Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Март, 2022 11:43 4 250 49

"Мариупол като Сталинград": дипломат описва ужасяващи сцени от обсадения украински град

  • мариупол-
  • украйна-
  • обсаден град-
  • цивилни жертви-
  • русия-
  • руска армия-
  • цивилни-
  • сталинград-
  • война-
  • евакуация-
  • обсада

Украйна отхвърли руския ултиматум да предаде обсадения пристанищен град Мариупол на руските военни

"Мариупол като Сталинград": дипломат описва ужасяващи сцени от обсадения украински град - 1
Снимка: UNIAN

Украйна отхвърли руския ултиматум да предаде обсадения пристанищен град Мариупол на руските военни. "Няма да има капитулация, няма да оставим оръжията", каза вицепремиерката Ирина Верещук пред "Украинская правда" в нощта срещу понеделник, 21 март. Това вече е било съобщено на руската страна.

В неделя вечерта руският генерал-майор Михаил Мизинцев обясни, че в Мариупол се е стигнало до "ужасна хуманитарна катастрофа". "На всички, които свалят оръжията, е гарантирано свободно напускане на града." За тази цел днес сутринта руската армия е планирала хуманитарен коридор. По думите на Мизинцев и на цивилните граждани трябвало да бъде предоставена възможност да напуснат Мариупол в посока Русия или контролирани от руската армия украински области. По руски данни в пристанищния град има все още 130 000 цивилни. Местният градски съвет упрекна ръководството в Москва, че извежда хора против волята им към Русия.

"Мариупол като Герника, Сталинград, Грозни, Алепо"

Манолис Андрулакис, гръцкият генерален консул в Мариупол, е последният дипломат от ЕС, напуснал украинския обсаден пристанищен град, според данни на гръцкото външно министерство. При завръщането си в Гърция той каза следното: "Мариупол ще влезе в списъка с градовете, които са били напълно разрушени при война - като Герника, Сталинград, Грозни, Алепо." Той призова хората да "обединят гласовете си, за да изискат прекратяване на огъня". Андрулакис описа ужасяващи сцени от Мариупол - разпръснати телесни части из улиците, безпомощни цивилни граждани, по които се стреля "на сляпо". Дипломатът добави: "Герои са онези хора, които са останали там и които ще се опитат да започнат живота си отначало."

Данни за убит руски генерал-майор

По данни на губернатора на Севастопол Михаил Развожаев, при сраженията за Мариупол е бил убит заместник-командир на руския Черноморски флот. Андрей Николаевич Пали е бил убит при "битката за освобождението на Мариупол", информира Развожаев. Губернаторът на Севастопол обвини за убийството на Пали "украински нацисти". До този момент руските военноморски сили не са заели позиция. Севастопол се намира на анексирания през 2014 от Русия полуостров Крим и е база на руския Черноморски флот.

Същевременно въздушните нападения над Киев продължават. През последното денонощие са били атакувани жилищни сгради и един мол. "В понеделник сутринта пред мола Retroville в северозападен Киев имаше шест трупа", съобщава кореспондент на АФП. Първоначално кметът на столицата Витали Кличко беше информирал за една жертва. Кличко съобщи, че са били ударени и няколко жилищни сгради в квартал Подил. В Телеграм той информира, че на място има спасители и санитарни екипи.

"Широкомащабна и подла война"

В свое видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски сравни Русия с нацистка Германия и обвини Русия, че има план за заличаване на Украйна. "Чуйте какво казват сега в Москва: "окончателно решение", но този път във връзка с украинския въпрос", каза той в своя реч пред депутати от израелския парламент. 44-годишният държавен глава, който е с еврейски корени, направи препратка към т.нар. "окончателно решение на еврейския въпрос", както беше наречено убийството на милиони евреи в Европа от нацистка Германия.

Започналата преди повече от три седмици руска инвазия в Украйна не е просто една "военна специална операция", както в Русия описват войната, подчерта Зеленски. "Това е една широкомащабна и подла война", която има за цел да унищожи нашия народ, нашите деца, нашите семейства, нашата държава." Украйна се намира в подобна проблематична ситуация както еврейската държава в Близкия изток, каза още Зеленски. Във връзка с постоянните руски въздушни удари той подчерта: "Всеки в Израел знае, че вашата противоракетна система е най-добрата. Всеки знае, че вашите оръжия са силни." Поради това Зеленски си задавал въпроса защо до този момент Израел не е изпратил на Киев оръжия, нито пък се е включил към западните санкции срещу Русия.

Външният министър на Израел Яир Лапид не реагира на упрека на Зеленски. Той обаче подчерта, че Израел ще помогне колкото е възможно на украинското население. Преди броени дни премиерът Нафтали Бенет направи опит да посредничи в конфликта между Русия и Украйна.

Лондон: Руските части изостават

По данни на британските служби руските войски, придвижващи се към Киев от северозапад, се изостават. Голяма част от войските все още се намирали на 25 км от центъра на украинската столица. Северно от Киев тежките сражения продължават, обяви министерството на отбраната в Лондон. "Руските части, които се придвижват от Хостомел на северозапад, биват отблъснати от яростната украинска съпротива."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Като Сталинград

    48 3 Отговор
    Или като Дрезден?

    Коментиран от #30

  • 4 Ротшилд

    31 4 Отговор
    Боли ме сърцето за Израел, Косово и Мариупул. Лош Путин л.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Болшевик

    11 50 Отговор
    Това не е вярно....Ние българските русофили не можем да допуснем,че другаря Путин е способен на това.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Вадим Олшевский - Какво не е

    12 32 Отговор
    наред с руснаците. Какво си мислят днес те, не за операцията, а за Русия, Америка, ние сме жертвите... Един подслушан разговор между син-войник и майка му : И ето, сега ти звъни синът, може би за последен път. И разправя, че в неговата рота, били 40 човека, а останали 8. Че вчера, командирът го било разкъсало на парчета. Че се опитват да се измъкнат назад, но пътят е само през Суми. А да се кара през Суми – това значело гарантирани 50% загуби на личния състав. А майката го пита, а как ви хранят? А вярно ли е, че ще ви платят на всеки по 3 милиона (рубли)? Това е психология. Майката не може да събере реалната картинка на света с предишната, дето я била събирала под въздействието на десетилетия пропаганда. Крим е наш! Чакайте, а какво, децата не са ли наши?
    Ако имаш избор – Крим или децата, какво ще избереш?
    Майката не иска да избира. Отхвърля тази мисъл. Защото картина на света трудно се променя.
    Психологът казва, че руснаците сега били в психологически ступор. Невъзможно е да промениш картината си за света отведнъж.

    Коментиран от #24

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 124

    46 8 Отговор
    D Welle угодно забравя да каже, че киевските неонацисти на главореза Зеленски държат населението като заложник и извършват зверства. Взривяват цивилни обекти и граждани, за да се лее профашистката им пропаганда. И зад всичко стои империята на злото и лъжата. Невероятно корумпираната киевска хунта извършва геноцид срещу собствения си народ.

    Никога фашизъм!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 DW изворът на измамата

    29 5 Отговор
    Как ли ще виете като ви потърсят сметка за лъжите? Те онея дето ви палят фитилите първи ще ви зарежат. Справка Афганистан.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дртiй Уайт БоЙ!

    3 19 Отговор
    Напълно се солидаризирам с верната гл.точка, че на самозабравилия се АГГРЕССОР трябва да му се даде маХ. силен и ЯК.0. възможен ОТПОР - от всички засегнати и заинтересовани, за да се спре и преустанови варварското му НЕОправдано с нищо нашествие - който и да е той. И особено в такива напечени моменти, на ход идва добрият и стар и проверен във времето и доказал се РОК--РОЛ закърмен с ПРОТЕСТА с/у всичко долно, пошло, отишло на бунището на историята, вкл. ВОЙНАта и унищожаването и ликвидирането на невинни хора - деца, жени, възрастни старци, баби, етс. И тук, веднага визирам последните ВИЗИОНЕРски албуми в това отношение и в тази точна връзка: SABATON - „The WAR To End All WARS!“, излезнал преди броени дни, както и вече над почти цела петилетка жестокобушуващият „STALINGRAD!“ на германските великани - ThE ACCEPТ!
  • 16 Пламен

    6 25 Отговор
    Ужасяващи зверства на руските агресори.
    Военнопрестъпниците ги чака възмездие
  • 17 Кирил

    5 26 Отговор
    Що за лудост е да убиваш рускоговорящи за да ,,освобождаваш,, рускоговорящи.
    Именно рускоговорящите се бият най ожесточено с рашисткия агресор.

    Коментиран от #34

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Грульо

    31 5 Отговор
    Тоз боклук Зеленски е виновен, крие се на безопасно някъде и насъсква украинците да умират зарди американските интереси.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ТОЧКАТА

    30 4 Отговор
    При условие ,че градът НЕ Е ЗАВЛАДЯН ,КОЙ ТОГАВА СТРЕЛЯ ПО БЕЗПОМОЩНИТЕ ЦИВИЛНИ ХОРА.........НАСЛЯПО!!!!!Тоест---наред,без милост....помним КОЙ ИЗГОРИ ЖИВИ ХОРА В Одеса...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 До козячетата

    31 3 Отговор
    Мили ми шмачета, в Мариупол в детския лагер превърнат от Азов в база са открити-снимки на онзи с мустачките, чаши със свастики, нацистки знамена, знамена със свастика на синьо-жълт фон и т.н. Вчера по ТВ канал "Украйна 24",Ринат Ахметов собственик на канала и създател на мобилните медицински военни центрове заяви: мой превод-дадено е указание да се кастрират ранените руски войници защото това са "тараканъй" /не го знам това какво е, слаб ми е "украинския"/ а не хора. Има 44 секундно видео на думите му в ефир!
  • 26 Жоро

    6 0 Отговор
    Другари, не сте в Сталинград, а в Берлин ;)
  • 27 7777777

    27 2 Отговор
    НИКОЙ НЕ КАЗВА, ЧЕ В МАРИОПУЛ ИМА 15 000 АЗОВЦИ ! РУСНАЦИТЕ ЩЕ ГИ ИЗБИЯТ ДО КРАК!

    Коментиран от #32

  • 28 Историята

    23 4 Отговор
    Не помни Сталинград да е бил Немски, ама Мариопул Одеса Николаев и Херсон са строени от Руските Царе след превзимането на Кримското Ханство от монголите в края на 18 век, тоест тези градове са подарени на Украина в рамките на СССР и малко трудно ще изоставят Рускоговорящите там на бандеровците, друго е че има много бази от времето на ссср ама вече ги няма, сега натю да ги строи като му трябват толкова
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Aaa, не

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "Като Сталинград":

    Дрезден, Фалуджа, Рака, такива сравнения да ги нямаме. Там са падали демократични бомби и хората са умирали демократично.
  • 31 Диванен Геостратег

    16 0 Отговор
    Мариупол е стратегически важен и за двете страни, отделно че там са Азов. Дано повечето цивилни се спасят от касапницата. Падне ли той, това ще е важна крачка към по-бързото приключване на войната.
  • 32 стоян

    0 12 Отговор

    До коментар #27 от "7777777":

    До 27 ком -другаре -тия украински герои в Мариопол ако са 3000 за да ги избият руските орки и мюслюманския башибозук ще дадат поне 9 000 жертви и 20 000 сакати -халал им на победата за орките-и затова ги молят да се предадат защото знаят за жертвите които ще дадат
  • 33 Дипломат

    10 0 Отговор
    Откога има допломати там и с какъв имунитет са?
  • 34 Войникът 🇧🇬

    2 9 Отговор

    До коментар #17 от "Кирил":

    Да ,че е лудост е лудост,но що за лудост бе и това ,руско говорящи/славяни/ ,да напъват да слагат ракети насочени с/у руско говорящи/славяни/!?!?
  • 35 Бай Благой

    12 2 Отговор
    Украинските фашисти няма да се предадат лесно.
    Тези се оказаха големи боклуци.
  • 36 ВСИЧКИ ЗНАЯТ ЧЕ ОТ ГРАДОВЕ ОКОЛО АЗОВСКО

    13 0 Отговор
    МОРЕ ПОМЕН НЯМА ДА ОСТАНЕ , А ЗАПАДА Е ГОТОВ И ДА ПОМАГА ЗА ТОВА - УТРЕ ТОВА ЩЕ ДОНЕСЕ МИЛИАРДИ НА ВСИЧКИ ХИЕНИ - ВКЛЮЧИТЕЛНО И БЪЛГАРСКИТЕ !
  • 37 ПОМНИТЕ ЛИ АЛЕПО СТАРАТА СИРИЙСКА СТОЛИЦ

    10 0 Отговор
    НЕЯ ПУТИН ЛИ Я ИЗРАВНИ БЕЗ ДА СЕ ПРОПУСНЕ НЕЩО , ТОЙ ПОСЛЕ СЕ ВКЛЮЧИ ? НАЛИ ТАМ НАМЕРИХА СКЛАДОВЕ С МИРОТВОРНО БЪЛГАРСКО ОРЪЖИЕ ................................................. КОЙ ИЗРАВНИ АЛЕПО , КОЛКО ЗАГИНАХА От 1986 насам старата част на Алепо е част от световното културно наследство, а през 2006 година градът дори беше обявен за „ислямска столица на културата”. Всичко това вече е минало. Не културата, а варварството владее Алепо. Съдбата на този град е срамен символ за неспособността на международната общност да окаже помощ на беззащитни хора, изпаднали в крайна беда. Всички те просто бяха оставени на произвола на съдбата. И затова случващото се в Алепо е позор за целия свят.
  • 38 ghost

    5 0 Отговор
    Скот Ритър е бивш офицер от разузнаването на американската морска пехота и автор на книгата "SCORPION KING: Americas Suicidal Embrace of Nuclear Weapons from FDR to Trump". Служил е в Съветския съюз като инспектор по прилагането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег (INF), служил е в щаба на генерал Шварцкопф по време на войната в Залива, а от 1991 до 1998 г. е бил главен инспектор по оръжията към ООН в Ирак.

    Аз анализирам като военен. Прекарах много години в началото на кариерата си, изучавайки тактики за затваряне и унищожаване на съветските сили чрез огнево маневриране. Познавам тези момчета. Изучавах ги 35 години, тяхната доктрина и оборудване, тяхната тактика на действие.

    Това, което виждаме, е класическа многовекторна стратегия. Целта му е да свърже вражеските сили, да ги задържи на място, да унищожи командните пунктове, да обгради вражеските сили и да превземе стратегически важни обекти. Заобикаляне на укрепени райони, където битката би била твърде интензивна. Не е лесно да не им позволим да грабнат инициативата.

    Скоростта на настъпление на руските войски е по-висока от скоростта на германските войски в операция Блицкриг през Втората световна война. Така че, ако някой каже "бавно" - не, не е бавно, това е най-бързото напредване на войските в историята.

    Особено като се има предвид, че украинската армия се състоеше от 260 000 души персонал, обучен и оборудван по стандартите на НАТО, с тясно свързана система на командван
  • 39 ghost

    7 0 Отговор
    Лий Камп: Много се говори в американската пропаганда, мога да цитирам твоя цитат в Туитър като пример – „на практика всичко, което се говори по западните канали за действията на руснаците в Сирия, не е вярно“. Според вас как се отнасят руските войски към цивилните жертви?

    Скот Ритър: Руските войски умишлено са се лишили от огромно предимство на съвременната военна доктрина - решаващо предимство в огневата мощ. Бих казал дори абсолютно превъзходство. Обичайната руска стратегия е да локализирате целта и да я изгорите с силен огън от артилерия за залпови ракетни системи, минохвъргачки и след това да прехвърлите броня върху всичко, докато бъде открита нова цел и процедурата трябва да се повтори. Тактиката е изключително ефективна и изключително брутална. Ако се приложи към вражеска формация, разположена в градска зона или в гъсто населено предградие, това ще доведе до смъртта на десетки хиляди цивилни. Руснаците изоставиха тази тактика. Никъде не са го използвали. Когато стрелят, те се ръководят от информация за разузнавателната операция, възможностите на противника и местоположението му. Войната е неточна наука. Казвам ти го като човек, който знае това от първа ръка. Проучили сте целта, избрали сте най-подходящите оръжия за премахване на целта. И изведнъж се оказва, че разузнаването е сгрешило или боеприпасите са довели до унищожение, което не е типично за него. И във всеки случай, когато се водят битки в райони, където живеят хора, хората плащат най-висок
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 слава УКРАИНЕ !!!

    1 6 Отговор
    Говорейки за общите загуби на противника, Арестович отбеляза, че украинските войски вече са унищожили 11 танкови батальона, 34 батальона бойни бронирани машини, 5 батальона реактивни системи за залпово изстрелване, 17 оръдие артилерийски батальона, почти 5 авиационни полка и 5 въздушни полка хеликоптери.
  • 43 Империята Шайзе

    0 6 Отговор
    В Русия е издаден указ за набиране на 17 и 18 годишни за военна служба.

    До сега беше 18-19 години.

    НО НЯМАТ НИКАКВИ ЗАГУБИ ГЕРАСИМОВ ТАКА КАЗА

    Коментиран от #44

  • 44 психиатър

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Империята Шайзе":

    Ти сериозно ли?
  • 45 ЗАРАДИ ЗЕЛЕНСКИ ЩЕ ЗАГИНЕ ПОЛОВИН

    3 0 Отговор
    УКРАЙНА
  • 46 РУСИЯ Е ГОТОВА ДА СЕ ЖЕРТВА НО ДА

    4 0 Отговор
    ОСВОБОДИ УКРАЙНА ОТ ФАШИЗМА !
  • 47 Иван Куртев

    3 0 Отговор
    Елитен германски федмаршал Паулус се предаде с цялата си армия при Сталинград.Някой си Зеленски ще твори нова история на ината и в ЮТУБА.
  • 48 не може да бъде

    0 0 Отговор
    Приказки като тези че Мариупол е като Сталинград говорят не само за историческа неграмотност,а вероятно опит извратено използване на сравние с цел максимално истерична пропаганда!Достатъчно е да се погледнат снимките от Сталинград от онова време!Пропускат се удобно бомбардировките на които е подложен Сталинград от германската авиация и артилерийските обстрели,на бизмилостното отношение към цивилното население- няма хуманитарни коридори ,няма спиране на огъня!Градът е целенасочено разрушаван в продължение на няколко месеца,а германските пилоти стрелят по бягащото население като на лов!Пропуска се и мащаба на сражението -това в Мариупол е в сравнение със Сталинград приблизително 1 към 100 или 1 към 200 !?Ама кой да чете история в момента-диванните капацитети са компетентни по всичко,особено тия от Дойче зеле!
  • 49 Защо бе, палячо???!!!,

    0 0 Отговор
    ти трябваше да вярваш на цру и сащ? Нали всеки ден пускаше туитове със закани към Русия и пред рада-та речи държа, че имаш най-силната армия в света и ще превземаш Москва! Не знаеше ли че, бой ще ядеш и ще ревеш?!!!! Z
Новини по държави: