Отидете към основна версия

4 006 120

Зеленски: Въоръжените сили на Украйна ще отговорят за всяка минута от страданието на нашия народ

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • украинска армия-
  • мариупол-
  • цивилни-
  • жертви-
  • страдание-
  • руски терористи

Броят на убитите руски военнослужещи на територията на Украйна вече надхвърля 12 хиляди души

Снимка: БГНЕС/ EPA

Обръщение на Президента на Украйна Володимир Зеленски:

Силен народе на страна от стомана!

Точно така военните отговарят на командването на Кремъл на въпроса какво им е попречило да превземат Украйна за четири дни. Силен народ на страна от стоманена. Тази информация не е проверена, но този факт е неоспорим.

И ако изгубените окупатори оправдават неуспехите си с нещо друго, това означава, че през 16-те дни на войната, те така и не са разбрали нищо. Е, ние не се разстройваме. Ние сме готови да обясняваме. Просвещаваме окупаторите, докато разберат напълно кои са те и къде трябва да отидат. От Украйна. Днес в Мелитопол окупаторите заловиха кмета Иван Федоров. Кмет, който смело защитава Украйна и хората от своята общност.

Очевидно това е знак за слабост на нашествениците. Те не намериха никаква подкрепа на нашата земя. Въпреки че много разчитаха на нея. Защото години наред се лъжеха, че в Украйна уж чакат Русия. Не намериха колаборационисти, които да предадат на окупаторите градовете и властта.

Следователно те навлизат в нов етап на терор, когато се опитват физически да елиминират представители на законните местни украински власти.

За всяка демократична държава в света е ясно, че легитимно избраният кмет е истински представител на народа.

Обикновено не става дума за идеология, не става дума за политика, а за живота на хората от определена общност. Възможно е Русия вече са забравили за това през годините на автократично управление. Може би си мислят, че кметът е просто шеф, който лесно се отстранява, а това нищо не значи. Но тук е Украйна. Тук е Европа. Тук имаме демократичен свят.

Затова залавянето на кмета на Мелитопол е престъпление не само срещу конкретно лице. Не само срещу определена общност. И не само срещу Украйна. Това е престъпление срещу демокрацията като такава. Уверявам ви, че 100% от хората във всички демократични страни ще научат за това. Действията на руските нашественици ще бъдат приравнени с действията на терористите от ИДИЛ. Цялата страна видя, че Мелитопол не се подчини на окупаторите. Видя как не се подчиниха Херсон, Бердянск и други градове, където руските войски успяха да влязат засега. Успяха да влязат временно. И това не може да се промени чрез натиска върху кметове или отвличане на кметове. Това може само да влоши ситуацията. За окупаторите.

Украйна настоява за незабавно освобождаване на кмета на Мелитопол и гарантиране на пълна сигурност на всички председатели на общности в цялата ни страна. Ако ставате аналог на терористите от ИДИЛ, тогава какъв е смисълът да говорим с вас за каквото и да било? Ще повдигнем този въпрос по-специално и с международни посредници, които комуникират с Москва.

Днес руските войски нарушиха работата на повечето хуманитарни коридори. Но въпреки всичко са спасени 7144 души. От Енергодар, Буча, Гостомел и Козаровичи. И това са 7144 причини да се опитаме да организираме спасяване на украинци от околните градове утре и вдругиден. Ще го правим. Ще правим всичко възможно, за да донесем хуманитарна помощ в украинските градове. Казвам това с болка: Мариупол така и остава блокиран от врага. Руските войски не пуснаха нашата помощ в града и продължават да измъчват нашите хора, нашите мариуполци.

Утре ще опитаме отново. Отново да изпратим храна, вода и лекарства за нашия град. Уверен съм, че въоръжените сили на Украйна ще отговорят за всяка минута от страданието на нашия народ. И това не е патос, не е заплаха. Това е констатация на реалността.

Броят на убитите руски военнослужещи на територията на Украйна вече надхвърля 12 хиляди души. 12 хиляди! Броят на ранените окупатори е в пъти по-голям. Не сме поканили тук никой от тях.

И ние повтаряме на всеки от окупаторите: все още можете да се спасите. Във всеки един момент. Просто сложете оръжие и отидете от нашата земя в дома си.

Броят на пленените окупатори вече достигна такова ниво, че този въпрос не може да бъде оставен на структурите, които имахме преди войната.

Затова днес Кабинетът на министрите на Украйна създаде Координационен щаб за лечение на военнопленници.

Хиляди вражески войници, които са били пленени или се предадоха, получават от нашата държава отношението, изисквано от международните конвенции. Но те са толкова много, че е необходима специална структура за справяне с всички въпроси, свързани с това. Искам да кажа още веднъж за всички руски майки. Особено за майките на наборниците. Не пускайте децата си на война в чужда земя. Не вярвайте на обещанията, че ще бъдат изпратени само някъде за обучение или просто някъде в небойни условия.

Проверете къде е синът ви. И ако имате и най-малкото подозрение, че синът ви може да бъде изпратен да воюва срещу Украйна, действайте незабавно. Не давайте сина си на смърт или в плен. Украйна никога не е искала тази чудовищна война. И не иска. Но ще се защитава колкото трябва. За щастие не сме сами в тази битка. Украинците имат искрени приятели. Добри партньори.

Изказвайки се днес в полския парламент, обърнах много внимание на това колко е важно да не останеш сам в днешния свят. Колко е важно да се защитят общите ценности. И като резултат – да усетиш, че границите между народите се размиват. За да бъдат хората по-близки. Точно както сме близки с нашите полски братя и сестри. Както сме близки с всички наши искрени партньори. Защото който има приятели, той може всичко.

Имах преговори с президента на САЩ Байдън. Обсъдихме как още можем да окажем натиск върху Русия и да сложим край на тази война и да се установи мир. Русия ще бъде лишена от възможността да търгува нормално със страните от „Голямата седмица“. Колкото по-малко долари печели руският бизнес и колкото по-малко данъци получава руската държава, толкова по-малко възможности ще имат руските военни да убиват нашите хора. Водещи международни компании вече напускат руския пазар. Руското правителство постави страната си извън границите на глобалния свят, като започна война срещу нас. Като започна тази инвазия. Това е самозатваряне. Самоунижение. И самоунищожение.

В московските обменни бюра доларът вече достига дори 200 рубли. Но това е само началото. Началото на влизане в сила на международните санкции. Следващата стъпка е САЩ да забрани да се въвеждат долари в Русия. Това означава, че ще има недостиг на валута. Така курсът ще скочи още повече. Следователно цените ще се повишат. Следователно всеки гражданин на Русия ще усети, че липсата на мир е заплаха лично за него. Нито една страна в света не пожела зло на обикновените граждани на Русия. Не се опита да нанесе никаква вреда, докато вашето правителство не започна война срещу своите съседи, мирните хора. Война на унищожение.

Никой не искаше обикновения руски живот да се върне към 90-те години на миналия век. Нали така наричате тази ера – „страшните 90-те“? Време на смут и бедност. Време на много ограничени възможности за обикновените хора и много голямо неравенство. Може би сега, благодарение на усилията на пропагандистите, повечето руснаци все още не разбират какво ги очаква. Но руското правителство вече разбира това много добре. Много добре. И разбира много подробно. И много се страхува. Затова се опитват да закрият всички свободни източници на информация. Да, по принцип всички източници на информация. Дори Instagram и Facebook.

Но съвременният свят се е научил да се бори с подобна цензура. Моят съвет към мислещите руснаци: потърсете начини да получите достоверна информация. И защитавайте своите смартфони и компютри от служителите на силовите структури по улиците. Подготвят се да проверяват какво имат хората на телефоните си. Какво имат хората в лаптопите си. Предупреждавам ви специално: научете се да се противопоставяте на репресиите, които вашето правителство планира да засили. Защото мислещите хора трябва да има във всяка държава. И в Русия също. И в Русия ги има.

И още нещо. Сега добрите новини и победите на Украйна са за всички нас - и те струват скъпо като злато. Или сребро и бронз. И всичко това за Украйна сега успешно печелят за нас нашите параолимпийци в Пекин. Днес всеки един на своето място дава всичко от себе си за славата за Украйна. Показва на света кои са украинците и каква сила имаме. С оръжие в ръка на бойното поле или със спортна пушка на писта за биатлон. На Зимните параолимпийски игри нашите момчета и момичета вече спечелиха 25 медала! И заемат второ място в общото класиране, отстъпвайки само на домакините на състезанието - Китай. Параолимпийските игри ще приключат след два дни.

Много бих искал да кажа същото и за войната – че ще свърши след два дни.

За съжаление това все още е нереалистично. Но определено ще стане.

И победата за Украйна, и мирът за Украйна са постижими.

И те ще ни бъдат по-скъпи от всичко - от злато, сребро и бронз на целия свят.

А, засега...

Ние стоим! Държим се! И ще победим!

Слава на Украйна!

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 68 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: