Last news in Fakti

26 Януари, 2022 08:23 2 437 21

Франция: Нещата между България и Северна Македония започват да се уреждат малко по малко

  • северна македония-
  • франция-
  • ес-
  • българия-
  • кирил петков-
  • димитър ковачевски

Визитата на новия български премиер в Скопие помага за деблокирането, посочи Париж

Франция: Нещата между България и Северна Македония започват да се уреждат малко по малко - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Срещата между премиерите на България и Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски в София предизвика отзиви сред международни лица и медии, предаде БГНЕС.

Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан определи пред комисията по външни работи на Европейския парламент хода на отношенията между България и западната ни съседка така: „Доколкото знам, нещата започват да се уреждат малко по малко. Визитата на новия български премиер в Скопие помага за деблокирането, декларациите са в правилна посока. Надявам се, че започнатата инициатива ще намери конкретен израз, така че да постигнем свикването на междуправителствена конференция при нашето председателство или най-късно при чешкото. Но ходът на събитията засега изглежда добър.“

Според Евронюз "с двете нови правителства надеждата за по-тесни връзки се подновява". Медията отрази посрещането от Петков на Ковачевски с официална церемония на площад "Александър Невски" в понеделник, където двамата правителствени ръководители поднесоха венци пред Паметника на незнайния воин и Паметника на светите братя Кирил и Методий.

"Само за седмица това е второто значимо събитие за подобряване на отношенията между България и Република Северна Македония. Премиерите се договориха да увеличат усилията за подобряване на връзките по време на посещението на Петков в Скопие на 18 януари", пише Евронюз. "Среща между България и Северна Македония за укрепване на връзките и намаляване на напрежението", е заглавието на публикация в "Дейли Мейл". Правителствата на България и Северна Македония потвърдиха решимостта си в София за разрешаване на споровете чрез подновяване на диалога, поставяйки в центъра на усилията добросъседските отношения, пише "Дейли Мейл".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    24 2 Отговор
    Уреждат се , за западните милитаристи , които искат да си разполагат оръжията навсякъде !!! За нас , хич не се уреждат !

    Коментиран от #21

  • 2 док

    18 1 Отговор
    Е,щом френците се произнасят,значи нещата между нас и макетата ще се уредят. Малко по малко за има-няма 10 години.
  • 3 провинциалист

    27 2 Отговор
    Заглавието звучи като "Кирчо започна да се навежда".

    Коментиран от #14, #18

  • 4 Kiro kirika

    30 1 Отговор
    Когато една страна внася лидерите си от чужбина,да не чака да защитават своите интереси
  • 5 Има

    2 7 Отговор
    ли план и желание , има и път !
  • 6 железаров

    20 2 Отговор
    Французите пък ,кво се бутат в семейни скандали.Лошо възпитание?

    Коментиран от #10

  • 7 Кирчо канадеца

    24 1 Отговор
    Май го спуснаха от горе, да ни дръпне всички долу, и после да се ухили и да си оди! Тези се научиха в проблема с гърците да лъжат и мамят, и наш Кирчо е като бонбон за тях, ще го изпързалят както 30 годишен пързаля 14-годишна ученичка!
  • 8 Всичко е въпрос

    13 2 Отговор
    на жизнен стандарт.
    Ако бяхме като Швейцария, сите макета щеха заралии да се пишат.
  • 9 Некой си

    12 1 Отговор
    Започват да се уреждат в Гриндер с помощта на куролацията.
  • 10 григориос

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "железаров":

    Французите бяха ни дали срок до средата на декември да сме си оправили отношенията с македонците,а ние изпълняваме.. Сега европейците като почнат да дават едни заеми на македонците и те ще почнат да купуват френски оръжия. Съвсем скоро гърците дадоха милиарди на французите за оръжия,а знаем, че французите са "голям защитник на гърците от турците
  • 11 РУНДЬО И КИРО ПРО'СТОТО ВЕЧЕ НИ...

    15 1 Отговор
    "УРЕДИХА" !
    БЪЛГАРИЯ НЕНАВИЖДА ИЗМЕННИЦИТЕ И ПРЕДАТЕЛИТЕ
  • 12 чиче

    8 1 Отговор
    УРЕЖДАТ се защото МАКЕДОНЦИТЕ В МОМЕНТА са зависими от нас.След това ще запеят старата песен.
  • 13 Перо

    6 2 Отговор
    Каквото и да се прави,има една неотстранима пречка в двустранните отношения и това е македонизма! РСМ сега е като БГ през 80-те,но вместо Политбюро и номенклатурата на червената буржоазия от ЦК на БКП, има две основни партии, които аналогово изпълняват тези функции, /командват старите македонисти и отрочетата от статуквото/ системата не се е променила. До като не настъпят вътрешни политически промени и се мине през катарзиса, показване на извършените престъпления и отварянето на архивите на УДБ-а за геноцида и терора на македонските граждани с българско самосъзнание, нов начин на мислене, промяна на конституцията и реални промени не може да има. Това гарантира и провала на всички двустранни инициативи и невъзможност от вдигане на ветото! Просто, тази държава не е изградила демократични инструменти и не е узряла с нов начин на мислене и осъзнаване на европейските ценности.
  • 14 Аламинут

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "провинциалист":

    Или тате ще ми купи колело...
    Кире да каже : Опитахме ,ала не
    поддадоха.Да се оправят.Ние ще
    трябва да изтласкаме щенията на
    краварите от нас и да погледнем
    към себе си.Циркът има край.
  • 15 Бамби

    6 1 Отговор
    Таман ще се уредят и Кирчо ще го изпратим по живо, по здраво за Канада. Да не помага повече с уреждането...
  • 16 Перо

    5 0 Отговор
    Правителствата на РСМ хвърлят всички усилия и средства за влизане в ЕС по втория начин с титовизма и македонизма, чрез манипулации, организиране на международни мероприятия за пропаганда на македонизма и оплюване на пострадалите от това страни, лобизъм и действия за някакви решения на други правителства или международни съдебни институции и организации, в полза на македонизма. Кариерно развитие на македонистите и индиректно ограничаване на правата и възможностите на другите етноси или “неправилно” самоопределили се! Още не са постигнали зрелостта за членство в ЕС!
  • 17 КИРЕТО МАЛКО ПО-МАЛКО ПОЧАН ДА КЛЯКА

    5 0 Отговор
    КИРЕТО ЩЕ ПРЕЦАКА БЪЛГАРИЯ С НЕГОВОТО КЛЯКАНЕ И НЕПРЕСТАНИ ГЛУПАШКИ СРЕЩИ.И ТОЙ КАТО РАЗБОЙКО МАЧЛЕТА ЩЕ РИТА. ОТ ДЕ ГИ ИЗРАВЯТЕ ТИЯ ПРЕДАТЕЛИ. ПРЕДАТИЛ СЛЕД ПРЕДАТЕЛ ЗАСТАВАТ НА РЪКОВОДНИ ПОСТОВЕ ОТ ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВО ВРЕМЕ,ЧЕ ДО СЕГА. ТОЯ МОЖЕ И 10 ХАРВАРДИ ДА Е ЗАВЪРШИЛ НО КАТО ПОЛИТИК И РЪКОВОДИТЕЛ НА МС Е ГОЛА ВОДА.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 лудия

    0 0 Отговор
    В коя посока нещата се предвижват ,май посоката е запад Македония
  • 20 Пламен

    0 0 Отговор
    Но да не стане за сметка на България изгрежда кото ме на Северняците а ние желаем да влизаме в Европейския съюз.А уж били вътре всички равни но се вижда че политици от големите държани се правят гасподари на наще и има натиск върунашиге (политици).Нашите за тези години така сами са си го направили когато изпълняват винаги което им наредят началниците им.
  • 21 Селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Нас кои ни пита На ли за това успея протеста и спечелила изборите
Новини по държави: