Отидете към основна версия

19 620 101

Войната в Украйна може да приключи по 4 начина:

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • сценарий-
  • киев-
  • владимир путин-
  • нато-
  • европа-
  • китай

Ще успее ли да удържи украинската армия?

Снимка: БГНЕС/ EPA

На 24 февруари руската армия нахлу в Украйна от няколко посоки – непредизвикано военно нападение, което шокира целия цивилизован свят, макар от седмици западните страни да предупреждаваха за такава опасност. От осем години Русия води война с Украйна, но за първи път предприе инвазия в цялата страна, а не само в източните територии на Украйна. И докато през 2014 г. Русия лъжеше света за мотивите си за анексирането на Крим и опасността за рускоезичното население там, то сега целият свят видя истината – Русия започна война, непредизвикана по никакъв начин от мирното население на Украйна. Има 4 сценария, по които може да се развие тази война:

1. Победа за Русия

При този сценарий агресорът Русия постига военна победа, сваля демократично избраното правителство в Киев и налага марионетен режим. Новата власт твърдо насочва Украйна на изток, отхвърляйки предишното желание на страната за по-близки отношения с ЕС, а не с Кремъл. Огромна част от население напуска страната, а тези, които остават, се адаптират към новата реалност. Москва се опитва да смекчи доколкото е възможно въздействието на наказателните санкции на Запада, изграждайки все по-тесни връзки с най-голямата авторитарна сила в света, Китай. Инвазията в Украйна може да подхрани стремежите и на други авторитарни режими, особено в Пекин. Китайският президент Си Дзинпин несъмнено ще планира следващия си ход по отношение на Тайван, насърчен от действията на Русия по отношение на Украйна. Всичко това може да означава зората на нова ера, в която великите сили налагат волята си над по-слабите съперници, пише в анализ за Sky News Дебора Хейнс.

2. Частична победа за Русия и разделена Украйна

При втория сценарий Путин успява да превземе и задържи цялото крайбрежие на Украйна, простиращо се по протежение на Черно и Азовско море, отрязвайки възможността на страната да изнася. Това осакатява икономиката, оставяйки Украйна да бъде управлявана от отслабено правителство в Киев. Ново разделение запад-изток, както бе в Германия. Всички територии под контрола на украинското правителство поддържат по-тесни връзки със Запада, докато териториите под контрола на Русия са в руската сфера на влияние.

3. Ефективна украинска съпротива

Съществува реална вероятност от мощна и ефективна украинска съпротива за противодействие на всяка руска окупация или наложено от Русия правителство. Това въвлича Москва в продължителна партизанска война в Украйна, предизвиквайки недоволство в Русия, тъй като броят на убитите и ранените руски войници нараства, заедно с финансовите разходи за мисията. Това е ситуация, която в крайна сметка застрашава Путин. Западните партньори на Киев продължават да оказват финансова и военна подкрепа на Украйна, и в крайна сметка военната агресия на Москва се проваля.

4. Пълна победа за Украйна на бойното поле

Четвъртият сценарий е пълна победа за Украйна. Макар че руската армия превъзхожда украинската, сега украинските въоръжени сили са много по-добре подготвени от 2014 г., когато Крим беше анексиран. САЩ, Великобритания и редица други страни доставят оръжия на Украйна. При този сценарий украинските сили успяват да спрат руската инвазия и авторитетът на Путин у дома е сринат.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 80 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: