Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Март, 2022 11:01 2 546 19

Войната в Украйна: ще вкара ли тя Швеция и Финландия в НАТО

  • нато-
  • швеция-
  • финландия-
  • украйна-
  • русия-
  • сигурност-
  • европа-
  • членство в нато-
  • война

Досега те бяха военно неутрални: Швеция и Финландия оставаха извън НАТО, което се споделяше от мнозинството техни граждани. Но войната в Украйна сега променя тези нагласи.

Войната в Украйна: ще вкара ли тя Швеция и Финландия в НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Скептицизмът по отношение на присъединяването към НАТО отслабва и в двете държави в резултат на руската инвазия в Украйна. Актуално допитване в Швеция показва, че възприятията по този въпрос са се променили драстично: 41% казват, че подкрепят членство в НАТО, 35% са против, а 24 на сто не са сигурни. Промяната в нагласите е дори по-сериозна във Финландия. За пръв път в историята на страната, по-голямата част от финландците подкрепят евентуално присъединяване към отбранителния алианс.

За сравнение: доскоро привържениците на членството в НАТО бяха между 24 и 28%. Сега одобрението е нараснало до 53 на сто, което представлява изумителна промяна, казва за Дойче Веле Хенри Ванханен, финландски външнополитически анализатор и съветник на опозиционната Национална коалиционна партия. Въпреки сериозно нарасналото одобрение, вътрешната политика може да възпре правителството да кандидатства за членство, като това особено важи за Швеция, казва Анна Висландер, председателка на Института за сигурност и развитие в Стокхолм. За да се събере парламентарно мнозинство, ще трябва някоя от партиите бързо да промени позицията си, а това невинаги е лесна задача, добавя тя.

Още новини от Украйна

Силни военни връзки

Традицията на неутралитет на Швеция и Финландия беше прекратена след края на Студената война, когато се присъединиха към Европейския съюз. Отказът от участие във военни алианси обаче остава непроменен, въпреки че и двете държави все повече си сътрудничат с НАТО през последното десетилетие.

"Имаме много силни двустранни връзки със САЩ, както и тристранно споразумение между Швеция, САЩ и Финландия. Швеция от 2014 г. е и партньор с разширени възможности в рамките на НАТО,” коментира Зебулон Карландер, военен анализатор.

Това сътрудничество позволява на Швеция да взима участие във военни учения с НАТО. По същия начин, когато Швеция провежда свои военни учения, други държави-членки на НАТО, и най-вече САЩ, се включват в тях. Без значение, че Швеция и Финландия са облагодетелствани от тези отбранителни партньорства, може би е време за следващата стъпка. "Мисля, че вече трябва да погледнем от друга перспектива и да направим крачка напред”, казва по този въпрос Ванханен.

На срещата на НАТО миналата седмица беше взето решение Швеция и Финландия да получават разузнавателна информация от Алианса – с цел да могат да оценяват адекватно ситуацията в Украйна. Русия вижда в отношенията на двете скандинавски държави с НАТО заплаха за своята сигурност и заплашва, че евентуален техен прием ще предизвика реакция от Москва. От Хелзинки и Стокхолм реагираха по един и същи начин на това - с възмущение.

Симбиозата между Финландия и Швеция

Войната в Украйна означава, че обстановката коренно се променя. Швеция и Финландия от години са стратегически партньори в областта на сигурността и отбраната. Ако едната или другата държава направи крачка към членство в НАТО, много е вероятно и другата да я последва, твърдят и Ванханен, и Карландер.

"Трябва да преосмислим руската заплаха за Финландия. Мисля, че вече може да се каже, че Русия представлява военна заплаха и за Финландия,” казва Ванханен.

"Причината в Швеция и Финландия да се повдига въпроса за НАТО е точно начинът, по който Русия заплашва съседните на нея държави,” отбелязва Карландер. "Каквото и да реши Швеция, то е изцяло на база на мнението на шведското правителство, парламент и народ.” Пример за променените нагласи в Швеция е решението на Стокхолм да предостави оръжия на Украйна, вкл. 5 хиляди противотанкови снаряда. Карландер нарича този ход безпрецедентен и много показателен. "Не сме подпомагали с оръжия никого от войната между Финландия и Съветския съюз от 1939,” обяснява той.

Междувременно и Финландия изпрати оръжие на Украйна.

Колко бързо могат да се присъединят?

В началото на февруари лидерът на шведската опозиционна Умерена партия Улф Кристерсон изрази увереност, че страната ще стане част от отбранителния съюз в рамките на следващите 5 години. Войната в Украйна обаче може да ускори процеса. От друга страна, предстоящите парламентарни избори в Швеция може да провокират политически размествания в страната, които да задълбочат разделението по въпроса и да доведат до забавяне, коментира Висландер.

Ванханен е оптимист, че на Финландия може да отнеме дори по-малко време. "Мисля, че ще се случи в рамките на няколко месеца, най-много една година”, казва той.

Автори: Робърт Мъдж, Тери Шулц


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    16 24 Отговор
    Трябва да са луди да не се присъединят към нато с тези агресори в близост. Съвсем скоро ще има и мощна европейска армия, обаче.

    Коментиран от #8, #14, #19

  • 2 1234

    8 3 Отговор
    НЕ мълчете, разкажете за безопасната вакса

  • 3 ИДИОТИ

    15 9 Отговор
    Войната е НАТО - РУСИЯ
    НЕГО ЛУ РАЗБРАХТЕ!
    Украинската министърка по хуманитарна помощ обяви , имаме заповед от САЩ да спрем хуманитарния коридор⚠️
  • 4 Пловдив

    13 15 Отговор
    Много ясно,че ще се присъединят, като си знаят съседа.
  • 5 Да не са луди

    9 9 Отговор
    За какво им е
  • 6 Отец Елпидии

    7 5 Отговор
    Да ще вкарат и тях вьв тази война но ще си изпатят много и Финландци и Шведи.Бьлгария Литва сьщо.
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 11 Отговор
    Нее.След тази война от русия ще остане само кожата на мечката!
  • 8 Пешо

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Тези нагласи не са реални. Диктуват се от актуалните събията ,..от 10 дена. Да ги питат пак след 1г. или 2г.

    Това е трик на демократичния запад. мрънкат си каквото им се ще да стане и дори за миг нагласите "да се обърнат" и те поробват с договори. А после , че нагласите са се обърнали..нямало значение.
  • 9 НАТО

    6 1 Отговор
    -союз нерушимъй республик несвободних подчиньонъйх соединеним штатам
  • 10 ДЪЛБОКО ПРОНИКВАЩ

    2 2 Отговор
    Обичам да влизам във шведки и финландки.

    Коментиран от #12

  • 11 Анджело

    1 3 Отговор
    А ще вкара ли Русия във Финландия?
  • 12 Komapak

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "ДЪЛБОКО ПРОНИКВАЩ":

    Едва ли си виждал на живо какви крокодили са!
  • 13 А така...

    6 1 Отговор
    "Русия вижда в отношенията на двете скандинавски държави с НАТО заплаха за своята сигурност и заплашва, че евентуален техен прием ще предизвика реакция от Москва."?! И докъде смята да стигне така? Швеция и Финландия би трябвало само да си решат.
  • 14 А досега луди ли бяха

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    тупанче?
    Много добре си бяха направили сметката-неутрални, няма ракети насочени към СССР и съответно си живеят добре.
    А Русия влезе в Украйна само заради опасността да бъдат инсталирани ракети там, насочени към Русия. И не казвай че няма да стане щото стана в Румъния.
    Ааа, грешка, ония в РУмъния са за защита от Иран.

    Коментиран от #17

  • 15 Наждак

    4 0 Отговор
    То отдавна си личи , че САЩ е диригент , оркестърът са ЕС , инструментите са НАТО и групировките , а соловият изпълнител в случая е Украйна . Нещо от месеци НАТО търсят причини и повод да наобиколят Русия и да привлекат още страни . Казват , че на война всичко е позволено - от мор чрез оръжия , болести , глад , до агитации , лъжа чрез сведения . Преди хората вярваха на слухове и писания , сега и гледаме . Умен човек ще прецени и ще отличи бисера от червея .
  • 16 Горно Уйно

    2 0 Отговор
    Колко процента от гласувалите за не са ваксинирани?
  • 17 Госあ

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "А досега луди ли бяха":

    Не. Руснаците нахлуха в Украйна по предварителен план, за да плячкосват територии. Тази работа с нато беше само оправдание. Освен това, на пилешките мозъци поне трябва да ви е ясно, че Украйна има подписан договор за ядрените си ракети и ги предаде на руснаците. Ракети, проектирани от украинци, бате. Можеш ли да стоплиш ?
  • 18 Госあ

    2 0 Отговор
    Принципно, ако имаше добри европейски политици днес, щяха да изпързалят простия съветски милиционер, както китайците го изпързаляха. Трябваше да договорят с Украйна да подпише, че няма да влезе в НАТО и след като бъде приета в ЕС, направо да влезе в европейската армия, която повярвайте ще се случи. Наистина излишно наливане на пари, но в компанията на диви мужици от блатата и кравари от прерията - няма как. И Китай не отделяше такива средства за оръжие, но му се наложи. Срещу варвари трябва да си въоръжен. Няма начин.
  • 19 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Стигнах до "...казва за Дойче Веле..." и спрях да чета пропагандата.
Новини по държави: