Отидете към основна версия

2 124 14

Протести на отстранени от работа неваксинирани медици

  • гърция-
  • омикрон-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • медици

От опозиционните партии изказаха съмнения, че правителството се стреми умишлено да обезсили възможностите на държавните болници в Гърция, за да финансира частните клиники

Снимка: shutterstock

В Гърция се провеждат протести на медици, които са отстранени от работа, защото не са ваксинирани. Директори на болници предупреждават, че ще останат без персонал на фона на ново повишение в броя на заразените.

По решение на правителството неваксинираните медици, които сега са в неплатен безсрочен отпуск, ще бъдат уволнени от месец март.

В същото време освобождават здравни работници в държавните болници без бустерна доза. Управителите на болниците изказаха загриженост пред медиите, че остават без специалисти не само в Covid отделенията, но и във всички сектори на болнична помощ. Мобилизираните частни лекари не могат да решат проблема с необходимите медици, категорични са от здравните заведения.

От синдиката на работещите в държавните болници съобщават, че над 3 хиляди специалисти в момента са в болнични и карантина.

Опозицията поиска спешно и изслушване пред парламента на здравния министър Танос Плеврис. Депутати от опозицията предлагат неваксинираните медици да се върнат на работа, като към тях се приложи същото изискване както в други сектори - задължителни три теста на седмица.

От опозиционните партии изказаха съмнения, че правителството се стреми умишлено да обезсили възможностите на държавните болници, за да финансира частните клиники.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: