Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Март, 2022 14:01 29 217 89

Могат ли олигарсите да свалят Путин, или това е задача на генералите?

  • владимир путин-
  • русия-
  • олигарси-
  • война-
  • генерали-
  • путин-
  • преврат-
  • украйна-
  • кремъл-
  • станислав маркус

Някои олигарси вече се изказват против войната

Могат ли олигарсите да свалят Путин, или това е задача на генералите? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на САЩ Джо Байдън и други световни лидери атакуват руските олигарси, докато търсят нови начини да накажат Владимир Путин – и онези, които са му позволили и са се възползвали от неговото управление – за воденето на война в Украйна.

Байдън изтъкна богатите олигарси в обръщението си за състоянието на Съюза, обещавайки „да конфискува техните яхти, техните луксозни апартаменти, техните частни самолети“. „Идваме за вашите злонамерени печалби“, каза той. А във Великобритания още двама богати руснаци бяха добавени към останалите девет олигарси, които бяха лично санкционирани заради инвазията.

Още новини от Украйна

Но кои са тези олигарси и какви са отношенията им с Путин? И по-важното е, дали ерозията на тяхното богатство ще направи нещо, за да сложи край на войната в Украйна? В руския контекст олигарсите са свръхбогатите бизнес елити с непропорционална политическа власт. Те се появиха на две различни вълни, пише проф. Станислав Маркус в свой анализ, публикуван в The Conversation, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Първата група се появи в резултат на приватизацията през 90-те години на миналия век, по-специално продажбите в брой на най-големите държавни предприятия след 1995 г. Този процес беше помрачен от значителна корупция, кулминираща в прословутата схема „заеми за акции“, която прехвърля дяловете в дванадесет големи компании за природни ресурси от правителството на избрани магнати в замяна на заеми, предназначени за поддържане на федералния бюджет. Правителството умишлено не изплати заемите си, позволявайки на своите кредитори – бъдещите олигарси – да продадат на търг дяловете в гигантски компании като "Юкос", "Лукойл" и "Норилск Никел", обикновено на себе си. По същество администрацията на тогавашния президент Борис Елцин изглежда обогатяваше малка група магнати, като разпродаваше най-ценните части от съветската икономика с огромна отстъпка.

След като Путин дойде на власт през 2000 г., той улесни втората вълна от олигарси чрез държавни договори. Частни доставчици в много сектори като инфраструктура, отбрана и здравеопазване продаваха услуги на правителството на цени, многократно по-високи от пазарните, предлагайки отстъпки на участващите държавни служители. Така Путин обогати нов легион от олигарси, които му дължат огромното си състояние.

През 90-те години на миналия век олигарсите имаха надмощие над Кремъл и дори понякога можеха да диктуват политика. При Елцин множество олигарси заеха официални позиции в правителството и изобилстваха анекдоти, описващи каси с пари, пренасяни в Кремъл в замяна на политически услуги. Но от началото на века Путин командва парада. По същество Путин предложи сделка: олигарсите ще останат настрана от политиката, а Кремъл ще остане настрана от бизнеса им и ще остави често незаконните им печалби на мира.

Освен това народното разочарование от приватизацията през 90-те години улесни частичното ѝ връщане назад през 2000-те. Путинският Кремъл приложи политически натиск върху олигарсите в стратегически индустрии като медии и природни ресурси, за да продадат контролните дялове обратно на държавата. Путин също прие закони, които дават преференциално третиране на така наречените държавни корпорации. Тези ходове осигуриха контрола на Кремъл върху икономиката - и над олигарсите.

Днес по близост до властта се открояват три типа олигарси.

Първо идват приятелите на Путин, които са лично свързани с президента. Много от близките приятели на Путин – особено тези от дните му в Санкт Петербург и КГБ – са преживели стремителен възход до изключително богатство. Няколко от най-близките приятели на Путин олигарси от Санкт Петербург са Юрий Ковалчук, често наричан „личен банкер“ на Путин; Генадий Тимченко, чийто ключов актив е фирмата за търговия с енергия Gunvor; и братята Аркадий и Борис Ротенберг, които притежават активи в строителството, електричеството и тръбопроводите. Всички тези лица са санкционирани.

Втората група включва лидери на руските служби за сигурност, полиция и военни – известни като „силовики“ – които също са използвали мрежите си за натрупване на изключително лично богатство. Някои от тези така наречени „силовики“ са бивши служители на КГБ, а сега на ФСБ, разузнавачи, които ревниво са наблюдавали властта и богатството на олигарсите от ерата на Елцин и са придобили и двете при Путин. Човекът, за когото се смята, че е неформален лидер на силовиците, е Игор Сечин, председател на петролния гигант "Роснефт", смятан за втория по сила човек в Русия.

И накрая, най-големият брой руски олигарси са аутсайдери без лични връзки с Путин, военните или ФСБ. Всъщност някои настоящи аутсайдери са олигарсите от ерата на 90-те години. Докато Путин избирателно смазваше политически неудобни или смущаващи олигарси след идването си на власт, той не се стреми систематично да „елиминира олигарсите като класа“, както беше обещал по време на първоначалната си предизборна кампания. Например олигарси като Владимир Потанин и Олег Дерипаска, натрупали богатството си през 90-те години на миналия век, редовно фигурират в списъците на най-богатите руснаци днес.

Не се заблуждавайте: независимо от вида им, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез осигуряване на политическо спокойствие и икономическата подкрепа на вътрешните инициативи на Кремъл.

Има случаи, в които олигарсите са използвали богатството си – по отношение на работни места, заеми или дарения – за да влияят на политици в други страни. Например през 2014 г. руската банка FCRB отпусна 9,4 милиона евро на популистката антиевропейска партия на Марин Льо Пен във Франция, създавайки политически дълг към Русия. А през 2016 г. "Лукойл", втората по големина петролна компания в Русия, плати правителствена глоба от 1,4 милиона долара за Мартин Нежедли, ключов съветник на чешкия президент през 2016 г., което позволи на Нежедли да запази влиятелната си позиция. Това помогна да направи чешкия президент Милош Земан „един от най-пламенните симпатизанти на Кремъл сред европейските лидери“.

Някои олигарси изглежда инициират такива геополитически значими сделки доброволно, за да създадат връзка с Кремъл. Въпреки че е трудно да се установят директни причинно-следствени връзки между това, което наричам „геополитическо доброволчество” на олигарсите и прокремълската политика на техните бенефициенти, има силни анекдотични доказателства, че финансирането на олигарсите улеснява приемането на пропутински позиции в страни извън Русия.

Изследвания за укриването на корпоративна политическа дейност предполагат, че използването на привидно неполитически посредници като частни компании е ключова стратегия, чрез която организации като Кремъл могат да скрият политическата си дейност. Това ни довежда до най-важния въпрос: докато санкциите унищожават богатството на олигарсите, може ли това да ги подтикне да изоставят Путин или да променят хода на войната?

Някои олигарси вече се изказват против войната, като председателя на Alfa Group Михаил Фридман и металния магнат Олег Дерипаска – и двамата са санкционирани от Запада. "Лукойл" също призова за край на войната. Въпреки че в момента "Лукойл" не е под преки санкции, петролните търговци вече избягват продуктите му в очакване.

Вярвам, че ще видим все по-гласна опозиция на войната от страна на олигарсите. Най-малкото, тяхната готовност да вършат мръсната работа на Кремъл, опитвайки се да повлияят на западните политици, вероятно ще намалее значително. Но има две решаващи граници за тяхното влияние и способност да влияят върху поведението на Путин.

От една страна, олигарсите не работят добре заедно. В руския „капитализъм на пираните“ тези милиардери най-вече се стремят да надминат своите съперници, за да извоюват щедростта на правителството. Индивидуалното оцеляване с оглед на Кремъл, а не защитата на общи интереси, като премахването на санкциите, е начинът на действие на олигарсите. Кремъл от своя страна обеща държавна подкрепа на санкционираните компании, особено в банковия сектор. По-важното е, че оръжията, а не парите, говорят най-силно в Кремъл днес. Докато Путин запази контрола си над силовиците – настоящите и бивши военни и разузнавачи, близки до Путин – другите олигарси ще останат заложници на неговия режим.

Генералите са по-склонни да повлияят на Путин, отколкото олигарсите – а икономическият колапс може да е още по-убедителен.

Станислав Маркус е професор по международен бизнес в бизнес департамента "Дарла Мур" на Университета на Южна Каролина. Той е изследовател на нововъзникващите пазари, корпоративната стратегия и постсъветската политическа икономика.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 93 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 –––

    61 31 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува
  • 2 кнаус 485

    70 14 Отговор
    Интересен въпрос...но според мен обречен на неуспех....Конфликта е Русия и Сащ....всички други са пионки и пудели....лошо ако конфликта стане горещ.....ако Русия ,респективно Путин не спечели с Русия е свършено.....

    Коментиран от #19, #29

  • 3 Да живее Украйна

    79 53 Отговор
    Сигурно знаете приказката за лъжливото овчарче. Та се сещам че преди 2 седмици Ка Путин и блюдолиз ците му се тръшкаха, че лъжливия запад лъжат че ще напада Украйна. Сега твърдят че те казват истината а лъжливия запад лъже каво става там. А ся да видим според лъжливото овчарче кой лъже? Въпрос с нулева трудност дори за ниско челите русороби.

    Коментиран от #66, #70, #80, #81, #86

  • 4 Операция Валкирия

    42 13 Отговор
    На генералите под ръководството на олигарсите.
  • 5 Gucci x Balenciaga

    44 27 Отговор
    Ако им се живее като кучета да си го пазят да не настине Другаря Пукин 🤣
    Reste en chien ....😁🎵🔉🎶🎧
  • 6 Слава Богу

    30 35 Отговор
    Само Бог може, но той не иска, поне докато Путин му е верен.
  • 7 Милиционерите от КГБ

    44 30 Отговор
    Пуснаха жужето по пързалката!

    Коментиран от #48

  • 8 ФАБ-500

    24 47 Отговор
    Нато и ес като се намесят с военна мощ за украйна и русия ке се предаде

    Коментиран от #20, #69

  • 9 мой

    58 11 Отговор
    Могат генералите, но не искат. Всичко е координирано и предварително разчетено. Това не е война от вчера за днес, подготовката й трае години, вкл. и руската тръба която крадецът от Банкя построи с наши пари е част от тази подготовка.
  • 10 Riant

    41 8 Отговор
    Няма край на таз пропаганда ,пълни олигоф..ни
  • 11 Кремльов

    38 7 Отговор
    Олигарсите ги създаде Путин,за съжаление....

    Коментиран от #14, #16

  • 12 Бивш левскар

    37 22 Отговор
    Щом американските олигарси свалиха Тръмп, защо руските да не свалят Путин.

    Коментиран от #39

  • 13 Мхм

    33 29 Отговор
    Че кой е луд да сваля печеливш човек
  • 14 Генералите

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Кремльов":

    ТОЖЕ !
  • 15 Българин

    19 12 Отговор
    Не може без военните, но военните трябва някой да ги задейства, както Петър Младенов и Луканов се обърнаха към Джуров. Шойгу е смел Шогун, но трябва публично унижените Наришкин и други да се обърнат към него, той сам няма да може.
  • 16 Крушата и дървото

    23 11 Отговор

    До коментар #11 от "Кремльов":

    А нашите олигарси- БСП, сателити на Кремъл.....
  • 17 Анонимник

    20 8 Отговор
    "Станислав Маркус е професор по .... политическа икономика."
    Да бяха почнали статията с това и щяха да спестят времето на хората ;)
  • 18 саш да обяви награда

    29 14 Отговор
    за главата на жужето и ше става бой в бункера кой пръв да го наръга късокракия
  • 19 А другата възможност...?!

    15 12 Отговор

    До коментар #2 от "кнаус 485":

    Ако Русия спечели...?!

    Коментиран от #24

  • 20 тогава

    33 6 Отговор

    До коментар #8 от "ФАБ-500":

    Не мислиш! Като се намесят САЩ и НАТО бъди сигурен, че до края на жалкият ти животец който ще бъде и кратък никога повече няма да пишеш на компютър. Това се отнася за всички. Ядрена война ще унищожи цивилизацията.
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 17 Отговор
    ПУТИН не е ЧОВЕК а звяр
  • 22 Просветените русофили, казват

    37 2 Отговор
    „Телевизорът е мястото, в което хора без чест и съвест,
    разказват на хората без памет и мозък
    колко хубаво е да живееш в страна, която се управлява от крадци и убийци.“
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 кнаус 485

    17 7 Отговор

    До коментар #19 от "А другата възможност...?!":

    Ще спечели целия свят без САЩ....
  • 25 Mutra

    9 0 Отговор
    "силовики" на български се превежда като силоваци .

    Коментиран от #46

  • 26 Двоен стандарт в стил - САЩ...!

    12 4 Отговор
    Ходоровски,няма да го закачаме...!
  • 27 Tутанкамон

    22 5 Отговор
    Как ще го свалят и едните и другите без Путин са пътници,само руският народ може да свали диктатора
  • 28 8888

    23 5 Отговор
    Генералите няма да преглътнат унижението да бъдат победени от Украйна. Олигарсите пък защо да го свалят, суровините им се вдигнаха няколко пъти и то дългосрочно. В света няма празно, ако едни не искат суровини за други са добре дошли.
  • 29 Абсолютно

    36 11 Отговор

    До коментар #2 от "кнаус 485":

    И това олигарсите го знаят! Абе както гледам какво правят на Запад и САЩ, какви мерки за противодействие се взимат, имам чувството, че ЕС и САЩ се управляват и консултират от умствено из@станали! Дори самата кампания против Русия, която се води в западните медии е мало@мна! Европа и САЩ с тази кампания по медиите за очерняне на Русия направиха и най-големите русофоби да станат русофили! Имам чувството, че от техните университети излизат олиг@френи! А медиите ни разправят за "престижни" университети. Това е толкова истина, че са престижни, колкото е истина, че аз съм китаец.

    Коментиран от #67

  • 30 Fate

    14 10 Отговор
    И като свалят Путин след това ще подарят Русия на краварите ?! Или ще ги помолят да разположат ядрени ракети в Украйна ?
  • 31 no name no face no number

    17 17 Отговор
    Путин е Велик и Лавров е негов пророк

    Коментиран от #45

  • 32 От страни

    17 7 Отговор
    Най много д наплашат олигарсите така че да станат върли патриоти, да си върнат парите в Русия и да ги инвестират в руската икономика. Русняцте ще кажат мерси.

    Коментиран от #61

  • 33 Адолф Путин

    24 15 Отговор
    Самите руснаци накрая ще прогонят с камъни тоя Сатана.

    Коментиран от #59

  • 34 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 6 Отговор
    Дори рт1 се умори да лъже и днес си взеха -брек, само вие сте неуморни...лудия не е човек,това е политика на кгб.Когато събитията станат такива каквито ги виждам,ще сменят политиката за да останат в играта.....Макар да не съм сигурен дали Те не са Родители на Вирусът ""Да закрием света"
  • 35 Май

    9 7 Отговор
    Ще трябва да се съюзят едните с другите, но моите надежди са главно във военните, понеже имат някакво чувство за чест и дълг, а олигарсите са просто мафиоти, забогатели с помощта на Путин- тях ги интересуват единствено парите !
  • 36 34567898765

    8 7 Отговор
    от пропогандизъм влизаме в фантасизъм....
    от самолет вече се вижда нищетата на запада , при все че бие рублата
  • 37 Sion

    11 6 Отговор
    Общо взето статия в стил гладна кокошка просо сънува
  • 38 Бай Манчо

    19 11 Отговор
    Хибридната война срещу Русия продължава с пълна сила - сега каква е "опрката" ??? Насаждане на недоверие към власта в Москва и разколебание в хората ? Пуснете си Первьй канал или RTR да видите и чуете какво се случва . Не вярвайте на фейковете които постоянно се тиражират по нашите медии .

    Коментиран от #56

  • 39 Защото

    19 13 Отговор

    До коментар #12 от "Бивш левскар":

    Американският президент е фигурант, подвластен на олигарсите там, а в Русия олигарсите са подвластни на президента!
    С други думи, в САЩ олигарсите (корпорациите) назначават и свалят првзидентите. В Русия президентите се избират от народа!
  • 40 Смешници

    13 5 Отговор
    От вестника,преврати от генерали не се прави,научете някои неща и тогава пишете глупостите си..
  • 41 Гост

    21 12 Отговор
    Предлагам да свалят Зеленски, за това че подтиква обикновените хора да се бият за неговите малоумни идеи.
  • 42 НайНадежден

    9 5 Отговор
    е оня брадатия, кадиров, на него няма да му мигне окото, за солидна сума ще му резне капацуната

    Коментиран от #47

  • 43 Размисъл

    15 7 Отговор
    Това не е задача нито на олигарсите ,нито ба венните.
    Това е мечта на фашизоидиращи се либералоджендери на запад!
    Както винаги техните болни мозъци никога не могат да родят нищо ново , което да е свързано с реалния живот на Земята.
    Те съществуват в някакъв параленен свят,затова и всичко в страните на запад се срутва в момента.
  • 44 Радко-президентчето

    2 12 Отговор
    Бих дал убежище на Вовата Путин , той е мой стар другар ...........даже ще му помогна и за кучето от Бойко
  • 45 Психолога

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "no name no face no number":

    лудия анонимник
  • 46 А бе...?!

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Mutra":

    Силовики=Мутра
    Гей=Пе..ераст
  • 47 Отговор

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "НайНадежден":

    Той и на теб може така да ти я махне,защото в нея няма капка мозък.
    Под обре да я дят свинете.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 БПФ

    26 7 Отговор
    Първо никой не се ли замисля, че подобни конфискации противоречат на абсолютно всякакво международно право? Реално единственото престъпление на тия хора е, че са руснаци !!! Недопустимо е някой да бъде толериран или мачкан от държавата, само защото е с даден произход. Имаше ли разследване, за да се докаже произходът на парите на тези хора? - Не. Имаше ли съдебен процес? - Не. Имаха ли те някаква възможност да се защитят? - Не.
    Така конфискуват чужда собственост - без закон и без съд само КОМУНЯГИ !!! Случаят плаче за международен съд и след него САЩ, британия и останалите им пудели ще си скъсат дирниците да плащат обезщетения. Така по време на Третият райх конфискуваха собствеността на евреи, само защото са евреи. Утре какво, ще тръгнат на хайки за руснаци из Лондон ли - за да ги бесят?
    Същото и за Русия - като и запорираха тази част от държавния резерв в чужди банки. Реално това е посегателство върху собственост на чужда държава. Пак БЕЗ параф нито на съд в Хага, нито на кой да е друг.

    За тези предприемачи (етикетът "олигарси" е измислен като от нaдъpвен комсомолец) - Блумбърг защо мисли, че гневът им ще бъде насочен към Путин и Русия, а не към тези които реално ги ограбиха? Мордашов вече отговори, като забрани на своята компания да изнася стомана за ЕС - а това е една от най-големите стоманодобивни компании в света. Сега урсулата да обяснява на европейската икономика как да компенсира загубата на 3 милиона тона висококачествена и на добра цена ст

    Коментиран от #52

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ммм дааа

    6 3 Отговор
    ей така, след работа като си седна на масата, сипя си едно винце и си се размечтаяяяя............................
  • 52 А бе

    17 2 Отговор

    До коментар #49 от "БПФ":

    какво ще обясни тая кокошка. ЕС няма свястни политици. Цялата администрация в Брюксел е натъпкана с "калинки" като нашие та и по-зле.
  • 53 ганю

    6 1 Отговор
    на олигарсите мястото е в екарисажа
    освиенцим, дахау,гулаг сибир коми и все такива места
    кога ще запукаме и нашите български тъпанари
    че ме сърби показалеца нещо
    как сте бе слънчица.
    огонь
  • 54 Просветен илюминат

    8 0 Отговор
    В каква валута и къде си държат парите тези олигарси?
    Въпрос закачка.
  • 55 Бортников

    0 1 Отговор
    задължение е на Власик
  • 56 Баро

    9 2 Отговор

    До коментар #38 от "Бай Манчо":

    Каква да гледам как са се събрали група слабоумни нагли путинисти и се убеждават един друг колко е право жужето малоумно

    Коментиран от #57

  • 57 Прав

    3 0 Отговор

    До коментар #56 от "Баро":

    Си ако беше Сталин,нямаше много да им се церемони.

    Коментиран от #62

  • 58 Ебтер

    12 7 Отговор
    Големи фантазии и фантастики! Бая романи може да напишете с такива фантазии! Абе хазари-масони от сащ и помощниците им от всичките завладяно страни наречени натовци! Как не можете да разберете, че Вие избрахте Путин за президент! Но същите сили също си избраха Путин за президент! Вашият казва ...каквото има да казва, а нашия управлява! И ако много много се мадуркате нашия може да ви помогне малко да се окъпете с океянска вода! А ако случайно ваши агенти се опитат да направят някаква пакост в Кремъл, ...гарантирам ви 100 процента ще се окъпете и вашата сащ няма вече да е велика империя на злото и лъжата, макар по преди Рейгън да не нарекъл СССР така! Просто нямате шанс, а край вас вашите пудели от Европата...просто ще си сменят правителствата на по-норюални и дружелюбни управляващи! И стига сте мечтали глупости! Светът ще стане съвсем различен ...и без вас сатанистите!

    Коментиран от #60

  • 59 Сънчо

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Адолф Путин":

    Женати ли имаш предвид.
  • 60 Еблер

    12 4 Отговор

    До коментар #58 от "Ебтер":

    Точно джуджето с монголоидното личице е представител на лъжата и на злото. Неговите олигарси грабят от десетилетия изтрадалия руски народ. Ти в САЩ бил ли си за да знаеш кого плашиш? Руското пияно мече ще плати страшна цена за тази безумна война по време на световна здравна криза. Как си представяш че ще свърши всичко това?
  • 61 Антикомунист

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "От страни":

    Ще ги върнат на п...кин ден.
  • 62 Антикомунист

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Прав":

    Прав си ---- доказал се сатрап
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Технополис

    7 4 Отговор
    Когато се бръкне дълбоко в джоба на олигарсите, как мислите, ще реагират те.Пред него ще проявяват " вярност", а зад гърба му ще мърморят и недоволстват.Да изгубиш имоти и пари заради глупостта на един шизофреник, ще доведе до бунт.Това вече се наблюдава при приближените му.

    Коментиран от #68

  • 65 Владо

    11 1 Отговор
    Никой няма да бъде свален, даже няма и конфликт САЩ - Русия, това което се случва е съгласувано от тези "велики" сили. Русия си взима контрола над Донецк и Луганск + излаза на Азовско море и връзката на Крим със сушата , а останалата част от Украйна си остава под влиянието на САЩ
  • 66 stan40

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Да живее Украйна":

    Като българин поставям България на приоритентно място. Да живее България! Българския интерес пред останалите!
  • 67 stan40

    11 2 Отговор

    До коментар #29 от "Абсолютно":

    Ще оправдаят с Путин своята некадърност. Войната ще прикрие кражбата на политиците по време на пандемията. Народите ще платят сметката със спестяванията си. Има тарикати, защото има балъци.
  • 68 stan40

    7 0 Отговор

    До коментар #64 от "Технополис":

    Аз счетоводител на руските олигарси не искам да бъда. Искам глупостта на политиците ни да не е за моя сметка.
  • 69 Петър

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "ФАБ-500":

    Не става НАТО да се намеси-руснаците не налитат на педали,не ги тачат в Русия
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 WhiteNoise

    8 4 Отговор
    гладна кокошка сънува. като свалят путин да не мислите че горби ще дойде на бел кон? или елцин ще възкръсне?
    ще дойде некой още по-откачен и ще ви къдри кат водородния ким. през 2 дни
  • 72 ДААА

    8 3 Отговор
    НО ПЪРВИ НА СРЕЩА С ОЛИГАРСИТЕ БЕШЕ....ПУТИН!
    БАЙ, БАЙ АМЕРИКА!.......
    А БЯХА ГОДИНИ КОГАТО КАЖЕШ:
    "АЙ ЕМ АМЕРИКАН!" ВСИЧКИ ТИ КОЗИРУВАХА ... СЕГА НА СЪЩАТА РЕПЛИКА ПОВРЪЩАТ!
  • 73 Vat

    4 6 Отговор
    Винаги може и по-лошо!А някой представя ли си ,ако 160 милиона гладни руснаци тръгнат към Европа!След толкова санкции това се очаква до няколко месеца.Как и кой ще ги спре?Явно малоумните управляващи на Европа това не го мислят.

    Коментиран от #74

  • 74 00014

    7 3 Отговор

    До коментар #73 от "Vat":

    Мислиш като Vatман. Русия си е самодостатъчна страна - енергия, суровини, храна. Ти му мисли - студ, пеша и гладен при инфлация 100%.
  • 75 Не става

    9 3 Отговор
    И това ли мечтайте бе черни крьстове На орьфате Русия като чакали Мисля че натисне ли Путин последното копче и света е вече спомен Ще потьнем заедно Имахме кьсмет да живеем с империята на злото Подпалила 100 войни и революций Не е ходила само в Папуа и Нова Гвинея и там да им спретне една демокрация с фондове да ги спасяват Но ще ядат дьрвото през зьбите и после ще се крият в килера с подвита опашка
  • 76 ЦарВул

    2 1 Отговор
    В един разказ на Хайтов се казваше:ЕДНО Е ДА ИСКАШ,ВТОРО Е ДА МОЖЕШ И ТРЕТО И ЧЕТВЪРТО ДА ГО НАПРАВИШ!!ТАКА,ЧЕ ИЗВОДИТЕ ОСТАВЯМ НА УМНИТЕ!!ЗА ДРУГИТЕ НЕ КОМЕНТИРАМ!!!!ТОЛКОЗ!!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 ЦарВул

    1 1 Отговор
    АМИ АКО БАБА БЕШЕ НАГОРЕ С КРАКАТА ДАЛИ ДЯДО МИ ЩЕШЕ ДА СЕ ОЖЕНИ ЗА НЕЯ ИЛИ ТЯ ЩЕШЕ ДА СТАНЕ СПЕСТОВНА КАСИЧКА???ТОЛКОЗ!!!!
  • 79 А кой от тия руски алигатори

    3 0 Отговор
    Конкретно плаща на тия от израждане?
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Ал Тъпоне

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Да живее Украйна":

    Как може да си толкоз прост? Или не. Всъщност ти може, но не разбирам как може политиците, които избираме да са с очевидно такива качества. Това е война между два славянски, православни народа, провокирана от чужди сили. Тази война е трагедия. В нея няма да има победители и победени, а само губещи. Единствения печеливш от тази война е зад океана.Не случайно ФЕД напечата с 40% повече долари от наличните през корона кризата за разлика от 7% на ЕЦБ. Мислиш ли че не са знаели какво пряавят? Знаели са! След тези събития еврото се самоуби, като резервна валута на долара и много вероятно след всичките усилия за прекратяване на войната чрез санкции да тръгне към паритет с цената на долара, а Еврозоната да изпадне в дълбока и продължителна рецесия , а САЩ да си възвърнат поразклатеното световно влияние след търговската война на Донал Тръмп с Китай и световното господство на американския долар. Всичко е за пари. Дори тези военни с предишен, които декларираха ,че отиват в Украйна за да се бият уж на страната на украинците знаеш ли какви хора са? Това са бивши наемници. Тези хора участват в подобни действия за пари. Не искаха да им се виждат лицата. Защо ли? Какво мислиш ще направи един наемник, който декларира, че дори да няма някаква организация, която да им плаща ще се организира други такива, като нещо и ще влезе в Украйна. Нали се сещаш, че банките не могат да си изнесат трезорите за една седмица, а Киев е град с население по-вече от цяла България. Банкит

    Коментиран от #83

  • 82 нгжжж

    2 3 Отговор
    предлагам да свалят путин, за това че подтиква обикновените хора да се бият за неговите малоумни идеи
  • 83 Ал Тъпоне

    4 0 Отговор

    До коментар #81 от "Ал Тъпоне":

    В трезорите на банките в Киев има милиарди. Какво е по силите на един обучен наемник, който е наясно как се водят бойни действия в чертите на населеното място, не е длъжен да спазва вечерен час, и е добре въоръжен и подготвен? Какво мислиш че ще се случи, когато започне масиран обстрел върху Киев. Дали някой ще остане да пази банковите трезори и ако ли да дали тези хора ще могат да се противопостявят на добр въоръжен и объчен наемник, свикнал да убива? Задай си въпросите. Войната е гадно нещо и никой не иска да си го причини. Немниците също ако не получат достатъчно или ако не могат да си вземат сами достатъчно. Я погледни САЩ! От гражданската война насам воюват само на чужда територия или както в момента насъскват братски народи да воюват едни срещу други ако не правителството , то банкерите и хората с пари го правят, но пък и те плащат на правителствата, така че всичко е ясно!
  • 84 Маг

    1 2 Отговор
    Толкова сте тъпи и прости!!!
    Слава на РУСИЯ!
    ДА ЖИВЕЕ ПУТИН!
  • 85 Смех

    1 1 Отговор
    И са кво, западните плъхове са на страната на олигарсите... Ах, ваште игрички....
  • 86 хаха

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Да живее Украйна":

    Ами най-вероятно е щяла да нападне точно Донецк и Луганск, защо иначе са безбройните й скрити бази из страната и защо въоръжаваха нацисти...Такива паравоенни радикализирани отряди се въоръжават от Америка навсякъде, където искат да свалят някого, да нападнат. Или САЩ са червената шапчица според вас, мили и невинни?
  • 87 124

    5 2 Отговор
    Международният бандит Америка не можаха да направят техен васал Путин както го правят вече 70 г. по света с войни, кризи, преврати, заплахи... Първобитен краварски рев, медийно затъмнение, цензура, лъжи, шантаж, санкции, рев, че има контрасанкции, насаждане на зверска русофобия.

    Стандартната им процедура не сработи. Диотските интереси да унищожат Русия не се постигнаха...

    Русия не се продава! Господа Кравария, не познавате руския народ!
  • 88 Вън

    2 0 Отговор
    Хайде, махайте го и да си заживяват нормално
  • 89 гого

    5 0 Отговор
    Що бе господа американски куросмукачи - що спряхте някой руски канали - въпроса е към СЕМ и Кирето Петков- ако четат новини изобщо с кухите си глави - що като америка правеше войни преди няколко години не спряхте краварските телевизий - отговорете моля бе господа помияри - не се сещам за достатъчно обидни думи с които да ви нарека.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания