Last news in Fakti

30 Януари, 2024 04:12 1 175 12

Закон ще пази кирилицата и езиковата култура в РСМ

  • стево пендаровски-
  • димитър ковачевски-
  • македонски език

Партията на досегашния премиер Димитър Ковачевски и ВМРО-ДПМНЕ размениха нападки

Закон ще пази кирилицата и езиковата култура в РСМ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски е подписал указ за обнародване на Закона за използването на македонския език, който беше приет от парламента на страната в петък, предаде БТА.

"Приетият закон ще допринесе за издигане на езиковата култура, поддържане и опазване на македонския книжовен език и неговата кирилица, за утвърждаване на необходимостта от повишена социална и индивидуална грижа за правилното му използване в общественото и официалното общуване, както и за уважение и насърчаване на езиковия стандарт. Пендаровски очаква, че прилагането на закона ще допринесе за преодоляване на тревожните ситуации, свързани с неправилното използване на македонския език и неговата кирилица, и за засилени, организирани и системни грижи на държавата за правилното му използване”, пише в съобщението.

"Новият закон съдържа множество решения и механизми за изграждане на подходяща езикова политика, допълнителни механизми, които служат за укрепване на уважението към македонския книжовен език и правилното му използване. С последователното прилагане на този закон ще се подходи към назначаване на лектори по македонски език във всички държавни институции и агенции, в училищата, в издателствата, в медиите и, разбира се, това ще повиши интереса към изучаването на македонски език“, се казва в съобщение на сайта на Министерството на културата в Северна Македония.

Според Министерството на културата предстои "да бъде създаден Инспекторат за използване на македонския книжовен език, който ще извършва надзор по прилагането на закона, а законът дава правна основа за приемане на Национална стратегия за македонския език”.

Междувременно бившият вече премиер и председател на СДСМ Димитър Ковачевски заяви, че вижда промяна във ВМРО-ДПМНЕ, предаде БТА..

"Няма програма, няма политическо предложение, няма идея, не знаят какво защитават и против какво са. Виждаме тази липса на политика през последните няколко години. ВМРО-ДПМНЕ нямаше позиция по нито един важен за държавата въпрос. Единственото, което правеха, е да създават пречки. Виждаме го и тези дни. Първо проблематизираха техническото правителство и казаха, че няма да участват. После решиха, че ще участват, предложиха министри, но не ги гласуваха в парламента. Твърдяха, че не признават техническия премиер, а на същия технически премиер представиха техните предложения за министри. Сега стоят в техническото правителство, а се правят, че не са част от него“, заяви Ковачевски

Той направи сравнение в областта на икономиката и като ръст на заплатите и пенсиите по време на управлението на ВМРО-ДПМНЕ и това на неговото правителство и оцени като успешен пакетът от антикризисни мерки, с които "за три години на гражданите са върнати над 2,6 млрд. Евро”.

"Членството в ЕС означава върховенство на закона и много по-ефективна борба с корупцията, по-ефективни държавни институции. Ние се борим за това. Ето защо стремежът ни е да достигнем стандартите на страните членки на ЕС и другите страни от западния свят, за да задържим нашите млади хора у дома, в (Северна) Македония“, каза Ковачевски, обявявайки, че до победата на СДСМ и проевропейската коалиция на изборите остават точно 99 дни.

„На 8 май няма да има кой да угаси лампите в СДСМ, с Ковачевски Македония потъва, вече нямаме държава. Що се отнася до ЕС, Македония не е мръднала и с милиметър напред, докато СДСМ и ДСИ бяха в правителството. Докато от 2017 г. до 2023 г. страните имат ръст на БВП от над 50 процента, в Македония той е едва 20 процента. Какво повече трябва, за да се види колко отчайващо е положението в държавата с Ковачевски”, реагираха със съобщение от ВМРО-ДПМНЕ.

Парламентарните избори в Северна Македония ще се проведат заедно с втория тур на президентските избори на 8 май.

Посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър се е срещнал с новоизбрания председател на парламента на страната Йован Митрески и е изразил подкрепа за завършване на законодателните процедури, свързани с реформите, необходими за интеграцията на страната в ЕС.

Гиър е подчертал и важността от приключването на започналите процедури, свързани с провеждането на парламентарните избори, за да не се поставя под въпрос легитимността на изборния процес, съобщиха днес от парламента на Северна Македония.

Гиър и Митрески са отбелязали, че сътрудничеството, особено по отношение на дейностите по Плана за растеж на Западните Балкани на Европейската комисия, както и по други въпроси от приоритет и за двете страни ще продължи, се казва в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ехе,ала бала

    17 2 Отговор
    Е каква кирилица имат?.Ползват сръбската " караджица " и селския нородностен говор /диалект/който заменя книжовния български език.Както сръбския език е на базата народностния говорим херцегавински диалект.Кво ще пазят, глупости !
  • 2 Гачо

    11 2 Отговор
    Македонски книжовен език…..! Хах,ще пукна от смях!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🥝🫐🙂🍋

    2 0 Отговор
    Урсула Хон Дер Лайен има запитване, колко Български Евреи живеят в Територията - българска и македонска, що ли?
    Не че нещо, само пита, урсулка?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Европеец

    4 5 Отговор
    Време е България да отхвърли и окончателно да се разграничи в Европа от връзките си с неприятелска и варварска Русия с получилата от Македония-КИРИЛИЦА , която се ограничено употребява днес само от народите в най бедните и изостанали страни и да приеме ЛАТИНИЦАТА използвана от развитите и цивилизовани страни...!!!

    Коментиран от #9

  • 8 българите

    2 0 Отговор
    Наистина нямаме нищо против целия свят да заговори на български А по късно все някой ще се сети че македонците са си българи Историята се намира в истоирически документи и само идиоти си мислят че историята започва от тях ПРИМЕР путин в момента ревизира историята и цял свят му ръкопляска от еритрея до чад

    Коментиран от #10

  • 9 хари потър

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Европеец":

    гледай сега РУСИЯ е варварска от времето на ленин който унищожи интелигенцията А ти ми се струваш продукт на онази българия която създаде сталин с подкрепата и участието на димитров които унищожиха интелигенцията на българия ТА в момента има някаква НАДЕЖДИЦА ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ не пречи МОЛЯ
  • 10 Скопие

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "българите":

    Изјавата ти е доста противречна, говориш за димензијата на бугарскиот јазик а се изразуваш на ново-бугарски. Време е да си го научиш оригиналниот бугарски - јазикот на Аспарух.
  • 11 Животът ме е научил на едно!

    4 0 Отговор
    Щом нещо се брани неистово, че даже и със закон - то значи, че то не функционира, или НЕ Е ИСТИНСКО!

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: