Отидете към основна версия

13 806 33

Кирил Илиев: Нещо притеснително идва от Димитър Ковачевски

  • кирил илиев-
  • димитър ковачевски-
  • притеснително

Историкът обясни, че в Конституцията на РСМ са изброени всички народности, които живеят там, но българите липсват

Снимка: БГНЕС

"Добре е, че се възстановява диалогът между България и Северна Македония, тъй като той беше сериозно фрагментиран през последните няколко месеца. ... Замитането под килима на основните проблеми, а те са правата на българите в РСМ, историята и езикът на омразата, няма да се решат с магическа пръчка. Трябва да решим първо големите въпроси, които ни отделят, едва след това да търсим какво ни сближава - инфраструктурни проекти, бизнес, икономика, култура, спорт".

Това коментира пред БНР историкът Кирил Илиев и добави, че работните групи, които ротационно ще се събират всяка седмица, са добър сигнал, но има и нещо притеснително, което идва от премиера на РСМ Димитър Ковачевски:

"Той казва, че българите ще бъдат вписани в Конституцията на РСМ наравно с останалите народи в Македония, но той каза и кога - непосредствено преди приемането на Северна Македония в ЕС. Тук е редно да се запитаме, ако тези преговори продължат 30 години, това означава, че българите трябва да изчакат 30 години, за да бъдат приети на равна нога с останалите народи в РСМ".

Историкът обясни, че в Конституцията на РСМ са изброени всички народности, които живеят там, но българите липсват.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 69 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: