Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Март, 2022 10:34 6 251 58

Путин може да разруши Русия

  • владимир путин-
  • путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • инвазия-
  • гардиън-
  • печат

Москва е губещата страна във войната

Путин може да разруши Русия - 1
Снимка: Shutterstock

И днес западни издания коментират руските военни действия в Украйна и анализират кога нашествието ще започне да дава отражение в Русия, предаде БТА.

Москва е губещата страна във войната, обявява в заглавие на редакционна статия британският в. "Гардиън" и допълва в подзаглавието си, че е било грешка да се смята, че украинците чакат да бъдат освободени от руските войници и че Западът е твърде разделен, за да помага. Всекидневникът пише, че незаконната война на Владимир Путин в Украйна е станала повратна точка в историята. Но никой не може да каже кой ще бъде победител, когато тази ера приключи и започне следваща. Преди началото на тази война инерцията беше на страната на Путин, чийто военен авантюризъм му се отплати през последното десетилетие, докато САЩ се бяха обърнали навътре към себе си.

Още новини от Украйна

Нахлуването на Путин в Украйна обаче беше престъпна грешка, защото руските войници убиват цивилни, които са със същата славянска идентичност, и изравняват със земята градове в земи, където се е зародила културата на страната им, пише "Гардиън". Ставащото е хуманитарна криза в един от краищата на Европа. Ако беше просто битка за общественото мнение, досега Путин щеше да е загубил, посочва британският вестник. "Гардиън" подчертава, че за "вътрешна консумация" у дома Москва се опитва да се прави на миротворец във война, която започна. Умишлено заслепление е в основата на проблемите на Русия, коментира "Гардиън". Грубата политическа грешка на Путин беше да смята, че украинците чакат да бъдат освободени от руски войници. Путин може да е искал бърза военна операция, увенчана със светкавично обезглавяване на украинското правителство. Вместо това, той е изправен пред изтощителна окупационна война в най-голямата държава в Европа.

За разлика от Чечения и Сирия, където Путин можеше да използва местни проксита, за да води мръсна война, военните престъпления в Украйна ще намалят авторитета на Русия в света, а военната агресия на Москва заплашва външната ѝ политика. Руската инвазия може да наруши функционирането на енергийните пазари, но ще засегне и възможностите на Путин да плаща за войната, прогнозира изданието. Путин води погрешна война в Украйна. Вместо да намери начин да живее съвместно със съседите си, той се е заел да покори Украйна и рискува да разруши Русия, обобщава "Гардиън". Независимо от това обаче, коментира друг британски вестник - "Дейли телеграф", Путин може да остане на власт по-дълго отколкото си мислим. Това, че още има "коалиция", която го подкрепя, означава, че Западът трябва да е търпелив, ако искаме да видим руския президент свален. Според експерти тези, които смятат, че санкциите бързо ще свалят Путин, грешат. За народни бунтове като тези, които разрушиха Желязната завеса, са нужни години, за да бъдат подклаждани, а за момента най-малко 70 на сто от руснаците подкрепят войната в Украйна, по официални данни.

Да си включен в санкционния списък на САЩ преди беше символ на патриотизъм. Сега обаче това е изискване. Ако не си, става подозрително, цитира "Телеграф" руски банкер, с когото миналата седмица е разговарял представител на в. "Файненшъл таймс".

Умните олигарси осъзнават как стоят нещата тук, а глупавите престават да са олигарси, добавя високопоставен представител на Кремъл, цитиран от "Телеграф". Всеки, на когото не му харесва, бива изхвърлен или отива в затвора, посочва източникът на изданието. "Печелившата коалиция" на Путин се състои най-общо казано от две групи: олигарси и силовици, подчертава за вестника проф. Олга Чиж - политилог и експерт по автократични режими в университета в Торонто. Според повечето анализатори, в краткосрочен план както олигарсите, така и силовиците ще бъдат тласнати още по-близо до Путин. Там лежат непосредствените им интереси и за повечето от тях няма лесно или явно бягство. Възможностите им са: Путин, затвор или нещо още по-лошо.

Без Путин класата на олигарсите може да изчезне напълно, смята проф. Чиж. Наблюдатели виждат паралели с разпадането на Съветския съюз. Русия на Путин може да повтори упадъка на СССР през 70-те и началото на 80-те години на миналия век, когато авторитарен елит се беше вкопчил във властта, въпреки нарастващото недоволство, докато страната е в застой. Путин гарантира кончината на режима си, казва за "Телеграф" проф. Марк Галеоти, специалист по евроатлантическа геополитика в британския Геостратегически съвет. Въпреки всичко Кремъл запазва контрол върху апарата за сигурност и бие и арестува хилядите руснаци, които протестират срещу тази война, отбелязва Галеоти. Но това ще бъде изпразнена от съдържание черупка, без легитимност и цел, а амбициите на Путин да заеме място в историята редом с легендарни държавници като Петър Велики и безусловно Йосиф Сталин, ще бъдат разобличени като тъжна заблуда, допълва той.

Американският в. "Вашингтон пост" обръща внимание на "огледалото на Путин" - начина, по който руснаците виждат или не виждат войната в Украйна в тяхната паралелна информационна вселена. Вестникът отбелязва, че свободно разпространяваните новини в Русия идват само от прокремълски медии, сред които е и в. "Комсомолска правда". Това издание разказа на читателите си историята на Семьон Василиевич от източноукраинско село - инвалид на възраст, който се обляга на патерицата си и рони радостни сълзи при вида на наближаващите руски сили.

Според "Комсомолска правда", Василиевич е преживял два инсулта, но това не умилостивило украинските националистически "зверове", които били не само него, а и майка му. След това Василиевич разкрива на руските читатели и дълго пазена тайна: през 2014 г. селата в цяла Източна Украйна гласували тайно и масово подкрепили откъсване от Киев.

Историята продължава с това, че над 2000 бюлетини, според руския таблоид, оттогава били заровени в градината на Василиевич, натъпкани в "стари съветски емайлирани гърнета". Те били там до миналата седмица, когато Василиевич грабнал лопатата със здравата си ръка и гордо ги изровил. След пристигането на руските "освободители" се диша по-леко, признава Василиевич, цитиран от московския таблоид. "Вашингтон пост" обобщава, че дори и когато ракетите му засипват Украйна, руският президент е въвлечен в поредната война у дома: за пълен контрол върху общественото мнение. Да четеш или да гледаш манипулативното вътрешно отразяване на нападението срещу Украйна е като да преминеш през огледало в пропагандисткия свят на руски герои и украински националистически злодеи. Изглежда действащите лица обслужват една цел: да се създаде забележителен разказ за войната за пред руснаците, изграден върху предпочитания от Путин, макар и фалшив, наратив, пише "Вашингтон пост".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    37 55 Отговор
    Хитлер и Наполеон не успяха, но Вова се указа успешен.

    Коментиран от #28, #52

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    40 28 Отговор
    Рубриката Виц и други хубавини на промивката Пропаганда! Браво.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Володя

    56 26 Отговор
    Амчи той вече я разруши, сринаха му икономиката, рублата става само за тоалетна хартия, продава петрол на половин цена,ама няма кой да купува,сега ще загуби и войната.
  • 6 Гост

    33 23 Отговор
    Слушах Зеленски и като го чух как се оплаква, че ги бият не мисля, че е победител.

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Gucci x Balenciaga

    33 25 Отговор
    Той успя не само може ,Русия ако остане на картата я чака съдбата на Германия те трябва да са под контрол за да има МИР на земята ,няма да им се размине .Кой ме разбрал правилно разбрал кой не да пие една водка и да пляска Слава Русия
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 путин

    46 18 Отговор
    е долна мутра, агресор, диктатор и убиец на деца

    Коментиран от #48

  • 12 комунист

    0 11 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Президент!
    Твой почитател
  • 13 Ей ги на

    17 20 Отговор
    А Байдън САЩ? Или нямате право да пишете против САЩ, но за Русия каквото си поискате?

    Коментиран от #53

  • 14 I C Phone

    26 18 Отговор
    Време е да освободим и денацифицираме Русия, така както направихме с Германия през1945, която след това се превърна във водеща демокрация и икономика в света. За руският народ ще има един черен век в неговата история към който всеки руснак ще изпитва срам и това е времето от Ленин до Путин. Жалко за погубените животи на деца- войници, както и на цвилни граждани.

    Коментиран от #32

  • 15 !!!?

    30 13 Отговор
    Путин - масов убиец, патологичен лъжец и военнопрестъпник !!!?
  • 16 Сух

    16 21 Отговор
    Кой го измисли това, че Путин е очаквал да бъде посрещнат с хляб и сол? Та те до вчера не знаеха, че даже ще влезе в Украйна. А сега, всичките изведнъж знаят какво бил си мислил Путин. И къде е споменал Путин какво е очаквал да се случи до сега. Каза, че ще е там до изтребването на нацистите, срокове не е давал. А сега всички реват как бил сбъркал..
  • 17 айдеБай

    32 11 Отговор
    Лавината вече тръгна, путин след месец ще бъде премахнат от руснаците!
  • 18 Иванушка

    30 12 Отговор
    Володя, Володяяяя...язък ти за Двайсет години възстановяване на Русията, тамън я изкара от разрухата и я Закопа със страшна сила. Какво ти беше да си пуснеш СП2 и да лапаш кинтите на Запада,
    да освоиш Северния Път за търговия, да проведеш една хубава Медийна пропаганда за зверствата на Украйна в Донбас, така че Европа и САЩ да я съсипят от санкции.
    И нямаше да има нужда нито от Операции, нито от Смърт, нито от Изолация. ТЪПАК.

    Коментиран от #22

  • 19 птпщ

    13 15 Отговор
    Опити за анализ без кръчмар. А кръчмаря в случая е Китай. Ако иска ще измъкне Путин от тресавището . Ако иска ще го забие по-дълбоко. Вероятно Путин си е уговорил измъкване. И тогава ще последва аналитична статия какво ще прави запада при неочакваната утежнена ситуация.
  • 20 someone

    10 20 Отговор
    ех каква хубава пропаганда , ама как Путин не можел да живее просто така със съседите си бандеровци и неонацита, ама че така трябва даже да ги беше поканил в Москва и Нато също една база да си направят в Москва нали ?

    Коментиран от #57

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ДАммм

    22 3 Отговор

    До коментар #18 от "Иванушка":

    Диктатурата и власта повече от 10 години до това води, пълна шизофрения!
  • 23 До 20 години

    10 6 Отговор
    Русия, Украйна, Грузия, Армения в ЕС и НАТО. Тогава ще се свият перките на Китай и ще настъпи хилядолетен мир.
  • 24 Тръмб

    6 17 Отговор
    Путин ще запази Русия със сигурност, но ако продължават да му се подиграват, може да му се наложи да унищожи цяла Европа!
  • 25 Запознат

    8 9 Отговор
    В UK дизела се продава вече 1.75£ от 10.8 £ предната седмица. Няма вече азотни торове за Британия няма и реколта да има. Рано е да се радвате!
  • 26 Тъпа пропаганда за прости хора

    15 10 Отговор
    Ето какво казват за народа си двама руски интелектуалци: Иван С. Шмельов – писател и публицист. Ето и неговото мнение: „Народ, който ненавижда свободата, обожава робството, обича веригите на своите ръце и нозе, мръсен физически и морално...е готов във всеки момент да гнети всичко и навсякъде”.
    Александър Сергеевич Пушкин пише: "Народ безразличен към най-малкия дълг, към най-малката справедливост, към най-малката истина, народ, който не признава човешкото достойнство, не признава като цяло нито свободния човек, нито свободната мисъл”.
  • 27 sori

    8 16 Отговор
    Яка пропаганда. Пилците се броят наесен. Избивали цивилни руснаците. Избиват тези които украинските фашисти ползват за жив щтит . Причината да напредват бавно руснаците е именно да има минимум цивилни жертви . Разрушавали градове. Е не видях Бейрут нито Сирия . Лъжи и само лъжи . ДЕйствайте янки сега е момента да оплювате руснаците . Може и някой малоумник да се върже на пропагандата ви .
  • 28 Професора

    7 10 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Ти гледай в България какво стана без пшеница и скъпа газ и нафта мсни ги руснаците те си имат всичко без пари!

    Коментиран от #31, #35, #38

  • 29 ЕвроАтлантик

    11 12 Отговор
    Най после България е на Страната на ПОБЕДИТЕЛИте !!! Слава на ЕС, Да живее САЩ !!!

    Коментиран от #33, #54

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Гост

    14 4 Отговор

    До коментар #14 от "I C Phone":

    Ти гледай ние да оцелеем защото сме на един косъм живот и икономически и военно и както си помислиш. Нищо си нямаме. Нищо. Живеем на едни остатъци от трапезата на Европа, дето ни ги подхвърля като на куче. Лежим на кълката, че сме в НАТО и няма да ни удари побеснелия руснак, ама и икономически удар по нас ще е пагубен. НАТО никога не е искало държави без армия в състава си, а сега се запитайте защо толко години ние нямаме армия и къде са парите за тази армия? А сега се запитайте и защо нямаме и икономика? Армия няма, икономика няма, ама и пари нямаме...

    Коментиран от #40

  • 33 Българин

    10 10 Отговор

    До коментар #29 от "ЕвроАтлантик":

    Така са си мислили и 1939 година когато сме били на страната на Хитлер - също като евроатлантиците сега.
  • 34 Име

    9 6 Отговор
    Няма как да настигне Сталин. Твърди се, че в параноята си Сталин е застрелял жена си. Тя влязла без предупреждение и той стрелял по посока на шума. И у нас в мутренските години имаше хора, които спяха с бронежилетки. И това не си е работа, живот ли е това?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Смешника

    11 6 Отговор

    До коментар #10 от "Терминатор Три":

    хаха Долара Расте, Заплатите в САЩ растът, безработицата намаля ................. а ти си стой в сибир !!!
  • 37 ГЕОРГИ

    11 5 Отговор
    Той вече я разруши .

    Според РУСКИ финансови и икономически аналитици и бизнесмени ,Русия не мже да се задържи на повърхността , ще потъне в рамките на 30 дни.

    Коментиран от #39

  • 38 ееееее-ее

    12 5 Отговор

    До коментар #28 от "Професора":

    Егати пошлата и елентарна пропаганда, като за елементарни хора!
  • 39 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #37 от "ГЕОРГИ":

    Ама Америка още си купува от Русия нефт.
  • 40 I C Phone

    4 5 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Какво да се питам колега? Отговора всички го знаем. Благодарение и под влиянието на този експеримент който тръгна от башнята на кораба Аврора сме на това дередже. А днес сме под 7 мил население, голяма част от което е в таборите край градовете. Днес 51 от 100 родени деца в България не са етнически българи. За съжаление до като "бягахме" от България, избяга и бъдещето на народа ни.

    Коментиран от #51

  • 41 За победата на Вашингтон

    2 3 Отговор
    Отделен учреден от Путин
  • 42 Тома

    7 5 Отговор
    Вчера почнаха да вият от болка германците че няма да имат газ и искат да преразгледат санкциите.По това телетата от аглия са разбрали че Русия губи.Бравос
  • 43 браво

    4 3 Отговор
    те кой ли не се опитва след германия то не беха студени войни то не бяха топли къде ли не, та путин ще я счупи сега?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Джо Слийпи

    5 2 Отговор
    Путин нахлува в Русия!

    Иранският народ никога няма да обикне Путин!

    както каза Джо Байдън

    (не са правописни грешки, така си говори дядото)
  • 47 Виждам аФтура и си казвам

    2 2 Отговор
    О, туй е наш Джанби, ясно е положението.
  • 48 И как достигна до

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "путин":

    Тая гениална мисъл? Много са ви напънали краварите да тролите. Парата поне вдигнаха ли ви?
  • 49 витоша

    2 1 Отговор
    ХА-ХА...ГЛУПО!ПУТИН ВЕЧЕ УНИЩОЖИ ВСИЧКО И ОГРАБИ И САМО ТАКА ЗАПОЧНАХ ВОЙНА.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 браво бе

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "I C Phone":

    аврора само ни е,, виновен да знаеш сигурно е минал през перловската река или френската революция ,или войната в авганистан,виетнам или испания или окенските приливи,ние нямаме нищо общо с руснаци ,немци ,австрийци и американци повече от 90 % имаме собствени жилища за разлика от всички изброени.нали целта беще да станем европейци и да пътуваме свободно по света сега пак зле няма угодия запада ни пусна за да ги отървем от боклучака им що никой не казва ,че се возим в по скъпи и повече мпс-та от немците ,децата ни ги прогони кумошуробаджанаковщината ,която се шири и разраства и направи държавата ни това което е да не се позволява да се развиват и неправилният ни избор за власта.докато все някой ни е крив и виновен/това си го носим като чертата дето разделя задниците ни/ не погледнем първо в себе си е това което вършим и говоренето да изпреварва мисълта все ще е тая

    Коментиран от #55

  • 52 Пешо

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Във всички варияни е лошо за Русия. Най-добрият ми се струва да се окопира и да стане като Северна корея. Самодостатъчна икономика.

    Важното е , ние да гледаме себе си. какво сме и не сме постигнали за 32години. Какво сме имали, било ли е хубаво и кое не било хубаво. и т.н. стига сме се мешали.

    Друго кеото ми прави впечатление - ако Русия иска да свали Украинското правителство, това е лошо, агресивно вмешатество в друга държава. Но ако САЩ и НАТО и ЗАПАДЪТ искат да свалят правителството на СИРИЯ, Либия, Венецуела, Египет, Куба, Северна Корея, Русия, Афганистан, Ирак, Иран.... и т.н. това е хубаво, демократично, няма нищо лошо. Това е лицемерие и наглост.
  • 53 Такава е директивата.

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ей ги на":

    Сигурно яко са ги напънали от козяк. Забелязвам, че ако искаш да цъкнеш + или - , на "неправилния" списвач, веднага ти излиза, че вече си гласувал. А колко пъти като пуснеш политнекоректна информация, още с кликването си изтрит. Инак може и най - каруцарската да псоваш лошите или нещо против България.
  • 54 Вярваш ли си?

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "ЕвроАтлантик":

    Победители както в Афганистан. Времето ще покаже.
  • 55 I C Phone

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "браво бе":

    Браво за правописа и синтаксика ти. Само от това ми е ясно, какво е интелектуалното нивото на средния българин. Иво Христов ще излезе прав за 80-те%.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Sikander

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "someone":

    Путенчо! Ела си дома маме,да ти сменя памперса.
  • 58 Ники

    3 2 Отговор
    Само да попитам. Някой знае ли кога се очаква да детронират лъжливото кремълско джудже?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания