Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Февруари, 2022 15:24 19 743 96

Заплахите на Путин за ядрен удар. И отговорът на НАТО.

  • владимир путин-
  • путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • заплахи-
  • европа-
  • нато-
  • войници-
  • ядрени оръжия-
  • ядрени кодове

Не е изключено Русия да използва тактически ядрени оръжия с по-слаба ударна мощ

Заплахите на Путин за ядрен удар. И отговорът на НАТО. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Връщане назад към Студената война ли е неприкритата заплаха на президента Владимир Путин за употреба на ядрени оръжия? Към времената, когато ядрените арсенали, насочени един срещу друг, предотвратяваха използването на тези оръжия?

Най-критичният момент в десетилетния сценарий за сплашване между Варшавския договор и НАТО беше Кубинската криза от 1962 година, която Вашингтон и Москва успяха да решат с дипломатически средства, буквално в последната минута.

Още новини от Украйна

Принципно погледнато, оттогава досега не се е променило нищо в политическата логика: и двете противостоящи страни трябва да са наясно, че използването на атомно оръжие ще има прекалено висока цена, защото атакува ли едната, другата страна незабавно ще отвърне на удара. Това е ситуация на ужаса, която е в патово равновесие.

Ядрените оръжия на НАТО в Европа

Когато в началото на руската инвазия в Украйна Путин предупреди НАТО да не се намесва и заплаши с последици, „каквито никога досега не сте виждали“, френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви, че разбира това като заплаха за използването на ядрено оръжие и добави: „Владимир Путин трябва да е наясно, че НАТО също е ядрен съюз“.

От средата на 1950-те години насам САЩ разполагат в рамките на НАТО определен контингент ядрени оръжия и на европейска земя. Точният им брой обаче се пази в тайна. Алиансът не крие, че има около 100 ядрени бойни глави в шест военни бази на страни членки: в Клайне Брогел (Белгия), Бюхел (Германия), Авиано и Геди (Италия), Фолкел (Нидерландия) и Инджирлик (Турция).

Според основния договор между НАТО и Русия от 1997 година НАТО досега се въздържаше да разполага ядрено оръжие в новите страни членки от Източна Европа. След руската инвазия в Украйна обаче, въпросното споразумение се поставя под въпрос. И все пак генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг реагира по-скоро предпазливо на последните заплахи от Москва, като каза пред БиБиСи, че НАТО не желае война с Русия и припомни, че НАТО е отбранителен съюз.

Ядрените оръжия на НАТО в Европа обаче са само малка част от общия арсенал на ядрените сили. Според най-новите оценки Русия разполага с 6250 ядрени бойни глави, САЩ имат 5500, Франция – 290, а Великобритания – 225. След споразуменията за разоръжаване от 1980-те години ядрените арсенали и от двете страни бяха драстично съкратени. В разгара на Студената война САЩ разполагаха с около 70 000 ядрени бойни глави, а Русия – с 55 000.

Ядрени кодове и подземни силози

По информация на Обединението на американските учени (FAS) около 970 ядрени бойни глави на САЩ, Франция и Великобритания се намират в постоянна бойна готовност. Това означава, че те се намират на установки за изстрелване и могат да бъдат задействани за около 15 минути. В същото време Русия държи в такава готовност 900 свои ядрени бойни глави.

В НАТО важи принципът за съвместното взимане на решения, който се отнася и до ядрените оръжия - тоест всички страни членки са включени в процеса по планирането и използването на тези оръжия, които се намират в подземни силози. Но кодовете за задействането им се държат от американците, а решенията се взимат от т.нар. Ядрена група за планиране на НАТО, за чиито срещи важи най-високата степен на секретност.

Всяка година НАТО провежда едноседмичното учение "Steadfast Noon", на което се отработва използването на ядрено оръжие. Последното такова учение се проведе миналия октомври в Южна Европа - в него участваха 14 страни членки на Алианса. По време на тези учения не се използва истинско ядрено оръжие – правят се само симулации.

Не е изключено Русия да използва тактически ядрени оръжия

Освен тези основни ядрени арсенали двете страни разполагат и с по-малки - тъй наречени тактически ядрени оръжия с по-слаба ударна мощ, които могат да бъдат изстрелвани от обикновени установки. Такива оръжия не могат да нанасят поражения върху обширни територии, но са в състояние да заразят радиоактивно даден регион – ефектът е като от по-голяма ядрена авария в атомна електроцентрала. Има експерти, които смятат, че Путин може да прибегне тъкмо до такива тактически ядрени оръжия, за да сплаши Запада и да предизвика разцепление в НАТО относно поведението спрямо Русия.

Експерти обаче продължават да гадаят какво точно се крие зад обявеното от Путин в неделя поставяне на ядрените сили в „специален режим на готовност“. Британският „Гардиън“ цитира в тази връзка Павел Подевиг, който работи в Женева по изследователски проект за ядреното въоръжаване на Русия. Според него е възможно в случая да става въпрос само за „междинна заповед“, с цел Русия да е подготвена да отвърне на евентуален ядрен удар. „Това обаче не е подготовка за нанасянето на първи, изпреварващ удар“, казва експертът. Подевиг добавя, че използваната от Путин формулировка не говори за най-високата степен на бойна готовност, но добавя: „И все пак става дума за доста висока степен на готовност“. Русия вече прехвърли в Беларус редица свои високотехнологични ракетни системи и приведе в готовност бойния си флот в Черно море.

Автор: Барбара Везел


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    72 21 Отговор
    Един от тия наломощните фишеци ни трябва и за Банкя.
  • 2 123

    135 30 Отговор
    Дойче веле - нацистка пропаганда!

    Коментиран от #14

  • 3 Peace ✌🏻

    115 24 Отговор
    Кирчо канадеца ще праща повиквателни да воюваме за окраина 🙉
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    30 126 Отговор
    Преговорите отиват в задънена улица.путин пада и отива в ада... русия ще има нов президент сложен от ротшилд Гари Каспаров.Руснаците в момента на преговорите са Мнооого слаба страна,това го разберете ,ако има с какво путинофили!

    Коментиран от #44

  • 6 ей там

    83 5 Отговор
    Отговора на НАТО, отговорът на отговорът. Носете си новите дрехи момчета и момичета.

    Коментиран от #77

  • 7 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    55 3 Отговор
    Най-критичният момент в десетилетния сценарий за сплашване между Варшавския договор и НАТО беше Кубинската криза от 1962 година, която Вашингтон и Москва успяха да решат с дипломатически средства, буквално в последната минута.

    Коментиран от #12

  • 8 Мда

    42 8 Отговор

    До коментар #4 от "Джон Уик":

    Ние нямаме. Кво ми пука за западняците и руснаците

    Коментиран от #19

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 НАТО АТОМНОТО ДЖУДЖЕ

    83 21 Отговор
    Руските пидводници с атомни ракети са ви под носа нативчетааа няма да имате време да мигнете и 5000° Целзий !
  • 11 Сатана

    117 14 Отговор
    Това е провокация на НАТО целяща да се докарат спешно ядрени ракети в България.Затова Кирил Зеленски иска главата на Стефан Янев,който е против разполагането на АМЕРИКАНСКИ РАКЕТИ В България.Играем си с огъня,помислете за децата си,Българи!
  • 12 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    92 8 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    И нито дума , че САЩ обеща да изтегли ядрените си ракети от Турция ! Русия не разположи свои в Куба , а САЩ излъгаха ( за кой ли път ) и не изтеглих своите ‼️
  • 13 Хаха

    15 73 Отговор
    Почвайте го Путин,щом толкова иска да има ядрена война
  • 14 Gucci x Balenciaga

    11 72 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Не е вярно преди час го каза човека по телевизията, имаше и разговор с
    бивш агент на КГБ в ефир никой не те лъже. Ние простите хора които искаме мир трябва се молим на Бог другото силите на властта си го знаят ,трябва незабавни действия няма време за приказки нито преговори Путин е лъжец и блъфира
  • 15 Тома

    59 6 Отговор
    Най добре като чуем за нато да се сещаме за геройте от екипажа на кораба Томас Кук.Още са в кафяво
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Грульо

    77 3 Отговор
    Путин няма да използва ядрено оръжие в Украйна или друга близка страна, щото радиацията ще полази и Русия. Ако използва ще е далеч, например в Северна Америка.
  • 18 Българка

    94 13 Отговор
    И всичко това заради Украйна? Не, САЩ напусни Европа и ни остави да си живеем спокойно.
  • 19 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    46 4 Отговор

    До коментар #8 от "Мда":

    А ти откъде знаеш какво има в базите на САЩ у нас‼️
  • 20 А50

    58 7 Отговор
    Ако запада не иска да говори с Русия се върви към Студена война. Тогава някой може ли да каже къде и кога ще приключи конфликта. Дори и да сменят Путин в Русия, пътя вече е поет, там либерастите са наиграха.
  • 21 Философ

    58 10 Отговор
    Бе много говорите, много пишете, много се заканавате и украинците така правиха, а сега олелеее помогнетеее.
  • 22 Българка

    82 10 Отговор
    САЩ са фалирали и искат голям военен конфликт за да се занулят, след което да започнат отново да трупат 50 год само заеми и тогава още една война. Сатанисти!

    Коментиран от #30

  • 23 Хрип

    37 2 Отговор
    Чака ни още еволюция ! Дано няма прекъсване !

    Коментиран от #37

  • 24 Анонимен

    11 34 Отговор
    Лилипутя ще го изкара бутоня да се похвали на Фон Дер Лаиен
  • 25 Коко

    13 38 Отговор
    Факти, вижте, тук има интервюта с българския журналист Христо Грозев, който се намира в Украйна. В ю туб:
    Христо Грозев: «На войне погибло уже 4000 русских»
    Христо Грозев о потерях российской армии и угрозе ядерной войны
  • 26 Професора

    56 15 Отговор
    Когато руснаците са си го извадили е желателно колониите от източна Европа да са по тихи!
  • 27 Лъжливия Бабикян

    19 13 Отговор

    До коментар #4 от "Джон Уик":

    Ти явно не си от тази планета .Да си виждал скоро с какво качество е руското производство защото аз да .

    Коментиран от #31

  • 28 124

    62 10 Отговор
    Западът никога не е прекратявал Студената война. Дръкаше оръжия по целия свят и нарушаване всички споразумения от последните 30 г. с Рисия. Търпението на великата стра не е безкрайно.
  • 29 BOBO

    36 5 Отговор
    ЕДНИТЕ СИ ОТИВАТ БЕДНИ ДРУГИТЕ БОГАТИ ЯЗЪК ЗА БОГАТИЯ ЗАПАД
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Джон Уик

    13 5 Отговор

    До коментар #27 от "Лъжливия Бабикян":

    Много се натискаш първо на 8 сега на27 пак тъпотия, нощо чудно, че господарите ти губят с такъв обслужващ персонал като теб.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 мдаа

    35 7 Отговор
    Нато не е ядрен съюз. Всяка една бомба и ракета в натовските бази е американска и се отключва с американски ключ.

    Единствено Франция и Англия имат няколко ракети, колкото да са в ядрения клуб, един Господ знае доколко са в някаква готовност.

    Така че ядрена война може да наредят само и единствено Щатите и при ограничен ядрен конфликт, те няма да го превърнат в световен.

    Тактически ядрен удар от Русия дори може да остане и без последствия, за да не се стигне на следващ отговор от Русия. Руската военна доктрина в последната и редакция е страшно агресивна и тактическо оръжие може да ползва и редови командир ако счете, че е налице заплаха за териториалната цялост на Русия.

    Коментиран от #40

  • 34 pbdan

    15 29 Отговор
    На четвъртия ден от нападението, подготвяно вероятно с години над една бивша република от СССР с православно и етнически неразличимо население, с милиони смесени с руснаците бракове, да заплашваш вече с ЯО е глупаво и прекалено избързващо. Нито украинците ти побеждават армията, нито са навлезли в руска територия, нито войски на НАТО участват та още на 4-тия заплашваш с ЯО!?

    Коментиран от #67

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 какво

    41 5 Отговор
    Драги съфорумници. Прочетете първо изказванията на великобританските първи лица, и тогава съдете. Не Путин се зъби на останалите, а английсткият външен министър И рошавия суприйм словесно нападнаха Русия, казвайки, че ще се сблъска с НАТО. А сблъсък с натОвците задейства чл. 5, който Те разискваха преди дни. Това е истината.
  • 37 Gucci x Balenciaga

    6 28 Отговор

    До коментар #23 от "Хрип":

    Ами от руснаците ако има нормални хора около Путин зависи да се спре той е опасен и за самият него и за човечеството Sergueï Jirnov и днес и преди няколко дни го каза не съм аз ,човека няма връзка с главния
  • 38 Супер!!!!

    24 5 Отговор
    Давайте, натискайте копчетата и от двете страни и да настане ВЕЧНА ТИШИНА!!!!! Така мъката да свърши!!!!
  • 39 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 3 Отговор
    преговорите се прекратиха....Без резултат...Сега следва 2точка....нали ви ги написах...който може да чете,ако може да спре времето....и да не се осъществи написаното...имаме 2 реактора.........друго ядрено-не ни трябва.....Достатъчно е за цяла европа,ако ме разбирашшшшш.....
  • 40 pbdan

    23 4 Отговор

    До коментар #33 от "мдаа":

    Украинците дори по някакъв фантастичен начин да отблъснат руснаците от своята територия едва ли ще настъпят към Москва например. Така, че ЯО не е необходимо за да се защитава руска територия.

    Коментиран от #47

  • 41 Путлер е

    13 24 Отговор
    ЛУД !
  • 42 РЕАЛИСТ

    22 1 Отговор
    Ами вече го писах. По обяд Шойгу докладва, че всички ядрени оръжия са в повишена готовност и увеличен персонал. Това е втората по степен готовност. НАТО заяви, че това вече дава предимство на Путин да нанесе първи ядрен удар. Не правят същата стъпка, за да не го предизвикат

    Коментиран от #72

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 3 Отговор

    До коментар #44 от "любител":

    преговорите се прекратиха....Без резултат...Сега следва 2точка....нали ви ги написах...който може да чете,ако може да спре времето....и да не се осъществи написаното...имаме 2 реактора.........друго ядрено-не ни трябва.....Достатъчно е за цяла европа,ако ме разбирашшшшш.....

    Коментиран от #88

  • 47 мдаа

    13 0 Отговор

    До коментар #40 от "pbdan":

    Тактическото ядрено оръжие се използва при войскова операция.

    Например ако в Полша се съсредоточи голяма натовска групировка, която започне движение срещу Калининград, може да възникне ситуация в която местен командващ да вземе решението. Правилно, неправилно, като изстреля Искандера няма да остане много време. Някога Европа бе пълна с подвижни тактически ракети - съветски и американски и живеехме в постоянен ужас, че някой ненормалник може да изстреля ракета, после да има отговор и така докато оцелеят само хлебарките. После ги махнаха през 87-а.

    Коментиран от #62

  • 48 Го4о

    7 30 Отговор
    Една ядрена ракета е нужна за Кремъл и Путин ще се договори със господин Зеленски безусловно!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Мислете

    31 3 Отговор
    Отбранително ядрено оръжие -оксиморон. НАТО -отбранителен съюз, който
    I. Воува само на територията на чужди държави.
    II. Притежава и разполага ядрено оръжие в чужди държави (насилствено "присъединени").
    III. Поне една държава, основател и основен лидер в тази "отбранителна" организация е ИЗПОЛЗВАЛ ядрено оръжие за отбрана от жителите на Хирошима и Нагасаки.
    Оправете си понятията "агресор" и "жертва", че ги ползвате не според значението им.
  • 51 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 4 Отговор

    До коментар #44 от "любител":

    Чадоо,съжалявам !ти си дълбоко заблуден,а простотията не може да се изкорени!Аз не вярвам,като теб ни на тоз ни на онзи.Аз ти казвам какво ще стане,а ти искаш някой да те лъже........Ами пусни папиломения или друг такъв.колкото до мен...бих ги занулил и ротшилд и русия и света ще стане добро място!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 .....

    22 1 Отговор
    Ок ,ок. Значи и НАТО има ядрени глави и то много повече от Русия.Тогава питам: със кои глави избягаха от Афганистан? На думи и фукня всичко може да има.Ама защо избягаха от талибаните? От какво толкова се уплашиха,че избягаха?

    Коментиран от #61

  • 54 Го4о

    9 24 Отговор

    До коментар #45 от "Путин":

    Преди да се самоубие, Путин ще бъде съден от трибунала в Хага.

    Коментиран от #65

  • 55 Го4о

    5 22 Отговор

    До коментар #45 от "Путин":

    Преди да се самоубие, Путин ще бъде съден от трибунала в Хага.
  • 56 Кики

    23 8 Отговор
    Давай Путин думкай запада с ядрени бомби , тези западни мародери да изчезнат от лицето на земята завинаги

    Коментиран от #68

  • 57 !!!?

    9 7 Отговор
    САЩ е в Европа по настоятелната покана от дядото на Путин - Сталин ! Четете История на ВСВ !!!?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 оня с коня

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "къф е тоя сайт бе":

    Е баш само Изроди са де,то в Нормалните Сайтове всеки може!:)
  • 60 gohorseintheriver

    35 3 Отговор
    Не съм сигурен, че европейските лидери и геронтокрацията в Брюксел и САЩ осъзнават сериозността на случващото се. На практика мащабът на икономическите санкции е обявяване на война. Снабдяването на Украйна с още повече оръжия и агресивната антируска пропаганда, също. Притискат Русия в ъгъла и не ѝ оставят друг избор. Така и не разбраха, че тази страна не може да бъде сломена и поставена на колене. Не научиха за толкова години, и че Путин не блъфира, той предупреждава и изпълнява заканите си.
    Ако Западът не се съобрази с предупрежденията му и продължи агресията си срещу Русия, ще се стигне до най-страшното. Русия няма какво да губи, алтернативата е пълен крах и разпад. Но с голямата си територия има по-голям шанс да оцелее след ядрена война, Европа не.
    Надявайте се на бързо падане на Украйна и успешни мирни преговори след това между Русия и САЩ. Иначе става страшно.
  • 61 Тошко

    4 2 Отговор

    До коментар #53 от ".....":

    Напиши си името не дурак!
  • 62 pbdan

    6 20 Отговор

    До коментар #47 от "мдаа":

    Да, но сега излиза, че огромната руска армия не може да се справи с украинската и още на 4 ден посяга към ЯО. Към него се прибягва след една изтощителна война и то да защитиш твоята територия без друга повече възможност. Колко войни имаше след края на ВСВ и никой не посмя дори да заплаши с ЯО. Сега е твърде рано - Путин го е страх да не тръгнат към Москва ли? Той трябва да потъва в срам, че толкова подготовка, пари за въоръжаване, боен опит в Афганистан, Чечня, Сирия - и какво, с някакви "хохли" не може да се оправи и посяга към червения бутон?

    Коментиран от #69, #70, #93

  • 63 Стефан

    10 6 Отговор
    Светът е на прага на ядрена воина.....
  • 64 Кандидат Милионер

    10 22 Отговор
    Хилядите избити Невинни Украинци и Руски войници въвлечени в Братоубийствена война лежи на Съвестта на Психопат,който управлява Русия....Целия Руски Народ ще понесе последствията от тази кървава Касапница в която е въвлечен....Пръста на Психопат стои на бутона на Ядрени оръжия,които могат да разцепят няколко планети като Земята....Спасете ни!!!Спасете Човечеството ....!!!

    Коментиран от #75

  • 65 Иван

    13 1 Отговор

    До коментар #54 от "Го4о":

    Победителите не ги съдят.

    Коментиран от #73

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Явно

    20 0 Отговор

    До коментар #34 от "pbdan":

    не си разбрал. Русия не е заплашвала. Още по малко Хохландия.

    Вдигането на нивото в Силите за сдържане са в отговор на изказвания на европейски МАЛОУМНИ политици. Тук можете и нашия дебил - канадеца.
  • 68 Давай и да се свършва

    17 0 Отговор

    До коментар #56 от "Кики":

    И аз съм на твоето мнение да издумка запада с ядрени бомби и тези западни мародери да изчезнат от лицето на земята завинаги. Ние няма какво да губим, но богатите няма да могат да си изхарчат откраднатите пари.
  • 69 мдаа

    19 1 Отговор

    До коментар #62 от "pbdan":

    ЯО в Украйна няма да се използва, кой го твърди това? Съобщението е към натовските държави, да не прекаляват с концентрацията на войски около Русия и в глобален мащаб да спрат да рутят стратегическия баланс.
  • 70 gohorseintheriver

    33 2 Отговор

    До коментар #62 от "pbdan":

    Приятел, Русия може да попилее Украйна и армията ѝ за 24 часа, ако проведе истинска война. Каквато проведе САЩ в Ирак например. Но Русия първо влиза в една братска страна с братски народ и не може да си позволи много цивилни жертви и разрушения, най-малкото заради ответните обществени реакции в Русия, а и в Украйна. Затова пипа толкова внимателно, което в случая в огромна слабост и прави армията ѝ силно уязвима. Украйна, подучена от американските си инструктори, осъзнава това и вкарва войната в градовете, държи цивилните като жив щит за да забави руската операция и да предизвика голям брой жертви и разрушения като част от информационната си война. Сега ще докарат и терористи от целия свят и ще трябва да се чисти улица по улица, сграда по сграда. Как мислиш се печели такава война за 3 дни?

    Коментиран от #76

  • 71 Алл

    19 1 Отговор
    Много ги изтрай той ...бой по манерката.. освободи и нас пак....Нато имат 750 бази по света,Русия има 12 ....кой е агресора...целта им беше да сложат ракетен комплекс в Харков и да стигат ракетите за 3 мин. до Москва.Е не всички искат да са роби като нас все пак.
  • 72 При ядрен удар

    19 3 Отговор

    До коментар #42 от "РЕАЛИСТ":

    великото НАТО няма никакъв шанс. По-точно - съвсем никакъв.

    Русия има дълбоко ешалонирана противо ракетна отбрана. От височина 5м до космоса. Има и войсково ПВО - защита на войски в марш.

    Какво има НАТО. Иджис - с верочтност за попадение около 0% Има Патриот със зонален обстрел. Ако ракетата идва от страни на Патриота му трябва време 30-мин до час да се обърне. Има и няколко зони с повишена концентрация на ПВО - в САЩ около ядрените си шахти.
    В Русия такива зони (с концентрирано ПВО) са около големите градове.

    Тук е момента да споменем, че ФАЩ не са разработвали/модернизирали МБР от 80-те години, а Русия разполага с най съвременни, вкл и хиперзвукови.
    И последно Системата "Периметър" по НАТОвски - мъртвешка ръка. Дори и да я ударят зле отговора ще е унищожителен
    След като температурата в ФАЩ се вдигне до 5000 градуса ще последва цунамито - посейдоните. Удара ще е двустранен към ФАЩ и към ЕС.
    Ха да им е честито дървенето .... Да продължават в същия стил без да мислят.

    Коментиран от #84

  • 73 В този случай

    15 2 Отговор

    До коментар #65 от "Иван":

    Конкретно и по-правилно е, че след използванетона ЯО, няма да има кой да съди Путин, защото и обвинителите и обвиняемите няма да съществуват физически. И няма да има значение кой е бил русофил, кой русофоб, смъртта ще е победител над всички. Тогава и Путин няма да постигне целта си да се запише в историята, защото няма да има кой да запише и помни тази история.

    Коментиран от #82

  • 74 Дернев

    16 2 Отговор
    С тези паралели от миналото на стария двупосочен модел Европа твърдо върви ъм 3-та СВ. Дилемата на Едвропа е да е обединена и силна или разединена и слаба зависеща от настроението на поредния американски президент. И като литнат китайските ракети САЩ ще защитават себе си или Европа. БГ да излиза от НАТО и сега и ве8нага да предизвика инициатива за среща нанай-високо ниво на ЕС и Русия за бъдещето на Европа. В Глобализацията Европа може да оцелее без която е да е европейска страна, но не и без Русия. Онези запа8ни безхаберници извън времето трябва да го разберат. Наш ред е да бъдем първи най-по7ле за нещо положително.
  • 75 Българин

    15 0 Отговор

    До коментар #64 от "Кандидат Милионер":

    Е прав си ама вината лежи на плещите на един психопат в краварника на който Путин му предлагаше преговори - ама нали са много велики краварите му отказаха.
  • 76 Сега канадката

    11 0 Отговор

    До коментар #70 от "gohorseintheriver":

    Ще те уволни. Как можеш да кажеш, че войната не истинска. Тихо, тихо, че ако канадката те чуе .......
  • 77 Мхм

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "ей там":

    Ей заради такива консуматори сме на тоя хал
  • 78 В Инджирлик

    10 1 Отговор
    Няма вече. Изнесоха ги в Полша.

    Путин се стресна от санкциите... на ITF. Лишиха го от черен пояс по таекуондо. Сега ще трябва да трепе НАТО с други средства.
  • 79 Г77

    17 2 Отговор
    Притискайте Русия още и още и в един момент тя може да реши, че няма какво да губи и да натисне копчето
  • 80 Изненада

    2 14 Отговор
    Декларацията за намерение за използване на ядрено оръжие означава голямата слабост на Русия в украинското блато.

    Коментиран от #87

  • 81 Хаджи Генчо

    16 1 Отговор
    Ще думне Америка! Просто е! Без Америка всички останали са само беззъби пудели. Ако иска да думне някой това е Америка. И може би само банкерските хазарски содомитски свърталища.
  • 82 Мамул

    11 1 Отговор

    До коментар #73 от "В този случай":

    Те го знаят това! Просто казват, че ако Русия е обречена на гибел ще вземе и останалия свят със себе си!
  • 83 КОНТРАТА

    11 0 Отговор
    Вехтия арсенал на НАТО от ядрени артикули много са смешни, руснаците имат ПВО която прихваща Белестичнини хипер ракети, а НАТО няма нищо заьзащитажит руските хипер ядрени оръжия!
  • 84 ри ядрен удар

    15 2 Отговор

    До коментар #72 от "При ядрен удар":

    Забравих да добавя:
    Системата за предупреждение.
    Русия следи всички пускове по цялото земно кълбо. Путин веднъж каза: (по памет) Ние засичаме старта на ракетата, определяме мястото й на падане, и ако представлява опасност за нас - отговаряме. Поради разликата в скоростите нашите (руските) ракети ще започнат да падат преди американските.
    С какви системи за ранно предуреждение разполага Русия:
    1. Космоса - и ФАЩ го имат
    2. РЛС "Дон" задхоризонтна РЛС - не съм сигурен ама май ч свалиха от въоръжение
    2. РЛС "Воронеж" задхоризонтна РЛС засичаща футболна топка над Индийския океан от територията на Русия - няколко станции обхващащи цялата граница на Русия
    3. РЛС "Контейнер" насочена към ГЕЙропа - задхоризонтна РЛС засичаща и "невидимите" F-35 още докато са на пистата.

    САЩ нямат НИТО ЕДНА задхоризонтна РЛС. За тях принципа на работа на такава РЛС се оказа недостъпен. Не трябва да забравяме, че С500 и А135 "Нудоль" работят и в космическото п-во. т.е. ФАЩ още в първите минути на евентуален конфликт ще ослепеят и оглушеят.
    Ха да са ни честити малоумните политици. Включвам и нашата "канадка".
  • 85 пешо

    10 1 Отговор
    нато и сащ са боклуци
  • 86 Руската инвазия в Украйна

    4 8 Отговор
    И каква полза за Света и Мира, като Украйна не беше в НАТО и нямаше разположени ракети в нея които да заплашват Русия , затова пък сега Русия наруши мира и реши че тя трябва да е инициатора за война и може да плаши и да изпраща ракети в Европа за да я вкара в нова световна война...!!!
  • 87 Раша

    4 1 Отговор

    До коментар #80 от "Изненада":

    Тресс иплюыа пре Путин,че той пред война с НАТО.
    Тази чиновничка-е министърка на Британия с ъс съмнително IQ тропа пред президента на ядерна държава ЗАКАНАТА!
  • 88 Та ти друго ли очаква?

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    То е повече от видно и логично, че от САЩ искат протакания и лъжи!
  • 89 НАТО

    10 0 Отговор
    не смеят да се доближат до руската армия, само говорят празни приказки.
  • 90 Отговор на помияри-ххаха

    10 2 Отговор
    Нато е организация на терористи и могат да убиват хора само в държави които са слаби, но към Русия и Китай се държат като момченца, които всеки момент очакват шамар по бузата защото са се наакали и очите им са пълни със съл предварително, знаеки че са оцапани до носав л---ната си.
  • 91 Джон

    8 1 Отговор
    Добре ще е съединените хамерикански изроди да напуснат Европа веднага, защото след това няма да има смисъл.. няма да има, кой да напуска
  • 92 Война ще има

    6 0 Отговор
    Френския джендър да се порови в Исзторията и да види защо Франция при Де Гол излезе от нато с бързината на Кинжал.
    За несведующите Де Гол бе поканен на учение и демонстрация на ядрените войски на Русия, и това, което е видял е било достатъчно да вземе това решение веднага, след като се е върнал във Фарнция, а останалите дебили още си мислят, че ще живеят след адския огън, който ще видят, усетят и почустват преди да се преселят при онзи, който ще ги опалва вечно при баща им сатаната.
  • 93 Насакото Яката

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "pbdan":

    Не знам до колко е верно, но руската армия за 4 дни стигна до Киев с 89 убити войници.
    При една ядрена война няма да има победител. Всички ще се хванем за палците
  • 94 Стефанова

    1 2 Отговор
    Русия щяла да използва ядрени оръжия. Ха-ха! Ами айде де да ги видим. Само заплашват и нищо повече. Та нали Китай и Индия, които също ще пострадат ще ги сринат със земята само за минути и от Русия няма да остане и помен. Блафират и всички им се връзват и си развяват ....където си поискат безнаказано. Дано не дойдат утре и за нас, че ние сме си гъзолюбци и току виж с радост сме минали към Русия.

    Коментиран от #96

  • 95 просто бой по главата

    1 0 Отговор
    Когато някой хулиган те заплашва, най-добрия отговор е да му счупиш носа. Всякакви опити за договорка или умиротворяване ще доведат до отстъпление, ново изнудване, отстъпление докато накрая няма къде да отстъпиш.
  • 96 Госпожо Стефанова

    0 0 Отговор

    До коментар #94 от "Стефанова":

    По принцип съм съгласен с Вашия коментар но в първата част. По въпроса за гъзоблизците трябва да Ви уведомя че Константин Иречек е автор на доста от материалите "изобличаващи" българите като примитивно, предателско племе. Тези идеи са широко прокламирани от Русия, но автора е Иречек. И с радост повтаряно от комунистите.
    Човек трудно може да оборва такива аргументи. Ако използваш обаче някой от горните наблюдения и го кажеш на някой американец, той ще ти отвърне: В Америка има всякакви хора. Аз просто не съм един от тях.
    И това е аргумента срещу Иречек. Навсякъде има предатели. Но вменяването на вина в цял един народ, тезата за "нация-предател" е специалитет на Константин Иречек.
    Всъщност, говорейки за българите, той е проектирал своите чешки комплекси.
    Ще Ви предложа да прочетете Храбрия Войник Швейк.
Новини по държави: