Last news in Fakti

16 Декември, 2021 18:53 3 155 17

30-години независимост

  • казахстан-
  • независимост-
  • честване

Днес Казахстан чества своя национален празник

30-години независимост - 1

Редица мероприятия съпътстват честването на 30-тата годишнина от независимостта на Казахстан, която се чества днес. Денят започна с тържественото издигане на държавния флаг с участието на почетния караул на Службата по държавна охрана. Церемонията се състоя на територията на етномемориалния комплекс „Атаменек“ под съпровода на държавния химн. „Денят на независимостта е велик празник, който се явява венец на нашата многовековна борба за наша собствена държава, олицетворява народната устойчивост и яркото въплъщение на яркия стремеж към бъдещето“, каза по време на официалната церемония Касим-Жомарт Токаев. На церемонията присъства и първият президент на независим Казахстан – Нурсултан Назърбаев.

За периода на независимост Казахстан е успял да привлече над 370 млрд. USD чуждестранни инвестиции. „По този показател на глава от населението ние изпреварваме цялото постсъветстко пространство и редица източноевропейски страни. Международните резерви на Казахстан възлизат на над 90 млрд. USD“ припомни Токаев.

В икономическо отношение Казахстан постигна значителни успехи в развитието на регионите, транспортната инфраструктура и социалната сфера. Построени са 13 000 км автомагистрали и 2700 км жп пътища.

„В условията на новите световни и регионални предизвикателства за умножаване на достигнатото трябва да удвоим, дори да устроим усилията си. С други думи, в никакъв случай не трябва да почиваме на лаври“ е мнението на Токаев. Той заяви, че страната ще продължи последователна политическа модернизация, но няма да допусне социален антагонизъм. В страната трябва да властва закона, като стабилна основа на хармонията и правилата. „Само заедно ще може да построим ефективна държава и справедливо общество“, категоричен е президента.

По случай кръглата годишнина от националния празник на страната Националната банка на Казахстан пусна колекционерска монета - TÁÝELSIZ QAZAQSTANǴA 30 JYL. Тя е изработена от сребро и е с номинал 500 и 5000 тенге . националната валута на страната, влязла в обръщение на 15 ноември 1993 г. Дизайнът на монетата отразява символичната връзка с първата серия банкноти, на която са изобразени ликовете на исторически личности, включително и на Нурсултан Назърбаев. На лицевата страна на монетата е разположен номинала, логотипа на Националната банка на Казахстан и надпис, обозначаващ метала, пробата и тежестта на монетата. На обратната страна на монетата е изобразен националния флаг, картата на Казахстан, орнаментна лента и официален логотип по случай 30-тата годишнина от независимостта на Казахстан.

30-години независимост

Владимир Путин и Джо Байдън бяха сред първите световни държавни лидери, които поздравиха ръководството на Казахстан по случай националния му празник. „Отношенията между Русия и Казахстан се развиват динамично в духа на стратегическото партньорство. Налице е двустранно сътрудничество в редица области, както и взаимодействие в различни направления, а също така и съвместна работа в такива структури като СНГ и ООН. Уверен съм, че и в бъдеще ще продължим да доизграждаме съвместните усилия, които да работят за благото на нашите два народа, в интерес на осигуряването на стабилност и сигурност на евразийския континент“, пише в поздравителното си писмо президента Путин.

Председателят на КНД Си Дзипин пише в поздравителното си обръщение към казахстанците, че за 30 години независимост страната е придобила напълно нов облик и уверено е в ТОП 30 на най-развитите държави в света. „Отдавам важно значение на развитието на казахстанско-китайските отношения. Готов съм съвместно с вас да положа усилия за укрепване на традиционната дружба между Китай и Казахстан.

Американският президент Джо Байдън отбелязва в своя поздравителен адрес, че „САЩ разчитат на укрепването на разширеното стратегическо партньорство с Казахстан и развитието на сътрудничеството между двете страни с цел развитие на регионалната стабилност, преодоляване на климатичната криза и зачитане правата на човека“.

30-години независимост

Президентът на Франция Енаюел Макрон отправи сърдечни поздрави към президента на Казахстан Токаев и народа на Казахстан, изразявайки искрени пожелания за мир и процъфтяване. Той отбеляза динамичното казахстанско-френско партньорство и обърна внимание на големите възможности за укрепване на двустранните отношения в области като технологични иновации, енергетика, водене на „зелена“ потика и устойчив ръст, културно сътрудничество.

„Независимо от ограниченията, наложени от пандемията в следствие на коронавируса, нашите две страни през последната година продължиха своето неизменно и плодотворно сътрудничество. Скорошните събития в Афганистан и последствията от измененията в климата, които ние все повече усещаме, поставят пред вашия регион нови сложни задачи. Германия и за в бъдеще ще е сигурен партньор в успешното преодоляване на тези и други предизвикателства и ще ви поддържа в поетия от вас курс към реформи“, каза германският президент Франк-Валтер Шайнмайер.

Доказателство за това, че Казахстан се развива с бързи темпове е изпълнението на Стратегия 2030. Тя трябваше да приключи в края на десетилетието, но е изпълнена предсрочно. Целта ѝ беше да се достигне определен БВП на глава от населението и да се акумулират средства за развитието на страната. Сега на дневен ред е Стратегия 2050. Тя е с разчет до 2050 г. и цели повишаване благосъстоянието на всеки един казахстанец.

30-години независимост


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rusnak

    25 4 Отговор
    Тия па кога преди СССР са имали държава???

    Коментиран от #2

  • 2 Монгола

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "rusnak":

    Те са джигитайци руснаците ги съхраняват като народ по време на СССР !
  • 3 Брат ми аз от Солун

    17 1 Отговор
    И на Казакстан ли сме давали писменост ?
  • 4 Борис Джонсън

    2 20 Отговор
    Това е китайски народ в чужда територия, трябва да се изнесът в Пекин и да върнат територията на Турция законния наследник

    Коментиран от #11, #17

  • 5 Kcaniba

    9 9 Отговор
    всеки ден по 50 статии за Казахстан и "независимост" да спамите, по хубави няма да станете!!! А това, че първата си грамота - кирилицата ще менкат на католишко-турската, що не пишете, одурми!!!???

    Коментиран от #12

  • 6 Ами ...

    2 1 Отговор
    30 години независимост от СССР.
  • 7 Turchin

    2 22 Отговор
    Честит празник наследници на Чингис хан.За хиляди по 30 години братя турци. Иде денят в който, от Адриатика до Китайската стена ще се говори само на един език- ТУРСКИ...

    Коментиран от #9, #10

  • 8 А вие

    4 11 Отговор
    питайте Мъри Стоилов какво представлява Казахстан. Изглежда доста по-модерно от София. Ама то булгаристанеца се гали с мисълта, че щом е член на ЕС, то авоматично е нещо повече от другите. Закърпете си потурите, пардон, "бенетон" панталончетата втора ръка.
  • 9 Ами ...

    20 1 Отговор

    До коментар #7 от "Turchin":

    В Казахстан се говори казахски език, който макар и ТЮРКСКИ като произход, НЕ Е ТУРСКИ. 😀
  • 10 Kcaniba

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Turchin":

    монголците както са драли османците никой не ги е драл!! Освен братушките, ма те после)))
  • 11 Луната,

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Борис Джонсън":

    луната не забравяй!!!
  • 12 "Католишко-турска"?

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    Любезни, латиницата се е появила бая преди католицизма и турците. Чети преди да пишеш не научна фантастика.

    Коментиран от #13

  • 13 Kcaniba

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от ""Католишко-турска"?":

    говорим за новият ред и новите субекти. Те ползовуват именно тези ориентири, защото просто нямаъ от къде други. Плитко , любезни.

    Коментиран от #14

  • 14 Вдлъбнато, любезни.

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Kcaniba":

    Както и въртиш и сучеш, за каквито и "нови реалности" да се хващаш като удавник за сламка, фактите са си факти: нито католиците, нито пък турците (които я ползват от около век) са измислили латинската азбука. Инвестира повече време в четенето, а не в спаменето;-).
  • 15 sbs no КОМУНИСТ

    6 1 Отговор
    30-години независимост
    казахстан-независимост-честване
    Днес Казахстан чества своя национален празник
    КАКВО МИ СЕ ХВАЛИТЕ -БЕ КАЗАХИ

    НИЕ БЪЛГАРИТЕ ОТ 1300--И НЕ ЗНАМ КОЛКО СИ ГОДИНИ СМЕ НЕЗАВИСИ ---ЗАЩОТО НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ НАС --ОСОБЕННО ПОСЛЕДНИТЕ ---30 ГОДИНИ ---НИЕ И ВИЕ СМЕ НЕЗАВИСИМИ -ЗАШЩОТО НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ НАС
  • 16 sbs no КОМУНИСТ

    7 2 Отговор
    КОЛКО КУХ ТРЯБВА ДА ЕЧОВЕК ЗА ДА НЕ РАЗБЕРЕ --ЧЕ НЕЗАВИСИМ А ДЪРЖАВА НЯМА ---ЗА СЕГА СА ДВЕ ОТ КОИТО ЗАВИСИ НЕЗАВИСАМОСТТА --САЩ И РУСИЯ ---СЛЕД ОЩЕ МАЛКО ЩЕ БЪДЕ И КИТАЙ И КОГАТО СЕ НАЛОЖИ КИТАЙСКИЯТ КОМУНИЗЪМ ---корупция -9гр.олово -наркотици 9гр.олово -държавна измяна --3пъти по 9 гр --НЕ ДА БЪДЕ П--РЕЗИДЕНТ ---ТОГАВА ЩЕ ДОЙДЕ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ

    АЗ СЪМ ЗА КИТАЙСКИЯТ КОМУНИЗЪМ
  • 17 SHKËNDIJA

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Борис Джонсън":

    Истинските Тюрки са точно с Китайски черти умнико... Анадолските тъмнокожи ци...гани са всичко друго но не и Тюрки квито са Казахите