Отидете към основна версия

2 189 29

Не бе постигнат пробив между България и Северна Македония

  • северна македония-
  • илхан кючюк-
  • българия-
  • кирил петков-
  • димитър ковачевски

Големият въпрос е как да гарантираме правата на българските граждани

Снимка: БГНЕС

Реален пробив в двустранните ни отношения със Северна Македония ще бъде постигнат, ако има заложени гаранции за правата на българите в западната ни съседка. Това мнение изразиха евродепутатите Илхан Кючюк от „Обнови Европа“, който е и докладчик за Северна Македония в Европейския парламент, и Андрей Ковачев от Европейската народна партия, предаде БНР.

И двамата са по-скоро скептични към резултатите от вчерашната визита на премиера Кирил Петков в Скопие и не смятат за пробив изпращането на вербалната нота до ООН, с която западната ни съседка уведомява страните-членки, че наименованието Северна Македония не представлява териториална претенция към географския регион у нас.

„Стъпка в положителната посока със сигурност, но това е най-лесната стъпка. Големият въпрос идва как така да гарантираме правата на българските граждани и затова България трябва да потърси европейска гаранция. Възможно е да бъде поискано преди отварянето на някои от клъстърите в преговорния процес правата на българските граждани да бъдат записани като държавотворен елемент в македонската конституция“, заяви Кючюк.

Прекратяването на дискриминацията и говора на омразата са част от стъпките, които трябва да бъдат предприети, смята евродепутатът Андрей Ковачев: „Смятам, че това трябваше да се случи преди много много време. Това не може да се счита за какъвто и да било пробив, защото е близко до логиката, до ума, че няма как да има териториални претенции съседна страна. Добре, това е една стъпка, която трябваше да бъде направена, но тя може да бъде представена като положителна, само ако е в пакет с всички други стъпки – преодоляване на инерцията от югославското минало, прекратяване на дискриминацията и мерки срещу говора на омразата на всички нива, промените в учебния материал“.

Кой най-вече пречи за преодоляване на историческите наслоявания?

„Югокомунистическата гарнитура, дълбоката държава в Скопие не позволява било то на Зоран Заев или на който и да било друг досега да направи тази смела стъпка за преодоляване на наследството от комунизма – то е в академичния елит, журналистическия елит, политическия елит на тази република и трябва да бъде преодолян по пътя на европейската интеграция“, коментира Андрей Ковачев. Илхан Кючюк не вижда нещо ново в самите работни групи. По думите му това е повтаряне на договора от 2017 г. „Онова, което на нас ни трябва, е точно връщане към устоите на договора. Заедно с това обаче, дори преди това, трябва да вървим по посока на възстановяване на доверието. Доверието пречи на изпълнението на договора.“

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: