Last news in Fakti

19 Януари, 2022 08:28 2 185 29

Не бе постигнат пробив между България и Северна Македония

  • северна македония-
  • илхан кючюк-
  • българия-
  • кирил петков-
  • димитър ковачевски

Големият въпрос е как да гарантираме правата на българските граждани

Не бе постигнат пробив между България и Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС

Реален пробив в двустранните ни отношения със Северна Македония ще бъде постигнат, ако има заложени гаранции за правата на българите в западната ни съседка. Това мнение изразиха евродепутатите Илхан Кючюк от „Обнови Европа“, който е и докладчик за Северна Македония в Европейския парламент, и Андрей Ковачев от Европейската народна партия, предаде БНР.

И двамата са по-скоро скептични към резултатите от вчерашната визита на премиера Кирил Петков в Скопие и не смятат за пробив изпращането на вербалната нота до ООН, с която западната ни съседка уведомява страните-членки, че наименованието Северна Македония не представлява териториална претенция към географския регион у нас.

„Стъпка в положителната посока със сигурност, но това е най-лесната стъпка. Големият въпрос идва как така да гарантираме правата на българските граждани и затова България трябва да потърси европейска гаранция. Възможно е да бъде поискано преди отварянето на някои от клъстърите в преговорния процес правата на българските граждани да бъдат записани като държавотворен елемент в македонската конституция“, заяви Кючюк.

Прекратяването на дискриминацията и говора на омразата са част от стъпките, които трябва да бъдат предприети, смята евродепутатът Андрей Ковачев: „Смятам, че това трябваше да се случи преди много много време. Това не може да се счита за какъвто и да било пробив, защото е близко до логиката, до ума, че няма как да има териториални претенции съседна страна. Добре, това е една стъпка, която трябваше да бъде направена, но тя може да бъде представена като положителна, само ако е в пакет с всички други стъпки – преодоляване на инерцията от югославското минало, прекратяване на дискриминацията и мерки срещу говора на омразата на всички нива, промените в учебния материал“.

Кой най-вече пречи за преодоляване на историческите наслоявания?

„Югокомунистическата гарнитура, дълбоката държава в Скопие не позволява било то на Зоран Заев или на който и да било друг досега да направи тази смела стъпка за преодоляване на наследството от комунизма – то е в академичния елит, журналистическия елит, политическия елит на тази република и трябва да бъде преодолян по пътя на европейската интеграция“, коментира Андрей Ковачев. Илхан Кючюк не вижда нещо ново в самите работни групи. По думите му това е повтаряне на договора от 2017 г. „Онова, което на нас ни трябва, е точно връщане към устоите на договора. Заедно с това обаче, дори преди това, трябва да вървим по посока на възстановяване на доверието. Доверието пречи на изпълнението на договора.“


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е, как, бе, Кирчо каза, че

    23 3 Отговор
    Постигнал голям напредък - пускал междуселски самолет и всичко се оправяло! Да не се е объркал, а?
  • 2 123

    2 3 Отговор
    В. за първи път се появяват славяните. От първоначалните им домове, които бяха веднага северно от Карпатите, в Галиция и Полша, но майю също са включвали части от съвременна Унгария, те са се преместили на юг и югоизток. Предполага се, че са били в Дакия, северно от Дунав, през предходния век, ноза първи път се споменава, че са прекосили тази река по време на управлението на император Юстин I (518-27). Те бяха
    свободно сплетени групи от племена без нито един лидер или централен орган; някои казват, че просто са притежавали инстинкт за анархия, други, с които са били проникнатиидеалите на демокрацията. Това, което е сигурно е, че средпри тях не е развито нито лидерство, нито инициатива, иче им липсва както сплотеност, така и организация.
  • 3 вижда се

    11 1 Отговор
    Точно тези антибългари ли намериха да питат !!!
  • 4 Комон сенс

    16 0 Отговор
    И аз така прецених нещата.
    Но това посещение беше успех по няколко линии:

    1. Имаше излъчване на взаимна добронамереност като чисто невербална комуникация.
    2. България отговори на външния натиск и предприе действия.
    3. Въпреки натиска не бяха направени никакви отстъпки от позицията на съвета по НС.
    4. Сега съседите са длъжни да върнат визитата ако искат да продължим диалога.

    Коментиран от #12, #28

  • 5 Тъп

    8 3 Отговор
    Пробив може да направи четвърта танкова дивизия.

    Коментиран от #9

  • 6 надарена кака

    15 2 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки! Нямало пробив. Да няма,докато не ни признават и ни наричат кумани,никакво членство в Европейския съюз за тях.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Rothschild

    0 3 Отговор
    Ще има пробив.
  • 9 от какъв зор?

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Тъп":

    Нашите дивизии да навлизали там само когато македония е била окупирана от чужди войски и никога когато е била управлявана от македонци.
    Дори след няколкото временни освобождения винаги сме давали управлението на ВМРО. А когато се идвали други външни войски са предприемали чистки и убийства по ВМРО и местното население като цяло.

    От 30 години Македония се самоуправлява. Просто трябва да излезе от инерцията на титовщината.

    А Приказки като твоята само наливат вода в мелницата на тема "фашистки окупатори".
  • 10 препис

    3 0 Отговор
    Съседите са длъжни да върнат визитата и ще я върнат,но неподписана. Нали ще довтасат на 25-ти?

    Коментиран от #13

  • 11 Обективно

    3 3 Отговор
    Изглежда, че кашата, която забъркаха ГЕРБ, ДПС, БСП, СДС, БКП и повечето политици след 1878 г. ЩЕ ТРЯБВА да бъде оправяна от Кирил Петков! Може би, ама надали… Поне той се старае да не прави гафаве и има желание да успее!
  • 12 Комон сенс

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Комон сенс":

    Не ни трябва самолет, а магистрала София - Скопие. Покрай магистралата железница за стоки и пътници.

    Коментиран от #29

  • 13 ами

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "препис":

    Колкото по-късно се довлекат, толкова по-добре.
    Трябва родните историци, патриоти, политици и хуманисти да им връчат разни книжа с искания и информации по темата. Т.е. трябва да се подготвим за визитата и да я изпозлваме за пробив.
  • 14 123

    2 1 Отговор
    Славяните не нахлуват сами на Балканския полуостров, но в компанията на аварите, страшен народ, който, подобно на хуните, има азиатски произход. Тези нашествия зачестяват по време на управлението на император Юстиниан I (527-65) и кулминират в голяма комбинирана атака на всички нашественици на Константинопол от Кутригурския каган Заберган, който е победен блестящо от ветерана византийски генерал Велизарий. Аварите са номадско племе и конят бил тяхното естествено средство за придвижване. Славяните от друга страна, се движат пеша и изглежда са били използвани като пехота от аварите в техните войнни експедиции срещу Римската империя/

    Коментиран от #16, #25

  • 15 123

    2 0 Отговор
    Аварите бяха господари на цялата страна до стените на Адрианопол и Солун, въпреки че те не се установи там. Изглежда, че полуостровът е бил колонизиран от славяни, които проникват в Гърция; но аварите през цялото това време и в политиката и във войната - са насочващата и доминиращата сила.
  • 16 абе цитаторе

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    Какъв е този "азиатски произход" . Всички вкл славяните произлизат от Азия. Или поне са минали от там преди да дойдат тук. Хората миогрират.
    И не, аварите ни най-малко не са монголоиди. Това е доказан научен факт.
    Имали са монголоидна династия - т.е. 1 на 100 000 е бил моноголоид. Хората са били не по-различни от товак оето ти наричаш славяни.
  • 17 123

    3 0 Отговор
    За първи път Българите се споменават поименно в класически и арменски източници през 482 г. като живеещи в степите на север от Черно море сред други азиатски племена . в края на пети и през цялото време през шести век те са свързани първо с хуните, а по-късно и с аварите и славяните при различните набези за грабеж на Източната империя.Но е сигурно, че Българите са участвали в толкова страшните, но също толкова и неуспешни атаки на славяни и авари срещу Солун през 609 г. и Константинопол през 626
  • 18 Комон сенс

    7 0 Отговор
    Едно нещо трябваше да разберат Македонците и се надявам Кирил да им го е казал:
    Нито българските власти, нито българските националисти имат нещои против Македония да се самоуправлява. Нито пък имаме против те да акцентират на своят регионализъм и идентитет.
    Искаме само малко на брой прости и ясни неща:
    1. Блокиране на държавно-инспирирания език на омразата.
    2. Права за хората с българско самосъзнание.
    3. Признаване на историческите факти за произхода на съвременния македонски етнос , държава и език.
    Произлезли са от нас. Ние като добри родители им даваме свобода и ще им помагаме с каквото можем.
  • 19 123

    4 1 Отговор
    През последната четвърт на шестата и първата на седми век различните клонове на българската нация, простиращи се от Волга до Дунав, са консолидирани и държани под контрол от Каган Кубрат, който в крайна сметка
    е воювал за на гърците срещу аварите е бил действително покръстен в Константинопол. Силата на Българите нарастват, докато тази на аварите намалява, но при смъртта на Кубрат, през 638 г., царството му е разделено между синовете му. Един от тях се установява в Панония, където той се обединява с аварите, и там българите живеят, до нахлуването на маджарите в унгария ,когато изчезват като самостоятелен народ.
  • 20 123

    5 0 Отговор
    Друг син, Аспарух, или Исперих, се установява в Бесарабия, между реките Прут и Днестър, през 640 г., а няколко години по-късно преминават на юг. След война с Константинопол, от 660 г. нататък той най-накрая побеждава гърците, които по това време са били във война с арабите, плененява Варна, и определено се утвърждава между
    Дунав и Балканите през 679 г. От тази година Дунав престава да бъде граница на Източната Римска империя
  • 21 123

    6 0 Отговор
    В продължение на двеста години след смъртта на Аспарух, през 661 г., българите непрекъснато се бият с гърци или помежду си. християнството е проникнало в България (или Мизия, каквато е била тогава) много преди идването на славяни и българи, но напливът на една след орда от варвари на Балканите не работи за растеж на християните. Покръстването на Борис през 865 г., е било до голяма степен под влиянието на сестра му, която е прекарала много години в Константинопол като пленник е триумф за гръцкото влияние и за Византия в България.
  • 22 123

    2 0 Отговор
    По това време славянските езици са много близки до Българския околкото сега.Борис 1 назначава е моравеца Горазд, ученик на Методий за митрополит на Бълария, а след смъртта му той е е наследен от своя съученик Климент, който по заповед на Борис 1 участва е построяването на множество църкви и манастири и прави много за разпространението кирлицата и на християнството в България.
  • 23 123

    2 0 Отговор
    През 963 г. страшно въстание под ръководството на Шишман подкопава цялата Българска държав. Той успя да извади Македонияи цяла западна България, включително София и Видин, от управлението на цар Петър и се провъзгласява за независим цар.Римския император за да направи собствения си успех в нападение над България по-евтино и по сигурно си осигурил със злато сътрудничеството на руснаците със Святослав, киевски княз Святослав не иска много убеждаване, и пристига с армия от 10 000 души в лодки и подпомаган от Шишман и западните българи, които не се притесняваха каква цена ще им струва за да смачкат съпротивата на Цар Петър и преодоляват съпротивата на Северна България за няколко дни (967 г.)
    Святослав е извикан в Русия през 968 г. за да защита дома си от нападенията на печенегите, но след това той решава да се върне в България, примамен от богатствата и , и с надеждата евентуално да завладе Константинопол.
  • 24 123

    1 0 Отговор
    Източна България е завладяна от гурците,Западна България не беше докосната и именно от там българският патриарх Дамян от Силистрия се премества в София и след това в Охрида в Македония, която отстъпникът
    Шишман прави своя столица. Западна България включва Македония и части от Тесалия,Епир, Албания,
    Сърбия и най-западните части на съвременна България. Кулминация на Българските войни срещу гърците продължават от Западна България през царуването на Самуил (977-1014), който е един от синовете на Шишман.
  • 25 Точно...

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    Варварските нахлувания при Юстиниян, са предимно от аваро-славяни от Панония, и българите кутригури на Заберган, разбити са от Велизарий, но остават да живеят в нашите земи, компактно българско население начело с хан Заберган, аваро-славяните остават да живеят в Западна България, до Солун, в северна България около Търново живеят готи, всички тези племенни групи са поданици на империята, това са основните етнически групи които формират българската народност, заедно с траките.

    Коментиран от #27

  • 26 123

    2 0 Отговор
    Самуил Шишман е колкото способен и енергичен, толкова и безскрупулен и нечовечен, каквото е изискването на ситуацията, която беше призован да запълни.Той започва с убийствата на всички свои роднини и благородници, които се възмущават от желанието му да възстанови абсолютна монархия.Самуил е признат за цар на България от Светия престол на Рим през 981 г., а след това започва войни с гърците, единствената възможна работа за всеки уважаващ себе си български владетел.
  • 27 123

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Точно...":

    За това го пиша,за да си знат Българите а и Македонците и Сърбите кои са реално, а не нагласената от Руснаците Българска история.Панонските Аварите имат много малко монголидна смес,хуните същи не са нито монголи,татари нито тюрки,а пра българските племена са сарматски-скитски племена от степите на Украйна и Русия,доказано и ДНК анализ.между 3 век преди новата ера и 2 век лед новата в България живеят и имат държава келтите, от трети до 5 векв България живеят готите.като се има пред вид че на Кубер пра Българите в македония са 80 000, а на Апарух утигурите са малко над 30 000. А това че македонците кават че Българите били татари идва от Сърбите. Само че на Славяните Сърби ДНК е 98% също като на Българите
  • 28 точно така

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Комон сенс":

    Браво, добра преценка и анализ на събитията!
  • 29 точно така

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Комон сенс":

    Прав си, самолетната линия е по-скоро за афиширане на добри отношения и няма икономически и практически смисъл. Дори и да я пуснат едва ли ще се ползва много и в някакъв момент ще я спрат, има други неща дето може и трябва да се направят!
Новини по държави: