Last news in Fakti

26 Януари, 2022 16:42 13 801 33

Кирил Илиев: Нещо притеснително идва от Димитър Ковачевски

  • кирил илиев-
  • димитър ковачевски-
  • притеснително

Историкът обясни, че в Конституцията на РСМ са изброени всички народности, които живеят там, но българите липсват

Кирил Илиев: Нещо притеснително идва от Димитър Ковачевски - 1
Снимка: БГНЕС

"Добре е, че се възстановява диалогът между България и Северна Македония, тъй като той беше сериозно фрагментиран през последните няколко месеца. ... Замитането под килима на основните проблеми, а те са правата на българите в РСМ, историята и езикът на омразата, няма да се решат с магическа пръчка. Трябва да решим първо големите въпроси, които ни отделят, едва след това да търсим какво ни сближава - инфраструктурни проекти, бизнес, икономика, култура, спорт".

Това коментира пред БНР историкът Кирил Илиев и добави, че работните групи, които ротационно ще се събират всяка седмица, са добър сигнал, но има и нещо притеснително, което идва от премиера на РСМ Димитър Ковачевски:

"Той казва, че българите ще бъдат вписани в Конституцията на РСМ наравно с останалите народи в Македония, но той каза и кога - непосредствено преди приемането на Северна Македония в ЕС. Тук е редно да се запитаме, ако тези преговори продължат 30 години, това означава, че българите трябва да изчакат 30 години, за да бъдат приети на равна нога с останалите народи в РСМ".

Историкът обясни, че в Конституцията на РСМ са изброени всички народности, които живеят там, но българите липсват.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От ковачевски

    72 8 Отговор
    Се разбира че българите ще бъдат в писане в македонската конституция непосредствено преди ПРИЕМАНЕТО ИМ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
    Което ще рече че българското вето за започване на преговори трябва да бъде вдигнато веднага и да им помагаме бързо да преодолеят пречките при преговорите за да може час по-скоро те да впишат българите в тяхната конституция без от това да произтече каквото и да било
    Подозирам че нашите преговарящи биха могли да се хванат на тази кукичка

    Коментиран от #4

  • 2 Перо

    94 5 Отговор
    Наред с българите и “макетата” ще чакат! Тази инициатива на Кирчо беше прибързана. С тези хора се преговаря само твърдо и грубо като някои футболни срещи. Не трябваше да се занимаваме до изпълнение на условията!

    Коментиран от #13

  • 3 Анонимен

    82 7 Отговор
    България е в Европейския съюз, ще изчакаме ако трябва.
  • 4 Няма смисъл

    47 4 Отговор

    До коментар #1 от "От ковачевски":

    Да подозираш
    Това ще бъде играта на двете страни нашепвана от третата страна преговаряща която по принцип е невидима за нас и която е на една улица покрай софийският Южен парк
  • 5 случаен

    42 6 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ ЛИПСВАТ В КОНСТИТУЦИЯТА НА РСМ,НО ЛОШОТО Е ,ЧЕ ЛИПСВАТ И В УЧЕБНИЦИТЕ ПО КОИТО УЧАТ И НАШИТЕ ДЕЦА-СТАВА ВЪПРОС ЗА УЧЕБНИЦИ ПО КОИТО ДЕЦАТА УЧАТ В БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА.СТИГА ДРАМИ ,СТИГА ТЕАТРИ ....................................

    Коментиран от #7, #8

  • 6 101010

    50 3 Отговор
    Турция колко време преговаря
    Сигурно никой от пишещите в този форум не си спомня. Ще бъде редно да бием техния рекорд

    Коментиран от #16

  • 7 Този форум е за експерти

    15 10 Отговор

    До коментар #5 от "случаен":

    Не е за случайници
  • 8 Първо прочети

    55 5 Отговор

    До коментар #5 от "случаен":

    Македонската история и тогава коментирай
    Половината от материала е хули по България и българите
  • 9 Грульо

    52 8 Отговор
    "в Конституцията на РСМ са изброени всички народности, които живеят там, но българите липсват"

    Щото македнонците са българи от бивша българска местност, както добруджанците, или тракийците. Нема нужда да ги пишат като малцинство, след като са болшинство. :D
  • 10 Мим

    53 3 Отговор
    От този въпрос произтича и следващия,ами ако им разрешим и ги пуснем за Европа,а те откажат да променят конституцията ,както се знае то не става и веднага,кво праим тогава Кайви са лостовете и ние да се откажем?.Никакви,това не става,като нати дайми...
  • 11 Кире писка - д@пе стиска

    27 5 Отговор
    Абе , Кирчо го подозира Митре ,щото не са в един форум за запознанства , а па иска да го ... отзад. Ако споделяха едни и същи (многоцветни) ценности - добре , ама без официализиране на връзката - не става.
  • 12 Чук и Гек

    26 4 Отговор
    Хе! А сте готови да приемете Турция в ЕС безкритично. Някой гледа ли Истерия.БГ в понеделник по БНТ? Тема - ислямизацията по време на съжителството! За зверства и сцени от време разделно нищо не се чу. Гости на палаша водещ - саво исторички от немъжки пол. Започнаха с цитати на няколко горещи молби на християни до султана, да ги приеме в мюсюлманската вяра и им даде един кат дрехи и служба в еди кой си бюлюк! Писанията на някакъв поп /по въпрос на зрител/ за насилие не били достоверни! Мъченията на Злата Мъгленска и св. Георги Софийски - също не било истина, а легенда. Когато в Европа е имало християнски кланета като Вартоломеевата нощ, султанът казал на своя везир, че не е нужно да се насилват християните да приемат исляма като заубедителност откъснал цветовете на една китка и го попитал това красиво ли е. Но, тук няма вой от Каракочановата дружинка!?
  • 13 Ал Бунди

    34 4 Отговор

    До коментар #2 от "Перо":

    Защо пък българите в Северна Македония да чакат? Прибираме си безразборно раздаваните паспорти и даваме такива само на наистина доказалите българско самосъзнание. Така нашите ще бъдат в Европа, а макаците да си стоят на изчакване, ако ще и 50 години. Толкова е просто...
  • 14 Българка

    55 4 Отговор
    Първо в РСМ да впшишат българите в конституцията си, да пренапишат учебниците си, да спрат с кражбата на българска история и чак тогава да им дадем зелен светофар за ЕС. До тогава ВЕТО!!!!!!!
  • 15 Перо

    47 6 Отговор
    “Макетата” трябва да гледат филма Само защото бяха българи, по youtube. Повечето неща са казани! Времето за вписване на самоопределящите се като българи в Конституцията /Устава/ на РСМ зависи от НС на северномакедонската държава. Ние не бързаме, само чакаме резултати!
  • 16 Киро питоня

    20 5 Отговор

    До коментар #6 от "101010":

    Хахаха..и още колко има да преговаря. няма да е жив никой от нас за да види приемът и в Европа. А ЧАКА ОТ 1956ГОДИНА, АКО НЕ СЕ ЛЪЖА.
  • 17 незнайко

    53 3 Отговор
    Този Димитър Ковачевски си е жив македонец и прави нашите от правителството на БАЛАМИ !!! Историкът Кирил Илиев е абсолютно прав .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 С две думи

    40 2 Отговор
    македонските каза : ще видим. А премиерът ни мълчеше като зелена еуглена.
  • 20 Скопие

    5 32 Отговор
    Ги дочека своите пет минути - да не беше капитализирањето на темата Македонија, никогаш немаше да му биде спомнато името на овој "историчар". Вака секој кој што сака слава преку ноќ, само цитира национал швинистичка прикаска, и воала - секој станува славен.
  • 21 БЮРМ/FYROM

    43 5 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. ВЕТО докрай. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 22 Благоевград

    5 36 Отговор
    Реципроцитет.България да признае македонците в България и българският съд да регистрира македонските Организации в България.
  • 23 ВМРО

    32 2 Отговор
    Докато Българите не вземат властта от сърбоманите ,няма надежда...
  • 24 Чук и Гек

    14 8 Отговор
    По кротко бря, войнолюбци! Едно време ето таков ентусиазъм бил във фашисткото народно събрание, когато обявили война на САЩ и Англия, та чак Борис III се ужасил и казал на началника на личната си канцелария - ,,Груев, можеха поне да не ръкопляскат!". Но, герберастите и тея млади перекендета откъдя да знаят тази дипломация!? Сетне, що ма бонбардират !!?!?
  • 25 Някой си

    5 22 Отговор
    А нашите политици до кога ще си измислят всякакви неща само за да им препятстват на македонците на пътя към ЕС? Оставете тези хора и тази държава, че като виждам имаме достатъчно проблеми в България за които трябва да коментираме и да са ни на първо място!
  • 26 Димче

    7 18 Отговор
    Аз съм чел от македонския учебник по История - много е близка до нашата, но има някакви различия, които не са чак толкова фатални. Препоръчвам ви да прочетете и вие, щото много хора говорят, а никой не се е заинтересувал да прочете. И не, в този учебник няма лоши думи за нас - нито не наричат татари, нито фашисти. Различното от нашия учебник е, че някои исторически герои те си ги присвояват, които реално и ние не сме сигурни дали са наши или техни - това е било във времето когато всички са били братя и сестри, а не както сега - живеем в омраза и патриотизъм!

    Коментиран от #27, #30

  • 27 Кирчо

    14 2 Отговор

    До коментар #26 от "Димче":

    Говориш глупости.
  • 28 АЗ КАЗАХ

    19 1 Отговор
    ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЗАЩО НЕ ПИТАТ РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ КАК ТАКА ПРИ НАД120000 БР. ИЗДАДЕНИ БЪЛГАРСКИ ЛИЧНИ КАРТИ НА ЖИТЕЛИ ОТ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, ЗАЩО НЯМА ВПИСАНИ БЪЛГАРИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ??
  • 29 Що за глупост

    12 2 Отговор
    Вето докато: без наши условия си напишат истинската история и помолят да се присъединят към България защото исторически и езиково са българи с което автоматично стават членове на ЕС. Какви са тия разговори, какви са тия преговори, какви са тия 5 лв!?!?
  • 30 Спас безделника

    11 1 Отговор

    До коментар #26 от "Димче":

    Ти си чел някои учебници, но си забравил да гледаш новините, дебатите в парламента и дискусиите по ТВ. Забравил си да гледаш и изцепките на любимия на българите македонски комик Ристе Прцкоски (Христиан Митковски). Между другото, той се гласи да ви става премиер - ще бъде голям цирк!
  • 31 Ебтер

    2 1 Отговор
    А защо да ги вписват??? Това означава автоматично че са етнически българи всички, без които са по горе изброените! Значи те правилно не пишат и българи в конституцията си, само че трябва да признаят че имаме обща история и сме един и същ народ!!!? Но това те не го правят?? Значи Европейски съюз само през крив макарон могат да видят!!! А сегашните предатели, които са американски подлоги няма как да не бъдат съдени заедно с още не починалите Костов, Орешарски, Пасе не пасе, и ред други!!! Да сме живи и здрави пък ще видим!?
  • 32 Истинският

    0 1 Отговор
    Ковачевски не се прави на Балам,а нашият Кирчо се прави на Баламурник и нас ни прави на балами. Кирчо трябва да разбере че в живота има ситуации когато трябва да си твърд ,катогоричен и да даваш ясни послания. Никой не уважава мънкащите си под носа и тези които си кълчат пръстите когато им задаваш сериозни въпроси. КИРЕ не си изпит пред учителя с ненаучен урок.
  • 33 Гочето

    0 1 Отговор
    Ама нищо против нямам ние да излезнем от ЕС,а те да влязат,тогава няма да има и ковид.А относно ковида някой да е чувал нещо за Швейцария.
Новини по държави: