Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Март, 2022 14:27 7 261 55

Цветан Кръстев за ФАКТИ: Китай ще се възползва от евентуална още по-голяма изолация на Русия от света

  • цветан кръстев-
  • геополитически анализатор-
  • русия-
  • украйна-
  • запада-
  • китай-
  • война-
  • изолация

„Западът показа, че си е взел поуки от Втората световна война и че войната не може да бъде цивилизационен избор“, каза геополитическият анализатор Цветан Кръстев

Цветан Кръстев за ФАКТИ: Китай ще се възползва от евентуална още по-голяма изолация на Русия от света - 1
Цветан Кръстев, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече сме в 12-тия ден на войната на Русия срещу цивилизования свят, водена в Украйна. На всеки нормален човек му се иска тя да не бе започвала, но тъй като времето не може да бъде върнато сега мечтата на цивилизования Западен свят е тази война да приключи възможно най-скоро с руски колапс.

За да получим отговори на много въпроси, които възникнаха в рамките на тези мъчителни 12 дни, от ФАКТИ разговаряхме с геополитическия анализатор Цветан Кръстев.

Още новини от Украйна

Цветан Кръстев работи като политически и икономически анализатор в EmergingMarketWatch, чиито клиенти са редица чуждестранни банки, финансови компании и международни институции. Има опит като редактор, репортер и политически и икономически коментатор във водещи медии в България. Автор е на редица анализи за ключови процеси в държави от Източна Европа, Африка, Близкия изток и Латинска Америка. Кръстев е бакалавър по журналистика, а в момента учи магистратура по дипломация.

Интервюто ни с него четете в следващите редове:

- Г-н Кръстев, да започнем с глобалния въпрос, който интересува милиарди хора по света. Има ли шанс според Вас войната в Украйна да приключи сравнително скоро?

- Целият цивилизован свят се надява войната да свърши възможно най-скоро. Именно това показва и приетата с огромно мнозинство резолюция на ООН, която осъжда войната в Украйна и призовава за незабавното изтегляне на руските войски от страната. 141 от 193 страни членки на ООН подкрепиха резолюцията, докато 35 се въздържаха, включително и традиционни партньори на Русия като Венецуела, Куба и Никарагуа. Китай, която през последните години задълбочава двустранните си отношения с Русия, също бе сред въздържалите се. В случая Русия остана почти сама и против резолюцията гласуваха страни, в които демокрацията на практика не съществува - Северна Корея, Беларус, Сирия и Еритрея. Всичко това говори за един огромен консенсус по въпроса.

За съжаление обаче, няма индикации войната да приключи скоро, тъй като бомбардировките и стрелбата от страна на руската войска продължават денонощно в различни точки на Украйна. В ден първи от инвазията Русия реално започна пълномащабна война срещу Украйна и я нападна едновременно от различни точки по суша, въздух и вода - от своята граница с Украйна в посока Харков, от анексирания през 2014 г. полуостров Крим, от границата с Беларус и от ръководените от проруски сепаратисти т.нар. Луганска и Донецка народни републики. В ден 12 от началото на войната тази офанзива не намалява, въпреки наложените санкции срещу Москва, а продължава с пълна сила.

Вече могат да се правят и анализи на военната стратегия на Русия. Руският президент Владимир Путин вероятно очакваше, че руските сили ще успеят в рамките на 2-3 дни да превземат Киев, да бъде свален законно избраният президент на Украйна Зеленски и да се назначи марионетна администрация, която да откъсне страната от вече поетия евроатлантически курс. Това не се случи и всички станахме свидетели на силен отпор от страна на Украйна - пълна мобилизация на армията, а междувременно набирането на чуждестранни доброволци продължава. Междувременно се наблюдава настъпление на руската армия от юг и това е обяснимо, тъй като там се намират стратегически от икономическа гледна точка градове, към които Русия проявява сериозен апетит. Първият паднал голям украински град под руска окупация е Херсон - пристанищен град с население от близо 300 хил. души край устието на река Днепър, където се влива в Черно море. В близост до Херсон се намира началото на Севернокримския канал, от който Крим получаваше 85% от прясната си вода. След анексирането на Крим през 2014 г. Украйна спря водоснабдяването към полуострова и сега вероятно руските сили ще се опитат да го възстановят.

Засилената офанзива от юг показва също, че Русия ще се опита да отнеме достъпа на Украйна до Черно море и Азовско море, като така ще има пълен контрол и по суша с Крим. Освен това, на юг се намират няколко украински атомно електрически централи - Запорожката АЕЦ (най-голямата в Европа, която вече стана обект на нападения), Южноукраинската АЕЦ (на около 100 км от нея край Миколаев се водят сражения) и незавършеният АЕЦ край Одеса. Всичко това показва, че Путин няма да прекрати войната преди да се направят продължителни опити за поемането на контрола над тези територии.

- Пълномащабната инвазия в Украйна дава обаче ясен сигнал, че поне първоначалната идея на Владимир Путин и обкръжението му е била контрол над цяла Украйна чрез марионетно правителство. Дали всъщност тази страна е единствената им цел?

- Украйна едва ли е единствената цел на Русия и това си личи от действията на управлението на Путин. През 2008 г. Русия започна война срещу Грузия, която завърши с установяването на самопровъзгласили се за републики - Южна Осетия и Абхазия, които са признати за независими единствено от Русия, Сирия, Венецуела, Никарагуа и Науру. Преди ерата на Путин Русия демонстрира апетити и към Молдова. В резултат на това проруски сепаратисти и до днес държат контрола над Приднестровието, намиращо се в Източна Молдова. Но още преди началото на войната срещу Украйна Путин заяви, че иска НАТО да се преструктурира във формата си отпреди 1997 г., което засяга България, Румъния, Литва, Латвия, Чехия, Унгария, Полша, Словения, Словакия, Албания, Хърватия, Черна гора и Северна Македония. Резултатът от войната и радикалната реторика на Путин спрямо държавите в Източна Европа е, че Украйна, Молдова и Грузия демонстрират още по-голямо желание да станат членки на НАТО и Европейския съюз, за да избегнат нарастващите заплахи в региона.

- Ако руската инвазия в Украйна се увенчае с неуспех или най-малкото се проточи с месеци, какво очаквате като вътрешна развръзка в Кремъл?

- Ако руската инвазия се проточи с месеци, общественото недоволство срещу Путин ще продължи да се увеличава и може да станем свидетели на мащабни демонстрации като тези по времето на т.нар. Снежна революция в периода между 2011 г. и 2013 г. Вече всеки ден в близо 50 руски града се провеждат антивоенни протести, въпреки очакванията за масови арести и репресии. Към момента са арестувани близо 12 хил. руски граждани заради участие в тези протести, според данни на местната организация ОВД-Инфо, която от години следи репресиите по политически причини в страната. Разбира се, общественият натиск вероятно ще се увеличи, когато много хора разберат, че млади руснаци се връщат в ковчези заради една безсмислена война и имперските амбиции на Путин.

- В този смисъл, много хора и сега, по-малко от две седмици след началото на войната, се надяват на преврат срещу руския президент в самата Русия - дали от близкото му обкръжение, дали от прословутите олигарси, дали вследствие на гражданските антивоенни протести в страната, които споменахте. Има ли реалистичност в тази мечта на Запада?

- Протестите в Русия трудно биха дали подобен резултат, тъй като антиправителствените демонстрации почти винаги са официално забранени от властите и завършват с масови арести и насилие от страна на органите на реда. В някои среди преобладава теорията за свалянето на Путин от власт от близкото му обкръжение. Това не е невъзможно, но отново трудно би се случило, тъй като в Русия има силна концентрация на власт в един човек - в случая Путин. А до момента никой от най-близкото му обкръжение официално не се е опитал да се противопостави на сегашния модел на управление. Опозиционните политици, обществениците или дори служителите от службите за сигурност на Русия, които са си позволявали да критикуват Путин, винаги са били принуждавани да напуснат страната, арестувани, отровени или убити по друг начин. Към момента само трима руски депутати са си позволили официално критики срещу войната.

- Споменавайки Запада, се сещам да Ви попитам: направи ли максимумът той, изключая автоматично военните действия като опция, за да затрудни това, което в момента прави Русия на територията на една суверенна държава?

- На първо място Западът показа, че си е взел поуки от Втората световна война и че войната не може да бъде цивилизационен избор. Западът пое курса на оказването на силен натиск чрез икономически санкции срещу Москва. Този курс е безпрецедентен, тъй като става дума за изключителна координираност между Европейския съюз, Великобритания, САЩ и Канада. Нещо повече, неутрални във военен смисъл държави като Швейцария, Финландия, Швеция и Япония също налагат санкции срещу Русия или предоставят военно-логистична помощ за Украйна. Войната обедини всички тези държави и техният отговор е ясен - ако войната продължава, натискът чрез санкции ще се засилва.

- Ако влезем в хипотезата, че финансово-икономическите санкции срещу Руската федерация са ефективни, в какъв срок би трябвало да очакваме нейния колапс?

- Най-силните санкции до момента са частичното изключване на руски банки от Swift системата и замразяването на голяма част от чуждестранните валутни резерви на Централната банка на Русия. По официални данни Централната банка няма достъп до близо 50% от резервите си на стойност 643.2 млрд. долара. Тези санкции ще попречат на институцията да се намеси, за да спаси рублата от колапс. Това доведе до паника сред местното население и големи опашки пред банките в Русия, като много хора се опитват да се запасят с чужда валута. От друга страна, наложените персонални санкции срещу Путин имат по-скоро символичен характер, тъй като така той се нареди в компанията на лидерите на Северна Корея, Беларус, Сирия, Венецуела, Зимбабве, Иран и Мианмар. Това са единствените санкционирани персонално от САЩ.

- Ако този колапс наистина се случи, кой е по-вероятният сценарий - промяна в Русия или нещо, което ще можем да наречем Трета световна война?

- Възможно е след време да живеем в нов свят, в който международната общност е напълно изолирала Русия. Това би се реализирало доста трудно, тъй като минава през задължителен процес на пълна диверсификация на енергийните източници, което потенциално ще отнеме немалък период от време. Но координираният натиск чрез санкции и неговото задълбочаване би ударил сериозно стандарта на живот на руснаците. Тогава поривът за промяна на Русия отвътре ще е изключително силен.

- Да поговорим и за Китай. На първо време, смятате ли, че Москва е съгласувала и продължава да съгласува своите, бих казал, варварски действия в Украйна?

- Не смятам, че има каквото и да е съгласуване с Китай. Неслучайно Китай се въздържа в своите реакции по отношение на войната и не подкрепя Русия. Ако Китай се включи в санкциите срещу Руската централна банка, това ще бъде много тежък удар за Москва. Но засега няма индикации това да се случи.

- Печели ли Китай от тази война, която е обсебила умовете ни през последните 12 дни?

- Ако войната продължи с месеци, Русия ще бъде още по-силно изолирана от света. Това означава, че тя ще може да разчита на по-малко партньори. Китай със сигурност би се възползвала от подобна ситуация, за да извлече икономически дивиденти и да разшири влиянието си в региона.

- Включвам България късно в разговора, защото смятам, че ролята ни в случващото се в глобален план, съвсем естествено, е периферна. Дори повече от периферна. Войната в Украйна обаче доведе до първия освободен министър от българското правителство - Стефан Янев, който вече анонсира свой политически проект. За неговата работа като министър на отбраната и причините за освобождаването му от поста, струва ми се, няма нужда да говорим, защото всичко е ясно. Изкушавам се да Ви попитам друго и то е - очаквате ли Стефан Янев чрез своя бъдещ политически проект да поиска промяна на геополитическата ориентация на нашата страна?

- През последните няколко парламентарни избори в България стана ясно, че откритите и силно парадиращи проруски движения нямат шанс да получат голяма електорална подкрепа. Поради това наблюдаваме възход на движения, които маскирайки се зад думи като „национален интерес“ или „неутралитет“, се опитват да прокарват тезите на Кремъл в общественото пространство. Всъщност тази реторика е изключително опасна, тъй като подобни политици показват, че не признават сегашния национален интерес на България, а именно НАТО и ЕС, и виждат неутралитета като този на Беларус, а не като на истинските неутрални държави, за които по-рано споменах. Тези държави, които се включват в отговора на цивилизацията и осъждат военните действия на Русия срещу независима и суверенна държава.

- Връщайки се мислено към един от първите ми въпроси към Вас - за амбициите на Владимир Путин, но и оставайки на български терен, ми изникна един въпрос. Последен. Струва ли Ви се възможно в България Кремъл „да играе“ за промяна на геополитическата ориентация на страната ни чрез вече създадени, но и нови политически партии, които да изменят конституционно установения ред у нас?

- През последните 30 години Кремъл има интерес да се меси във вътрешните дела на България. Ако не се стремят за промяна на геополитическата ориентация на страната, то ще се стремят поне за дестабилизиране на политическата ситуация чрез радикални движения. Подобен инструмент биха могли да са националистически формации като „Възраждане“. Но отново казвам- подобни формации няма да са открито проруски, но ще защитават антиукраинската, антиевропейската и антинатовската реторика на Кремъл.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Китай

    11 20 Отговор
    сега купува руски нефт по 8 долара барела.

    Коментиран от #13, #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ремси

    22 10 Отговор
    До последен дъх само РФ и Путин
  • 4 Българина

    34 1 Отговор
    западът не си беше взел поук след Югославия Сирия Кипър Либия Ирак. Китай ако не влезе сега в Тайван, Русиябще бъде отслабена завинаги. След което сащ ще се насочат само към Китай за смяна на режима там...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дядо Петко

    67 7 Отговор
    "Вече сме в 12-тия ден на войната на Русия срещу цивилизования свят"
    Кой, кой свят? Цветанчо, знаеш ли моето момченце, този така наречен цивилизован свят, колко войни е разпалил и колко народ е погубил ? Ако не знаеш, питай гуглето, оно ще ти каже.

    Коментиран от #52

  • 10 XXL

    31 15 Отговор
    Слава не ЕС! Вечна дружба със САЩ! Или поне до пълното ни самозатриване като икономика и държава.
    Последен (засега) рекорд на борсите: 331.60 EUR за 1MWh природен газ. Това се равнява на 3500 EUR или $3810 за 1000 куб.м.

    Коментиран от #16

  • 11 Сатана Z

    42 2 Отговор
    Китай ще се включи на по—късен етап от Операция Z.САЩ искат да се справят не с Русия а с Китай.Те се интересуват от парите.Дядо Джо в момента е на път да привлече 2—3 трилиона долара до края на април от Европейските банки,които ще си прехвърлят капиталите в САЩ и УК.По този начин,Джо се надява да нахрани Американосите до изборите тази есен.А ние ще си останем със снимките на Ф16,
  • 12 Философ

    42 0 Отговор
    И кьосетата почнаха да разнират от глобална политика
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 1111111

    32 0 Отговор
    моята оценка за тази експертиза" - :) факти, тотална зависимост и още повече :)))) - специално за вас!
  • 16 НКВД V

    32 1 Отговор

    До коментар #10 от "XXL":

    Дружба,Ама сиренето е с пари.ЕС прекара Киропитеците да изтеглят толкова пари,колкото България не може да върне и след 100 години и никой няма да ни опрости дълговете.Ще ги платим с част от територията си.Ако това те радва,значи си заслужавате бъдещето.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хубау

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "Китай":

    Ама ти ще купуваш нафта за 5 лв, така че започвай да учиш Китайски, щото до 5 години английският ще е безсмислен
  • 19 Тити

    3 18 Отговор
    Много ясно че използват като им сложат тройни цени на стоките защото Русия няма да има избор.А друг е въпросавъпроса от къде ще намерят кинти.
  • 20 124

    29 3 Отговор
    РФ вече строи газопровод на изток...към Китай. Следва Индия...

    Някои смята ли, че Русия не е в състояние да остане независима от Фащ?

    Коментиран от #37, #42

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 100

    7 17 Отговор
    си дзи гледа, как изолират русия, и избягва твърда позиция. Лошото е, че бежанската вълна от русия, пак ще е към Европа
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 кобрети

    41 2 Отговор
    Петре,ако това голобрадо хлапе е анализатор аз трябва да съм Хенри Кисинджър......ако въобще си чувал за него.
  • 26 Смех

    1 9 Отговор
    А добро УТРО!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 bullneck

    24 0 Отговор
    аха ясно, бебешорче пухкаво, колко зелени гущерчета ти дадоха партнёрите он имържинг идиотс
  • 29 Eххххххх

    24 1 Отговор
    Ама това е хлапе, с цялото ми уважение към младитер може да е отличник момчето...Но няма житейския опит да е геополитически анализатор. Старомоден ли съм?
  • 30 Теодоро

    16 1 Отговор
    Кой е този ерудит Кръстев? Пише доста мазни та капещи пасквили..
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Водата за Крим

    9 0 Отговор
    Отдавна потече. Пророчества пост фактум.
  • 33 Дааа

    13 1 Отговор
    Кръстев,
    напразно ти плащат.
    Тази война и едните и другите я готвят още от 1945г.,а на мен ми се вижда,че има и религиозен оттенък.
    В нашата,,демократична среда,, няма как да ти пиша повече,но ти спри да ни баламосваш.
    Ако си взел пари за това - върни ги.
    Ние сме малки и най добре да не се изхвърляме,защото само ние ще плащаме.
  • 34 а бе Факти

    8 0 Отговор
    Кога ще дадете и едно противоположно мнение,или и на вас е забранено.
  • 35 Истината

    18 2 Отговор
    Спрях да чета още в началото заради великата глупост, че Русия води война срещу цивилизования свят! Както и да го погледнеш, това е локален конфликт! С Украйна! Толкоз. А на "цивилизования" свят му видяхме цивилизоваността! Хайде без истерии! Мечката ще си свърши работата. Да му мисли този, който я е събудил!
  • 36 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 5 Отговор
    По мойте сметки не навлязохме ли вече в 13ден???И аз бъркам,не съм ги брол на пръсти.Много е важно да стане нормална партия..Засега е рапид.Всеи ден лудите губят маса пари.Много спечелиха за една година от цена на газта и нефта,но за е40дена ще ги профукат и тогава ще почнат....Още по лесно ще загубят руснаците ,ако нападнат киев тогава украйна ще мине в контраофанзива!
  • 37 Само ги чакат

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "124":

    Китай и Индия само чакат руснаците да се набутат с газопровод за тях. И тогава руснаците ще трябва да продават газ по азиатски цени, т.е. евтино;)))

    Коментиран от #39

  • 38 Суровинен придатък

    4 7 Отговор
    Ха, ха, ха. Русия ще стане суровинен придатък и на Индия ;)

    Коментиран от #46

  • 39 Бат Мишо

    11 3 Отговор

    До коментар #37 от "Само ги чакат":

    Китай с евтината раб ръка като докопа и евтини суровини и горива от раша така ще им отпънти напред на обора че с бинокъл не могат го видя кът отпраши
    На международните пазари всяка кит стока ще е с неизмеримо по ниски цени и думата конкуренция ще е виц

    Коментиран от #40

  • 40 Бат Мишо

    11 0 Отговор

    До коментар #39 от "Бат Мишо":

    Ма на ваше място ще се замисля за работното си място щото тес украинци с радост ще бачкат за половината ви заплата за да се долазят до български - съответно Евро паспорт и както подкрепяте украйна ще ми ядете дядовия
    на другата зима

    Коментиран от #41

  • 41 Бат Мишо

    11 0 Отговор

    До коментар #40 от "Бат Мишо":

    Ся ви се струва майтап ама на украинец държавата отпуска 40 лв на човек на ден -1200 е напред от съблекалнята само щото лежи и е украинец и за квато и да е зплата ще се фане да ви изяде хляба -аретен женичката му 1200 дяцата по 1200 - за ваще по 40 на месец де
    Ма да не стане ние да се чудим кво да ядем накрая вместо руснаците
  • 42 да ти кажа

    3 10 Отговор

    До коментар #20 от "124":

    Докато ги построи, Русията ще бъде само далечен спомен в празните тикви на русофилнята.
  • 43 Котарак

    12 2 Отговор
    Я да ни обясните какво разбирате под "цивилизован свят"? Оная измет, дето без да им мигне окото убиват невинни хора? Онези, които превъзнасят до небесата военнопрестъпници, на чиято съвест лежат стотици хиляди хора, убити само заради това, че някой ги е обявил за "низша раса"? Това ли наричате "цивилизован свят"? И как не ви досрамя да сложите Украйна в сред "цивилизования свят"? Една държава, която широко си затваряше очите, когато престъпни банди убиваха собствените си съграждани, жени деца, старци? Това ли наричате "цивилизован свят"? Поне малко да се бяхте засрамили, и "анализаторът" и "авторът" на интервюто...
  • 44 САТЪРА НА ХАНА

    5 0 Отговор
    КОЙ Е СЕГАШНИЯ КАНЦЛЕР НА ГЕРМАНИЯ ОЛАФ ШОЛЬЦ ????
    ....
    ВНУК НА ГРУПЕНФЮРЕР ГЕН.ЛЕЙТЕНАНТ ФРИЦ ФОН ШОЛЬЦ , КОМАНДИР НА 11 ВАФЕН СС ДИВИЗИЯ НОРДЛАНД , УБИТ НА 27 ЮЛИ 1944 ГОДИНА КРАЙ НАРВА

    Коментиран от #45

  • 45 САТЪРА НА ХАНА

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "САТЪРА НА ХАНА":

    УИКИПЕДИЯ
    ... ФРИЦ ФОН ШОЛЬЦ ....
    .. дядо на ОЛАФ ШОЛЬЦ
  • 46 Защо не и на България

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "Суровинен придатък":

    Ще нападнем Руснаците в гръб за да ги изненадаме.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Тоя комик

    6 0 Отговор
    Мисирка с мераци за пуйка. Смех драги зрители.
  • 49 124

    1 0 Отговор
    Не го мисли Китай, нито Русия...
  • 50 ГруЮ

    4 0 Отговор
    Децата на Сорос. Вземат си интервюта, дават си интервюта. Чешат си езиците.
  • 51 Мазни лъжи

    4 0 Отговор
    Колко бързо цивилизованият свят, ще спре да е цивилизован без Русия, знаете ли?
  • 52 ГруЮ

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дядо Петко":

    Запада си живее в негов си филм. Нямо кино в черно и бяло: Ние сме цивилизация, другите - диваци. Ние сме демократи, другите тоталитарни общества. Ние сме бели- те черни. Ние сме ангели- те дяволи. Ние- умни и красиви, прости и грозни. Ние сме ЛГБТ, другите…О, ужас ! - нормални. Ние сме специални, другите- просто дим в комините.А каква е истината - не ги интересува. Филмът си е техен и е ням. Място за различни мнения - няма.
  • 53 Бодак

    6 0 Отговор
    Още едно пламенно западнолатено анализаторче, още с жълто около устата... и неговите ли анализчета да четем ?
  • 54 В.В.П.

    5 0 Отговор
    Кой е ТОЗ ЦИВИЛИЗОВАН СВЯТ БЕ КАИШ?.Какви ги бръщолевиш.След 25 г прекарани в 4 ,,Гоооолеееми цивилизации,се прибрах на село...Да си гледам домати .И там са ,,Голямата цивилизация,,от сащ с войници.С оръжия.На моята земя..В моя двор..Кайво правят тези животни тиук??.Тези хора ,животни ,,цивилизовани,,ще те пребият от работа ,като си млад и силен..И когато застаряващ ,няма да те погледнат...Ще те избягват..Върви и и лъжи други ..!!. ...Путен си има ,,,Основателна причина ,за операцията .Сигурен съм.Сащ да се махат от България,!!.Искам газ на 50 Ст ..Негодници .недоклецъни..
  • 55 Буха ха

    6 0 Отговор
    Браво бе Цветанчо, невинно детенце, браво, и ти си се доредил до хранилката, даже са те облекли с костюмче. Я кажи кои държави са “цивилизования свят”, да знаем на кого да козируваме.