Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Март, 2022 19:00 10 269 58

Китай и войната в Украйна: къде свършва приятелството с Русия

  • китай-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • санкции-
  • сащ-
  • европа

Може ли Русия да разчита на подкрепата на Пекин?

Китай и войната в Украйна: къде свършва приятелството с Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Началото на февруари 2022: по време на Олимпиадата в Пекин Владимир Путин и китайският държавен и партиен ръководител Си Дзинпин обявиха, че партньорството между двете страни е "безгранично". Руският президент подчерта, че желае да разшири още повече търговията и обмена с Китай.

Малко по-късно Русия нападна Украйна. А моментът не е избран никак случайно, смята политологът Себастиан Хайлман от университета в Трир. "Аз съм абсолютно сигурен, че китайското ръководство е било информирано от Путин за тази военна операция", казва Хайлман. По неговите думи просто е изключено Русия да е предприела този ход без да е информирала Пекин, тъй като се нуждае от неговата подкрепа. "Те са много близки." А общият им враг е Западът. Политологът обаче казва и това: че Китай не би искал да бъде въвлечен в конфликт, който да се превърне в голяма война или да парализира най-важния пазар в Европа. Междувременно се появиха информации, че Китай действително е знаел за руската инвазия в Украйна и дори е помолил Путин в началото на февруари тя да бъде отложена за след края на Олимпиадата. Това става ясно от доклади на западни тайни служби, съобщиха високопоставени членове на американското правителство.

Още новини от Украйна

Противоречивите позиции на Китай

Засега Китай проявява сдържаност, не застава открито на страната на Русия. Суверенитетът на другите държави трябва да се съблюдава - включително този на Украйна, казва Пекин. От друга страна Китай проявява разбиране към руските опасения за сигурност и признава руския наратив, че Русия и Украйна имали "сложна история". По този начин Китай изпада в противоречия, казва Адам Ни, независим анализатор и експерт по проблемите на Китай. "Китай се стреми да балансира между цели, които си противоречат: стратегическите отношения с Русия, отношенията със САЩ и с европейските държави и китайските външнополитически принципи. За Пекин ще става все по-трудно да запази баланса", казва Ни.

Близките отношения между Русия и Китай

В икономически и в геополитически план Русия и Китай са много тясно свързани. Двете страни се допълват: Русия доставя суровини, енергия и хранителни продукти, Китай от своя страна доставя електроника и машини, както и много други продукти на китайската индустрия. Политологът Хайлман е сигурен, че Китай ще продължи да разширява специалните си отношения с Русия, макар в момента да се опитва да омаловажи тяхната значимост. "Те ще се опитат тихомълком да укрепят тези отношения, запазвайки обаче предимствата си", казва Хайлман. "Русия ще продължи да получава определени доставки. Пекин ще поиска да задълбочи отношенията в сферата на енергията и горивата, включително при по-добри цени."

Китай бе обявил, че смята да внася повече жито от Русия. Русия пък обеща на Китай повече газ. Съществува и финансова система, по която двете страни работят отдавна, за да могат да търгуват встрани от долара, независимо от демократично управляваните държави - нещо като алтернатива на SWIFT. Дотам обаче още не се е стигнало. "Но ще могат ли наистина да компенсират това, което произтича от западните санкции? Това не се знае", казва Хайлман. "Освен това трябва да се види каква ще е реакцията на САЩ, ако Китай заобиколи санкциите. Това е нещо, което се подценява според мен, тъй като екстериториалното отражение на американските санкции е много мощно средство. И може и Китай да се окаже засегнат."

Китай критикува санкциите

Междувременно Китай подложи на критика санкциите на Запада спрямо Русия. Те не са решение на конфликта, а само изострят съществуващите проблеми, смята китайското ръководство. "Китай и Русия не са съюзници, а стратегически партньори. Отношенията между двете страни не са обвързани със съществуващите съюзи и не противоречат на останалите участници", казва Ванг Венбин, един от говорителите на китайското външно министерство. "Китайската позиция по отношение на кризата в Украйна е последователна, т.е. Китай се придържа към принципите на своята собствена оценка за това кое е правилно и кое не." Международната общност оказва натиск, иска Китай да се позиционира еднозначно. Експертът по въпросите на Китай Адам Ни смята, че Западът има твърде големи очаквания спрямо Пекин. "Китай не участва пряко в конфликта и има само ограничено влияние върху действията на Русия, на Украйна и на останалите важни действащи лица." Способността или влиянието на Пекин да въздейства се надценяват. А и страната би предпочела да се държи на дистанция, казва още Ни.

Зависимостта от търговията със Запада

Приятелството с Путин може да приключи там, където започват икономическите интереси. Търговският обмен на Китай със САЩ и с Европа е по-голям от този с Русия. Китайската народна република е зависима от износа, както и от високотехнологичните продукти от Съединените щати. Изолираните търговски отношения с Русия не биха били достатъчни, казва Хайлман. Китай е твърде плътно свързан със световната икономика и би искал да запази тези свои търговски отношения. "Това означава, че Китай няма да жертва достъпа си до световните пазари заради Русия."

Автор: Ева Ламби-Шмит


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кнаус 485

    55 20 Отговор
    Не чета зелето и би би си.....

    Коментиран от #20

  • 2 Анти маймуна

    60 25 Отговор
    Факти е пропаднала пропаганда Ротшилдова "медия".
  • 3 Анти маймуна

    62 21 Отговор
    С цитирането на ЦРУ/ДВ, Факти доказват, че са новото Работническо дело, само че 100 пъти по-пропагандно. 99 от 100 статии са малоумна ЦРУ пропаганда.

    Коментиран от #7

  • 4 АнтиГост

    24 23 Отговор
    За истинско приятелство на руснаците ще се наложи
    да заменят "македонската" азбука с иероглифите.
    5000 иероглифа - начално образование. Всички в първи клас!

    Коментиран от #43

  • 5 Бай Георги

    44 18 Отговор
    Господарите на Зеленски от САЩ,не искат здрава връзка между Китай и Русия,защото иконмиката на Байдън ще фалира.

    Коментиран от #8

  • 6 Истината

    18 40 Отговор
    Китайският вол хитро анексираха Хонг Конг. Руската жаба и тя си подаде крака да го подковата Ама това не е лъжица за тяхната уста.

    Коментиран от #30

  • 7 Ротшилд

    8 17 Отговор

    До коментар #3 от "Анти маймуна":

    Какво против имаш пропагандата ни? Антисемит с антисемит.
  • 8 Българин

    19 31 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Георги":

    Заблудил си се или се правиш на заблуден. Китай има огромна търговия със САЩ и няма да я рискува, заради някакъв суровинен придатък, заменим при това.
  • 9 Анонимов

    42 8 Отговор
    Скоро не бях чел такава глупост. Очевидно е, че авторката не е наясно с Евразийския съюз.
  • 10 ComfortablyNumb

    16 34 Отговор
    Котировките на руския петрол били с $20 по ниско от международната цена . Никой не искал да ги купува на акционите. Рашките понеже нямат избор ще се принудят да продават на Китай с голяма отстъпка а китайците ще им продават дрънкулки без отстъпка дет са вика взаимноизгодна търговия . Рашките настъпаха голяма мотика. Още за тая година в русия статистиката ще покаже че е два пъти по бедна държава от България . В България средната заплата към края на 2022 ще е около $1000, а в могучая към $500 ако не и надолу ... да не чакаме вече руски туристи няма да ги има по поне две причини - война и беднотия ...

    Коментиран от #33

  • 11 Адолф Путин

    17 38 Отговор
    Няма в целия Интернет толкова много идиоти накуп като тук. Пълно с русороби путиноиди.
    Ей, путински кратуни, сайтове, в които има само путинска пропаганда, са Афера и Гласове. Омитайте се там и оставете това място за разумните хора.
  • 12 Българин към бг медиите

    34 3 Отговор
    ВАШЕТО ВАСАЛНО ПОВЕДЕНИЕ Е НЕОГРАНИЧЕННО
  • 13 Ух ь

    25 6 Отговор
    С ДВЕ Думи Китай отказа да подкрепи Русия. Но всичко се връща. Ще мине време и САЩ ще натиснат Китай. И руснака ще каже пожелаваме ви успех. Няма как. Всичко се връща.
  • 14 Новия свветовен ред без САЩ

    38 11 Отговор
    Сложих единица,защото не мога да сложа нула и въобще не чета тази гнусна медия.Китай,ще бъде приятел на Русия,колкото и да не му се иска,защото е по добре с Русия,отколкото сам срещу САЩ.Смятам че има договореност във военно отношение и за новата карта на света между Китай и Русия.Там САЩ не фигурира.Очаквам съвсем скоро Таиван да бъде присъединен към Китай и никой не може да спре този процес,след предупреждението на Китай към САЩ.А то гласи:Да не включва Тайван във никакви военни блокове,защото Китай няма да го разреши и Тайван е част от територията на Китай,отнета незаконно след втората световна война.Това ме навежда на мисълта,че ако политиците ни не бяха ни продали на НАТО и не бяха унищожили армията ни сега щяхме да си вземем Македония,която е изконна българска земя а зад нас щеше да стои най могъщата в света Русия.

    Коментиран от #21

  • 15 Монгола

    20 7 Отговор
    Чеченците са разбили цял батальон хохли 1500 души са се разбрали обаче са и написали яка плячка танкове, муниции тонове , джавленчета, ПВО, камиони, жипове...

    Коментиран от #19, #23

  • 16 Киряк Петков

    10 22 Отговор
    В Хардвард,на курса за секретарки ни учеха така: Китай е велика държава,империя!Всяка империя има собствени интереси,няма приятели а партньори и съучастници в делата си! Русия каква е на Китай? Партньор или съучастник? Съучастник би била ако вършат нещо срещу някого. На путлерастите и рашистите много им се иска китайците да са прости и да се набутат като съучастници на крепостните,да влязат в конфликт с потребителите на стоките си от Европа и САЩ,да се набутат във финансова авантюра с предизвестено фиаско със САЩ,но Китай не са толкова прости! В гибелта си Русия ще остане сама,защото сама се набута в тинята и докато не се депутинизира ще си остане там!
  • 17 Хахаха

    31 5 Отговор
    DW ако не знаете какво се случи последната седмица да ви осведомя: 1. Китай каза, че запазва неутралитет, но ако САЩ се намесят ще преосмислят позицията си и 2. Преди три дни Китай и Русия сключиха договор за изграждане на нов газопровод през Монголия и то огромен. Ефекта от всички санкции ще е, че еврогейчетата ще се редят на километрични опашки за петрол по 5 евро литъра.

    Коментиран от #22

  • 18 АБВ

    7 19 Отговор
    Извода с две думи Русия да го ду...а
  • 19 НКВД

    21 6 Отговор

    До коментар #15 от "Монгола":

    Генерал Кадиров е поискал разрешение от Главнокомандващия Президент Путин за увеличаване темповете на операцията и разрешение за зачистка на Киев и Харков от Чеченския спецназ.
    Новината е от днес.Търпението се изчерпва .

    Коментиран от #56

  • 20 АБВ

    6 10 Отговор

    До коментар #1 от "кнаус 485":

    А какво на Путин лъжите
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Европеец

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Хахаха":

    Тук се говори за квоти,което на Български език значи едно-купонна система за всичко.
  • 23 Знаем бе

    4 6 Отговор

    До коментар #15 от "Монгола":

    Хахаха..така са ги разбили, че даже един Панцир са им оставили преди да побегнат из нивите.
  • 24 Охххх...

    23 3 Отговор
    ... заболя ме коремът от смях ???
    Дойче Зеле за Руско - Китайските отношения ?
    Я да го прочета пак тоя виц ...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Васил

    6 18 Отговор
    И Китай ще затъне покрай Русия който се хванал с Путин има свободно пропадане.
  • 27 5566778997

    16 2 Отговор
    китай нямат приятели
    никога не са имали , и никога за никой няма да се застапят
    руските им е ясно тва, не са мултикултурни

    ама са сила , която и като мълчи всички я чуват
  • 28 САТЪРА НА ХАНА

    17 1 Отговор
    А СПОРЕД ДОНАЛД ТРЪМП , КОЙТО ПАК КАЗА БЕ БАЙДЪН Е ИДИОТ
    .....
    .... СЕГА КИТАЙ ЩЕ УДАРИ ТАЙВАН
    ...
  • 29 Оптимист

    11 0 Отговор
    Пак соросидни сънища
  • 30 про с так

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Истината":

    голям си
  • 31 Кинжал

    24 6 Отговор
    Вие май не разбирате, че се води трета световна война?! Целта всъщност е Китай, а Китай без ресурси от Русия е обречен. Не си мислете, че Китай ще изостави Русия, показателно е, че Путин успя да обедини едни истински врагове като Китай, Индия и Пакистан зад гърба си. Заедно с Русия и републиките са 3 милиарда души, като прибавим Иран, Виетнам, Афганистан, Турция и други стават поне 4 милиарда. Дали ще позволят краварите да им унищожат бъдещето, без съмнение Не! Другото са празни приказки. Западът е обречен на жестоки мъки!
  • 32 Либеро

    18 2 Отговор
    Китай си води азиатската политика. Европа е голям пазар и ще го пази. Но ще пази и Русия защото без нея ще остане сам и ще му скроят същата шапка я в Индия я в Пакистан я в Япония.
  • 33 Либеро

    12 3 Отговор

    До коментар #10 от "ComfortablyNumb":

    Много ги разбираш тия работи. Нали щом Китай получи евтина енергия цените му ще станат още по ниски. Край на авто бизнеса на европа.
  • 34 Госあ

    15 1 Отговор
    Аз не виждам абсолютно никакви противоречия в позицията на Пекин ! Кристално ясни са ! Войната трябва да бъде прекратена и да се договорят мирни споразумения, които да изключват разполагането на оръжия за масово унищожение на украинска територия от НАТО. Иначе, Пекин и Кремъл не са женени, а дори и да бяха, при агресия всеки може да прецени как да се държи.

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Госあ

    9 15 Отговор

    До коментар #35 от "ЖалъкТрол":

    Всъщност, Си изпързаля простото джудже,но това е друг въпрос. Сатаниста путя е планирал тази война още откакто стана президент на Русия. Това също е ясно.
  • 37 Анка Картечарката

    14 16 Отговор
    Най-големият,Най-важен за китайската икономика е Пазара на САЩ.След това е Европа.Фашистката Путлерастка Федерация е едно икономическо Жуже,което в най-добрият случай,може да бъде пазар на някоя китайска провинция.От днес юана е официална валута в междубанковите разплащания на двете тоталитарни страни.Но китайците продават юаните за долари и евро и не приемат никакви рубли.Да не говориме за смехотворната "златна рубла",която е една фикция в главите на безмозъчните путлерасти.Фашистката руска федерация вече се е превърнала в енергиен придатък на Китай и васалното и положение спрямо Понебесната е необратимо.Няма да е далече времето,когато ще бъде напълно интегрирана към Китай,като стане една от неговите провинции и на руснаците ще им се наложи да бягат на Запад,през Китайско-Финландската граница.

    Коментиран от #49

  • 38 WhiteNoise

    6 2 Отговор
    На тоя свят всичко става само ако македонската трансгалактическа компания даде.
    После ще го обнародват в дойче зеле и ще влезе в сила
  • 39 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 10 Отговор
    За китай дълга позиционна война е неизгодна и,ако не дай бог това продължи до април и по нататък ще се намеси грубо....най вероятно сега ще изчака до 10ти и ще търси начин да спре войната.единствен който има сметка войната да е дълга е 666....Той стои в дъното на войната ! войната се направи от лакомата руска природа и виновни за нея са само и само путин и генералитетът му.А,заради заплахата срещу човечеството с атома би трябвало не само на путин и генералитетът ,А на русия да се сложи....++++!
  • 40 Събрито

    5 0 Отговор
    НИЩО НЕ СВЪРШВА,ПРЕДИ ДА Е ЗАПОЧНАЛО,АКО НЕЩО СВЪРШВА МЕЖДУ РУСИЯ И КИТАЙ,ЗНАЧИ,ТО ОЩЕ НЕ Е ЗАПОЧНАЛО!Е,ТОВА Е ДИАЛОГ,ВЧЕРА,ДНЕС И УТРЕ!ЗА ДРУГОТО СЛЕД 03.08,АМА ...ТАЗИ ГОДИНА!
  • 41 Корекция на лъжливата статия

    3 0 Отговор
    Може.
  • 42 Запознат

    12 3 Отговор
    Нали всичките които пишете глупости тук ,знаете че ако Русия падне следващите са Китари .....така че двете държави искат или не ще бъдат в съюз. И само да уточня за аудиторията ....единственото място на което истински се работи е Азия
  • 43 Интелигентната Ирина

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "АнтиГост":

    Когато говориш глупости е неприятно. Когато вършиш глупости е опасно. Лао Дзъ
  • 44 112

    6 5 Отговор
    Кинжал,ти не знаеш ,че САЩ дължат на Китай 220 трилиона долара ! Зада си ги получат някога ,трябва да слушат, защото Индия само за10 дни ,с цялата си простотия ,ще започнат да ги настъпват по карачките ! И не знам нали се досещаш ,че Сибир е 22милиона ,а жълтите са 1,4 милиарда и живеят един върху друг ! Така че не ги мисли САЩ !
  • 45 ComfortablyNumb

    2 2 Отговор
    Всичко е ясно търси се руския полковник Стафенберг...
  • 46 Китай Русия

    7 6 Отговор
    През "южнокитайско море", преминава около над 50% от стокообмена в Света. Разбирате ли за какво става въпрос? Тепърва Европа и САЩ ще плащат цената, че натикаха Русия в обятията на Китай. Повечето стоки в света са произведени в Китай, Азия. Когато ЕС беше на ръба да стане първа икономика в Света, САЩ спретнаха кризата 2008 г., същото се случи с азиатската криза. Първата ваксина беше произведена в Русия, само че 2 години не я признаха. А САЩ си напълниха с трилиони бюджета .Ще си платим, Европа и САЩ, цената на липсата на стратегическо мислене. и тя ще е много висока, демографски кризи, емигрантски вълни, социални напрежения. След кризата 1929 г. САЩ банкерите инвестираха в икономиката на Хитлер, а къде ще инвестират Биг Фарма сега, най-вероятно в Прекрасният нов Цифров Свят. Светът никога няма да е същият. Настанаха времена, в които живите завиждат на мъртвите.
  • 47 Панда

    5 6 Отговор
    САЩ вече са уведомили КИТАЙ че ги признават за световен икономически фактор и най големия борец за Мир и за приключване на войната в Украйна и за да има бъдещ и траен в Света Мир ,Китай трябва да е в целия Сибир...!!!
  • 48 Да бе да

    5 8 Отговор
    Много фрорострирани путинопитеците днес !

    Мислете , колкото по дълга е кризата толкова по безпомощна ще е росссиа! Китай ще обезкости росссиа! Китай има нужда от ресурси и земя ! Росссиа им се набута сама ! Чингис хан се връща и росссиа става съвременен хаганат ! Щом не искат на запад тяхна работа
  • 49 ежко

    7 4 Отговор

    До коментар #37 от "Анка Картечарката":

    САЩ е пазар за китайски стоки, но какво той може да продаде на Китай?Технологии?Ами те китайците вече сами си ги развиват.Единствано факта,че долара се използва за "петролна валута" е засега в полза на американците, но ако това се промени -баста!Никой не иска да работи за хартийки без покритие.Китай добре разбира това и затова се пренастройва -от силно импортна икономика заточна да развива вътрешното си потребление.Китай внася предимно храни от САЩ и донякъде петрол.Първото може сам да си го произведе след определено време.

    Коментиран от #52

  • 50 Българин

    4 2 Отговор
    "Това означава, че Китай няма да жертва достъпа си до световните пазари заради Русия."

    Хайде пак манипулации от вкиснатото зеле - "световните пазари" са една седма от света ако има в предвид САЩ и пуделите им - останалите шест седми не ги жертва а и тази една седма какво ще направят - Европа или САЩ ще се откажат от китайските стоки ли - че те ще си обявят фалит директно защото няма кой да ги замести.

    Второ ако запада обяви някакви санкции на Китай това ще е повод директно да си вземат Тайван и тогава хептен ще я закъса запада - направо сами ще се гръмнат. Единственото което ги спира е че китайците държат голяма част от външния дълг на САЩ и ако сринат долара ще загубят много но те могат да си го позволят - Тайван си струва загубата и те ще си го вземат рано или късно - запада може само да го ускори както ускори войната в Украйна.

    Коментиран от #53

  • 51 Всички знаят

    4 0 Отговор
    Китай никога няма да забрави как руските "трактори " стреляха по тях на Голанските възвишения! Между диктатори няма приятелство!
  • 52 Анка Картечарката

    4 2 Отговор

    До коментар #49 от "ежко":

    Виждам,че си русофилче,което въпреки всичко се опитва да мисли,та затова ще ти отворя очите за икономиката.На Китай не му дреме какво може да внася от САЩ.Китай го интересува какво може да изнася за САЩ.За икономиката на която и да е страна е важно износа да е много по-голям от вноса.Точно затова Тръмп започна икономическата война с Китай,защото дисбаланса беше огромен-около 50 милиарда за САЩ и над 250 за Китай.За да се развива икономиката на Китай и трябват огромни,богати пазари,а такива са на практика само два-САЩ и Европа.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 трънчо

    2 2 Отговор
    като контра на твоето-Китай открито заявява че САЩ са истинската заплаха за света! Точно и ясно казано защото падне ли Русия веднага пада и величието на Китай а те си правят много добра сметка-помнят икономич санции и др срещу тях-а и са най големият кредитор на Щатите-асен ли съм!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Болшевики терористи

    2 4 Отговор

    До коментар #19 от "НКВД":

    Белоруските морги са пълни вече с тея чеченци.Дя не бързат много с темпото ,че не може да се смогне с кремацията.Освен това руската военна техника е предимно скрап от времето на СССР ,която не става за нищо и с тази инвазия ясно се видя,че Русия е в тотална военна несъстоятелност и се е превърнала в посредствена сила.Като прибавим и факта ,че Русия няма никаква логистика,няма възможност за поддръжка на военната си техника ,както и,че няма финансов ресурс,а притежава само корупция ,,ти става ясно,че този опит за окупиране на Украина ,ще сложи края на путинския режим
  • 57 Вълк

    0 0 Отговор
    Приятелство Русия -Китай никога не е имало, има само интересите на Китай, те още не са забравили жертвите при остров Тамански нищо че Путя премести границата на север
  • 58 Курт

    0 0 Отговор
    Русия е най - голямата и най- бедна провинция на Китай