Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Март, 2022 14:05 9 921 42

Голямата лъжа на Русия

  • владимир путин-
  • украйна-
  • геноцид-
  • русия-
  • лъжа-
  • путин-
  • война-
  • инвазия-
  • източна украйна-
  • антон шеховцов

Руската пропаганда твърди, че Украйна е извършавала геноцид

Голямата лъжа на Русия - 1
Снимка: UNIAN

Анализ (публикуван в The Moscow Times) на Антон Шеховцов, украински политолог и публицист, директор на Центъра за демократичен интегритет:

В ранните часове на 24 февруари Руската федерация официално започна пълномащабна инвазия в Украйна. Инвазията последва няколко агресивни и параноични изявления на руския президент Владимир Путин и други представители на руските власти, които решиха да признаят двете „народни републики“ в окупираните от Русия части на Донбас. И все пак нямаше празненства по руските улици — нито за признаването на „републиките“, нито за нахлуването в Украйна.

Кремъл и неговите представители упорито говорят за предполагаемите страдания на етнически руснаци, живеещи в Донбас, за които се твърди, че са били заплашвани от украинските власти. Но обикновените хора в Русия изглежда не се вълнуват от пропагандата на Кремъл. През 2014 г. беше различно. Преобладаващото мнозинство руснаци подкрепиха и празнуваха незаконното анексиране на Крим. Украинският полуостров е бил част от руската имперска митология и идеята за включването на Крим в Русия е беше широко разпространен елемент от руската постсъветска културна продукция. Донбас, от друга страна, никога не е бил част от основната руска имперска митология. Следователно през 2014 г. Кремъл подхрани руското общество с фалшив разказ, че Украйна води война срещу етническото руско население на страната. Това до голяма степен проработи и помогна да убеди поне половината от руското общество, че страната трябва да подкрепи „републиките“, за да защити етническите руснаци там. Но дори през 2014 г. само малка част от руснаците подкрепиха идеята за военна помощ на „републиките“. И днес, осем години след началото на инвазията в Украйна, само малка част от населението все още вярва, че Украйна атакува етнически руснаци. Проблем за Киев е въоръженият сепаратизъм, ползващ се с екзистенциалната военна, икономическа и политическа подкрепа на Москва, а не етническият произход на сепаратистите.

Повечето от украинските военни, които бяха убити, защитавайки страната си от руската агресия, идват от Централна и Източна Украйна, където етническите руснаци представляват значителна част от населението. Ако слушате как украински войници и офицери разговарят помежду си в свободното си време, ще чуете, че много от тях говорят руски. Освен това на последните президентски избори огромното мнозинство от украинците подкрепиха рускоговорящ актьор с еврейски произход – факт, който отрича твърдението, че украинското общество има злоба срещу етническите руснаци или евреите. Веднага след признаването от Путин на „републиките“ за суверенни държави, руската армия открито влезе в „републиките“ под прикритието на миротворци. Тъй като Русия сега е въвлечена в пълномащабна инвазия, тя намира за изключително трудно да убеди руското население в легитимността, спешността или правотата на военните действия срещу Украйна. Нито успява да убеди Запада в същото. Дори лоялни „приятели на Путин“ като Марин льо Пен осъдиха войната на Русия.

Тъй като Кремъл не можеше да убеди нито руското общество, нито западните държави, че Украйна се опитва да потисне „хората на Донбас“, Москва се нуждаеше от Голяма лъжа — лъжа с такъв огромен мащаб, че хората биха намерили психологически трудно да не повярват. Голямата лъжа на Русия е, че Украйна не е била „просто“ насочена към етнически руснаци в Донбас – тя е извършвала геноцид. Путин знае добре колко ужасен е Западът – след като е преживял най-тежките геноциди в съвременната история на европейска земя – от самата идея за етническо прочистване.Tой не се притесняваше да злоупотребява с термина и да обвинява Запада, че си затваря очите за предполагаемите престъпления срещу човечеството в Донбас. Кремъл и „републиките“ се опитват да имитират и фабрикуват доказателства за геноцид. Една от тези имитации беше обявяването на евакуация на цивилни от „републиките“ в Русия на основата на предстоящото нахлуване в „републиките“ от украинската армия.

Историята показва, че Голямата лъжа винаги води до огромна човешка трагедия - и колкото по-голяма е лъжата, толкова по-голяма е трагедията. Още през януари 2022 г. редица руски интелектуалци, академици, актьори, писатели и представители на други професии подписаха писмо, адресирано до руското ръководство, призовавайки Кремъл да избегне нахлуването в Украйна. Авторите на писмото твърдят, че войната, планирана от Кремъл, е „неморална, безотговорна и престъпна“, че властите се опитват да измамят обикновените хора да приемат идеята за „свещена война със Запада“, но именно обикновените хора ще платят „огромна кървава цена“ за войната, която „не може да има нито законни, нито морални цели“. И дори източници, близки до московски официални лица, казаха в частни разговори, че все по-голям брой членове на руското правителство и разузнавателна общност изразяват, сред доверени колеги, сериозни етични и правни опасения относно по-нататъшната инвазия в Украйна, тъй като се страхуват да извършат и да допринесат за военни престъпления и други хуманитарни зверства. Голямата лъжа на Русия е обречена да доведе точно до това. Зверства и човешки страдания, десетки хиляди жертви и стотици хиляди бежанци. И цели поколения руснаци могат да станат съучастници в тези военни престъпления, поставяйки основата на бъдещата вражда, омраза и борби между народите.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 93 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    131 49 Отговор
    По-недостоверен източник не можахте ли да намерите? Джабо има дарбата да намира най-гнусните лъжи и да ги публикува като новини.
  • 2 Сократ

    123 55 Отговор
    А 15000 убити на Донбас, това не е ли геноцид, бе? Стига пускахте укро-фашистка пропаганда.

    Коментиран от #13, #15

  • 3 дааа

    45 66 Отговор
    Тролове старт.Изкарайте по още 5 стотинки.Само обяснете каде са масовите гробове ,трупове и конц.лагери?Все един клип трябва да има,защото за 13 дена има хиляди с убити цивилни и разрушена цивилна инфраструктура в Украйна.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Алфа Джендър

    85 22 Отговор
    Авторът, ще станеш милионер от статии срещу "агресора". Няма да можеш да си похарчиш кървавите пари!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Петьо Петров

    72 7 Отговор
    Когато анализатори и политолози разглеждат даден проблем или конфликт едностранчиво, без различните гледни точки, и без да потърсят корените на проблема, спират да бъдат такива. Превръщат се в обикновени пропагандатори.
  • 8 П Славейков

    88 17 Отговор
    Всичко написано от Вас г - Джамбазов е лесно и разбираемо! Просто е точно обратното на това, което е в действителност! Дано всички четящи са го разбрали!
  • 9 Български

    74 9 Отговор
    Власти и медии протестирам!!! Аз повече не искам да ме ДезИнформирате и пропагандирате в полза на украина ! ...искам нормални и честни новини , вкл и от Русия!
  • 10 Чернокож китаец

    70 12 Отговор
    Поинтересувайте се малко за Азов и техните наркомани и тогава пишете глупости.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Софиянец

    28 55 Отговор
    Руснаците са новите варвари!!!
    Путин=Хитлер и ще свърши като него!
    Цивилизованият свят никога няма да забрави това престъпление!!!
    В учебниците по история ще пише за новите варвари от 2022г. от изтока и Азия!!!

    Коментиран от #29

  • 13 Аха

    21 21 Отговор

    До коментар #2 от "Сократ":

    А откъде знаеш, че не ги убиха руснаците и Путин?
  • 14 Някоя си

    53 13 Отговор
    То и батальон "азов" е измислица на Кремъл нали 🤣🤣🤣 да не говорим за последователите на Степан Бандера 😉 също непосредстенно преди нахлуването на Русия военните операции на украинската армия срещу домбас 🤣🤣🤣 абе всичко е измислица на Кремъл 🤣🤣🤣 виж ако беше нато да нахлуе някъде всички трябваше да сме изпаднали в почти сексуален екстаз нали 🤣🤣🤣

    Коментиран от #18

  • 15 Гост

    14 36 Отговор

    До коментар #2 от "Сократ":

    А стига...не са ли 25000...поименно ли ги чете ....Вие сте същите като тези терористи от Донбас...живеят в Украйна но милеят за Русия...Точно като нашите проруски талибани...И ако не дай Боже утре стане гражданска война и те срещна,дали знаеш какво ще ти се случи....

    Коментиран от #28

  • 16 Гост

    59 13 Отговор
    1. 15000 убити
    2. Забрана да се говори на руски, дори в магазините
    3. Над 50 изгорени живи в Одеса
    4. 8 години непрекъснати обстрели на населените места.
    5. Спиране на пенсиите, заплатите на администрацията и всички останали плащания, дължими от украинската държва
    Кое от горните не е гедонцид?

    Коментиран от #38

  • 17 ivan

    44 10 Отговор
    Вие българските медии правите пропаганда ,защото сте лизачи на Мустафииии
  • 18 Мммммм

    15 31 Отговор

    До коментар #14 от "Някоя си":

    Такива групи има и Русия и специално Путин има специална група за убийства, нацистка! А Азов не са в управлението на Украйна. Те са в отбраната!

    Коментиран от #33, #34

  • 19 Грульо

    35 6 Отговор
    Щом видя автор ДВ и Джамбаза, 1 звезда за фалшива новина и манипулация. :D
  • 20 Ал Бунди

    4 13 Отговор
    Мдааа..нещо неясно.Я чуйте как е ликвидиран един генерал барабар с целия му щаб

  • 21 некой си

    24 5 Отговор
    СПРИ СЕ БЕ ПО ПРОСТ СИ ОТ ПРОСТО КИРО
  • 22 наблюдател

    29 3 Отговор
    Дори не го и чета каквото и да е надраскал-последни издихания.НПО са враг на хората и държавата.Шпиони под прикритие.Задачата - подриване на нравствените и морални устои на хората.Цел-само две гънки в мозъка.Спрете да мислите-има кой да мисли вместо вас.Маса готова за 32-та пола с плюшени мечета и свещи в ръце.Гадост!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Абсолютна пропаганда

    29 5 Отговор
    Този гн Джамбазов е меко казано тотално некомпетентен....не на войната ...да има мир
  • 25 Денисчо

    24 6 Отговор
    Днес съм неуморим на амбразурата !
    Бисер след бисер !
    За Пулицер съм !
    Не статия , направо ракети !
    Е нали знаете ? “Заслужава “ си , нали се сещате ?
  • 26 Kcaniba

    19 6 Отговор
    Баклука пишещ всякви маразми и цинизми тук , да го сложим 8 години в мазета да живее!!!???
  • 27 наблюдател

    20 6 Отговор
    АФторе ,като си такъв аФтор напиши нещо и за коментарите на хората приели по границите си украинците.Па и нещо за плановете на Украйна,САЩ и Нато за периода 20022-23 година.Те не са тайна.
  • 28 Ха ха ха ха ха

    13 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Ти помисли ли на теб какво ще се случи при такъв сценарии? Че да питаш другите? М?
  • 29 кнаус 485

    16 4 Отговор

    До коментар #12 от "Софиянец":

    аБЕ НАЛИ ТЕ ПРАТИХ НА ФРОНТА...ЩО ДЕЗЕРТИРА БЕ РАЗБИРАЧО...
  • 30 АнтиКомунде

    13 27 Отговор
    руските медии са най големите лъжци и манипулатори, то си личи по промитите мозъци на путяблизците в българия,
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Абе пич

    24 6 Отговор

    До коментар #18 от "Мммммм":

    Азов са маша , ръжен за разчистване на сметки спрямо хора с Руска ориентация...прочети за Алеята на Ангелите
  • 34 Ха ха ха ха ха

    23 5 Отговор

    До коментар #18 от "Мммммм":

    Азов са покровителствени от режима в Киев! Сиреч ударната бригада на режима на Зеления!
  • 35 ZZZZZ Русский ZZZZZ

    11 2 Отговор
    Полк "Азов".

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ugn

    11 2 Отговор
    Без коментар:
    Събран материал в статия по години и дати със снимки от журналистка в сайт 24may
    Напишете на google търсачката:
    "Цялата истина за престъпленията на Украйна в Донбас“ (+18)"

    Солидарния, свят който не знае къде е Украйна на картата явно са за тия неща които са изложени в статията и са се случвали цели 8 години до днес
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 пьешу

    11 1 Отговор
    "Центъра за демократичен интегритет" могли са да го кръстят "център за изследване на демокрацията"... или "център за либерални стратегии"... да е ясно. ;)
  • 40 ZZZZZ Русский ZZZZZ

    23 12 Отговор
    Нека България, българите-да видят с кого Русия воюва сега. Тези подчовеци се страхуват да влязат в открита битка, заселват се в градовете и не позволяват на цивилните да излязат оттам.

  • 41 63732818

    11 6 Отговор
    ба маааму ай стига сте ми тровили здравето с РФ.Няма нищо общо с реалността тия статии от тоя род.Всички разбират кой кой е вече .Не внушавайте на следващите поколения да мразят ,почнат ли да мразят вече .са болни хора .Спрете се е .
  • 42 А Буров

    9 4 Отговор
    Дени, вземи се гръмни чичов! Болен си а болеста ти не се лекъва! Съжалявам те!
Новини по държави: