Last news in Fakti

19 Януари, 2022 09:33 4 839 48

Пендаровски: Петков е оптимист, но България посяга на нашата идентичност

  • кирил петков-
  • северна македония-
  • стево пендаровски-
  • българия-
  • ес-
  • оптимист-
  • идентичност-
  • димитър ковачевски

Политиците трябва да обмислят внимателно всяка следваща стъпка, каза той

Пендаровски: Петков е оптимист, но България посяга на нашата идентичност - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Кирил Петков е нетрадиционен политик, с нестандартен речник, който не използва реторика, позната от предишни времена. Технократ и оптимист, единственият такъв оптимист в политиката, когото познавам, е Зоран Заев. Това каза в интервю за македонската Телевизия 24 президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, предаде БТА.

По думите му обаче Република Северна Македония е далеч от това да каже, че ситуацията е приключила, и политиците трябва да обмислят внимателно всяка следваща стъпка. "Другата страна (България) е наложила набор от въпроси, които посягат на нашата идентичност и ние не трябва да допускаме това. Разглеждаме всяко предложение, което идва от последното правителство от България, и трябва да го разгледаме по три пъти. Далеч сме от решенията. Трябва да мерим три пъти и веднъж да режем", каза Пендаровски.

Той оцени като отлично днешното посещение на българския премиер Кирил Петков в Република Северна Македония. Оцени като добро темпото за работа на комисиите, зададено от двамата премиери Петков и Ковачевски - всяка седмица по една от петте работни групи да имат по едно заседание - и прогнозира, че ако групите работят наистина активно, и преди края на май е възможно да има резултати, но все пак те не могат да се очакват за една нощ. По думите на Пендаровски работните групи ще имат пресаташета и за разлика от историческата комисия няма да говорят председателите. "Разликата с историческата комисия е, че работните групи ще презентират само за това, за което са се разбрали", каза Пендаровски.

Според него не е точен анализът, че Република Северна Македония е направила отстъпка с изпратената до ООН нота за това, че Северна Македония е име, което касае само политическия и държавен субект и зад това име няма териториални претенции, заради което Кирил Петков обяви, че България вече ще използва краткия вариант на името - Северна Македония. Пендаровски заяви, че нотата е просто обяснение, на това, че държавата му няма териториални претенции към никого. Според него пакетът 5 + 1, който България е поставила, е действал до съставянето на новото правителство и вече ще се работи по съвсем нова методология - тази на работните групи. "Няма повече план или предложение 5+1. Този план дойде след неуспешното предложение от Лисабон. Ние не получихме никакъв отговор, въпреки че смятахме, че това е добра отправна точка за по-нататъшни дискусии. Опитахме се да деблокираме разговорите с мини пакета 5 + 1. След избора на новото българско правителство беше предложено да работят пет комисии и ние се съгласихме с това. Оспорвам тезата, че сме дали нещо, за да получим нещо в замяна", каза Пендаровски.

Що се отнася до въпросите, свързани с евентуална промяна на състава на съвместната историческа комисия между двете държави, Пендаровски уточни, че е право на всяко правителство да определя членовете на комисията от негова страна. В разговора му с българския премиер не е ставало дума за македонските граждани с българско самосъзнание, но ако е бил попитан, би казал, че е намеса във вътрешните работи искането отвън за вписването на която и да било етническа група в Конституцията, посочи той. "В България има македонци. И дали ние като държава ще им помагаме за спазване на правата? Не. Защо не? Правило номер едно в международното право, международната политика, член 2 от Устава на ООН, който се прилага за всички страни по света е: без намеса във вътрешните работи. Те са български граждани, граждани на Република България. Уверявам ви, че македонската държава на държавно ниво никога не се е опитвала да ги бутне, да ги провокира, да им каже - излезте, да им помогне. Това се решава на индивидуално ниво. Чувстваш се македонец- ще кажеш. Ако не ти го дадат, отиваш в Страсбург. Това е начинът. Няма друг начин. В Македония има българи, но нашите власти носят отговорност за правата им. Ако им нарушим правата или не са доволни от това как защитаваме правата им, тогава ще отидат в Страсбург. Но те са моя грижа, защото са наши граждани. Както аз нямам право и не трябва да казвам "ще дадете правата на македонците в България, така и никой няма право да ми казва дали да включим или не българите в конституцията. Това е наше суверенно решение", каза Пендаровски.

На въпрос за бъдещето на правителството на Димитър Ковачевски той отговори, че "правителството има повече шансове да завърши мандата си отколкото да отиде на предсрочни избори. Друг въпрос е дали ще завършат мандата си добре или зле." Единственият начин да се стигне до предсрочни избори, които опозицията иска, е да се саморазпусне на парламента, уточни Пендаровски, но необходимите 61 гласа могат да бъдат събрани само от ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ. Какъв е интересът на ДСИ да отиде на такива избори? - попита Пендаровски.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    69 2 Отговор
    Кирчо верно е голям оптимист щом вярва че може да очовечи тези дървени макета
  • 2 един от многото

    55 3 Отговор
    С макетата не става нищо , по никакъв начин!

    Коментиран от #22

  • 3 ТаУмВзе

    34 2 Отговор
    Не знм кой е по изпердашил легена, маке или канадчето.
  • 4 Пич

    48 5 Отговор
    Я колко бързо му зашиха един зад врата на Кирчо макетата !!!??? А той завалията , в простотията си им отиде на крака !!?
  • 5 БОРУНА ЛОМ

    21 4 Отговор
    А ЩО Е БЕЗ МАСКА?

    Коментиран от #16

  • 6 Мим

    44 2 Отговор
    Едно си знае баба,едно си бае.Тези са неконтролеруеми и пълни диваци...
  • 7 Сърбоманчето

    49 1 Отговор
    Крадецът вика: Дръжте крадеца!...Точно сърбоманите в РСМ посягат на нашата идентичност
  • 8 Фактите

    46 0 Отговор
    Македонеещите се не се свенят да посегнат на идентичността на дедите и прадедите си. Каква по голяма отврат?
    Пайсий, Кършовски, Пейчинович, Джинот, Жинзифов, Братя Миладинови, Пърличев и други български писатели от Долна Мизия сега се обръщат в гроба.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аз,патриотът

    37 2 Отговор
    В измислената Северна Македония има повече българи, албанци и сърби,за "македонци" не съм сигурен.Така,че внимавай какво говориш г-н Президент на територия.
  • 11 Кочо

    41 3 Отговор
    Петков не го знам дали е оптимист, но със сигурност е човек, който ще измени на националния интерес на България под диктата на посолството! А това, че се втурна в Скопие през глава е защото има да изпълнява заповедите на Големия брат за реализиране на геополитическите им интереси! За тези хора България е само територия, хората на тази територия се третират като аборигени! Това обяснение за самолетна връзка между София и Скопие е някаква смехотворна бутафория, прах в очите на лековерните! Става въпрос за 200, 300 км.! Ами да отрие самолетна връзка между София и Пазарджик тогава! Съвсем откровено този човек Киро счита българите за интелектуално увредени!
  • 12 Вълк

    7 4 Отговор
    Великия Борисов не успя, просто Киро ли ще успее?

    Коментиран от #19

  • 13 смок

    15 0 Отговор
    Пендаровски: Петковски е оптимист, но България посяга на нашата идентичност,като личност. Просто Киро.
  • 14 Тръмб

    15 0 Отговор
    Скопяните са посрпи от тези в Белград и за нищо на света няма да допуснат нищо, което може да ги отдалечи от Сърбия. За това ТЕ НЕ ИСКАТ да стават членове на ЕС. Интеграцията в Европа само ще отдалечи от тяханата мечта за титова югославия, което за тях е напълно немислимо. За това ще си измислят все по абсурдни искания и претенции, само и само да не допуснат свободното движение на хора и капитали да стане реалност между България и Македония. Както се вижда, те са избрали правилната тактика да постигнат това, а и всички български патриоти им помагат със всички сили, поради природната си тъпотия.

    Коментиран от #35

  • 15 F.F

    17 1 Отговор
    Ние трябва да работим за разпадането на този антибългарски Франкенщайн, а не за интеграция. Ако някой си мисли,че ще промени югославският наратив там е мега наивник.
  • 16 оня

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "БОРУНА ЛОМ":

    На пук на такива като тебе:)) Не е забранено на улицата:)) Или не вдяваш:))
  • 17 Феодал

    4 8 Отговор
    Да съжаление трябва да кажем, че нивото на драскачите в Б-я е това на нивото на талибаните.За съжаление трябва да кажем, че Северомакедонските политици са с класи над нашите и по европейци от продажните ни политици.Амии на запад от нас са....
  • 18 Смех

    14 0 Отговор
    Бъгария не посяга... България не е живо удошевено еднолично същество или парламент, България е съвкупността от история,народ, ценности и традиция. Тоя канадски клоун може да посегне като един истински фашист яхнал властта и решаващ без да се допитва до народа.... Долу фашизма в България...
  • 19 оня

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Вълк":

    Великата тиква да беше написал:))
  • 20 Браво

    3 8 Отговор
    Защо няма телевизия на РСМ в пакетите на Руска България.Голям страх да не ни направят идеолоГията на пух и прах и разберем чии интереси защитават Крим е Руски и продажниците на националните ни интереси.
    Ще се ходи май на форумите В РСМ, Тука няма какво да се коментира.
    Болшевищка България ни наричат и с ПРАВО.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 С югославски сърбомани

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "един от многото":

    Как да става нещо, те са научени, поне 2 поколения в антибългаризъм, такъв им е политическия елит и не желаят да променят титовите подходи и в 21 век
  • 23 Ender

    11 0 Отговор
    "Технократ и оптимист"...., иска да каже учтиво, че Кирчо е абсолютен некадърник!
  • 24 Наблюдател

    15 0 Отговор
    Колко пъти ще се спряга изречението, че "България не признава македонският език и македонската идентичност"?Всеки северомакедонски политик повтаря това изречение до втръсване. Така заблуждава Брюксел и Вашигтон. И Кирил Петков, и нашият президент го казват определено, че България признава СЕГАШНИЯТ вариант на македонския език и македонската идентичност на гражданите на РСМ в момента. Това, което България не признава е българското самоопределение на мъртвите герои, като Гоце (Георги) Делчев, Даме (Дамян) Груев, Яне Сандански, Тодор Александров, Ванче (Иван) Михайлов, братя Миладинови и хилади други герои от Варадарска Македония, които са се самоопределяли като българи, и които сега историчарите на РСМ ги присвояват като отричат напълно тяхната волна самоопределеност. Или с други думи, един път завинаги РСМ трябва да признае, че развитието на съвременния вариант на официалния език в РСМ е произлязъл на основата на диалектна форма на българския език. И той започва да се изменя насилствено, изключително активно, след кодифицирането му през 1944 година. Преди 1944 година жителие във Вардарска Македония са се чувствали българи. Това показват всички исторически документи, които сега не се признават от историчарите на РСМ.
  • 25 Пендаровски е КУХА лейка,

    8 0 Отговор
    Нищо не ви се посяга, вие не желаете да се разделите с югославския антибългарски подход в 21 век
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 спете с простотиите

    2 9 Отговор
    Конституционния Съд не вижда проблем в ДПС, ама Илинден била протиконституционна.2 милиона граждани на РСМ били българи и трябвало да се закълнат в сталистката ни Конституция и закони и да се врекат в подчинение на една управляваща клика от 30 години насам.Трябвало 2 милиона Северомакедонци да кажат, че историята им била българска.Ами, че той Путин ви го каза, историята на България е там в РСМ.30 години мутренски модел.Няма отърване.Сега го прилагаме спрямо съседна призната държава от НАТО.
  • 29 Хаах

    1 2 Отговор
    Мутрите в България щели да защитават правата на българите в Северна Македония.Олеле..И как на практика.Ще им вземат такса спокойствие ли, за защита ли.Искат като ЮАР да ги наричат Мастърс?
  • 30 БЮРМ/FYROM

    9 1 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. ВЕТО докрай. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 31 ситуацията е

    9 1 Отговор
    те ни плюят ние се правим че дъжд вали

    и да им одим на крака - това си е самоунижение
  • 32 ГРОГУ

    7 0 Отговор
    Докато Сащ открито застават срещу България в полза на СМакедония ,макетата , никога НИЩО няма да признаят и ще продължават да посягат да крадат всичко българско . Време е някоя политическа партия да се самосезира и да изиска референдум за излизане на България от НАТО , Политиците повече няма как да се оправдават , че НАТО е съюзник и партньор на България . В ЕС има и други държави , които не са в НАТО .

    Коментиран от #33

  • 33 Ivan

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "ГРОГУ":

    Референдум за излизане на България от ЕС само така РСМ ще влезе. Иначе казано ако РСМ влезе в ЕС ние излизаме.

    Коментиран от #36

  • 34 Диамантената ръка

    5 1 Отговор
    Въртят, сучат и не искат да влизат в ЕС, щото от Москва не дават. А Брюксел и Вашингтон ни натискат да ги вкараме насила...
  • 35 28963

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тръмб":

    Абсолютно верно! Подкрепям. Това е истината. Не знам само, дали нашите "далновидни политици" го разбират или не, по-скоро не, обаче са длъжни да изпълняват спуснатите им заповеди от запада. Ееееех, народееее?
  • 36 Грогу

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Ivan":

    Да , ако Брюксел си плюят на правилата и за да угодят на САЩ вкарат РСМ без наше съгласие ,би трябвало да излизем ние . Но нашите политици няма да го направят Тези партии съсипаха България ,окрадоха де що има за крадене и сега без парите на ЕС държавата ни ще фалира . Няма да стане .
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Нормален човек

    7 0 Отговор
    Евала Пендаров,
    Добре, че сложи лъжицата с катран в меда, иначе нямаше да си балкански политик🤣
    И аз искам реципрочност. Когато 120 000 българи вземат северномакедонско гражданство, веднага трябва да признаем съществуването на такова малцинство 🤔
    Ама то май и един такъв няма 🙄
    Айде отивай да раздаваш парички на лобистите 💰💰😂💰💰
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ал Тъпоне

    4 1 Отговор
    Кой ти посяга на идентичността бре? Искаме само нещичко много малко: Да не тормозите хората с българско самосъзнание и да се отнасяте с тях, като с равни не само на думи ами и фактически реално ама не можете да го преглънете сега тоз хап и ви се вижда големичък защото толкоз години все българите ви и ние и сме ви виновни за каквото ви дойде на ум. Не е идентичност това ами не ви е удобно, че трябва да си намерите друга боксова круша да се упражнявате защото ние и нашите сънародници в РСМ отказваме повече да бъдем, а досега бяхме толкова удобни и тъпяхме амо и само да си не разваляме съвсем рахатлъка ама това време мина. Стегнете се и се оправете и няма да има никакъв проблем ама без да лъготите и да мишкувате по историята ни!
  • 44 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ПЕНДАРО РОВСКИ --В ЕС НЯМА ИНДЕНТИЧНОСТ --- ИМА ФРЕНСКО НЕМСКИ -СЪД ; ДЕКРЕТИ И ЗАКОНОВИ РАЗПОРЕДБИ !!!!!!!!!!! ДОРИ ИТАЛИЯ И ИСПАНИЯ -НЯМАТ ИНДЕНТИФИКИЧНОСТ - В ЕС !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 45 Смешно е

    3 0 Отговор
    Ти от Пендаров на който сърбите са му добавили едно ски какво да очакваш тоя квичи как го настроят от белград и по него и другите вмро-дпмне сръбската съпротива.

    Коментиран от #47

  • 46 Ако е Да

    3 0 Отговор
    В Македония отваряне на архивите на СЮК и УДБА досега не е извършено. И досега не се знаят с точност имената на избитите в Голи Оток и Идризово,нито пък имената на преминалите през лагерите. Компeнсации на наследниците на репресираните не са изплатени. В България макар бавно и със спънки тия неща се извършиха. Не знам на какво основание САЩ,Германия и Франция считат,че Македония е покрила критериите за започване на преговори за ЕС? Детитовизацията посяга ли на македонската идентичност? Ако е Да...,то това не е държава с идентичност,а политико-идеолигически Франкенщайн.
  • 47 Защото

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Смешно е":

    Трябва да се наложи от Македония в бъдеще време вето на Косово,до влизане на Сърбия,също така Босна и Херцеговина,трябва да се разклащат до откъсване на Сръбската общност
  • 48 Жан

    0 0 Отговор
    Пендаров защитава сръбските интереси в Македония и много упорито отказва да види огромната разлика между българите в Македония и " македонците " в България.в България македонци няма! А в Македония има 150 000. Защо тези хора с български паспорти не са вписани в техната конституция? На този въпрос да отговори този празнодумко, ане да плещи глупости.
Новини по държави: