Отидете към основна версия

11 517 130

Войната не върви добре за Путин

  • владимир путин-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • цивилни жертви

Западният печат коментира последните новини за войната в Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Зеленски ще "накаже зверствата", след като семейство загина при опит за евакуация от Ирпин, пише "Гардиън". Гняв се надига срещу нападенията на руски сили срещу цивилни, докато същевременно министерството на отбраната в Москва заяви, че ще отвори хуманитарни коридори в няколко града, отбелязва изданието, цитирано от БТА.

Вестникът помества и интервю с лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановска, в което тя твърди, че беларуският президент Александър Лукашенко е отстъпил контрола над беларуската армия на Кремъл. Лукашенко отрича в Украйна да има беларуски войски или да възнамерява да се включва във войната на страната на Русия; миналата седмица на брифинг в сферата на отбраната САЩ породи опасения, че разполагането на беларуски войски в Украйна може да предстои да стане факт съвсем скоро - а това би представлявало сериозно изостряне на войната, отбелязва "Гардиън".

"Индипендънт" се спира на провала и на втория опит за евакуация на населението на украинския град Мариупол. Изданието отбелязва, че Русия отново е била обвинена, че е нарушила примирието, което е трябвало да позволи извършването на евакуацията. Вестникът посочва, че превземането на обсадения Мариупол ще бъде важен успех за Русия, защото ще осигури стратегическа връзка между сепаратистките територии в Донецка и Луганска област на север и коридора по суша към Кримския полуостров, анексиран от руския президент Владимир Путин през 2014 г.

"Индипендънт" коментира също, че в дипломатическата активност около Украйна се е включил и папа Франциск, който е съобщил, че е изпратил в Украйна двама кардинали, и е добавил, че Ватиканът ще направи всичко за прекратяване на конфликта.

За опасното небе на Украйна най-подходящ е внимателно премерен отговор от страна на НАТО, пише "Вашингтон пост". Изданието отбелязва, че войната не върви добре за Путин, затова според вестника въпросът за САЩ, съюзниците им от НАТО и другите по света е как да направят така, че тя да се развие дори още по-лошо за него.

"Вашингтон пост" коментира, че въпреки призивите на украинския президент Володимир Зеленски правителството на президента Байдън правилно е решило да не налага над Украйна забранена за полети зона, защото това е нямало как да бъде приложено на практика поради опасността от пряк сблъсък с руската авиация. Това от своя страна според изданието би означавало драстично изостряне на конфликта в името на нищожни ползи, защото в момента не руската авиация, а руската артилерия и ракети нанасят най-големите поражения.

Затова според "Вашингтон пост" по-правилният план е да не спира потокът на оръжие към Украйна, а като мярка в тази посока изданието вижда това Полша да предостави на Украйна своите самолети от съветско време в замяна на компенсирането ѝ с американски самолети; вчера, както отбелязва вестникът, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е потвърдил, че правителството на Байдън би подкрепило подобен ход.

Да въоръжиш Украйна: 17 000 единици противотанкови оръжия за шест дни и таен киберкорпус, пише "Ню Йорк таймс" относно въоръжаването на Киев от САЩ. Изданието отбелязва, че Вашингтон е стигнал до ръба на пряка конфронтация с Москва, като е предприел операция за въоръжаване на Украйна, подобна на Берлинския въздушен мост от 1948 - 1949 г., но много по-сложна. За по-малко от седмица САЩ и НАТО са прекарали през границите с Румъния и Полша над 17 000 единици противотанково въоръжение, включително ракети "Джевлин", разтоварвайки ги с големи товарни самолети, след което те поемат по суша към Киев и други украински градове. Засега руските сили са прекалено заети в други райони на страната и затова не са нападали линиите за снабдяване с тези оръжия, но малцина смятат, че това ще остане така и занапред, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Изданието отбелязва, че освен тази най-видима част на помощта в "скрити в бази" в Източна Европа са разположени и сили на Киберкомандването на САЩ за противодействие на Русия в електронната сфера, но да се измери успехът им досега е трудно. Русия набира сирийци за бой в градски условия в Украйна, съобщават американски официални представители, цитирани от "Уолстрийт джърнъл". Изданието отбелязва, че Москва търси помощта на чуждестранни бойци за превземането на градове като Киев и за тази цел набира сирийци, умели във воденето на бой в градски условия, посочват представителите. Според източниците на вестника процесът на набирането им в Сирия, където Русия действа от 2015 г., е започнал през последните дни. Подобен ход говори за възможна ескалация на боевете в Украйна, смятат експерти, цитирани от "Уолстрийт джърнъл". Цената на суровия петрол скочи на фона на говоренето в САЩ за забрана на вноса на нефт от Русия, пише "Файненшъл таймс". Изданието отбелязва, че цената на сорта "Брент" е достигнала до най-високото си равнище от 2008 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 73 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: