Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Март, 2022 12:37 6 169 55

Украинците са готови да жертват последния мост, водещ към Киев

  • киев-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • мост-
  • каспер

Денем улиците на Киев стават все по-опасни и опустяват

Украинците са готови да жертват последния мост, водещ към Киев - 1
Снимка: UNIAN

Каспер е "партизанското име" на сержант от украинските доброволчески части, който със свито сърце се готви да взриви последния останал и изцяло миниран мост, съединяващ Киев с териториите, където напредват руските сили, пише БТА.

Другарите му са вдигнали във въздуха всички други мостове по западния фланг на украинската столица в отчаян опит да спрат руските танкове. Единственият все още невредим мост над река в град Билогородка на 25 км западно от столицата води към тънещи в зеленина села с много летни вили, превърнали се днес във военна зона. Получи ли Каспер заповед да взриви моста, град Киев ще бъде отрязан от запад от тила.

"Ще опитаме всичко възможно, за да го запазим", заявява пред АФП бившият парашутист. Но приближаващите боеве удрят по бойния дух на украинците, застанали на барикадите. Руските бойни самолети, присъединили се към сухопътните сили, бомбардират околните села и градове. Вълната от хора, бягащи от все по-близките сражения, изглежда няма край. А редките часове на затишие между ударите карат украинските войници да се страхуват, че руските сили всъщност подготвят още по-яростни атаки. Каспер наблюдава украинския разузнавателен дрон, летящ над фронтовата линия, и признава, че скоро ще се наложи да разруши последния мост, водещ към районите, западно от столицата. "Ако ни заповядат отгоре или ако видим, че руснаците напредват, ще го взривим . . . заедно с колкото може повече вражески танкове", уверява той.

Подготовка за партизанска война

Откакто в предградията се водят битки, денем улиците на Киев стават все по-опасни и опустяват. С поредното напредване на руските сили по източния бряг на Днепър - реката, течаща през Киев, бойни части са се приближили на около 50 км. Западният сектор обаче би осигурил на руските войски по-пряк достъп до центъра на столицата и правителствения комплекс.

Местни жители се готвят за партизанска война - сред тях е Олександър Федченко, 38-годишен шлосер. В свободното си време Федченко е водел телевизионно предаване за най-популярните марки коли в Украйна. Превърнал е обаче просторния си гараж в нелегална работилница за оръжия, с които да въоръжи украинските доброволци. "Щом започна войната, всичко се промени", подчертава той. "Разбрахме, че наши техници знаят да правят оръжия. А други - коктейли "Молотов". Вършим абсолютно всичко, което можем", разказва автомонтьорът.

"Това може да е последният ни ден"

Всички служители от автосервиза на Федченко са сменили работните гащеризони, изпоцапани с масло, с маслиненозелените униформи на доброволческите части. Двайсет и осем годишен нов боец, избрал си псевдонима Крос, заварява нещо по едрокалибрена картечница - трофей на украински войници, пленили руски танк. Мъчи се да превърне картечницата в леко оръжие, което нетрениран доброволец би могъл да използва в улични боеве. "Това нещо може и да не стреля много точно, но е по-добро от нищо", коментира той. "Толкова народ е наясно, че вършим тези неща и че те може да не са съвсем законни - продължава той. - На война обаче законът не е важен, важна е само отбраната на страната."

Гласът на Федченко прекъсва, когато започва да говори за началото на руското нападение на 24 февруари. "Чувствах се безсилен. И да ми бяха сложили в ръцете "Калашников" - нямаше да издържа и 10 минути. Но имах нужда да направя нещо", казва той. Импровизираната му оръжейна работилница е в опасност от евентуален руски удар. Наистина, огромният му гараж се намира на едно от шосетата в западния край Киев. Много промишлени сгради, разположени на същия път, вече са в развалини. "Всички тук знаем, че може да ни атакуват всеки момент - изтъква монтьорът. - Всеки знае, че това може да е последният ни ден. Но продължаваме да идваме тук." Ганна Галниченко, 64-годишна пенсионерка, също говори през сълзи. Дошла е пеш от нивите в "ничията земя" между моста, наблюдаван от Каспер, и селата, превзети от руските сили. "Не зная къде са децата ми. Не мога да се свържа с тях по телефона", казва тя с треперещ глас.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски

    117 17 Отговор
    Жертва цяла Украйна те за моста ми говорят

    Коментиран от #13

  • 2 Последния Софиянец

    106 16 Отговор
    А откъде ще бягат нацистите?!
  • 3 Смех

    103 17 Отговор
    Украинците нали печелят войната .. те не стигнаха ли вече до Моска? Какви мостове ще горят нали са велики нацисти...

    Коментиран от #23

  • 4 доко

    59 18 Отговор
    УКРАИНИ СВАЛЯИТЕ ПАНТАЛОНИТЕ...НАЛЯГАНЕТО Е ГОЛЕМО...АНАА
  • 5 Делю Хайдутин

    66 8 Отговор
    Партизанско име а?Страх ги е от съд.
  • 6 Шебек с лилави венци

    77 12 Отговор
    След като Полша и САЩ,се изгавриха вчера с Зеленски,вярно може да им последният ден.
    Еврейчето,го лъжат и насъскват,за да продължи да се бие срещу руснаците,като залъгват за военна помощ и приемане в ЕС.Ала на господарите му отвъд океана, играта е секне папането на Газпром от газовите доставки за Европа.Целият цирк е,за да идва с танкери втечнен "демократичен" газ през Атлантика.
  • 7 Луд

    62 6 Отговор
    Щял а взриви моста с колко се може повече вражески танковенанего.Те руснаците са луди ище минат по моста без даго проверят.

    Коментиран от #31

  • 8 съмнителна работа

    56 5 Отговор
    Сега даваха една украинка с вид на излязла току що от някоя кръчма копае окопи.Искам я след края на войната на вилата да копае двора.Това с лопатата лично ще избие една рота чеченци.Страшна беше.Путин трябва да се предаде до довечера.

    Коментиран от #20

  • 9 Урсула

    57 6 Отговор
    Взривявайте. ЕС ще ви компенсира с милиардите дето щяхме да дадем за България
  • 10 горски

    45 5 Отговор
    Руснаците започнаха да пренасочват бежанските потоци към Русия и Беларус.Когато знаеш ,че семейството ти ,отива при противник,бойния дух отива на кино при Зеленски.
    Гаден ход,но в ответ на украинския да държиш заложници в града...
    Войната тепърва започва...

    Коментиран от #15

  • 11 Българка

    23 64 Отговор
    Това е трагедия. Има ли сила да озапти озверелия нашественик. Руският Хитлер потопи в кръв, сълзи и разруха братски, славянски народ , поради психопатните заповеди на тиран, диктатор, социопат, убиец, терорист
    Бог да пази Украйна, украинския народ! Дано руските войничета свалят оръжието и отказжат да извършват масовите убийства,, които им е наредил руския Хитлер

    Коментиран от #12, #19, #24, #27, #30, #52

  • 12 Последния Софиянец

    48 9 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Съюзниците на Хитлер са Бандеровците.

    Коментиран от #16

  • 13 !!!?

    11 17 Отговор

    До коментар #1 от "Зеленски":

    Безмозъчник !!!?
  • 14 Kcaniba

    38 6 Отговор
    Нацисткият режим агонизира като Берлин 1945!!!
  • 15 стоян георгиев

    12 37 Отговор

    До коментар #10 от "горски":

    горски, руснаците нищо немогат да направят на украинците.могат само да ги убиват както са го правили векове,но сега доиде време украинския народ да отвърне.както е казал един поет на лошия с ножа по главата.лошото е горски че впиянечение български ватник като теб отдавна е изгубил във вените си кръвта на въпросния поет.останала е само робската душа и домашната ракия.

    Коментиран от #50

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 кочо кондензатора

    34 4 Отговор
    каквото и да правят ,ще гризнат дръвчето ,нема лабаво ТОВА Е РУСИЯЯЯЯЯ както казваше един герой от филм
  • 18 хаха

    41 2 Отговор
    Те Киевските нацисти мостовете ги "жертват" не срещу влизане, а срещу излизане на ГРАЖДАНИТЕ, които да бъдат използвани за щит от терористите-нацисти.

    Всички Руски градове са взети от нацистиките батальони, като в същото време в тях масово се убиват хора, защото според тях, живи руснаци не трябва да останат, но скоро всичко ще приключи, и ще има съд за заловените живи нацисти, а за разрушените градове ще имя възмездие – в който ден видите, че западните "дипломати" започнат масово да напускат Лвов, в този ден ще има и съобщение от Руска страна, за масово напускане на градовете в цялата западна част на Украина наречена Галиция( нацистка) защото ще бъде извършено по градовете това, което направиха и нацисти с Руските, само че ще е желателно населениета да ги напуне, защото камък върху камък няма да остане от тях! – след това ще може спокойно да се върнат нацитата и да ровят в останките, търсейки си жилищата.
  • 19 bullneck

    14 2 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    не няма, пед@лите не са силни хах
    който посее вятър ще жъне буря
  • 20 Верно ли

    33 2 Отговор

    До коментар #8 от "съмнителна работа":

    Да, видни са такива разлики. Вчера гледах доста филми в Тубата за Украйна. Най-впечатляващия беше на един немски журналист "Украинска агония" и след това автоматично ми се включи някакво друго филмче за жените в украинската армия. Начервени, нагримирани, с изписани вежди, майка на две деца - снайперистка и т.н. Беше просто брутално да ги гледам след гледката на възрастни жени и малки деца, мръсни, кални и гладни, спящи в мазета, без ток и без всякакви неща от първа необходимост, и на тзо фон - "героините украинки", тръгнали на война все едно отиват на бар....
  • 21 Да го жертват

    27 2 Отговор
    Щом считат, че това ще спаси нещата да го жертват. От много години в армиите са на въоръжение и т.н. инженерни съоръжения. Много са, да не ги изреждам. С тях се преодаляват както сухоземни така и водни препятствия. Грамотните сапьори взривяват, така че да може после лесно да се възстанови. Първия мост който взривиха и се видя по ТВ беше трагедия. И днес продължават да излъчват кадри от него уж като разрушен от руснаците. Лесна се разрушава, трудно се строи. Ама война е, не всичко може да се прецени.
  • 22 Грульо

    32 1 Отговор
    Петлюровците и бандеровците си бутнаха всички мостове, а вчера се оплакваха, че руснаците им били унищожили инфраструктурата и това затруднявало хуманитарните акции.
  • 23 БОКО

    35 1 Отговор

    До коментар #3 от "Смех":

    МИ НАЛИ ЕС И НАТО ГИ ЛЪГАХА 30 ГОДИНИ ЧЕ ЩЕ СА ПЪРВИТЕ КОИТО ЩЕ ПРЕВЗЕМАТ МОСКВА АМА МАЙ ЩЕ СА ПЪРВИТЕ КОИТО ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ ДЪРЖАВА ...НАТО Е ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ КОЯТО ЗА НИЩО НЕ СТАВА САМО ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ КАТО УСЕТЯТ ДЕБЕЛИЯ БЯГАТ КАТО КРАВАРИТЕ ОТ ВСИЧКИ ВОЙНИ КОИТО СА ПОДПАЛИЛИ
  • 24 ZZZZZZ

    22 5 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Не забравяй, че ще се погрижим в България да бъде освободена от наистите като тебе по един, или друг начин.

    Коментиран от #36

  • 25 456789098765434

    17 1 Отговор
    партизаните на киев хляб ядът ли ?
    за един приятел питам
    обкръжени, значи ....победени , ама не просто.... заличени
    добре дошли в запада укри.....
  • 26 Верно ли

    26 0 Отговор
    Питам аз къде са ООН тук, освен да си чешат езиците, да изведат възрастните, жените и децата, а ония фашизирани нацисти да си се трепят докато искат? Във филма има и доста за абсолютното бездействие на ОССЕ и откровеното затваряне на очите за случващото се там!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 XXL

    25 1 Отговор
    А ФАЩ и ОТАН са готови да жертват срещу Русия цяла Украйна до последния украинец и украинка. Правилно отразяващите евроатлантически С.М.Р.А.Д. ще ги пишат жертва на путинската агресия и толкова.
    После се оглеждат и решават къде ще е следващото бойно поле, и почват да насъскват местните туземци срещу Русия за следващата война. Почнали са още на мюнхенската конференция през 1938 и едва ли някога ще спрат...
  • 29 Иванушка

    19 3 Отговор
    Много "трагично", някъв фашага ша взривява ръждав мост. Не знам дали сте ходили в Украйна ама тая страна е някакава Кочина и заслужава да се изравни със земята и построи наново. Което се и случва де ))
  • 30 БОКО

    21 5 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    АЛОО БЪЛГАРСКИ БОКЛУК ...КОЙ ДА ПАЗИ БОГ ...ТИ МАЙ СЕ ГАВРИШ С БОГА А???ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ В УКРОПИТЕЦИТЕ В 16 АМЕРИКАНСКИ ЛАБОРАТОРИИ СА РАЗРАБОТВАЛИ БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ .. ЗНАЕ ЛИ ЧЕ ЕМЕРИКАНЦИТЕ СА ИМ ДАВАЛИ ПЛУТОНИИ ДА ПРАВЯТ АТОМНИ БОМБИ НА УРКРАИНСКИТЕ ФАШИСТИ ???В ОСВОБОДЕНИТЕ ЗОНИ СЕ СЪДЪРЖАТ ДОКУМЕНТИТЕ ЗА ОПИТИТЕ КОИТО СА ЗАБРАНЕНИ В АМЕРИКА ПРАВЕНИ В АМЕЕРИКАНСКИ ЛАБОРАТОРИИ В УКРАЙНА . МАЙ МАЛКО ТИ БЕШЕ АМЕРИКАНСКИЯ КОВИД ...А???
  • 31 😄😄😄

    19 2 Отговор

    До коментар #7 от "Луд":

    Руснаците ще минат от там от където не ги очакват 😄😄😄
  • 32 Наивници, само по мост ли могат да ви

    23 1 Отговор
    смачкат, по въздух ще им е много по лесно, но тогава ще измрат много невинни хора. Бандерите са страхливи мишки, не пускат хората да се евакуират, защото сега се крият сред цивилните. Като са толкова ербап, да не минират мостове, а да оставят хората да напуснат града, пък после да правят каквото искат, а то е ясно какво ще е, ще станат на леш.
  • 33 Това ще ви са

    23 1 Отговор
    последните дни,терористи!
  • 34 Хahaha

    13 1 Отговор
    Ако ги оградят с бодлива тел и им спрат тока и газа, след няколко дни ще се самоизтребят.
  • 35 Sieg

    14 0 Отговор
    И сащ са готови да жертват и последния украинец.
  • 36 Българин

    5 10 Отговор

    До коментар #24 от "ZZZZZZ":

    Копейкин, ти ли си бе? Що не ходиш да спасяваш етнически българи от Украйна, ами пишеш заплахи под измислено име?

    Коментиран от #40

  • 37 А бе дойчо

    14 0 Отговор
    Те жертваха държавата си, народа си, а ти си взел да плачеш за някакъв мост, който най вероятно не те, а руснаците ще приземят. Укрите само по жилищни блокове, болници и хуманитарни коридори гърмят.
  • 38 Хahaha

    10 0 Отговор
    Все си мисля, че на европа ще и се наложи да плаща репарации. Дано да не съм прав.
  • 39 1234

    17 1 Отговор
    Те тези нацисти за понтони чувалили са? Нищо не може да спре настъплението на Русия! Още малко им остава. И после ще питат Кличко и брат му - колко руснаци лично сте убили? Ама няма недей!

    Коментиран от #54

  • 40 Делю Хайдутин

    2 8 Отговор

    До коментар #36 от "Българин":

    Копейкин е в Болград, Украйна.

    Коментиран от #42

  • 41 Просто човек

    6 16 Отговор
    Всички вие, защитаващи Путин и войната, трябва да се засрамите...Поспрете, потърсете доброто в сърцето си...и продължете напред....

    Коментиран от #44, #46, #48

  • 42 Българин

    3 9 Отговор

    До коментар #40 от "Делю Хайдутин":

    Ще ти се. Копейкин оглежда луксозен имот в София, че рублите от Пасьолството на Задунайская Губерния в България губят стойност и трябва да се харчат в спешен порядък!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Факт

    5 0 Отговор
    За партизани трябват ятаци!?
  • 46 1234

    12 0 Отговор

    До коментар #41 от "Просто човек":

    Кафявата чума никога вече не трябва да бъде оставяна да надигне глава! От това ще страдат всички народи! Замислете се.
  • 47 БОКО

    8 0 Отговор
    Очевидно е, че с началото на специалната военна операция Пентагонът имаше сериозни опасения относно разкриването на провеждането на тайни биологични експерименти на територията на Украйна.

    ЧЕТЕТЕ ПРОСТ МАТРЯЛ ТОВА Е НАТО И САЩ
    Получените документи потвърждават, че в украинските биолаборатории, в непосредствена близост до територията на Русия, се е извършвала разработка на компоненти за биологично оръжие.

    За липсата на подправяне на факти, нарушения на САЩ и Украйна член 1 на Конвенцията на ООН за забрана на бактериологично (биологично) и токсично оръжие, украински Минздравом във всички биолаборатории е изпратено указание за спешна премахване на съхраняваните запаси опасни патогени.
  • 48 А 2014 година писа ли сълзливи писма

    12 1 Отговор

    До коментар #41 от "Просто човек":

    до бандеровците в Украйна, които гориха живи хора на майдана? А когата 8 години украинската фашиска армия избиваше мирно население в Донец и Луганск, писа ли им,сълзливи писма. А когато САЩ срина Ирак до земята писа ли сълзливи писма? Тогава САЩ го водеха операция пустинна буря, а сега в Украйна го водят война. Престанете с лицемерието, краварите са виновни за всички злини по земята, на тях пишете писма.

    Коментиран от #51

  • 49 Мимч

    8 0 Отговор
    Е па не разбраха ли тези урки,че търсят зеления и Кличко руснаците и да ги изпратят в Сибир да се боксират.Предават ги и мостът им ще се запази,иначе и целия Киев ще е взривен не само моста...
  • 50 Стояне,

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    препълнена подлого, като ти чета неграмотното писане ми е ясно, че ставаш само за краварника.

    Коментиран от #53

  • 51 Адмирации

    7 0 Отговор

    До коментар #48 от "А 2014 година писа ли сълзливи писма":

    Адмирации за изписаната истина.
  • 52 Не си наред

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Не си изобщо в час! Много си зле!
  • 53 стоян георгиев

    0 5 Отговор

    До коментар #50 от "Стояне,":

    дрогаре я обяснете на българския народ кои са опълченците и кои са азиатските орди в ситуацията пред киев?жал ми е за вас,дрогаре.честно ме е жал до кво опустошение ви доведе вярата в диктатори и домшната ракия.украинците дрогаре ще се оправят,но ние за съжаление няма докато искате да живеете в свят доминиран от милиционери и мутри.бедността и липсата на деца ще продължи да битува по земите ни докато не изчезнете като вид.поклон пред украинския народ за съжаление ние не сме като тях!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 И това ни сполетя

    1 1 Отговор
    Надбягване с един кон. Казано е само от Украйна вести, мнения, коментари. Но полюсити са ДВА. Дерзайте поплювковци. И в СФРЮ на Дунав, разрушиха мостове. Ни НАТО ни ЕС ви САЩ виреят там
Новини по държави: