Отидете към основна версия

12 072 64

„Повратна точка във войната”: Русия и Украйна ще преговарят в Турция

  • украйна-
  • турция-
  • война-
  • русия-
  • мевлют чавушоглу

Турция прави опит да сложи край на войната в Украйна

Снимка: UNIAN

Външните министри на Русия и Украйна ще се срещнат в Турция в четвъртък, каза на пресконференция турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Ню Йорк Таймс". По думите му това може да е "повратна точка във войната".

Срещата ще се състои в кулоарите на дипломатическия форум в Анталия, а първият турски дипломат също ще присъства. Турция, член на НАТО, която има икономически и военни връзки както с Русия, така и с Украйна, многократно е предлагала да посредничи в конфликта.

Руската армия по заповед на Владимир Путин предприе пълномащабна инвазия в Украйна на 24 февруари. В Беларус делегации на Русия и Украйна до момента проведоха две срещи, но без особен резултат. Чавушоглу заяви, че съвсем скоро външният министър на Украйна Дмитро Кулеба ще проведе среща с руския си колега Сергей Лавров на турска територия. Турция има стратегически интерес на войната в Украйна възможно най-бързо да се сложи край.

Запазвайки своята неутрална и балансирана позиция, Турция продължава дипломатическите си усилия за деескалация на конфликта в Украйна, като призовава всички страни да проявят сдържаност, посочва "Дейли Сабах". Докато Анкара се противопостави на международните санкции, предназначени да изолират Москва, тя също така затвори Босфора и Дарданелите за руски кораби, позовавайки се на конвенцията от Монтрьо от 1936 година.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: