певица, която допринася изключително много за популяризирането на казахстанската култура. Носителка е на редица отличия, медали и награди.

Науръз – празникът на празниците (СНИМКИ)

Науръз – празникът на празниците (СНИМКИ)

Науръз – празникът на празниците (СНИМКИ)

Науръз – празникът на празниците (СНИМКИ)

Науръз – празникът на празниците (СНИМКИ)

Науръз – празникът на празниците (СНИМКИ)

Науръз – празникът на празниците (СНИМКИ)

Науръз – празникът на празниците (СНИМКИ)

Науръз – празникът на празниците (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаберий

    8 0 Отговор
    Кощунство е, падение е, и връх на некомпетентността на българската културна общност, на етнографията ни, на Министерството на културата, да не знаят, че Наурузът по начало е древен тенгриански обичай на българите в земите на целия бивш СССР, съществуващ от хилядолетия пр. н.е. Казахите и техните деди кипчаците са късно появили се наследници и съжители на волжските и сибирските българи, едва след монголската агресия на Чингизхан в началото на 13 век. Наурузът по природа е български празник и обичай, на древните българи тенгрианци. Част от неговите ритуали са кукерските шествия, които се практикуват в земите и на Дунавска България дори днес.

    Коментиран от #2

  • 2 Сатаната

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хаберий":

    Абсолютно вярно.