Last news in Fakti

1 Февруари, 2022 21:20 5 341 28

Пробив в науката: Откриха молекула, способна да блокира всеки вариант на COVID-19

  • ваксина-
  • омикрон-
  • пандемия-
  • коронавирус

Учените все пак подчертават, че независимо от последните открития ваксините осигуряват значителна защита и продължават да бъдат нашия предпазен колан

Пробив в науката: Откриха молекула, способна да блокира всеки вариант на COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Международен екип от учени откри в имунната система на човека молекула, способна да неутрализира шиповия протеин на всеки познат до момента вариант на COVID-19, включително на Омикрон, съобщава италианският в. "Месаджеро".

Това сензационно откритие би могло да доведе до разработването на нови лекарства и маркери за измерване на тежестта на заболяването.

Въпросната молекула, обозначена с наименованието MBL (английската абревиатура за "манозо-свързващ лектин"), прилича на антитяло от функционална гледна точка и може да се превърне в ключов инструмент в борбата срещу пандемията.

Предстои да установим дали тази молекула може да действа като биологичен маркер, за да направлява решенията на лекарите при различните прояви на болестта, обясни имунологът Чечилия Гарланда - един от ръководителите на проучването.

Учените все пак подчертават, че независимо от последните открития "ваксините осигуряват значителна защита и продължават да бъдат нашия предпазен колан".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    12 11 Отговор
    Рикия букира тялуто
  • 2 гост

    13 5 Отговор
    имаше по едно време, някаква новина за молекула и БАН хмм

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хе хе хе

    36 5 Отговор
    Аз па за три години изобщо не съм го усетил тоя Кофит ако не бяха немските напъни да си продават измислените ваксини нямаше и да разберем

    Коментиран от #12

  • 5 Hoho Boho

    18 7 Отговор
    Има нещо гнило в Дания...
    Не съм специалист, но едно от двете твърдения май е лъжа
    1/ Молекула, способна да неутрализира шиповия протеин на всеки познат до момента вариант на COVID-19...
    2/ Предстои да установим дали тази молекула може да действа като биологичен маркер...

    Коментиран от #10

  • 6 😄😄😄

    26 4 Отговор
    Колективният запад ще го забранят зада не забогатее Русия, всичко против ковида е против плана им!
  • 7 нашия

    51 5 Отговор
    Обърнете внимание къде е "ОТКРИТА" тази молекула.....ооо чудо в ЧОВЕШКИЯ организум..т.е. човека си има имунитет срещу това нещо с което ни плашеха 2 гогини и се опитваха да ни заключат под домашен арест ,а след това да ни задължат "ДОБРОВОЛНО" да приемем боденето с неизвестна субстанция...която оказва се не ни е хеобходима...правете си изводите..не е сложно...
  • 8 Чичо Сам

    49 1 Отговор
    Стига с тия открития и с тия вируси, ако бяхте толкова загрижени за здравето и живота на хората, щеше да се борите с бедността, безработицата и алчния капитал.
  • 9 Хех

    36 8 Отговор
    Брей, какво нещо е науката, открили молекула дето блокира несъществуващ вирус. Браво.
  • 10 Госあ

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Hoho Boho":

    Няма противоречие, този лектин служи като имуномодулатор в човека и ниските му нива са предпоставка за имунна недостатъчност. Затова би могло да служи и като маркер, затова как би протекла евентуално болестта.
  • 11 Госあ

    15 0 Отговор
    “ Открихме, че мишките, чиито серумни концентрации на rhMBL са били повишени ≥7 пъти над средните нива при хора, са оцелели при иначе фатални инфекции с вируса на Ебола и са станали имунизирани срещу повторното предизвикване на вируса. Тъй като гликопротеините на Ебола потенциално моделират други гликозилирани вируси, rhMBL може да предложи нов широкоспектърен антивирусен подход.” 2011 година в един доста добър журнал със заглавие “ Висока доза маноза-свързващ лектин терапия за инфекция с вируса на Ебола”
  • 12 Гост

    22 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хе хе хе":

    Тя германия от кой се управлява ве? Правилно от краварите. Е краварски са напъните
  • 13 Искат да кажат:

    23 1 Отговор
    Ваксинирайте се бе овце,ако оцелеете ще ви довършим с таблети.

    Коментиран от #28

  • 14 Кунчев

    16 0 Отговор
    Изяжте молекулата !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дрън ..дрън...!

    18 0 Отговор
    Същите лафове ги слушаме от години,относно измисленото лекарство срещу рака...!
  • 17 Ко прайм...?!

    6 2 Отговор
    ,,Учените все пак подчертават, че независимо от последните открития "ваксините осигуряват значителна защита и продължават да бъдат нашия предпазен колан"...."
  • 18 ХАХАХА...

    11 0 Отговор
    ТАЗИ МОЛЕКУЛА СИ Я ЗАВРЕТЕ..
    НЯМА КОЙ ДА ВИ ВЯРВА.
  • 19 Госあ

    14 0 Отговор
    Общо взето, рекомбинантните протеини са най безопасното и мощно средство с огромни възможности за инженерство. Да благодарим и за това на Китай. Та, рекламните агенти на РНК технологиите опасно пробутват тази технология единствено заради печалба. Разликата между двете е, че при рнк технологиите ви набутват матрица за натрупване на вирулентни активни протеини във вашите клетки и то без никакво насочване (тоест във всеки тип клетки), а рекомбинантните белтъци трябва да се експресират в насекоми или растения и след това да се пречистят, което оскъпява процеса няколко пъти и съответно намалява процеса няколко пъти. Освен това възможностите за фюжън протеини и дори цели комбинаторни библиотеки дават несравнимо по голяма мощ на тази технология. Сами се сещате, че и дозирането е по прецизно, а самите протеини имат взаимодействие единствено с дендритните клетки на имунната система, на които именно това им е работата.

    Коментиран от #20

  • 20 Госあ

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    оскъпява процеса няколко пъти и намалява печалбата няколко пъти
  • 21 Обущаръ

    8 0 Отговор
    Открили грип молекула? Вакса само за две Pfizer цигари лъскам обувки стари такса.
  • 22 Няма ненаказано зло

    17 0 Отговор
    Молекулата се казва ,,разум,, много страдат от липсата му
  • 23 Пробив

    11 0 Отговор
    Пробив в науката ще е когато при всеки един вид рак в последен стадий ще те излекуват.
  • 24 Зизи

    14 0 Отговор
    Няма значение какво са открили, или ще открият. Докато не спрат да ръсят от горе и на сила да ни заразяват умишлено няма смисъл да ни залъгват. Дано Господ по бързо се погрижи и отстрани злодените, които предизвикаха това, вместо хората да си живеят спокойни и щастливи. До 9 коляно родовете им да платят прескъпо.
  • 25 ИВЕРМЕКТИН

    10 0 Отговор
    Да бе, да. Сега ще откриваме всевъзможни дивотии, докато най-накрая някой не извика все пак, че царят е гол - ЗАЩО НЕ ИЗПОЛЗВАХТЕ ИВЕРМЕКТИН и ХИДРОКСИХЛОРОХИН, а оставихте хората да умират, за да върви схемата!?!
    Две години и милиони погубени животи за да се доказва непрекъснато колко смъртоносен е инженерното генетично оръжие за масово унищожение (сарсков2), което горните две лекарства инхибират. Но търговците в храма (медицински работници, политици и преститутки) осребряваха meanwhile
    Е, има лоша новина. Сметката идва, първо за тях...

    Коментиран от #26

  • 26 Госあ

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "ИВЕРМЕКТИН":

    Освен Ивермектин, хидроксихлороквин и Фавипиравир, Нафамостат Мезилат е едно отлично и доказано лекарство. Всъщност, само в евроатлантическия картел ги отхвърлят. Затова и разликата в смъртността на промил там където се прилагат и евроатлантиците е десетки порядъци. Само, че тези препарати са евтини, но изпитани. За нас ще има експериментални и по няколко стотици долара за курс.
  • 27 ВАКС телешоп

    8 0 Отговор
    "ваксините осигуряват значителна защита и продължават да бъдат нашия предпазен колан" Набодете си 3 и получавате 4-та абсолютно безплатно! Само сега от ВАКС телешоп!
  • 28 123

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Искат да кажат:":

    Изпи ли си белината тази сутрин?
Новини по държави: