Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Март, 2022 14:30 8 209 87

Войната в Украйна: как армията на Русия си пречи сама

  • руска армия-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • танкове-
  • владимир путин

Лошо време, нисък боен дух, лошо снаряжение и не чак толкова модерна армия

Войната в Украйна: как армията на Русия си пречи сама - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Очевидно руските части напредват в Украйна значително по-бавно, отколкото очакваха експерти и наблюдатели. На какво се дължи това? Германската обществено-правна телевизия ZDF посочва няколко възможни причини в своя онлайн публикация, озаглавена "Как руската армия си пречи сама".

Лошо време: "распутица"

Руската армия е избрала крайно неподходящо време за инвазията си в Украйна - тъй наречената распутица. Това е времето, когато през пролетта температурите се покачват, а снегът започва да се топи, превръщайки безкрайните руски и украински полета в непроходима кална пустиня, включително за танкове.

Веднъж затънали, тежките бойни машини често остават блокирани в калта, а екипажите им просто ги изоставят. Такъв беше например случаят край източния украински град Суми с иначе модерните руски танкове Т-90.

За да не се случва това, военните конвои трябва да използват за придвижване съществуващата пътна мрежа, за да напредват бързо. Там обаче те са уязвими за нападения на дебнещи в засада части на противника. През последните дни има редица съобщения именно за такива атаки срещу лошо охранявани транспортни средства на руснаците, извършени от украински специални части или от запасняци.

Нисък боен дух: стара храна и липса на информация

В интернет са публикувани редица видеа, говорещи красноречиво за ширещото се недоволство сред руските бойни части, които получавали храна с изтекъл срок на годност и били държани в неведение от своите командири.

Освен това пленени от украинската армия руски войници твърдят, че са скрили от тях факта, че ще нападат Украйна. Мислели са, че участват в учение, или пък са повярвали на официалната версия на руското правителство, че това е "специална операция" за освобождаването на украинския народ.

Лошо снаряжение: една безпомощна руска армия

Американският експерт за военна транспортна техника Трент Теленко вижда и друга причина за проблемите с придвижването на руските части: лошата техническа поддръжка на техниката, както пише той в Туитър.

За разлика например от търговските товарни камиони, военните не са постоянно в движение и обикновено стоят затворени в депа и хангари в очакване на следващата акция. Теленко уточнява, че тази техника също трябва непрекъснато да бъде в движение и да се обслужва технически така, че да не се поврежда - например от слънцето.

"Когато военните камиони дълго време останат в покой, гумите им стават порести, появяват се шупли в тях и се пукат по-лесно. Тези машини не могат да изминат в това състояние дори и кратки разстояния. Точно това се наблюдава в момента при голяма част от закъсалата руска бойна техника в Украйна.

Каква част от руската военна техника е закъсала на пътя - това се опитват да установят в момента от блога "Oryx", където се събира информация от верифицирани военни експерти за излезли от строя бойни машини в различните конфликти по света. От общо 618 единици бойна техника, които Русия е загубила от началото на войната в Украйна, 365 са били изоставени, защото са закъсали или са били пленени от украинската армия, става ясно от данните, с които разполагат в "Oryx".

Военна реформа: и все пак не чак толкова модерна армия

През 2008 година Русия предприе мащабна военна реформа с цел модернизиране на въоръжените сили на страната. Старото оборудване от съветско време трябваше да бъде подменено с ново, съвременно въоръжение, но сега се вижда, че новите, високотехнологични оръжия съвсем не са масово явление в руската армия, казва професорът за международна политика от Университета на Бундесвера в Мюнхен Карло Масала.

Пред ZDF той заяви: "Установяваме, че цялото това хайтек оборудване, с което от 2008 година насам руснаците толкова се хвалят, в момента не се вижда никъде в Украйна."

Проблемите на руснаците той обобщава така: "Катастрофална логистика, която води например до това танковете да остават без гориво; липса на военнополеви кухни; и войници, които още на третия или четвъртия ден са оставени без храна. Това са капитални грешки, присъщи на начинаещи, каквито не сме очаквали от руснаците."

zdf/Нилс Мецгер


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 usa f 15

    93 18 Отговор
    само с мощ не става...трябват и два грама мозък. Също много пречи простотията и некадърщината...

    Коментиран от #25, #28

  • 2 Майка

    87 32 Отговор
    Гледайте ютюб. Руските войници плачат и молят майките си да дойдат и да ги приберат в къщи! А Украйна практически няма армия!

    Коментиран от #10, #44, #62

  • 3 ханс

    37 43 Отговор
    Вонящо зеле пак тъпотии
  • 4 101010

    35 49 Отговор
    Чета статията и разбирам че според мен ците руската армия не е добре въоръжена дезорганизирана деморализирана лошо хранене и така нататък
    Аз имам информация за същата армия през 41 45 година която беше далеч далеч по-зле но вдигна знамето над Райхстага

    Коментиран от #18, #37, #60, #83

  • 5 Тома

    28 9 Отговор
    Кой им го каза на руснаците за времето.Да не е фелдмаршал Паулус
  • 6 Хмммм

    32 26 Отговор
    Украинците наистина изпревариха и макетата
  • 7 Гост

    58 26 Отговор
    Ква модерна армия нали имат по 20-30 бройки от най новите си оръжия.. Добре , че е ядрения арсенал иначе не ги виждам…
  • 8 Alfa Romeo

    47 15 Отговор
    "една безпомощна руска армия"-xaxaxaxaxaax
  • 9 Gucci x Balenciaga

    38 16 Отговор
    Да да вярвам лошо време 🤣те са адаптирани. Глад и мизерия няма водка може и нова мода да излезе канибализъм 😉 проблема е водката
  • 10 Твойта майка

    17 19 Отговор

    До коментар #2 от "Майка":

    Също плаче и трябва да се заинтересуваш защо
  • 11 тези

    25 15 Отговор
    се бяха изтеглили от русия след приемането на закона за фейк новините защо ли и тук трябва да приемат такъв закон

    Коментиран от #22

  • 12 121

    29 26 Отговор
    Дядо му на Олаф Шолц е бил генерал от СС а Дойче Веле си е баш фашистка пропаганда финансирана от джоба на германския данъкоплатец!
  • 13 Мародери

    67 29 Отговор
    Руските агресори грабят украинските магазини по същият начин, както грабеха нашите села и градове, когато окупираха България на 09.09.1944г. Мрежата се напълни с видеа от охранителните камери!

    Коментиран от #38, #82

  • 14 стоян георгиев

    46 25 Отговор
    квато държавата такава и армията.руснака тук неможе да ползва главното си оръжие,а именно боиня си дух.руснаците осъзнават че воината в ураина не е тяхната воина.стигна се до там да разчитат на наемници като вагнер или кадировците,които като видяха че се мре и се изтеглиха.българския ватник обаче продължава да вярва в прогреса на тази армия както и в справедливите и цели.
  • 15 Ще умиргат лесно май

    46 16 Отговор
    Украйнската армия ще ги спуска тез голтаци от нощни атаки..катастрофата там тепърва предстои
  • 16 DW-пропаганден машинен

    30 22 Отговор
    Немските мисирки на DW Гьобелс, като едни специалисти, които "победиха" Русия във войната дават акъл!? Ако не беше нелепо и трагично, щеше да е адски смешно!
  • 17 Дойче веле

    17 13 Отговор
    Само по заглавието познах. Хехе.
  • 18 Гост

    35 15 Отговор

    До коментар #4 от "101010":

    Да бе добре че Германия се биеше с сумати и страни и хитлер си го не слушаше главата ! Добре че пак Щатите пращаха храна оръжие .. Добре че Япония нападна Щатите та да може жуков да мръдне на запад .. и още и още..

    Коментиран от #71

  • 19 Смех

    19 26 Отговор
    А германската армия защо въпреки на ресурсите на цяла Ееропа загуби позорно две войни подред и сега не смее и от дупката си да излезне и се бие чрез прокси украински наркомани и затворници

    Коментиран от #23, #26

  • 20 За това свободолюбивият украински народ

    44 12 Отговор
    не иска "русский мир" и "жизнь", защото е сърбал попарата на руските царе и болшевики близо 400 години. Нас за 77 години ни обезличиха "братушките" като народ, а украинците се бият за свобода и делеко от руската империя. Прав е бил Д.Талев:"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."

    Коментиран от #34, #67

  • 21 Жоро

    23 8 Отговор
    Много добре написана статия! DW са добър източник на информация.
  • 22 Бъркаш

    6 6 Отговор

    До коментар #11 от "тези":

    Закона не е за фейк новини, а срещу новини които не трябва да бъдат излъчени, защото и те се смятат за фейк!
  • 23 Мммммм

    40 8 Отговор

    До коментар #19 от "Смех":

    Защото Германия нападна, така както сега Русия! Когато нападаш, трябва да знаеш че се биеш срещу хора които пазят държава, семейство, къща и т. н.! За това и Русия ще изгуби! Защото докато украинците се бият за отечеството си, руснаците не знаят за какво се бият!

    Коментиран от #30

  • 24 Ммм дааа

    13 14 Отговор
    Аз вярвам само на DW. Те са истинска информационна агенция. Вярна точна, обективна, а и независима. Всичко е мейт ин джърмани, е само редакцията е във ФАЩ.
  • 25 Така е

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "usa f 15":

    Но повече от това не могат Дойче веле! Правилно си описал Дойче веле!
  • 26 Загубиха войната

    17 6 Отговор

    До коментар #19 от "Смех":

    защото американците ги сринаха от бомбардировки от въздуха! Бяха приготвили и 9 атомни бомби!

    Коментиран от #36

  • 27 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП=Израждане

    8 10 Отговор
    Защо по танка и гаубицата няма символи по които да се разбере на коя армия/държава са закъсалите машини?

    На други видеа с колони танкове и поразени руски танкове и бронирани машини се виждат бусвите Z или V надраскани с бала боя. На машините от видеото видях само номер 4. Но не видях символи на коя армия принадлежат.

    Според мен, по-вероятно е да им е свърешило горивото. Едно такова чудовище харчи над 100-200 литра дизел на 100 км.. В калта харчи още повече.

    Странното, е че машините изглеждат непокътнати. Когато американците в техните войни изоставят хеликоптери, бронирани машини ... Ги унищожават(палят и взривяват), за да не може да ги ползва врага срещу тях. Тези машини не са унищожени. За това смятам, че някой ще се върне да си ги прибере.
  • 28 стар кашик

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "usa f 15":

    Някога, преди много години, бях на учение точно в Украйна, полигона Широкий лан северозападно от Николаев (сега там са руснаците) Та. тогава за една бутилка Слънчев бряг почти съблякох един подполковник.И досега си пазя за спомен- везан кожен командирски колан, нагръдните му знаци на тоя льохман, командирската му чанта заедно със страхотна бусола и др. А по това време същия бе началник караул . Бях в палатката на караула и чаках да се прибере мой приятел, Сергей Пасиков от Кодаки, Киевска област. Та тогава тоя ме покани при него и си поиска в прав текст бутилка коняк и кутия БТ. КАТО ГИ ГЛЕДАМ СЕГА, НЕ СА МРЪДНАЛИ ОТ ТОГАВА И НА КРАЧКА НАПРЕД, ДАЖЕ СА С ДВЕ НАЗАД. Описаните събития са от 1983 година, когато играхме занятието =В братстве наша сила=..ойде и братството и силата. Затова сега украинчетата ги бият като шкембе у дирек.

    Коментиран от #32

  • 29 БГ тъпчо

    19 4 Отговор
    Горките войничета. Те не виждат в украинците врагове. Не са мотивирани. Шишковци генерали лапат пачси и дават нареждания
  • 30 БСП на Бунището

    29 7 Отговор

    До коментар #23 от "Мммммм":

    Говорим за 44 милионен Народ.Това не са град или два...44 милиона са почти една трета от Руския народ...Ще ги плениш ли???В концлагер ли ще ги затвориш??Как ще управляваш 44 милиона,които те Мразят???Това е Геноцид!!!Варварско Престъпление!!!

    Коментиран от #39

  • 31 Дойче

    5 3 Отговор
    Както знаете,
    ДВ разбират прекалено много.
  • 32 руски скрап

    15 4 Отговор

    До коментар #28 от "стар кашик":

    Миколаев ,градът се кзва Миколаев . А сега пгледни снощи какво е ставало там. Вече не са руснците и 25 % от артилерията им е унищожена при Миколаев

    Коментиран от #43, #55

  • 33 дет мароз

    19 6 Отговор
    Руската мецана останала без зъбкиии
  • 34 Тоя па

    6 17 Отговор

    До коментар #20 от "За това свободолюбивият украински народ":

    Украински народ звучи толкова смешно, колкото и северномакедонски народ. Айде прочетете малко история. Може и да научите, че украински народ няма. Има изкуствено създадена държава, в която народът е с руско и полско потекло. Аман от смешници!

    Коментиран от #40

  • 35 Нищо ново

    16 2 Отговор
    Тука пак се сблъскват концепции..ръснаците мислят още с понятия дивизии и танкови колони..модерната военна доктрина е добре оборудвана пехота със модерна комуникация и въздушна и огнева поддръжка..тез числа дето ги стоварват в Украйна в момента руснаците при условие че не могат да ги разгърнат само си пречат и дават жертви..излишна загуба на живот общо взето типично в техен стил..и губят войната от по-малка армия оборудвана с модерни оръжия
  • 36 факт

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "Загубиха войната":

    дрън дрън англичаните по може ама американците бомжеха полета за да не бомбят американските инвестиции в Нацистка германия
  • 37 Бацо Гацов

    16 6 Отговор

    До коментар #4 от "101010":

    Ми добре..само че тоя път тая пишман армия добре че е объркала посоките. Какво ли щеше да стане, ако се бе пробвала да тръгне пак към Берлин. Изхождайки от ставащото, май че добре че е сбъркала посоката. Колкото до 45 година, ако не бяха консервите с кравешко от САЩ, сега немско -китайската границата да е по Урал. Ама тоя път май наистина ще е там...

    Коментиран от #54

  • 38 Хююю

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "Мародери":

    Нещо и аз ги гледам видеата не си само ти,ама само ти виждаш руснаци "цивилни" да грабят,или руснаци военни с униформи да влачат техника и т.н.,влачат я кв танковете за вкъщи.
    Не ставай смешен
  • 39 факт

    1 5 Отговор

    До коментар #30 от "БСП на Бунището":

    Тованса поляци в Русия я не укряинци
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 руски скрап

    12 2 Отговор
    Ето така изглеждат руските позиции при гр. Миколаев

  • 42 стига измишльотини

    6 5 Отговор
    Краварите напредваха в Сирия на "заден" ход в продължение на пет години срещу една армия въоръжена с пикапи . Напредък имаше чак като дойдоха руснаците.
  • 43 стар кашик

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "руски скрап":

    Знам бе..тогава се казваше Николаев и даже ни водиха в него да го разгледаме..беше много хубав град тогава, корабостроителен център. А какво стана със Серьогата, знам че е бил в Афганистан, писахме си два -три пъти и после си загубихме дирите...много добро момче беше и много се уважавахме. Една вечер го заведох да вечеря при нас, и от тогава на всеки три дни ни носеха по чувакьл със страхотни дини=кубанки=...беше танков екипаж на Т-64 от Тирасполския танков полк--ееех..славни години
  • 44 загубих им доверието на хохлите

    5 8 Отговор

    До коментар #2 от "Майка":

    Ай стига с тия театри . Молили майките си ! Да не стане като постановките в Сирия , дето умрелите хвърлиха чаршафите и хукнаха.
  • 45 пропаганда и чудо

    6 7 Отговор
    Руснаците цяла нощ дъниха украинските формирования със системи Град - обаче според новините спечелили укрите.

    Коментиран от #47

  • 46 Тити

    15 8 Отговор
    Руската армия е сбирщина от аматьори и алкохолици.

    Коментиран от #48, #52

  • 47 Някой си

    12 3 Отговор

    До коментар #45 от "пропаганда и чудо":

    Дънили са ти главата празна. че ти и личи. Като гледам за единадесет дена зорлем са взели два града и с хиляди мъки ги удържат, та ми е ясно какво са дънили.

    Коментиран от #50, #56

  • 48 стар кашик

    8 1 Отговор

    До коментар #46 от "Тити":

    Аз това го разбрах още през 1983 година. И колкото по тежки пагони имат , толкова по-големи са пияници.
  • 49 за това са изперкали

    5 8 Отговор
    15 биолаборатории на краварите в Украйна може да попаднат в ръцете на Русия .Янките са тествали секретни вируси, патогени и лекарства върху войниците на въоръжените сили на Украйна, като много от тях са загинали вследствие на експериментите.
  • 50 бабуин

    2 2 Отговор

    До коментар #47 от "Някой си":

    Тая сутрин един бесарабски Българин го разправяше по Нова. Ти ли си там или той ?

    Коментиран от #59

  • 51 Голям кеф

    5 0 Отговор
    Тролчетата къде сте, на амбразурата бързо или ви се плаче, че истината взе да лъсва.
  • 52 изпиха им мозъка

    3 7 Отговор

    До коментар #46 от "Тити":

    А украинската от нарко мани . Шест лаборатории намериха вече за бойни нарко тици.
  • 53 Иванушка

    5 1 Отговор
    "...тъй наречената распутица..." - напълно обективна статия. И за мен е странно крайно неподходящото време за офанзива. Това трябваше да се случи в началото на декември, когато Европа очакваше зимата и нямаше да драпа толкова много. Одновната грешка Подценяване на противника, ако знаеше как ще протече "операцията" надали Русия щеше да напада. Странно е и нежеланието да се ползва авиация и да се установи Пълно Въздушно Господство. Офанзивата протича като във времената на ВВ2, с много жертви и загуби на техника. След тази изтощителна война, независимо от резултата Русия за дъъълго време ще се кротне.

    Коментиран от #58

  • 54 те така е

    3 6 Отговор

    До коментар #37 от "Бацо Гацов":

    Ако не бяха руснаците , джапанките щяха да аргасват краварите като шкембе у дувар .

    Коментиран от #84

  • 55 стар кашик

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "руски скрап":

    Говоря ти за Широкий лан. Аз гледам liveuamap i от време на време-руски, за сверка. Малко по-нагоре и на запад от Миколаив има едно червено квадратче-това е Широки лан. Още от началото е заето от руски десант, защото има много отбранителни съоръжения и на практика прикрива северозападното направление на града. Знам много добре за какво говоря, 45 дена стояхме там.
  • 56 Пешо

    5 6 Отговор

    До коментар #47 от "Някой си":

    Това го кажи на Зеленият ,че вече трепери,дай му кураж с тия слова,хаха,ей от такива като вас патят украинците,явно искате руснаците да направят тази територия на лунен пейзаж от бомбардировки,ма както вървят нещата,ще ви изпълнят желанието
  • 57 Даката

    10 5 Отговор
    Оказало се че при руската техника, още във военните поделения са били свалени много детайли направени от цветни метали....откраднати.
    От 100 танка и бронирани машини едва 16 били в състояние да изминат 100 км.
    Другите давали някаква повреда
  • 58 няма шики мики

    2 11 Отговор

    До коментар #53 от "Иванушка":

    Офанзивата тръгна сега защото украйна струпа 150 хил армия срещу Донбас и Луганск. Цяла седмица правиха провокации. За това Путин предупреди Макрон че ще ризнае двете републики. В яда си украинците удариха вечерта на 14 02 . На запад обаче всички мълчат. Принудиха руснаците да се намесят. И още украинската армия си е там. Не успяха да я изтеглят към Киев . Обаче чувала вече се затваря.

    Коментиран от #65, #86

  • 59 рибарчето

    2 5 Отговор

    До коментар #50 от "бабуин":

    И тоя бесарабски българин стигнал за 6 часа от Украйна до София да ти донесе благата вест ли? Ако си шаран, на бастун шта лОвим.

    Коментиран от #61

  • 60 Българка

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "101010":

    Да но тогава руснаците водиха Отечествена война, а сега те са фашисткия агресор, завоевател.
  • 61 пий си гинко билобата

    5 1 Отговор

    До коментар #59 от "рибарчето":

    Интервюто се водеше от Харков бе готин . Ти още във века на телеграмите ли живееш . Човека търсеше начин да се евакуира.
  • 62 Чочо

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Майка":

    В ютуб има клип за четирима руски войници, тръгнали да се предават.
    Търсили на кого, обаче, нямало. Намерили едно село и се предали на цивилните. Те не знаели какво да правят с тях. Настанили ги в някакво общинско помещение, дали им съдове да си готвят и перат . Момчетата не можели да се приберат и казват, че така ще я карат неизвестно до кога.
  • 63 кой крив кой прав

    3 6 Отговор
    Русия унищожи 2396 обекта от военната инфраструктура на Украйна . Сред 2396-те разрушени военни инфраструктурни съоръжения има 827 танка и други бойни бронирани машини, 603 единици специални военни машини и 119 зенитно-ракетни комплекси С-300, Бук М-1 и Оса.

    Коментиран от #68, #87

  • 64 Анонимен

    3 5 Отговор
    Но също и много пречи пропагандата на разни смешни държави, дето не знаят кога да спрат. Лижат задниците на САЩ и пишат тъпотии заедно с Big Tech. You Tube са също част от Big Tech. Такава пропаганда съм виждал по време на изборите в САЩ, когато старчето с деменция и неговата комунистическа партия спечелиха изборите и направиха Америка да е енергийно зависима, като спря една основните тръби от Канада - Key Stone Pipeline. Също наводниха Щатите с престъпници от Латинска Америка. Тази партия трябва да бъде забранена със закон. В нея група старчета са окупирали властта и не я пускат кокала, като всички партии у нас. Имат пълен контрол над Big Tech - това са всички големи медии и компании.
  • 65 Иванушка

    2 4 Отговор

    До коментар #58 от "няма шики мики":

    "...защото украйна струпа 150 хил армия срещу Донбас и Луганск..." - трябваше да я разбомбят на секундата още първия ден, да се направи мощен десант в Гостомел, който да превърнат в ударна база за атака към Киев авиацията трябваше да държи от високо контрол и да не позволява контраофанзива на украинците. Киев е ключов за съпротивата. Основната грешка е дълбокото подценяване на ситуацията и очакванията за Хляб и сол. Със сигурност руснаците са мислели че ще минат с Блицкриг за два-три дена и не са се подготвили за продължителна война. Груба грешка, но необходима за да видят Реалната ситуация с армията, а то е такова каквото си беше от 45г насам - партенки и въшкарници.
  • 66 стоян

    9 2 Отговор
    путин хвърля руските войници като -дърва в силно горяща печка -и не му пука -важно е победата на всяка цена защото иначе срама имита за непобедимата могъщата съвременна руска армия въоръжена с без аналогови оръжия ще рухне -а това е голям Срам -макар че всички в москва знаят че битката за Киев може и да спечелят но губят войната
  • 67 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "За това свободолюбивият украински народ":

    До 20 ком -Браво за коментара ти -но имаш грешка с годините -скоро ще станат 300 гд от подписването на договора за присъединяване на Украйна към русия -който договор украинците веднага след една година късат и тъй натата
  • 68 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 3 Отговор

    До коментар #63 от "кой крив кой прав":

    днес 8 байрактара и 3 самолета су27....руснаците напреднали 6км в територията на украйна...Според мен :Партията ще почне да се обръща след отбиване на атаките към киев.да припомня ,че мариупол не е превзет още както и харков.Въпреки ширещите се новини.Също реална инфо.Ударен е много яко рафинерия в луганск с много цистерни огромни гориво.димът се види от минск,а руснаците днес спряха облъчването по тв за величието си...И накрая..всеки ден в украйна се вкарват оръжия и друга логистика за ,около 3 милиарда евро....
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Льотчик на F-16, модел 2024 год.

    6 6 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Пак говориш безсмислици, Момченце НЕАДЕКВАТНО!! Американците и англичаните дебаркираха в Европа чак на 6 юни 1944 г, ТОЕСТ, СЛЕД 3 ГОДИНИ ОТ НАЧАЛОТО СРЕЩУ РУСИЯ-22 ЮНИ 1941 Г. КОГАТО СССР БЕШЕ ПРЕГАЗИЛ ПОЛОВИН ЕВРОПА И БЕШЕ МИНАЛ ПРЕЗ ПОЛША, РУМЪН ИЯ, УНГАРИЯ.. ВЛИЗАХА ВЕЧЕ В ГЕРМАНИЯ, НЕДОУЧЕНО ЧОВЕЧЕ...!!! И спасиха поляците, когато вдигнаха Варшавското въстание, и есесовците само тогава избиха 200 хиляди поляци във Варшава. Та, САЩ ВАДЕХА НОЖ НА УМРЯЛО КУЧЕ, НА ПРЕБИТ ВЕЧЕ ПРОТИВНИК. И, видяха зор АМЕРИТЕ в Ардените, когато германците ги насметоха с тройно по-малко бойци.. СМАЧКАХА ГИ ЗА 1 МЕСЕЦ! НЕНАПРАЗНО НЯКОГАШНИЯТ ИМ ВЪНШЕН МИНИСТЪР ДЖ. БЕЙКЪР КАЗА НА ПРЕЗИДЕНТА БУШ-ПОХАРЧИХТЕ 1000 МИЛИАРДА ДОЛАРА/1 ТРИЛИОН.. / В АФГАНИСТАН, ЗА ДА ПРЕВЪРНЕТЕ НАЙ-ДОБРКГЕ АМЕРИКАНСКИ КОМАНДОСИ, В НАЙ-ЛОШАТА АРМИЯ!! И СЕ ПРОВАЛИХТЕ БЕЗСЛАВНО, ИЗТЕГЛЯЙКИ СЕ БЕЗ РЕАЛЕН РЕЗУЛТАТ/... ТА, чукча, чети история и се учи, а.не пиши ГЛУПОСТИ тук...
  • 72 Хтх

    9 3 Отговор
    Никога не бях влизал в подобни сайтове. От 5 дни ги следя и виждам, че положението е наистина сериозно сериозно. Не говоря за войната. Ако не са няколко човека под различни никове, значи България е свършена. Хора, които защитават един умопобъркан диктатор, хора които се радват на унищожението на украинския народ, хора които боготворят примата Кадиров, мразен дори от истинските руснаци, хора които канят побъркания Путлер да дойде и в България, хора които възраждане на крепостният, престъпен режим СССР. Това са така наречените русофили и путинофили. Тотално болни хора, без живот, без работа, отритнати от обществото и мечтаещи за онова време, когато се получаваха заплати за клатене на краката само защото си член на партията. Това са нищожества, опасни и болни като кумира си Путин.

    Коментиран от #74

  • 73 DW=WC

    2 3 Отговор
    Хахаха :"Нисък боен дух: стара храна и липса на информация..."
    😁 вече не черпят ли информация от обективната DW(WC)
  • 74 Що така,чак сега...

    1 1 Отговор

    До коментар #72 от "Хтх":

    досега не знаеше как да използваш интернет ли? Или в твоето селото спряха доставката на
    в-к ТРУД?!? 🤔

    Коментиран от #75, #76

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Ттт

    0 1 Отговор

    До коментар #74 от "Що така,чак сега...":

    Човека е прав, но явно твоят живот се простира до тролене. А, че си мужик от село е ясно.
  • 77 ЖОРО

    2 0 Отговор
    Пък мен ме хвана РАЗКУРИЦАТА..Много свободни девачки има вече у нас..
  • 78 Знаещ

    2 2 Отговор
    Няма никакъв смисъл да се четат Дойче Зеле. Само смях будят. Ми кат са толкова слаби и неадекватни руснаците ги смачкайте, бе. Що бягате, като мишоци. Айде, сега е момента, давайте. Ма май не става, а?
  • 79 Бивш военен

    2 1 Отговор
    Защо лъжите хората. Това което пишете е пълна измишльотина, да за това Ви плащат. Не ги смазват, защото не желаят цивилни жертви. Това е причината да напредват по бавно. Защо спряха Руските медии, да не знаят хората истината.

    Коментиран от #80

  • 80 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор

    До коментар #79 от "Бивш военен":

    никой не ти е спрял говорит москва.намери си рт1 някъде по кабела.Днес имаха доста голяма почивка и после говориха в болшая игра,колко добре стоят икономически и как запада стоял пред рецесия и бунтове.........хахахаха.да ти кажа още ,че на финанс търговията 1$ е 145,5 рубла,а 1 Български лев равно на
    78,33 Руска рубла!Всеки ден ставай по 1минута да отдаваш почит към загиналите руски терористи!
  • 81 Пламен

    1 1 Отговор
    Еееех как им се иска на американските куросмукачи това да е вярно ама нееееее.
  • 82 От първо лице

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мародери":

    Дядо ми го е казвал, че руснаците като са минавали през селото са завличали всичко от домовете на хората
  • 83 Защото

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "101010":

    върховният главнокомандващ на немската армия тогава беше на същия акъл като сегащният руски.Ако тогава хитлер беше слушал генералите си,изхода щеше да е ,че сега щяхме да пишем на немски в чата(ако се бяхме родили де)
  • 84 Да де

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "те така е":

    то за това джапанките подписаха капитулацията си на американски боен кораб.Тц,тц,тц, то бива чугун в главата ама...
  • 85 Иван

    1 1 Отговор
    Имам чувството, че ако НАТО беше обявило война на Русия, докато се наканят рашките да пуснат копчето, щяхме да сме на Червеният площад. Обикновенният руснак щеше да ни посреща като освободители.
  • 86 да де а още

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "няма шики мики":

    есента на миналата година руснаците бяха сложили от север и от изток до Украйна по десетина човека,нали???
  • 87 И войната свърши ли?

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "кой крив кой прав":

    И?Войната свърши ли?
Новини по държави: